Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 12 december 2008
Leestijd: 1 minuut

Brandstofcellen: de gadgetbatterijen van de toekomst?

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: 10.000 liedjes luisteren, 100 uur video kijken of 10 keer je iPhone opladen, allemaal met een apparaatje dat in iedere jaszak past. Toch wordt deze utopie ooit werkelijkheid en misschien al binnen één jaar.

Het bedrijf MTI Micro hoopt voor het eind van 2009 uit te komen met ‘s werelds eerste mobiele brandstofcel-elektriciteitscentrale. Het apparaatje ter grootte van een compacte harddisk heeft een USB aansluiting om een gadget naar keuze aan te koppelen. Vervolgens kan deze gevoed worden van elektriciteit met een cartridge die kleiner is dan een mini-DV videobandje maar toch 25 wattuur stroom levert.


Het idee achter brandstofceltechniek dateert al uit de 19e eeuw en sinds de jaren ’60 van de 20e eeuw wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling ervan, onder andere voor het gebruik in auto’s en electronica. Toch zijn er tot nu toe vrijwel geen producten op de markt die gebruik maken voor brandstofcellen en blijft het vaak bij tijdelijke pilots en experimenten. De techniek is immers nog steeds erg duur (al halveert de prijs per kilowattuur nog steeds ieder jaar) en is nog niet onomstotelijk bewezen dat het gebruik ervan zonder risico is.

Toch blijven brandstofcellen tot de verbeelding spreken. Ze leveren immers véél meer energie dan normale batterijen en stoten geen schadelijke stoffen uit bij productie of gebruik. Een energiebron van de toekomst dus, waarvan bovenstaande USB-lader slechts een bescheiden begin is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.