Twintig tips voor de switcher

Door: Lucas Raggers - 27 reacties

Op OMT besteden we veel te weinig aandacht aan de vele switchers die hier hun Apple nieuwsgierigheid bevredigen of hun heil zoeken bij opstartproblemen. Alle mensen voor wie de kerstman dit jaar zeer gunstig gezind was, nu opgelet! Techradar.com heeft namelijk een lijst van 20 tips samengesteld speciaal voor hen die net aan de Apple zijn.

De lijst begint met een klassiekertje. Want waar is toch in hemelsnaam die rechter muisknop. Zie hier de eerste kennismaking met het eigenwijze Apple. De rechter muisknop is er namelijk wel, maar staat standaard uitgeschakeld. De lijst met tips wordt vervolgd met Mac equivalenten van o.a. de controltoets, het control panel, de startknop en control-alt-delete (ja, die is er ook voor de mac).

Welke tip heb jij als doorgewinterde Mac-gebruiker voor de verse switcher?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  languh

  okee, die tips zijn nogal voor de hand liggend, want dit zijn nu eerder overeenkomsten wat je dus ook op de pc kan. is het niet meer logisch om dingen op te sommen die de mac ‘speciaal’ maken?

 • Profielfoto
  Neptunus

  Of dingen opnoemen waar je niet voor verder hoeft te zoeken: ze bestaan gewoon niet op de Mac.

 • Profielfoto
  MacBoot

  de beste tip lijkt me toch wel dat de CTRL toets van Windows vervangen word door de CMD toets op de Mac, voor de rest spreekt een heleboel voor zich en leer je door ermee te werken :sealed:

 • Profielfoto
  WhyNot

  En een goeie tip is dat als je op het rode rondje klikt het venster alleen gesloten wordt en het programma nog steeds actief is op de achtergrond.
  Je kunt het programma stoppen door naar de menubalk te gaan en op de bijv. Safari te klikken en dan op ‘Stop Safari’ te klikken of CMD + Q.

 • Profielfoto
  Exquise

  voor printscreen bestaat er geen knopje op het klavier bij de mac, maar doe je dit door een toetsencombinatie:
  Shift+command+4

  denk dat dit wel een interessante is??

 • Profielfoto
  MrHammond

  En dat je die toetscombinaties in de Systeemvoorkeuren aan kunt passen

 • Profielfoto
  Calpa

  “Programma’s die functionaliteit hebben buiten de schermen om worden niet gesloten door op het kruisje te drukken (dat werkt enkel bij 1-scherm applicaties, zoals systeemvoorkeuren); door applicaties werkelijk af te sluiten gebruik je simpelweg CMD + Q of de optie afsluiten via de menubalk of de dock.”

 • Profielfoto
  kay-tong

  ik zal ook nog wat tips toevoegen (voornl, omdat zelfs doorgewinterde mac gebruikers er soms nog niet van op de hoogte zijn)
  Belangrijkste tip: Gebruik sneltoetsen! (universeel gelijk!)
  – apple-Q Quit Application
  – apple-W Window Close
  – apple-m Minize window
  – Apple-Alt-i Bestands informatie in soort van HUD venster
  – Apple-x knip
  – Apple-v plak
  – Apple-c kopieer
  – Apple-z Ongedaan maken
  – Apple-o Openen/programma starten (enter bij windows)
  – Apple-shift-3: complete schermafbeelding
  – Apple-shift-4: Schermafbeelding van een bepaald gebied
  – Apple-shift-4 spatie: Schermafbeelding venster/bureaublad
  – Apple-s Bewaar je document (DOEN!)
  – Spatie: Cover Flow
  – Enter: Kies de actieve knop!
  – Spatie: Kies de geselecteerde knop
  * Gebruik tab om de volgende kop te selecteren
  * Om knoppen te selecteren met de tab toets moet je dit activeren in ?? (help me even?)

  tip 1: Gebruik expose!! (voormalig OS 9 gebruikers kunnen koppig eigenwijs zijn…)

  tip 2: Gebruik TimeMachine!!!

  tip 3: Apple menu openen en shift in houden.. Forceer stop van actieve programma.

  tip 4: Rekenen in spotlight

  eigenlijk zou ik nog wat freeware programma’s willen aanraden:
  apps:
  – brand
  – xpad (soort notepad, die automatisch notities bijhoud)
  – sitesucker (site compleet downloaden)
  – Namechanger (bestanden hernoemer)
  – acqlite (download programma aka limewire)
  – Handbrake (DVD’s rippen)
  – Movist (film afspelen – die je net hebt geript)
  – Appcleaner: Waarom?
  Als je op windows een programma wilt verwijderen moet je een hele procedure volgen, op mac hoef je slechts het programma weg te gooien in de vuilbak, en het is weg

  Maar stel dat je programma (messenger* bijvoobeeld) problemen heeft dan helpt het niet om het progrmma weg te gooien en opnieuw te instaleren, er blijven nl nog enkele voorkeuren achter op jou computer, die verder je computer welliswaar niet vetragen. Problemen worden vaak veroorzaakt door fouten in het voorkeurs bestand. Je kunt dit zelf weg gooien, moet je de bibliotheek doorzoeken, of je kunt gebruik maken van appcleaner om je programma te verwijderen, deze zoekt automatisch de voorkeurs bestanden die bij het programma horen
  *Veel maccers prefereren Adium..

  prefpanes:
  – perian (video codec plugins voor quicktime)
  – Paragon NTFS4Mac (niet Freeware, maar extrahandig als je bijvoorbeeld een externe hardeschijf wilt samen gebruiken met windows-gebruikers.)

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Mijn tip: Niet te lang twijfelen, gewoon een Mac kopen!

  En: niet alleen rekenen in Spotlight, alles vinden met Spotlight! CMD-Spatie

 • Profielfoto
  wwgnr

  Ik ben switcher, heb mezelf een alu macbook 2.0ghz cadeau gedaan omdat ik op kamers ga en ik vind dit soort tips wel handig, je moet ze wel ff weten. Als je eraan gewend bent spreekt het voor zich maar dat is met alles zo. Ik vind alleen de speciale tekens zoals é en ö en het opstartgeluidje nog irritant, maar voor de rest: HOE THE HELL HEB IK ZONDER GEKUND!?!?!?!?! Wat een verademing zo’n mac.

  Verder is mijn tip: SABnzb voor het downloaden van nieuwsgroepen

 • Profielfoto
  Gigs

  Tips voor de switcher:

  – prop je Finder-menubalk vol met nuttige Menu-apps waaronder: Safari-menu voor supersnelle toegang tot Safari-bladwijzers (zo kun je voorkomen dat je desktop een bende wordt…)
  – maak optimaal gebruik van Widgets waaronder: meerdere MondoDock’s voor supersnelle toegang tot vele standaard files (zo kun je voorkomen dat je desktop een bende wordt…) en iClipLite voor het bewaren van allerlei knipsels; verder Widgets van woordenboeken, spellingcheckers, translators, convertors, teletekst, Buienradar (dus zaken die je regelmatig gebruikt!)
  – installeer RapidoStart voor supersnelle toegang tot allerlei programma’s die je niet in je Dock wilt of kunt plaatsen (zo kun je voorkomen dat je desktop een bende wordt…)
  – gebruik exposé, spaces e.d. opties
  – installeer rgGamma om je beeldscherm nog beter af te kunnen stellen
  – zet Freemac.nl en de ‘Downloads’-pagina van de Apple-site in je Safari-bladwijzers om op de hoogte te blijven van alle gratis Mac-software die beschikbaar is / komt
  – Voorkom dat je desktop een bende wordt (daar krijg je stress van…)

 • Profielfoto
  Mart49

  De beste tip die ik tot nu toe aan switchers heb kunnen geven:

  Als je niet snapt hoe het werkt op een mac omdat je aan windows gewend ben, vergeet dan hoe de techneuten van microsoft vinden dat een computergebruiker zou behoren denken. Ga na hoe jij het zelf de makkelijkste manier zou vinden en volg dus gewoon je eigen intuïtie. Meestal zit je dan al heel aardig in de goede richting met een mac.

 • Profielfoto
  koen

  gouden tip: permissies herstellen is zelden nodig :)

 • Profielfoto
  hjonker

  Ik ben switcher, heb mezelf een alu macbook 2.0ghz cadeau gedaan omdat ik op kamers ga en ik vind dit soort tips wel handig, je moet ze wel ff weten. Als je eraan gewend bent spreekt het voor zich maar dat is met alles zo. Ik vind alleen de speciale tekens zoals é en ö en het opstartgeluidje nog irritant, maar voor de rest: HOE THE HELL HEB IK ZONDER GEKUND!?!?!?!?! Wat een verademing zo’n mac.

  Op een mac is een ö en een é tien keer makkelijker dan in windhoos.

 • Profielfoto
  Lustigson

  @hjonker
  Dat laatste is absoluut waar. Op m’n werk moet ik in sommmige programma’s voor leestekens nog steeds friggin’ ALT-codes gebruiken. *zucht*

 • Profielfoto
  adrie2008

  Toen ik mijn eerste Macbook kocht vroeg ik waar de delete-knop was. Dat bleek later na navraag in de Mac-winkel de ctrl + de knop onder de eject-knop van de cd.
  Gelukkig heeft het nieuwe toetsenbord met snoer wel een delete-knop. Of de wireless toetsenbord dat heeft weet ik niet. In Computer Idee stond dat er geen delete-knop op een Macbook stond. Dat vond ik wel begrijpelijk, maar ga dan naar een Mac-winkel die er verstand van heeft.

 • Profielfoto
  kay-tong

  delete staat gewoon op het toetsenbord.
  Forward delete op een macbook-toetsenbord is fn+delete

 • Profielfoto
  liesebirdie

  die delete-knop heet ‘backspace’ dus voor delete moet je altijd twee knopjes indrukken (fn + backspace). Wil je bestanden verwijderen met ‘delete’ dan volstaat de CMD + backspace (ook op toetsenborden met deleteknop in huis).

  Enter op een geselecteerde app resulteert niet in een opening, maar in een mogelijkheid om de naam te veranderen. Hoe je wel met een toets de app opent, weet ik (nog steeds) niet.

  Voor het opstartgeluid uitzetten bestaat een plug-in: google op “start-up sound mac” De plug-in heet ‘start-up sound’ en heeft een fluitje als logo. Komt te staan in je systeemvoorkeuren na installatie.

 • Profielfoto
  maikel22

  @Lustigson
  Te merken dat je niet verder dan je neus hebt gekeken. Een é = ‘ + e enzovoort

 • Profielfoto
  Simon90

  Ondanks alles blijft het erg jammer (en ook onbegrijpelijk) dat een knip functie in Finder ontbreekt. Het sleur-pleur principe werkt lang niet altijd beter en zeker niet sneller.

 • Profielfoto
  japser909

  doen jullie dat voor jullie zelf ? of is dit serieus ???

 • Profielfoto
  NTG

  dat je alle venster van een programma in een keer kan sluiten door de option-toets ingedrukt te houden tijdens het klikken op een kruisje

 • Profielfoto
  Berrt

  En dat je een programma dat (soms) vastloopt geforceerd kunt stoppen zonder dat andere openstaande programma’s daar hinder van hebben.

 • Profielfoto
  dago

  @liesebirdie

  Euh gewoon CMD O – de meeste shortcuts vind je ook zelf door gewoon een programma te openen en in je menubalk te kijken wat je actie is. Bijv. Bestand – Opslaan CMD S, Force Quit kun je op die manier dus ook met je toetsen doen.
  [IMG]http://i43.tinypic.com/v8d0mc.png[/IMG]

  Wat mij vaak opvalt in het algemeen is dat iedereen direct vraagt, zoek op Google en gij zult vinden.

 • Profielfoto
  Bob Ross

  Rechter muisknop standaard uitgeschakeld ? Wat is dat nu weer voor onzin ?? ???

 • Profielfoto
  ikki

  @kay-tong

  Heb je links bij de freeware apps die je aanbeveelt?
  Googlen helpt wel maar ik kan er een paar niet vinden.

 • Profielfoto
  luukhoekx

  Als je ergens ‘appeltje’ ziet staan dat ze daar de command toets mee bedoelen (daar stond vroeger een appeltje op;) )

  Dus appeltje + s = cmd + s