MacBook (Pro) adapter trekt het niet alleen

Door: Robert de Groot - 27 reacties

De website Engadget meldt dat de prestaties van een MacBook (Pro) zonder batterij – maar met adapter – beduidend lager liggen dan met batterij. Enkele fanaten van Gearlog kwantificeerden deze terugval tot bijna 40 procent. Ergens in een duister, vochtig plekje op de Apple Support website staat Gearlog’s vermoeden bevestigd. Naar wat nu blijkt levert de adapter alleen niet genoeg vermogen om aan de vraag ernaar te voldoen en dus springt de batterij af en toe bij. Of andersom, indien de batterij niet in de MacBook (Pro) steekt wordt het gevraagde vermogen geremd, om rare crashes te voorkomen. Dat voelt net zoals de nieuwe Ferrari California GT-racer op de ‘cruise’-stand, terwijl hij standaard altijd op ‘sport’ staat.

Het voordeel van deze consideratie is dat de adapter wat kleiner van formaat is, maar daar blijft het dan ook bij. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van je batterij voor optimaal vermogen. Bij een (bijna) lege batterij of een defecte batterij mis je pakweg 40% van de snelheid.

Conclusie van het verhaal: Laat je batterij in je MacBook, want een paar maanden langer van je batterij genieten weegt niet op tegen een 37 procent power-drop.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Steph

  Slecht van Apple….

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Bizar vooral; zou Apple dit verhaal op gaan pakken en er iets mee doen?

  Ik krijg morgen de nieuwe Macbook Pro met alle upgrades die je je maar kan wensen, maar dat is dan toch eigenlijk een downgrade? ??? ;) (ahh what the heck; blij zal ik er toch wel mee zijn :D )

 • Profielfoto
  roger767

  dus al je batterij leeg is en je douwt het netstroom kabeltje erin (met de batterij er ook nog in) dan is hij nog steeds slomer?

 • Profielfoto
  benj1989

  nee enkel indien je batterij er uit is zal hij trager werken. misschien als je batterij echt op zijn minimum is dat hij dan wel trager gaat
  was trouwens ook al zo met oudere macbook pro’s

 • Profielfoto
  MyLife

  Dit is niks nieuws, dit was zoals benj1989 zegt ook bij de oudere MBP’s. Ook was dit bij de PowerBooks het geval

 • Profielfoto
  G-Force

  Absoluut geen reden om je batterij eruit te halen… ik zie het probleem dus niet.

 • Profielfoto
  Kobes

  Ik heb zelfs ooit begrepen dat dit bij de oude MacBooks ook al zo was.
  Denk dat met een lege batterij en aan de netvoeding de snelheidsbeperking wel aanwezig zal zijn, maar van zeer tijdelijke aard.

 • Profielfoto
  Mr Evil

  Volgens mij is dit een oud nieuw probleem, bij de eerdere MB(P) was dit ook al het geval. Apple heeft er voor gekozen dat bij een verwijderde batterij er ook 1 kern van de processor wordt uitgeschakeld.

 • Profielfoto
  themacs

  Dat verhaal is toch bullshit, ik heb nog nooit men batterij uit mijn MacBook gehaald.

 • Profielfoto
  Igor44

  Nu ben ik niet zo heel erg thuis in de electronica, maar hier snap ik niks van. Als ik de batterij in mijn (oude) MBP heb zitten (dat is in mijn geval altijd), en ik sluit de adapter aan en gebruik hem ondertussen, Dan laad de batterij op en kan ik hem gewoon gebruiken. Dat betekent dus dat de adapter genoeg vermogen levert om de batterij op te laden en tegelijkertijd alle componenten van stroom te voorzien. Als de batterij eruit is dan hoeft de adapter toch slechts minder vermogen te leveren? Dan wordt er geen batterij meer opgeladen en blijft er dus in feite vermogen over. Of zie ik het nou helemaal verkeerd? ???

 • Profielfoto
  TheGhostOfWhatever

  toen ik op men MBP zonder batterij werkte veroorzaakte dat wel wat rare crashes

 • Profielfoto
  jafd01

  hup hup breng die 17inch nou is een keer uit 15inch is te klein voor me

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Vind het eigenlijk wel een aardig idee, misschien niet met opzet maar het principe vind ik wel aardig. Zorg dat de adapter normaal werken prima kan trekken en laat de batterij bijspringen indien nodig.

  Dat scheelt een zwaardere adapter en stroomgebruik.

 • Profielfoto
  LEXY

  Vaag verhaal, klopt geen hol van.

 • Profielfoto
  jamm

  en wat gebeurt er als je accu na een 1.5 jaar langzaam begint af te taaien?

 • Profielfoto
  Brainiac

  Wie houdt er zich bezig met de batterij eruit te halen om dan op de adapter verder te gaan werken, vraag ik mij dan af?

 • Profielfoto
  Serge Vonk

  @ Brainiac: Toevallig ben ik zo’n geval. De batterij van m’n 17” MBP (oud model) heeft het begeven…bekend probleem schijnt het te zijn: hij staat zo bol als een voetbal! Als ik de batterij in mijn laptop laat zitten kan hij niet meer vlak staan. Gelukkig heb ik nog AppleCare, krijg volgende week een nieuwe. Ik werk dus nu zonder batterij en vroeg me al af waarom dat ding zo traag was….dankzij dit bericht weet ik het dus…

 • Profielfoto
  gepeterd

  Het idee is heel krom, maar waar. Ik heb een tijd geleden op mijn macbookpro (penrym) zitten gamen, en ondanks dat mijn voedingsstekker ingeplugd was, ben ik toch wat van mijn vermogen van mijn batterij kwijt geraakt, over een uur of 3 a 4 ben ik (dacht ik) 2% stroom verloren, het lichtje op mijn stekker brandde ook oranje ipv groen. Dus het zou kunnen, dat wanneer je het maximale uit je laptopje haalt, de adapter het niet meer aan kan, of het nu door gebrek aan wattage komt of door een warmteprobleem van de adapter weet ik niet.

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Waarom zou je je batterij er dan uit willen halen?? Alleen als je een nieuwe erin stopt toch, maar dat duurt nog wel ff. Ik ben harstikke blij met de batterij hij gaat af en toe zelf meer dan 6 uur mee als ik de airport uit zet.

 • Profielfoto
  Esquare
 • Profielfoto
  Cenobyte

  Nee inderdaad, je haalt je batterij er nooit uit bij een laptop, da’s gewoon niet slim. Bij een laptop (zeker eentje met MagSafe) floept je kabel er gemakkelijker uit omdat het ding altijd binnen handbereik ligt of op een bureau staat. Als de kabel er dan uit glipt valt je laptop uit en ben je al je werk kwijt. Dom dus.

  Mijn PowerBook is bijna 4 jaar oud en ik heb de accu er nooit uitgehaald. Wel altijd netjes opgeladen en daarna weer leeg gewerkt, nooit de kabel er permanent in laten zitten. De accu is nu nog steeds op 50 a 60% van zijn capaciteit.

 • Profielfoto
  ikkieman

  Kun je dan niet de oplader van een MBP gebruiken om je MB op te laden? Die 25 Watt is misschien net dat wat het verschil maakt.

 • Profielfoto
  spacefreek
 • Profielfoto
  RobinZwama

  Waarom zou je je batterij eruit halen? ???

 • Profielfoto
  Ensemble

  even voor mijn beeld. Is het dus slecht voor je laptop om de voedingsstekker er constant in te laten?

  gr.
  ens

 • Profielfoto
  Serge Vonk

  Nog even voor de duidelijkheid: ik haal mijn batterij er ook niet ‘voor de lol’ uit. Het ding staat echter zo bol, dat mijn hele laptop staat te wiebelen op m’n bureau…….Gelukkig heb ik snel een nieuwe.:)