Statenweg
Statenweg Nieuws 19 november 2008

Rechter verwerpt tegenaanklacht Psystar

Een tegenslag voor Psystar, de maker van zogenaamde Open Computers waarop het mogelijk is Mac OS X te draaien. Een rechter in de VS heeft de tegenaanklacht die het indiende nadat Apple het bedrijf voor de rechter daagde wegens het verkopen van Mac-clones verworpen.

De gebruikerslicentie van Mac OS X verbiedt dat het besturingssysteem gedraaid wordt op systemen die niet van Apple afkomstig zijn. Apple sleepte de bouwer van Mac-clones daarom in juli voor de rechter wegens inbreuk op licenties en copyrights. Psystar diende een tegenaanklacht in, omdat het meent dat Apple met deze koppelverkoop concurrentie tegengaat. Wanneer consumenten Mac OS X wensen te gebruiken zijn zij aangewezen op de hardware van Apple. De rechter heeft nu bepaald dat andere besturingssystemen als substituut voor Mac OS X gezien kunnen worden, waardoor de keuzevrijheid voor hardware niet beperkt wordt. Bovendien is het voor gebruikers bij aankoop van Mac OS X duidelijk dat het product uitsluitend draait op een Apple-computer.

Onlangs kondigde Psystar een nieuw model Mac-clone aan met opties die door Apple zelf nog niet aangeboden worden. Psystar heeft tot 8 december de tijd om haar argumenten te herzien, daarna wordt de tegenaanklacht definitief verworpen. De aanklacht van Apple tegen de maker van Mac-clones blijft vooralsnog overeind staan.

Reageer op artikel:
Rechter verwerpt tegenaanklacht Psystar
Sluiten