Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 5 november 2008
Leestijd: 2 minuten

Leer presenteren als Steve Jobs

De frustratie bij het zien van afzichtelijke PowerPoint-slideshows, gehouden door slechte presentators moet bijna iedereen bekend voorkomen die wel eens een kantoor van binnen heeft gezien. Toch gebeurt het nog steeds zelden dat je aangenaam verrast wordt door iemand die wél weet hoe het moet.

Nu zijn er natuurlijk genoeg Goeroes die je kunnen vertellen hoe succesvol te presenteren, maar waarom zou je voor Zilver gaan als je Goud kan halen? Per slot van rekening is er maar één Godfather van de presentatie, Heer en Meester van de Keynote speech: Steve Jobs.

Managementsite Bnet.com is direct naar de bron gegaan door Steve’s presentatietechnieken te bestuderen en samen te vatten in een interessante video.

Het geheim van de smid wordt gesplitst in een aantal kenmerken van een Stevenote:

  • Stel een thema vast voor je presentatie en koppel daar een headline aan (‘There’s Something In The Air’, ‘Let’s Rock’, ‘A Landmark Event, In More Ways Than One’ etc.).
  • Begin met een overzicht van hetgeen je wil vertellen. Open en sluit de verschillende onderdelen duidelijk en zorg steeds voor een goede overgang.
  • Laat zelf blijken dat je enthousiast over de inhoud van je presentatie met woorden als exciting, amazing, astonishing en extraordinary.
  • Zorg dat ingewikkelde data als cijfers inzichtelijk worden door ze toe te passen op alledaagse zaken die voor iedereen voor te stellen zijn.
  • Maak je presentatie visueel en gebruik zo min mogelijk tekst. Pas echter op dat je de hoeveelheid beelden per slide beperkt houdt.
  • Maak een show van je presentatie door (functionele) transities in te zetten, video te gebruiken, gasten uit te nodigen en demo’s te geven.
  • Bouw je presentatie op tot een climax met als klapper op de vuurpijl een OMT’je aan het eind.
  • Tot slot misschien wel de allerbelangrijkste tip: oefenen, oefenen en nóg eens oefenen.

Tip: Lagaffe

Maak jij gebruik van Steve’s tactiek bij het maken en geven van je eigen presentaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Leer presenteren als Steve Jobs
Sluiten