Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 december 2008

Apple koopt zich in bij Chipbouwer

De chipbouwer ‘Imagination Technologies Group’ heeft vandaag bekend gemaakt dat Apple 8,2 miljoen aandelen in het bedrijf koopt en daarmee 3,6% van de aandelen in handen krijgt. Tegelijkertijd blijken beide bedrijven een licentieovereenkomst gesloten te hebben.

Als reden voor deze nauwe samenwerking noemt Apple de wens om eigen chips te kunnen ontwerpen en bouwen die speciaal ontworpen zijn voor de iPod en iPhone. Hiervoor is eerder al PA Semi aangekocht. Dit bedrijf moet de nieuwe chips gaan ontwerpen waarna ITG ze zal gaan bouwen.

De samenwerking komt niet als een verrassing. ITG produceert immers al de chip in de huidige iPhone modellen. Daarnaast werd een deal met Apple al vermoed toen ITG in september een licentieovereenkomst aankondigde met een anonieme partij. Onderdeel van deze overeenkomst was de toegangsverstrekking van graphics- en video-cores in PowerVR chips die onder andere in de iPhone te vinden zijn. Op die gebieden mogen we dus grote verbeteringen verwachten in toekomstige iPhone en iPod modellen.

Reageer op artikel:
Apple koopt zich in bij Chipbouwer
Sluiten