Statenweg
Statenweg Nieuws 7 november 2008

Noorse ombudsman vs. Apple iTunes

De Noorse ombudsman Bjørn Erik Thon stapt naar een overheidsorgaan dat gaat over marktkwesties in verband met Apple’s iTunes Store. Thon wil dat het mogelijk wordt muziek die in iTunes gekocht is ook op andere muziekspelers dan de iPod af te spelen. Eerder klonken soortgelijke geluiden uit andere Europese landen. De ombudsman had Apple gevraagd om vóór 3 november een reactie te geven op zijn eis, maar volgens hem heeft het bedrijf hier niet aan voldaan.

Momenteel is het merendeel van de muziek in de iTunes Store voorzien van een techniek die voorkomt dat gekochte nummers illegaal worden verspreid. Als gevolg hiervan kan deze muziek alleen afgespeeld worden op een iPod of iPhone, omdat alleen deze draagbare muziekspelers overweg kunnen met het zogeheten DRM van Apple. Begin 2007 gaf Apple’s CEO Steve Jobs al aan er geen problemen mee te hebben om de muziek te verkopen zonder DRM, maar dat de muziekmaatschappijen aan zet zijn om dit toe te staan.

Volgens Apple kunnen gebruikers het DRM omzeilen door de muziek op een cd te branden en daarna te rippen. Deze omslachtige methode zou soelaas bieden wanneer gebruikers besluiten een muziekspeler van een ander merk te kopen en hun eerder gekochte muziek uit de iTunes Store willen meenemen. De ombudsman vindt deze oplossing die Apple aandraagt echter niet voldoende.

Reageer op artikel:
Noorse ombudsman vs. Apple iTunes
Sluiten