Statenweg
Statenweg Nieuws 12 november 2008

Nieuw: Gmail videochat, ook op de Mac

Google heeft haar populaire webdienst Gmail uitgebreid met audio- en videochat. Met behulp van een (al dan niet ingebouwde) microfoon en iSight kan als aanvulling op een tekstchat een videoconversatie gestart worden tussen twee gebruikers, zonder het browservenster te verlaten. Gebruikers kunnen het beeld vergroten en verplaatsen, of kiezen voor een volledig scherm-weergave. Net als Gmail zelf is het gebruik van de dienst kosteloos.

Doordat de audio- en chatfunctie direct vanuit de browser werkt is, in tegenstelling tot Skype en iChat, geen aparte software nodig. Wel dien je een plugin te installeren. Deze plugin is beschikbaar voor de Mac en werkt onder Safari 3.0 en Firefox 2.0. Vervelend is wel dat bezitters van een Mac zonder Intel-processor vooralsnog buiten de boot vallen.

De nieuwe dienst maakt gebruik van enkele standaardprotocollen en H.264 video. Hierdoor is de weg vrij voor derden om software te schrijven die samenwerkt met Gmail’s audio- en videochat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw: Gmail videochat, ook op de Mac
Sluiten