Palm moet mensen ontslaan

Door: Anoniem - 14 reacties

“We verkeren in een uitdagende periode en we moeten iets doen om onze positie voor de toekomst te verbeteren”. Zo omschrijft Lynn Fox, woordvoerder van de ooit zo machtige PDA- en Smartphonebouwer Palm, de aangekondigde reorganisatie. Fox was tot maart dit jaar overigens Director of PR bij Apple.

Niet bevestigde berichten spreken over 200 mensen die hun baan verliezen bij Palm. Met een personeelsbestand van ruim 1000 FTE’s is dat een fors aantal. Palm zelf wil overigens geen exacte cijfers noemen.


Palm’s vlaggeschip, de Treo Pro

Enkele jaren geleden was Palm één van de grote spelers in de markt van PDA’s en Smartphones. De Treo serie was – vooral in de VS – een groot succes. In Europa had Palm ook een trouwe schare fans, met ook in ons land een toegewijde community waar men weetjes en nieuws deelde.

De eerste concurrent was Windows Mobile, waarmee een groeiend aantal merken hun toestellen ging uitrusten. Palm’s antwoord was de nieuwe Treo 700w, waarbij de ‘w’ aangaf dat het toestel was uitgerust met Windows Mobile, en niet hun eigen PalmOS. Inmiddels biedt Palm minder dan de helft van de smartphones aan met hun eigen OS en de meerderheid met de Microsoft variant. Een zwaktebod volgens velen.


De concurrentie

Momenteel biedt iedere TelCo maandelijks de nieuwste Samsung, Sony Ericsson of Nokia aan, waarbij de één nog meer functies in de kleinood stopt dan de ander. En uiteindelijk zag de iPhone het levenslicht. Een ware run op Apple’s idee van communiceren was het gevolg. Merken als LG en Samsung kwamen ook met touch-screen toestellen, en het qwerty-toetsenbord van de Treo zie je ook bij o.a. Nokia en Blackberry.

In een snel veranderende markt zullen de snelle innovators en bedrijven met lef en visie overleven. Zoals het zich nu laat aanzien weet Palm de consumenten niet meer aan te spreken zoals in een roemrucht verleden.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Rezpack

  RIP palm. Waarom heeft een iPhone nou geen Shortcuts bij de tekstinvoer?
  Palm je hebt me veel gegeven. Windows mobile was al je hersendood, nu ben er echt geweest.

 • Profielfoto
  Delars

  Het heeft toetsen… Dan is het zowiezo niks…

 • Profielfoto
  tarun

  Ik gebruik nog dagelijks mijn Zire 31 uit 2004. Kan zich nog steeds meten met nieuw spul. Maar ja, niet sexy, geen camera, wifi, telefoon, …

  Wel een goede agenda, spreadsheet, database en ander nuttig spul. Geen fatsoenlijke opvolger van Pal Desktop (voorheen Claris Organizer).

  Kortom Palm heeft zitten slapen en is niet innovatief genoeg geweest. Helaas pindakaas!

 • Profielfoto
  Dickieboy

  Jarenlang verslaafd aan mijn Palm, heb er 4 versleten, de laatste een TX met Wifi. Noot spijt gehad. Werkte feilloos met de iMac. Toen kwamen met Windows Mobile en zonder Wifi. Fout. En toen ze terug met WiFi kwamen en Windows Mobile en geen desktop voor OSX was het gedaan. Bye, bye Palm.
  Al enige maanden een gelukkige (en trotse) bezitter van een iPhone. Geen weg meer terug….

 • Profielfoto
  brinkey

  Ook jarenlang palmfan geweest (zonder toetsen) Ze waren de iphone ver vooruit, maar helaas afgelegd tegen het windows geweld.

 • Profielfoto
  reven

  shit happens

  innovate!

 • Profielfoto
  Gene

  Innovate or die! Dat is een slogan dat ik wel eens eerder heb gehoord

  Palm is trouwens niet dood, maar gaat 1/5e van haar personeel eruit kicken. Gelijk hebben ze als 1/5e niet in staat is om een bijdrage te leveren aan een innovatief bedrijf. Enkele jaren geleden was er een computer bedrijf dat op sterven lag en toen ineens een geniale ingeving kreeg….

 • Profielfoto
  MauZ

  ligt het aan mij of lijkt het of ze de iphone na willen doen?

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Ze hadden de iPhone juist vóór moeten zijn. Palm was altijd innovatief, maar door verkeerde beslissingen is het tij gekeerd, in hun nadeel. Het probleem is, dat hun eigen OS (al jaren) niet meer innovatief is en ze daarom uit noodzaak Windows Mobile en Linux gebruiken. Vleesch noch visch, dus…
  Ook hebben ze enkele missers gemaakt qua hardware, waaronder de Foleo.
  Zo zonde ! Ik heb nog steeds een Palm TX, maar sinds ik de iPhone heb, raak ik dat ding niet meer aan : wat een wereld van verschil!!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Palm was zo ongeveer de uitvinder van de PDA en smartphone, volgens mij. Een aantal jaren geleden was er nauwelijks wat anders. Zo zie je maar hoe het kan gaan als je niet voortdurend de vinger aan de pols houdt en nieuwe dingen verzint.

 • Profielfoto
  Bor

  Tja, Palm sterft een beetje af. De iPhone is prettiger in gebruik, sneller en mooier. Overigens is de PalmClub waarnaar in het artikel wordt verwezen een initiatief van de mensen die nu iPhoneclub beheren en onderhouden.

  @MacAanZee: De uitvinder van de PDA was Apple met de Newton, maar Palm domineerde inderdaad de markt. Ik heb hier nog een Palm V ergens, wat een onding. Af en toe liep hij vast, moest je hem resetten en dan was je je hele adresbestand kwijt.

 • Profielfoto
  vanhyfte.johnny

  Heb ook enkele jaren een Tungsten E2 gebruikt.
  Maar nu ik een iPhone heb heb ik die verkocht.
  De iPhone werkt toch vele malen beter dan het verouderde palm OS ???

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Het is jammer en te begrijpen. Ik werk al sinds december 1999 (dus sinds de vorige eeuw!) met een Palm IIIx en hij doet nog steeds precies wat ik wil: afspraken bijhouden, adresboek, synchroniseren met FileMaker Pro, en het spoorboekje. Hangt met een zeker kunst- en vliegwerk aan mijn iMac en ik gebruik Palm Desktop. Verving indertijd mijn Succes-agenda. Indertijd liep ik vooruit, nu is het een soort van oldtimer. Ik hoop dat ‘ie het altijd blijft doen, en aan zulke tevreden klanten verdient Palm natuurlijk niks :)
  @Bor: je adresbestand ben je inderdaad kwijt als je niet synchroniseert en je op je Palm al die adressen hebt ingevoerd. Niet zo heel waarschijnlijk dus, want een adressenbestand maak je eenvoudiger op je Mac. Maar inderdaad, af en toe vergeet ‘ie alles (batterijtje los of zo) en als je niet regelmatig synchroniseert, dan raak je zo vooral je nieuwe afspraken in je agenda kwijt.

 • Profielfoto
  NTG

  PALM is toch hardstikke dood aan het gaan?