Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 9 december 2008
Leestijd: 1 minuut

Computermuis 40 jaar

Op 9 december 1968 gaf Douglas Englebart, een wetenschapper van Stanford University, een 90 minuten durende presentatie op een grote conferentie in California waarin hij liet zien hoe de computer zich de volgende 40 jaar zou ontwikkelen. Onderdeel van die presentatie was een demonstratie van een houten kastje met drie knoppen dat werd aangeduid als ‘pointing device’. Een revolutionair apparaat waarmee de interactie tussen mens en computer radicaal zou veranderen… en dat deed het, zij het enige tijd later.
Pas in 1981 werd de eerste computer uitgerust met een muis. De Xerox 8010, beter bekend als de Star was de eerste commerciële computer met een Graphical User Interface én een muis. Het apparaat was echter niet bedoeld voor de gemiddelde consument met een prijs van $20.000. In 1983 kwam Apple uit met de eerste consumentencomputer met GUi en muis: de Lisa. Met een prijskaartje van $10.000 een stuk goedkoper dan Xerox’s alternatief. In dat zelfde jaar kwamen ook de eerste muizen voor PC’s beschikbaar al vereisten die in eerste instantie een aparte inbouwkaart.

We kunnen ons vandaag de dag nauwelijks meer voorstellen dat er ooit computers zonder muis verkocht werden, maar in het begin van de jaren ’80 was dit zo’n noviteit dat het publiek nog verteld moest worden hoe handig en eenvoudig zo’n kastje nou eigenlijk was in de bediening, zo bewijst deze commercial uit 1984 voor de eerste Macintosh computer.

Een gedetailleerd overzicht van de muis door de jaren heen is te vinden op Macworld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Computermuis 40 jaar
Sluiten