Noorse ombudsman vs. Apple iTunes

Door: Statenweg - 18 reacties

De Noorse ombudsman Bjørn Erik Thon stapt naar een overheidsorgaan dat gaat over marktkwesties in verband met Apple’s iTunes Store. Thon wil dat het mogelijk wordt muziek die in iTunes gekocht is ook op andere muziekspelers dan de iPod af te spelen. Eerder klonken soortgelijke geluiden uit andere Europese landen. De ombudsman had Apple gevraagd om vóór 3 november een reactie te geven op zijn eis, maar volgens hem heeft het bedrijf hier niet aan voldaan.

Momenteel is het merendeel van de muziek in de iTunes Store voorzien van een techniek die voorkomt dat gekochte nummers illegaal worden verspreid. Als gevolg hiervan kan deze muziek alleen afgespeeld worden op een iPod of iPhone, omdat alleen deze draagbare muziekspelers overweg kunnen met het zogeheten DRM van Apple. Begin 2007 gaf Apple’s CEO Steve Jobs al aan er geen problemen mee te hebben om de muziek te verkopen zonder DRM, maar dat de muziekmaatschappijen aan zet zijn om dit toe te staan.

Volgens Apple kunnen gebruikers het DRM omzeilen door de muziek op een cd te branden en daarna te rippen. Deze omslachtige methode zou soelaas bieden wanneer gebruikers besluiten een muziekspeler van een ander merk te kopen en hun eerder gekochte muziek uit de iTunes Store willen meenemen. De ombudsman vindt deze oplossing die Apple aandraagt echter niet voldoende.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  niels

  Wat een zinloze discussie. Het is min of meer aan Apple te danken dat er voor 65% van de markt een handige oplossing is om muziek te kopen / beheren / af te spelen door je hele huis en mee te nemen onderweg. Dat daar limitaties aan zitten is logisch. Wat er uit deze zaak kan komen is het verlies van de oplossing voor 65% van de markt, waar misschien 5% iets aan heeft.

  Gelukkig stelt (qua omzet voor Apple) Noorwegen geen fuck voor. Het lijkt me een goede stap voor Apple om gewoon eens voor onbepaalde tijd de stekker uit de Noorse iTunes Store te halen. Eens zien of de consument daar gelukkig van wordt. Het is ongeveer evenveel moeite om via de legale Napster of Amazon muziek te downloaden en dit op een Creative speler te krijgen dan om muziek via iTunes te downloaden, dit op cd te branden en er dan op te zetten. Gewoon omdat veel muziek beheren zonder iTunes maar met Windows verkenner sowiezo omslachtig is..

 • Profielfoto
  ikkieman

  Als je een grote investering doet, moet je ook limitaties op producten mogen opleggen. Dit is precies wat apple doet. Prima! Op die manier voorkom je dat mensen misbruik gaan maken van je product en dat je gezeik krijgt met platenmaatschappijen omdat hun muziek verkoop ongelofelijk inkakt omdat iedereen maar van elkaar de bestandjes uitwisselt nadat 1 iemand zo dom is geweest om ze allemaal te kopen.

 • Profielfoto
  8Jouketje8

  Misschien zou Apple een andere soort DRM kunnen gebruiken, of aan andere fabrikanten toestaan hun DRM te gebruiken..
  Toch vind ik het een beetje zinloos om ze hiervoor aan te klagen. Het is toch gewoon een onderdeel van het product iPod? ???

 • Profielfoto
  espaan

  “Gelukkig stelt Noorwegen geen fuck voor. Het lijkt me een goede stap voor Apple om gewoon eens voor onbepaalde tijd de stekker uit de Noorse iTunes Store te halen.”
  Lekker genuanceerd ??? Ze mogen toch best zeggen dat ze het niet eens zijn met de DRM. Is het jouw DRM?, werk je bij Apple?, heb je aandelen? Waarom zo’n kort lontje.
  Oh ja dat is waar ook, bescheidenheid, nuance en jezelf inhouden kan niet meer tegenwoordig ;)

  Maar goed on topic, Er mag van mij ook best wat meer iTunes+ muziek komen. En dat ligt, kan ik me voorstellen, voor het grootste deel bij de platenmaatschappijen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Het lijkt me dat Apple wat dwingender het voortouw moet nemen om de DRM de strot om te draaien, dan ben ook van dit soort gezanik af. En als Apple in andere kwesties geen probleem had om platenmaatschappijen tot andere gedachten te dwingen (bijv. met de prijs per track), waarom dan nu wel?

 • Profielfoto
  Ewout

  Goh, als ik hier door de straten (van Noorwegen) loop en al die witte draadjes zie, dan vraag ik me af: welke andere merken? :D

  @nielsth, ff dimme he, dit is wel een geweldig land hoor. ;)

  Ewøut

 • Profielfoto
  brinkey

  Wat een mooi discussie, al die opgedrongen beperkingen hebben we als consument niks aan.

  Ter vergelijking: Het zou toch wat zijn indien we bij de FRS gekochte cd’s alleen op Sony cd spelers zouden kunnen afspelen.

 • Profielfoto
  niels

  ah jongens, kom. nuance.. je begrijpt best wat ik bedoel. Maar goed, voor de CDA’ers: Noorwegen is een prachtig land vol mooie mensen. Echter, voor Apple is Noorwegen betrekkelijk onbelangrijk. De omzet om daar de iTunes Store een jaartje dicht te gooien zal geen enkele reden tot zorg zijn.

  We willen allemaal DRM vrije muziek. Gewoon omdat we totale vrijheid willen. En soms slaan we daar dik in door. Neem nou de Android Marketplace. Iedere dwaas kan zn app daarin plaatsen. Gevolg: een paar prachtige apps verdwijnen in de massa van halfbakken meuk. Je moet naar de praktische kant van het verhaal kijken, en naar de cijfers. Er is vrijwel niemand die muziek op iTunes wil kopen en het met een andere mp3 speler dan een iPod wil gebruiken. Wel wil 65% van de markt een mp3 speler die ze beheren met een muziekprogramma die ze in alle gemakken voorziet, (voor velen) incl. een Music Store om legaal aan nieuwe muziek te komen. Dit systeem is tot stand gekomen door grote investeringen, een totaal nieuwe marktbenadering en een ongeëvenaarde gebruikservaring. Eigenlijk, Ewout en espaan, vertel ik nu iets wat jullie al lang wisten.

  Waarom Apple vervolgens uit Noorwegen moet stappen is simpel. Het is onacceptabel (en dat zeg ik niet omdat ik apple fanboy ben, maar omdat ik zelf ondernemer ben) dat bepaalde consumentenorganisaties en overheden denken van alles te kunnen eisen van ondernemingen die voorop lopen, en durven te investeren in zaken, andere ondernemingen helemaal niet mee op de proppen waren gekomen. En dat er een paar voorwaarden bij zijn waar eigenlijk niemand last van hoeft te hebben (er zijn nog talloze andere legale manieren om aan muziek te komen), so be it.

  Zelfde geldt voor de blamage die Nelie Kroes bij MS maakt. Een versie van Windows eisen zonder Media Player, omdat Real jammert dat de reden dat hun speler niet gebruikt wordt is te wijten aan meeleveren van WMP bij Windows. Welnu, niemand koopt Windows zonder WMP. Waarom? It doesn’t matter. Real Player zuigt, niemand WIL dat gebruiken, sommige mensen MOETEN het alleen gebruiken om bepaalde streams te openen. Verreweg de meerderheid van de mensen gebruikt ook geen WMP, maar iTunes. Waarvan de meerderheid het wel WIL gebruiken, en slechts een deel het ziet als pure noodzaak (anders zou Apple geen torenhoge tevredenheidscijfers scoren).

  Maar die betweterige organisaties moeten voor hun arrogantie maar eens afgestraft worden. En als dat betekent dat Apple, Microsoft of wie dan ook voor een tijdje besluit het aanbod van een bepaald product of een bepaalde dienst op te schorten: prima zaak.

 • Profielfoto
  kay-tong

  De noren heb geljk gvd.

  Maar wie zoekt die vindt:

  noteburner
  MP4converter

  3 shareware programma’s die een cd emuleren, en automatisch naar mp3 rippen.
  Helaas shareware.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Het staat iedere Noor vrij naar een muziekwinkel te lopen en een cd te kopen, die vervolgens om te zetten naar mp3 en dan op zijn eigenste echte aldi-mp3 speler te knallen …..

  Ik kies voor de combinatie iTunes/iPod (iPhone) en doe dat naar alle tevredenheid …
  @brinkey: ik ga toch ook niet lopen zeiken als mijn VHS-tapes niet in mijn blurayspeler passen?

 • Profielfoto
  brinkey

  Ik weet niet of jij dan niet gaat lopen zeiken (krijg je vieze broekspijpen van) Maar over die vhsjes gesproken die passen wel in welk merk vhs-speler ook en that’s the issue.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Volgens mij ligt het een stuk ingewikkelder. Om te beginnen weet degene die op itunes iets koopt dat de afspeelmogelijkheden beperkt zijn tot itunes en ipods …. als je die keuze niet wilt maken zal je toch naar een platenzaak moeten gaan.

  En over mogelijkheden om iedereen te geven wat hij/zij zou willen (ook artiesten/platenmaatschappijen) zal er nooit 1 oplossing uit de bus komen, maar meerdere. DRM is daar 1 van en dat heeft consequenties…..

  De optie om te branden en weer te rippen lijkt me geen slechte in dit geval.

  Als ik een film op video heb gekocht en ik wil geen vhs meer maar een bluerayspeler krijg ik de film echt niet gratis omgeruild, mijn pech. Geen enkel voorbeeld dekt de lading, maar het komt en aardig end in de buurt….

  Als ik zelf zou zeiken zou ik trouwens de gulp-optie gebruiken :O

 • Profielfoto
  Anoniem

  @NielsTH: de vraag of de meerderheid muziek op zijn iPod of WMP op Windows wil is vanuit het oogpunt van antimonopoliewetgeving niet zo relevant. Wetgeving gaat om het waarborgen van de rechten van alle burgers.

  In het geval van Windows gaat het erom dat je een eenmaal opgebouwde monopoliepositie (op OS-gebied) niet gebruikt om een monopolie op een ander gebied (Mediaspelers) door te duwen ten koste van anderen. Bij dat verhaal was overigens weinig productinnovatie betrokken. En zelfs als je dat geen probleem vindt is er altijd nog het probleem dat een hele stapel Europese wetgeving dat wel doet, dus heeft Kroes weinig keuze in de zaak. Ze hadden het overigens slimmer kunnen aanpakken, dat wel.

  Bij Apple ligt de zaak wat gecompliceerder, maar meer en meer begint de overtuiging te heersen dat met het creëren van ‘lock-ins’ (dus de ‘gedwongen winkelnering’ bij de gekoppelde afname van diensten) een onderneming bewust een monopolie neerzet (er zijn tenslotte andere business models mogelijk). Die suggestie wordt nog ernstiger als er bepaalde media uitsluitend via dat kanaal te krijgen zijn (TV-series, bijvoorbeeld). Dat is een probleem dat Apple niet alleen in Noorwegen krijgt, dus ze zijn erbij gebaat daar met enige omzichtigheid mee om te gaan.

  Enne… zodra de DRM is verwijderd (wat Apple sowieso al na leek te streven) IS er geen probleem meer – dus waar wachten ze op?

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Heeft iemand bij zo’n consumentenorganisatie ooit al eens geprobeerd om bv. bij http://www.glandigomusic.com (en zo zijn er nog honderden online muziek winkels) muziek te downloaden als je een Mac hebt en die überhaupt af te spelen op een Mac? Kan niet! Om de doodeenvoudige reden dat alleen Windows ondersteunt wordt. Hoor je nooit iets over.

 • Profielfoto
  TRML

  @nielsth – “We willen allemaal DRM vrije muziek. Gewoon omdat we totale vrijheid willen.”

  Ik zou niet weten waarom ik DRM vrije muziek zou willen. Ik koop regelmatig muziek bij iTunes en die zet ik dan op mijn iPhone of iPod of op een van mijn Mac’s, geen centje pijn werkt perfect. :p

 • Profielfoto
  Rup.

  @ TRML

  Je zou bijvoorbeeld DRM vrije muziek willen hebben omdat je over 30 jaar nog dat ene leuke plaatje wil kunnen afspelen. Bedenk eens hoeveel harde schijven je dan verder bent en op hoeveel harde schijven je de huidige (DRM beveiligde) muziek kunt plaatsen.

 • Profielfoto
  TRML

  @ Rup

  Ook geen probleem, ik brand dan een CDtje en ook dat werkt perfect (en is meteen DRM vrij) ;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Tsss… CD’s zijn zóóó 2001…:D