Computermuis 40 jaar

22 reacties

Op 9 december 1968 gaf Douglas Englebart, een wetenschapper van Stanford University, een 90 minuten durende presentatie op een grote conferentie in California waarin hij liet zien hoe de computer zich de volgende 40 jaar zou ontwikkelen. Onderdeel van die presentatie was een demonstratie van een houten kastje met drie knoppen dat werd aangeduid als ‘pointing device’. Een revolutionair apparaat waarmee de interactie tussen mens en computer radicaal zou veranderen… en dat deed het, zij het enige tijd later.
Pas in 1981 werd de eerste computer uitgerust met een muis. De Xerox 8010, beter bekend als de Star was de eerste commerciële computer met een Graphical User Interface én een muis. Het apparaat was echter niet bedoeld voor de gemiddelde consument met een prijs van $20.000. In 1983 kwam Apple uit met de eerste consumentencomputer met GUi en muis: de Lisa. Met een prijskaartje van $10.000 een stuk goedkoper dan Xerox’s alternatief. In dat zelfde jaar kwamen ook de eerste muizen voor PC’s beschikbaar al vereisten die in eerste instantie een aparte inbouwkaart.

We kunnen ons vandaag de dag nauwelijks meer voorstellen dat er ooit computers zonder muis verkocht werden, maar in het begin van de jaren ’80 was dit zo’n noviteit dat het publiek nog verteld moest worden hoe handig en eenvoudig zo’n kastje nou eigenlijk was in de bediening, zo bewijst deze commercial uit 1984 voor de eerste Macintosh computer.

Een gedetailleerd overzicht van de muis door de jaren heen is te vinden op Macworld.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Лукас

  1st post! En mijn macbook heeft geen muis erbij hoor… Leuk artikeltje. Ik hoorde het het eerst van Cali Lewis, die op Twitter een ‘this day in history’ tweet losliet.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Frappant om te zien hoe erg deze commercial in essentie lijkt op de iPhone commercials van een half jaar geleden…

 • Profielfoto
  Calpa

  Ik vind de Mighty Mouse nu niet echt de ideale afbeelding van de hedendaagse muis.. absoluut niet ergonomisch, erg traag en een balletje dat bij velen na een tijdje vol met vuil komt te zitten.. design en ergonomie gaan niet altijd hand in hand.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Ik blijf het vreemd vinden dat er ondertussen nog steeds geen revolutionair vervanger is van toetsenbord en muis. Kijk eens goed naar de ontwikkeling van ‘de computer’ de muis en toetsenbord blijft maar vast steken in die evolutie.. Weg met die dingen!

 • Profielfoto
  celie

  krijgen we nu beschuit met muisjes? :D

 • Profielfoto
  Anoniem

  Muizen… RSI-kwekende kleredingen… geef mij maar een trekbal. Nog eerder bedacht ook door de Canadese marine om zeeslagje mee te spelen.

 • Profielfoto
  kay-tong

  De muis is al ettelijke ekren verbeterd, denk aan de trackball, de mutlitouch pad, de IBM-nipple, de joystick, gamepaddles… Hoewel die laatste meer dan een muis vervanger is, die vervangt ook het toetstenbord.

  De trackball is de meest ergonomische vervanger van de muis, ook van de hedendaagse laser muis. De beste muizen krijg je van fabrikanten zoals Microsoft en logitech.

  De trackball heeft ook nadelen, en dat is de reden waarom we nog niet allemaal over zijn gestapt. De bal en de sensors worden vuil en stroef, snelle versnellingen-gebruikelijk bij games- zijn moeilijker coordineerbaar, het is groot.

  Alternatieven voor de muis zal er nooit komen, ook niet voor het toetsen bord. Als je kijkt naar ontwikkelingen in andere gui’s dan zie je dat een soort aanwijsapparaat noodzakelijk is, kijk bijvoorbeeld naar smartphones. De iphone is een uitzondering, rechtstreekse scherm bediening zie ik niet snel de overhand winnen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Leuk !
  Gefeliciteerd.
  @chatsmit.
  vindt ik ook weg met de muis en toetsenbord.
  een touch screen waar je muis en toetsenbord in zitten.

  en de toetsen kun je veranderen van symbooltjes. (kan al)

 • Profielfoto
  iDarwin

  vindt maar stomme muis mm

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Van mij mag de muis/toetsenbord nog wel even blijven bestaan.

 • Profielfoto
  santi

  Wat wel grappig is, is dat het muziekje uit die commercial helemaal niet gedateerd klinkt. Zou nu ook zomaar achter een filmpje kunnen zitten.

 • Profielfoto
  ottovds

  @kay-tong

  “De trackball is de meest ergonomische vervanger van de muis” – Doe niet alsof je er alles van kent, voor mij is dat de Wacom aangezien ik meer met grafische dingen bezig ben. Je moet er inderdaad mee leren werken. De muis is gewoon nog het intuïtiefst om aan te leren…

  Zeg maar, ieder zijn dingetje hé…

 • Profielfoto
  Marius1976

  De trackball is overigens ouder dan de muis, dus het kan nooit een vervanger zijn.

 • Profielfoto
  corneeltje

  De trackpad van de nieuwe MacBooks is toch een alternatief voor de muis?

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Voor de muis zie ik niet zo snel veranderingen komen, voor het toetsenbord misschien wel. Denk bijvoorbeeld aan een all-touch toetsenbord, die je gemakkelijk zelf kunt personaliseren en customizen . Zodat je door een toetsencombinatie opeens een numpad laat verschijnen, of van qwerty naar azerty zet, waar daar met een normaal toetsenbord misschien gebrek aan ruimte en flexibiliteit voor is. Zou dat bij een all-touch(groten deels software-matig) gemakkelijk te veranderen kunnen zijn, ook zou je zelf in kunnen stellen hoever de toetsen bij elkaar vandaan liggen en hoe groot het raakvlak is. En je hoort ook de toetsaanslagen niet meer omdat er geen fysieke toetsen meer zijn. En je zou er natuurlijk nog veel meer dingen mee kunnen, veranderen in een grote touchpad, bij bepaalde applicaties verschillende interfaces en noem het allemaal maar op. Maar dit concept zal natuurlijk ook problemen met zich mee brengen maar het is aan goede designer hieromheen te gaan of te verkleinen.
  Het klinkt misschien een beetje cheapo sci-fi film achtig maar mij lijkt het wel vet en ze zijn al een stap in de goede richten met de touch-telefoons van tegenwoordig. Misschien bestaat het ook al maar ik ken het niet. Mij lijkt apple wel het bedrijf om hier iets van te maken dat er en goed uitziet en goed werkt. Ik zie zoiets nog wel gebeuren in de aankomende jaren, niet perse apple maar wel het touch-toetsenbord principe, of het ook daadwerkelijk gaat werken is een tweede.

  @Corneeltje
  Ja dat denk ik ook, het werkt prima(en met de gestures zelfs even goed(al dan niet beter) als de muizen met de vele knoppen(funties)) voor de dagelijkse gebruiken maar voor gamers is het geen optie, daar denk ik dat de muis nog heel erg lang blijft bestaan in zijn huidige staat.

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  nl-x

  dat filmpje toont toch wel de ideale manier om RSI op te lopen.

 • Profielfoto
  strigoi

  Toen bestond RSI nog niet;)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hmmm.. Dat de Mighty Mouse als eindpunt van de “revolutie” tot nu toe staat is een beetje zuur. Onbegrijpelijk dat apple nog steeds niet door heeft dat ze die puist beter kunnen vervangen voor het clickwheel van de Ipod nano.. Zal wel aan mij liggen ???

 • Profielfoto

  @strigoi:
  En nu ook niet. Het is wetenschappelijk aangetoond dat rsi niet bestaat. Het is in feite gewoon weer een soort ‘hype’ om ‘rsi’ als oorzaak van bepaalde kwalen aan te duiden. Een tijdje terug heeft geloof ik in een nummer van de quest ook een verhaal gestaan waarin dat bevestigd werd.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Dat plaatje geeft aan dat de Mighty Mouse de beste is op het gebied van muizen?
  Ik heb dat ding na 1 dag weg gegooid en een Trust muis gekocht van 9.95 en die doet het 10 keer beter dan het onding van Apple.