MacBook Air binnenkort niet meer de dunste?

Door: Statenweg - 14 reacties

Is de MacBook Air binnenkort niet meer ’s werelds dunste notebook, zoals Apple het product in de markt zet? Het ziet er naar uit dat Dell binnenkort een rivaliserend model introduceert dat volgens hetzelfde principe is gebouwd: een even groot scherm als de reguliere notebooks, maar een stuk dunner en lichter. Een teaserwebsite meldt dat de ‘Adamo’ is ‘coming soon’, maar verstrekt verder geen details over het nieuwe product.

Het gerucht begon eerder deze maand toen The New York Times een bericht ontdekte waarin gespeculeerd werd over een notebook van Dell die de concurrentie met de MacBook Air aan zou gaan. “Rumor has it that Dell is coming out with a computer called Adamo that will rival the MacBook Air,” was te lezen op Uptownlife.net. De website verwijderde het bericht kort nadat het opgepikt werd. Later bleek dit ‘gerucht’ van Dell zelf afkomstig te zijn om de blogosphere wakker te schudden. “We did this to wake up the personal computing category and create some buzz,” aldus Bob Kaufman, woordvoerder van Dell, tegenover The New York Times. Uit verder speurwerk bleek dat ‘Adamo’ en ‘Adamo by Dell’ door het bedrijf zijn geregistreerd als handelsmerken voor computer hardware.

Engadget citeerde later anonieme bronnen die het gerucht bevestigden. De Adamo zal verschijnen in zwart en zilver, maar zou vertraagd zijn en niet op de markt komen vóór februari. Pagina’s in de cash van Google verraden nadere details rondom het apparaat. Zo zal het beschikken over een DisplayPort voor het aansluiten van een extern beeldscherm en zal een verscheidenheid aan randapparatuur beschikbaar komen, waaronder een Blu-ray combo drive. Een optie die Apple momenteel niet aanbiedt.

Michael Tatelman, Dell’s vice president of consumer sales and marketing, wil de geruchten niet bevestigen, maar stelt dat het bedrijf met een nieuw product haar imago wil opkrikken. Dell is groot geworden met laag geprijsde pc’s en de directe verkoop aan de consument, maar het merk wordt niet snel geassocieerd met vooruitstrevendheid in design. Of Dell in staat zal zijn de MacBook Air te verslaan op het uiterlijk van de machine is nog te bezien. Aannemelijker is dat Dell is staat is de Adamo voor een lagere prijs in de markt te zetten dan de notebook van Apple. Overigens is Dell niet de enige die probeert een graantje mee te pikken van het succes van de MacBook Air. Ook IBM (Lenovo) en HP azen op een stukje van de markt die Apple ontdekte.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  DJ_Progrezz

  Coming;)

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd. Macbook Air is volgens mij de toekomst, maar is nog niet helemaal interessant voor de doorsnee gebruiker door de prijs en lage cpu snelheid.

  Ben het vooral beu om overal te horen dat het enkel een showoff is om te laten zien dat ze “het kunnen”. Enkel dun om mee te stoefen… Dat is ook niet echt een goede reden om eentje te kopen.

 • Profielfoto
  niels

  Je mag als bedrijf best een beetje patsen, zo lang het een bijkomstigheid is van het product wat je levert. En het motiveert kennelijk de concurrentie om ook aan het werk te gaan.

  Zelf vind ik de MacBook Air iets te prijzig. Ik zou mn MacBook dolgraag inruilen voor een Air en het helemaal niet erg vinden daar op bij te lappen. Maar €1400 lijkt me een nettere prijs. Het is een geniale laptop om elke dag mee te nemen.

 • Profielfoto
  Mich

  hij kan misschien dunner zijn, maar ik werk niet met windows. en ik veronderstel dat er daar geen mac OS kan opgedraaid worden, dus m.a.w. geef mij maar een macbook air;)

 • Profielfoto
  Pertinax

  Wat de prijs betreft: volgens Electronista zou de Adamo flink duurder zijn dan de MacBook Air.

  “Where a base MacBook Air starts at $1,800, the Adamo may be priced as high as $3,000.”

  http://www.electronista.com/articles/08/12/25/dell.adamo.display.leak/

 • Profielfoto
  Statenweg

  Goed research Pertinax :), maar lees ook even dit artikel van dezelfde site http://www.electronista.com/articles/08/12/26/dell.adamo.blu.ray.leak/

  We zullen vanzelf zien wat het wordt:)

 • Profielfoto
  Delars

  Hopelijk komt die in een mooi design.

 • Profielfoto
  Pertinax

  @Statenweg: dat had ik inderdaad nog niet gezien!

 • Profielfoto
  dropshot

  Prima, concurrentie. Dit kan er voor zorgen dat Apple zal reageren met nieuwe, betere technologie.
  Daarom graag GOEDE concurrentie!

 • Profielfoto
  rdesign

  Als ze Vista normaal willen laten draaien moet er toch minstens 2GB geheugen in, en een 1TB HD voor de kilo’s trialsoftware die je erbij krijgt.:D Ik zie Dell dat zo snel niet doen.;)

 • Profielfoto
  calvin

  Alleen kun je je afvragen of Apple echt de markt heeft ontdekt. Ze waren wel de eerste met een ultra dun design op de markt maar Lenove was niet veel later. ( iets betere specs zelfs, maar windows, dus die discussie is weer platgeslagen’) en dan te bedenken dat een design voor zo´n laptop 12 tot 16 maanden duurt…
  Oftewel, meerderen waren er al mee bezig, Apple als eerste op de markt ermee….

 • Profielfoto
  kay-tong

  de lenove x300 heeft meer dan 3 misschien zelfs 5 jaar in de kast gestaan!
  De ontwikkelingen van het laatste moment gaven wel een boost aan het product. Zoals Led velichting, opvolger van de P4 (de P4 en afgeleiden is hiervoor gewoon niet bruikbaar) Betere accu’s

  Maar de CD ROM speler hebben ze zelf ineen geknutseld, het logic board hebben ze heel nauw zitten passen, de behuizing.

  Apple is verder gegaan met de behuizing, en nu kan (bijna) iedereen er vruchten van plukken (de oude macbook en de 17″ mbp is nog “oud werk”)
  Maar ook de logic board van de macbook is indrukwekkend klein

 • Profielfoto
  simonwuyts

  De website vind ik alvast niet mooi.:P
  Ik ben benieuwd naar het resultaat, ik ben ervan overtuigd dat een dunne betaalbare notebook met blu-ray wel degelijk succesvol kan zijn. Al denk ik niet dat hij zomaar aan de Macbook Air zal kunnen tippen.:)

 • Profielfoto
  macsterdam

  ik denk dat de macbook air een voorloper is van, en een test voor dit patent:

  Docking Station for Apple SubNoteBook:
  Basically, the docking station is like the current iMac but it has a MacBook sized hole in it’s side where you slide a MacBook (or better yet a subNoteBook) in and dock it.

  http://hrmpf.com/wordpress/226/docking-station-for-apple-subnotebook

 • Profielfoto
  NTG

  :O die wordt vast niet zo mooi als de Air