Nieuwe MacBooks zijn copyright beveiligd

Door: Koen van Tongeren - 22 reacties

De nieuwste generatie MacBook, MacBook Pro en MacBook Air blijkt een nieuwe ingebouwde beveiliging te hebben die video met bepaalde DRM structuren alleen zal afspelen op externe beeldschermen die de zelfde beveiliging ondersteunen, zo meldt het tech blog Ars Technica. Deze High Definition Content Protection (kortweg HDCP) wordt veel toegepast bij High Definition videoapparatuur en is bedoeld om illegaal kopiëren van video onmogelijk te maken.

Praktisch gevolg van de HDCP beveiliging is dat bezitters van een nieuwe Apple laptop in iTunes gekochte video’s alleen op het scherm van hun laptop óf op een door HDCP ondersteund scherm kunnen afspelen. Voor ons Europeanen is er dus vooralsnog weinig aan de hand maar met het oog op een toekomst van Europese iTunes Stores, Blu-Ray en andere digitale video-innovatie geldt: een gewaarschuwd OMT-lid telt voor twee.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  LEXY

  Vandaar die nieuwe Mini DisplayPort!

 • Profielfoto
  iNsane

  Wat mij betreft niet echt een goede ontwikkeling. Ik ben juist apple/mac liefhebber omdat alles werkt zoals je verwacht dat ’t werkt. Van inperkingen/restricties zoals deze wordt ik iig niet blij – zeker niet als je er opeens ‘tegen aan loopt’.

  Nu is daar (nog) geen sprake van, maar het komt bij mij een beetje over alsof apple voornamelijk bezig is met ontwikkelingen die in de eerste plaats goed zijn voor apple zelf, ipv. goed voor de consument.

 • Profielfoto
  sypie

  High Definition Content Protection (kortweg HDCP) wordt veel toegepast bij High Definition videoapparatuur..

  Serieus?

 • Profielfoto
  Delars

  Als je geen ilegale films enzo hebt dan is dat toch geen probleem…

 • Profielfoto
  klaas4

  When in doubt, VLC?

 • Profielfoto
  palahala

  @Delars, “Als je geen ilegale films enzo hebt dan is dat toch geen probleem…”

  Dergelijke beveiligingen zijn juist wél een probleem voor mensen die niks geks doen. Je koopt een film en wilt die bekijken op je grote flatscreen tv, maar die tv heeft niet zo’n beveiliging. Dan kun je je eerlijk gekochte film dus niet bekijken op die eerlijk gekochte tv.

  Aan de andere kant: heeft je handige buurman ergens een illegale kopie van die film gevonden, dan heeft die kopie misschien geen beveiliging. En dan kan die buurman die illegale variant wel op zijn mooie tv zien.

  Het was vroeger ook zo met sommige video games: bij de legale versie moest je af en toe een vraag beantwoorden waarvan je het antwoord in een bijbehorend boek moest opzoeken. Bij de illegale versie werd je nooit lastig gevallen met zo’n vraag. En het is nu zo met de iTunes muziek: legaal gekochte muziek kan alleen op je iPod, illegale downloads kun je over een paar jaar, als de iPod niet meer hip is, ook op je bleading edge Microsoft apparaat afspelen.

  Uiteindelijk hebben vooral de eerlijke consumenten last van dergelijke beveiligingen. Weg ermee.

 • Profielfoto
  prullenbak

  palahala legt hier de vinger op de zere plek.

  Wie ergert zich niet, als hij een eerlijg gekocht dvd’tje wil bekijken, aan de filmpjes “piraterij is diefstal” En dat soort ongein.

  Film downloaden, en je ziet dat filmpje nooit.

 • Profielfoto
  Afroman

  Stel dat ik zo’n MacBook heb gekocht. Kan ik die films wel afspelen via een scherm zonder HDCP? Bijvoorbeeld de oudere Apple Cinema Display?

 • Profielfoto
  kobekes

  bestaan er al beamers die HDCP ondersteunen?

 • Profielfoto
  bommels

  Mr X Turbo: goede vraag, maar zoals palahala al uitlegt (en je ook in het moederartikel kunt lezen) kan je dus geen HD content afspelen op apparatuur die geen HDCP beveiliging heeft.
  Bij muziek heeft Apple (godzijdank) niet alle DRM tralala omarmd, en mede daardoor is het nu zo dat de meeste muziek gewoon zonder DRM aangeboden wordt. Nu blijkt dat Apple dus de HDCP wel geaccepteerd heeft. Ik vind dit een heel slecht teken, het doorbreken van het door de industrie verzonnen systeem zoals bij muziekdistributie gebeurd is kun je dus wel vergeten.

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Nouja, dat betekent geen films meer kopen die beveiligd zijn met HDCP. Daarbij wordt je dus min of meer gepushed om deze illegaal te verkijgen.

 • Profielfoto
  Vleer

  Bij het afspelen van Blu-ray is HDCP verplicht, ooit moest het er in gaan komen. Het is goed dat Apple hier nu eindelijk mee begint. Dit betekend dat we binnenkort ingebouwde blu-ray drives kunnen gaan verwachten!
  Elke moderne tv heeft HDCP anders zou je er geen HD bronnen (PS3/Blu Ray/etc) op aan kunnen sluiten.

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  ik denk van niet, ze hebben juist een update gedaan. Bluray duurt nog wel even.

 • Profielfoto
  Vleer

  Binnenkort is misschien erg optimistisch maar dit is wel degelijk de eerste stap er naar toe. :)

 • Profielfoto
  wimbers

  Dit is geen probleem voor mensen die hun content niet via de itunes store binnenhalen.

  het is alleen van toepassing op content die is aangekocht waarin de HDCP beveiliging zit geprogrammeerd.
  daarbij. dit is alleen een probleem als je deze content af probeert te spelen op een niet HDCP compatible apparaat. Vrijwel iedere HDTV is tegenwoordig HDCP compatibel over HDMI.

  zolang de itunes store hier in Nederland nog geen video content levert hoeven we ons hier ook niet druk over te maken. alle videocontent die men hier afspeelt wordt toch anderszins binnengehaald en beschikt derhalve niet over deze beveiliging, het gevolg is dat je nog steeds je 1080P .MKV bestanden en WMVHD bestanden kunt afspelen op je via component aangesloten beamer….

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Kan me erg vinden in de argumentatie van Palahala en Prullenbak; de ‘goede’ consument wordt nu getroffen ipv de ‘slechte’ consument.

 • Profielfoto
  iAlwin

  Alle beelden die worden weergegeven kunnen toch weer worden gecaptured? Valt vast wel te omzeilen.

  De goede consument wordt helemaal niet getroffen. Als je als consument netjes de film of tv-serie download via iTunes en deze afspeelt op je computer of AppleTV is er toch niets mis? Ik denk dat het probleem al is gecreerd alvorens een dergelijke techniek in de praktijk is gebracht…

 • Profielfoto
  palahala

  @iAlwin, “Valt vast wel te omzeilen”

  Ja, door die handige buurman, maar ook door ieder ander?

  “Als je als consument netjes de film of tv-serie download via iTunes en deze afspeelt op je computer of AppleTV is er toch niets mis?”

  Inderdaad. Dus je laat je beamertje lekker uit. En voor die oude flatscreen kun je makkelijk een vervanging aan de Sint vragen!;-)

  EDIT: misschien moet ik toch even onderzoeken of zo’n laptop wel een non-HD signaal naar een beamer kan sturen?

 • Profielfoto
  adsum

  @bommels:

  APPLE = Steve Jobs = PIXAR …….

  Need I say more

 • Profielfoto
  Stripe

  Al deze mooie termen zeggen me niet al te veel. Misschien kan iemand het even verduidelijken:
  Ik download elke week altijd afleveringen van series (zoals Californication en Dexter). In de bestandsnaam staat altijd HDTV en ze zijn (vaak) 720p. Betekend dit dus dat ik deze alleen op de MacBook kan kijken en niet meer op mijn externe scherm?

 • Profielfoto
  Emiel L

  HDCP is iets wat ook al een kleine eeuwigheid in Windows zit en is een EIS om bluray content af te spelen. Lekker dubbel alle reakties hier (en op het forum). Apple wordt aangevallen omdat er geen blu-ray support is, maar tegelijk, als apple wat implementeert wat nodig is om blu-ray te gaan ondersteunen worden ze daar weer op afgefikt. Wat willen jullie nou? Nou helpt de zeer gechargeerde toon van het artikel hierboven ook niet echt mee, maargoed… objectieve journalistiek bestaat toch al niet meer.

 • Profielfoto
  palahala

  Uit het artikel begrijp ik trouwens dat de beveiliging bij de nieuwe MacBooks in de hardware zit, niet in de software zoals blijkbaar bij Windows?