Firewire nog niet helemaal dood

Door: Anoniem - 24 reacties

Apple heeft gemeend het door henzelf zo gevierde Firewire drastisch te moeten beperken op de MacBook Pro. Uitsluitend FW800 leek de bollebozen uit Cupertino voldoende voor de Pro-sumers. En voor de thuisgebruikers op de MacBook vindt Apple USB 2.0 meer dan voldoende.

Voor MacBook Pro gebruikers gloort er toch een klein beetje hoop aan de horizon in de vorm van Sonnet’s FireWire 400-to-800 adapter. Daarmee kan elk FW400-apparaat met bijbehorende kabel op de iedere FW800 poort van de van elke computer worden aangesloten. Voor ongeveer 15 dollar gaat ie op diverse plekken over de virtuele toonbank.

Hoeft die LaCie-schijf met FW400 toch nog niet bij het grof vuil…

[Aanvulling]
Tegen iAgree moet ik zeggen: “I agree”. Er zijn inderdaad dergelijke kabels op de markt. De Sonnet adapter is een optie, maar zeker niet de enige.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Nu nog een FW400-naar-USB2.0-adapter. Dan is iedereen blij.

 • Profielfoto
  menu

  Nu nog een USB->Firewire

 • Profielfoto
  iAgree

  waarom een adaptor. gewoon een kabel kopen die al verloopt van 400 naar 800, kost evenveel en dan heb je een veel betere verbinding.
  De fw 800 is dus helemaal geen beperking maar juist eem verbetering, ik snap niet dat mensen hier over klagen en al helemaal omt zelf .
  Dat ze fw400 van de macbook hebben afgehaald , ja dat is echt iets om over te klagen maar dit gaat nergens over wat mij betreft.

 • Profielfoto
  bommels

  Ik zit zeker niet te wachten op een FW-USB2 adapter. Krijg je de uitbreidbaarheid van FW met de snelheid & overhead van USB zeker.
  Dan liever een Gigabit Ethernet – FW adapter!

 • Profielfoto
  benj1989

  ik vind het wel spijtig dat er nog maar 1 firewire 800 poort is op de nieuwe macbook pro’s. Met de mijne kan ik nog héél gemakkelijk een harde schijf en een dv camera aansluiten..

 • Profielfoto
  Brainalyser

  Sowieso te weinig uitgangen in de nieuwe Macbooks wat mij betreft, en dat ze de FireWire 400 wegdoen vind ik dan niet zo heel erg, omdat die net zo snel is ongeveer als USB, en elke FireWire 400 schijf heeft toch ook FireWire 800, en anders zeker wel USB 2.0, dus van weggooien is sowieso geen sprake… Had wel een extra usb ingang in gekund en een DVI aansluiting inplaats van die mini-displaypoort, en anders toch wel een verloopje meeleveren, of niet?? Ik heb nu mooi niets meer aan die dvi naar hdmi kadel die ik een halfjaar geleden voor me Macbook had gekocht >< En van wat ik heb gehoord komen er ook niet van dat soort overloopjes, omdat apple wil dat we die nieuwe schermen van ze kopen, of komen die er nog wel?? Zodat je ook een gewoon scherm(met DVI) op je nieuwe Macbook kunt zetten. Opzich zou ik wel zo'n nieuw scherm willen hebben, ze zien er wel mooi uit enzo, maar ik vind ze toch iets aan de dure kant. Je kunt die schermen alleen maar aan de nieuwe lijn Macbooks(dus heel erg weinig klanten kun je bereiken(nadelig voor apple) + hele slechte compatibiliteit(nadelig voor de klant)) hangen, en dan nog zo onwijs duur, en er zitten ook maar 2 USB aansluitingen achterin wat ook niet echt super is had wel een FireWire 800 poort bij gekund. Die nieuwe schermen van Samsung vind ik ook erg mooi hebben veel meer mogelijkheden + een heel stuk goedkoper en zien er ook nog eens erg mooi uit. Maarja die hebben geen mini display, en wil toch liever wel in de apple lijn blijven zo perfectionistische(niet het goede woord maarja(ik wil gewoon niet veel verschillende merken op mijn bureau hebben staan met allemaal hun eigen look dat vind ik gewoon niet zo fijn) als ik ben ><. Als ze die prijzen nou iets laten zakken(rond de €499) en misschien nog wat extra dingen toevoegen dan zou ik heb 100% zeker kopen.

 • Profielfoto
  michi_rishi

  Mijn externe HD’s heb ik ook geen problemen mee.
  Had mijn eerste Mybook (Pro) nog FW 400 en FW 800,
  Mijn Mybook Studio Edition heeft alleen 2x FW800. Maar ik kreeg er wel een FW400 naar FW800 kabeltje bij:)

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Euh, wat lees ik in de reacties…? FW400–>FW800??? Hoe kun je nu iets minder snel naar sneller omzetten?! Andersom kan dan weer wél: FW800–>FW400.

  Overigens is USB 2.0 6x trager dan FW800…:
  13 GB met USB 2.0 –> 30min.
  40 GB met FW800 –> 15min.
  Lijkt me stug dat FW400 dan “ongeveer net zo snel als USB 2.0” is… Eerder dat USB 2.0 (met zijn theoretische max. van 480 Mbps) in de praktijk langzamer is dan FW400 (met zijn theoretische constante snelheid van 400 Mbps)…

 • Profielfoto
  LEXY

  “I am the god of hell fire, and I bring you …”
  het eeuwige vagevuur aan Apple voor deze weglaat misstap!!!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Zo’n adaptertje kost 3 of 4 euro bij elektronica-online.nl.

  FW400 is nog steeds tot 70% sneller dan USB2.0, afhankelijk van of je veel grote of veel kleine bestanden verplaatst. Die 480 Mbps gaat nooit verder dan 320 Mbps. Ik geloof omdat FW in twee richtingen tegelijk informatie kan transporteren en USB maar in één richting tegelijk. En je kan FW-apparaten zonder enige hub gewoon doorlussen.

  USB 3.0 is een ander verhaal. Dat protocol heeft veel kenmerken van FW overgenomen. Hopelijk blijft er meer over dan 3,2 Gbps van de 4,8 Gbps, want dan is het precies evenveel als FW3200.

  USB2.0 op de nieuwe MB(P)’s schijnt beter geïmplementeerd te zijn dan op de eerste modellen. Mijn MacBook (begin 2006) levert te weinig stroom om een extere hd groter dan 60 GB te voeden. FW doet 250 GB probleemloos.

  FW3200 kan alleen een kans maken als het even duur of goedkoper is als USB 3.0.

  Een portable harde schijf met FW is nu aanzienlijk duurder. Voor de 75 euro die ik laatst betaalde voor een 2,5″ 250 GB met FW koop je een 320 GB met alleen USB 2.0. Ik heb het er voor over. De meeste mensen niet.

  Om over Target-mode maar te zwijgen.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  “even duur als of goedkoper dan” natuurlijk. Iets te snel getikt.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ik heb die adapter van Sonnet al een paar jaar en werkt meestal wel, maar toch niet altijd. Behoort wel tot mijn standaard verloop-adapter pakket. Helemaal handig als er weer eens een FW poortje is opgeblazen en je niet voor 660 Euro een nieuw logic board wil aanschaffen.

 • Profielfoto
  f.zijlstra

  HAHA, ik heb dit adaptertje al metteen bij de aanschaf van mn nieuwe macbook pro besteld. Er is namelijk geen elke andere mogelijkheid om mijn camera aan te sluiten….
  Opzich niet verkeerd, om de uitgangen te bepreken tot alleeen de firewire 800, alleen zorg dan wel dat er zo’n adaptertje bijgeleverd zit. Ik werk op mn opleiding met de Canon XH-A1 dan hebben we het over een camera van omme nabij de 3000 euro die gewoon met dv/hdv tapes werkt en geimporteerd moeten worden via firewire 400… beetje jammer..

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  @f.zijlstra:

  Hoe kan Apple nu weten of je een FW800 of FW400 apparaat wilt aansluiten? FW800 kan ook FW400 apparaten aan, dus kiezen ze voor FW800 in hun Pro-notebooks. Dan heb je alleen een kabel van 9-pins FW800 aansluiting (MBP) naar x-pins FW400 aansluiting (van die Canon camera, geen idee of die FW400 of mini-FW400 aansluiting heeft) nodig. En die vind je weer in verschillende elektronica-winkels.
  Tja, op een gegeven moment moet ergens de scherpe prijzen vandaan komen… Ze kunnen dus niet aan alle voorkomende omstandigheden denken. Je zou eerder verwachten dat bij die Canon-camera een verloop(kabel) zou zitten. Bij m’n HP notebook van 2 jaar oud (toendertijd €1300) zat ook geen 4-pins naar 6-pins verloop(kabel) bij…

 • Profielfoto
  boriskiss

  fijn

 • Profielfoto
  yvinhei

  “Waaaat…? Geen floppydrive in een iMac…??”

 • Profielfoto
  bommels

  @Brainalyser: wat je zegt over FW klopt niet.

  USB2 is een stuk langzamer dan FW400, laat staan FW800. De meeste FW apparaten hebben alleen een FW400 en eventueel USB2 aansluiting, geen FW800. Door het kleine marktaandeel van FW800 zijn die apparaten behoorlijk duur (vaak ook erg goed trouwens). En probeer maar eens een portable externe harddisk te vinden met FW800.

 • Profielfoto
  f.zijlstra

  daarvoor moet je bij lacie zijn… Rugged bijv. van lacie is een porteble schijf met firewire 800.. dus ze zijn er wel :p

 • Profielfoto
  KR1275

  In hoeverre doet kwaliteit en snelheid echt terzake in een markt waar de massa beslist. Dat FW beter is dan USB is wel bekend, maar gezien het feit dat USB probleemloos uitwisselbaar is, goedkoop is en voor de meesten prima voldoet, wint dat op alle fronten als het gaat om bestaansrecht. Verder is in de Windows-pc-markt S-ATA al bezig met een flinke opmars voor externe opslagmedia. Dat is veel sneller dan FW en USB en ook nog eens betrouwbaar. FW/iLink wordt zo langzaamaan verbannen naar de pro’s. De consumentencamcorders hebben allang geen DV-uitgang meer, alleen nog wat overgebleven dump-DV-camera’s. Niks mis met FW, maar uniformiteit en brede inzetbaarheid zijn sterke punten van USB. Als consumenten kwaliteit massaal belangrijk zouden vinden, draaide ik mijn muziek alleen nog op DVD-Audio of SA-CD. Helaas… de massa beslist.

 • Profielfoto
  Brainalyser

  @Bommels
  Ik heb hier alleen maar FW800 en die zijn cker sneller dan usb 2.0 maar het verschil tussen USB 2.0 en FW400 merk ik niet zo.

 • Profielfoto
  Jaguaromac

  @Brainanalyser: die verloopjes van mini display port naar DVI en naar VGA zijn gewoon te krijgen hoor. Ze kosten €29,95- en elke Apple Premium Reseller heeft ze in haar assortiment.

 • Profielfoto
  iAgree
 • Profielfoto
  Macman

  De la Cie met firewire hebben meestal allebei. Met de huidige hoeveelheid data op schijven maakt het een aanzienlijk verschil of je 400 of 800 gebruikt. Ik vind het wel een logische stap van Apple. Jammer dat USB 2.0 en niet Firewire is doorgebroken, USB 2.0 gebruikt de processor en dat merk ik duidelijk, veel trager en vaker een fout.
  Maar goed, afwachten wat usb 3.0 brengt, misschien komt het toch nog goed..

  Alhoewel, het is natuurlijk een uitvinding van Intel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

  Nadat Firewire was geïntroduceerd: http://nl.wikipedia.org/wiki/FireWire

 • Profielfoto
  Jordie Segers

  Hoi

  Kan iemand mij vertellen waar je deze connector in Nederland kunt kopen.
  Heb al verschillende winkels gebeld maar niemand heeft zo’n connector, alleen maar kabels.
  Ik heb namelijk een monitor die firewire 400 heeft maar mijn computer heeft alleen maar firewire 800. (Een pci controller kaartje is voor geen optie).

  G