Statenweg
Statenweg Nieuws 19 december 2008

Apple kijkt met lede ogen naar Frankrijk

Afgelopen woensdag werd bekend dat de koppelverkoop van de iPhone in Frankrijk niet langer toegestaan is. De Franse mededingingsautoriteit heeft verboden dat het toestel van Apple nog langer uitsluitend in combinatie met een abonnement van telecomaanbieder Orange verkocht wordt, waarmee een einde komt aan de exclusieve deal tussen beide partijen. Concurrent Bouygues Telecom had in september geklaagd over een verstoring van de marktwerking, omdat de keuzevrijheid van de consument beperkt werd.

Inmiddels heeft Alan Hely van Apple tegenover MacWorld (de website) verklaard teleurgesteld te zijn in de beslissing van de Franse autoriteit. Volgens hem heeft de komst van de iPhone er juist eraan bijgedragen dat er een hevige concurrentie is losgebarsten tussen telefoonfabrikanten en -aanbieders. De samenwerking met Orange heeft de partijen bovendien de mogelijkheid gegeven unieke waarde te bieden aan de consument. Hierbij kan gedacht worden aan speciale eisen die Apple stelt aan haar partners, zoals de mogelijkheid tot Visual Voicemail op het netwerk.

De strategie van Apple om de iPhone alleen in combinatie met een abonnement van een geselecteerde partner te verkopen stuit in meer landen op verzet. Apple verkoopt de iPhone in Nederland vooralsnog uitsluitend via T-Mobile.

Reageer op artikel:
Apple kijkt met lede ogen naar Frankrijk
Sluiten