De nieuwe MacBooks – wat vinden we ervan?

Door: Lucas Raggers - 80 reacties

Tim Cook kondigde het maanden tevoren al aan. Er ging iets komen. Hij kon nog niet zeggen wat, maar het zou impact hebben op de financiële cijfers van Apple. De ‘product transition’ bleek een nieuwe line-up voor de laptops.

Nu, zes weken later, is het hoog tijd om eens te kijken wat de bevindingen zijn. Zijn de unibody MacBooks waardige opvolgers van hun voorganger en is deze product transition nou echt zo bijzonder? Apple liet OMT een paar weken spelen met MacBook en MacBook Pro.

Tot voor kort was er altijd een duidelijk verschil tussen de consumentenlijn en de pro-lijn. Dit zat hem voornamelijk in de behuizing, maar ook heel duidelijk in de specs. Met de komst van de unibody laptops is het uiterlijk gelijk getrokken. Er is geen verschil meer tussen de MacBook en de MacBook Pro. Apple lijkt dus af te stappen van visueel verschillende lijnen. Het verschil zit hem nu met name in de specificaties. Het verschil tussen MacBook en MacBook Pro is te danken aan een extra videokaart en een groter beeldscherm.

Verschillen
Belangrijkste verschil tussen de oude en nieuwe MacBook Pro is de behuizing. Zoals ontwerper Johnny Ive zegt, heeft Apple een hele nieuwe manier bedacht om laptops te maken. Waar de oude MacBook Pro werd vervaardigd uit veel verschillende onderdelen, zo zijn de nieuwe MacBooks grotendeels gemaakt uit één stuk aluminium. Met de nodige lasers worden de gaatjes gemaakt van de speakers, de microfoon, slaaplampje en batterij-indicator. Het geheel is een stevige MacBook die daarnaast ook nog eens bijzonder strak is. Geen kieren en gekraak meer zoals bij de vorige MacBooks.

Maar er zijn meer verschillen. Zo hebben alle MacBooks nu een glossy scherm en daar zijn sommige kleurgevoelige mensen niet helemaal blij mee. Daartegenover staat wel dat alle schermen LED-verlichting bevatten, waardoor met name MacBook gebruikers er op vooruit gaan. En dan blijft er één klein verschil over: FireWire. De MacBook heeft geen FireWire meer. Heeft Apple de techniek opgegeven ten faveure van USB? Probeert Apple het verschil tussen MacBook en MacBook Pro bewust in stand te houden? Niemand weet het. Wie regelmatig filmmateriaal inlaadt van zijn DV-camera wordt gedwongen een MacBook pro te kopen. Wie geen afstand kan doen van zijn FireWire schijven ook. Het zij zo, helaas.

REV A
Sommige doorgewinterde Apple fans hebben altijd enige vrees voor nieuwe Apple producten. Zij lijden aan het zogenaamde Revision A Syndrome (RAS). Nieuwe producten van Apple willen wel eens kuren vertonen. Zo ook bij deze nieuwe MacBooks. Het trackpad zonder knop bleek niet iedere klik te registreren. Maar na een software update werd dit gelukkig verholpen. Ditzelfde geldt hopelijk voor het switchen tussen de twee grafische kaarten van de MacBook Pro. Op dit moment vereist dit nog dat je herstart of uitlogt.

Conclusie
Zijn de unibody MacBooks een waardig opvolger van hun voorgangers. Ja. De unibody MacBooks zijn van een ongekende degelijkheid, precisie en schoonheid. Wie een dag met een nieuwe MacBook werkt, kan moeilijk meer werken met de aloude witte MacBook. Blijft over de vraag welke MacBook het beste bij je past. Dit is een lastige vraag. Heb je een beperkt budget, dan heb je voorlopig nog de optie om een witte MacBook te kopen. Wie de klasse van de unibody wil voelen, moet een keuze maken voor het formaat: 15″ of 13″. Opmerkelijk is dat het verschil tussen de duurste MacBook en goedkoopste MacBook pro afgezien van formaat nihil is. Voor hen is de eeuwige droom van die 12″ MacBook Pro misschien toch uitgekomen.

Maar wat vinden de unibody bezitters op OMT van hun nieuwe MacBook?

Reacties

80 reacties
 • Profielfoto
  mymac

  Nog 2 weken wachten, dan kan ik meepraten over de MBP:p

  Waarom moet ik wachten tot 15-12-08 voor ze hem bezorgen, ik heb alleen een andere harde schijf erin gekozen ???

 • Profielfoto
  CalmCruiser

  @Lucas, hebben de boys van OMT de nieuwe versie al?

 • Profielfoto
  brinkey

  Hij zal wel sneller zijn, maar ik moet zeggen dat ik mijn (oude) macbook pro toch mooier vindt dan de nieuwe.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @CalmCruiser

  Ik wel. Als enige van OMT :p.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  ik vind de term aloude witte macbook een beetje overdreven, zoals ook alles dat een maan oud is zo ongeveer afgeschreven wordt. iedereen is bezig over groene producten, ik denk dat een product misschien wel wat langer mag meegaan zodat er niet ieder jaar weer iets nieuws hoeft te zijn dat moet er toch ook voor zorgen dat er minder mileubelastende spullen worden gemaakt? zelf ben ik van een imac G3 over gegaan naar een intel imac en heb prima met mijn g3tje gewerkt zo ook met notebooks van een powerbook g3 naar een macbook gegaan en dit werkte prima, aan de andere kant zijn er natuurlijk genoeg mensen die voor deze nieuwe producten leven en die zijn er weer helemaal blij mee. en apple natuurlijk want it’s all a buisness and it’s all about profit!

  ik vind de producten van apple in ieder geval de laatste tijd steeds minder speels, vooral als je kijkt naar een paar jaar terug.. een prachtige ibook clamshell voor in de woonkamer en een suf ogende powerbook voor op kantoor waar je geen transparante laptop nodig hebt.

 • Profielfoto
  iSneaker

  Mijn vriendin heeft de nieuwe macbook pro gekocht, geniaal ding! Ik moet nog even wachten tot eind januari! Die nieuw touchpad is echt super!

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ze hebben het telkens over een glass trackpad… is die nou echt van glas?
  En zit er nou glas voor dat scherm?

 • Profielfoto
  bartcardi

  Ik vind em super en mijn imac is op zijn laatste beentjes aan het lopen dus was ik al van October sterk geinteresseerd en tests aan het lezen. Heb er dan ook eentje besteld ondertussen. Macbook pro; Levertijd 10-11december.
  :D

 • Profielfoto
  Patrock

  Ik heb de nieuwe MBP, ingeruild voor mijn oude witte, en ik vind hem top! Super strak uiterlijk, lekker stevig en een schitterend scherm! Nog geen problemen mee gehad..

 • Profielfoto
  Lexis

  Misschien nog wel interessanter:
  De benchmarks van de duurste Macbook 13″ en de op een na MacBook pro 15″ (2,53GHz) liggen zo dicht bijelkaar! (wanneer dezelfde videokaart aanstaat)
  de MBP scoorde 128,00 , de MacBook scoorde 127,6

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Heb de nieuwe MBP met 2.8 GHz en 320 GB @ 7200 Rpm. Had hiervoor een iMac 24” G5 (de witte) en een Macbook en damn; dit speeltje overtreft al mijn verwachtingen. Het gaat vloeiend. Het gaat snel. Het ziet er lekker uit. Vind ‘m mooier dan de oude MBP (maar dat zal wel subjectief zijn). Fantastisch speeltje waar ik de komende 2 jaar (en misschien wel 3 a 4) zeker mee vooruit kan!:p

 • Profielfoto
  brandfles

  Ik ben met name erg blij dat ik een mid 2008 MBP heb vanwege de fire wire 400 die daar wel op zit, i.v.m. externe harde schijf met fire wire 400.
  Nu heb je daar wel weer een verloopstuk voor maar die moet je dan wel weer kopen.

  Ik zou wel graag zo’n grote trackpad willen met de fourfinger-move, dies wel vet…

 • Profielfoto
  CalmCruiser

  @Lucas, Damn, goed man! De mannen zullen wel jaloers zijn. ;)

  Ik blijf nog even op mijn MBP van 2007, en wacht het rustig af, waarschijnlijk op de Rev B. Jij veel plezier ermee.

 • Profielfoto
  RDJ-72

  Ik heb mijn witte MacBook verruild voor een MacBook Pro. De vooruitgang zit hem wat mij betreft in:
  – het scherm. Met led-verlichting veel beter, helderder
  – robuustheid en geweldige afwerking
  – trackpad: heel even wennen, maar echt super gebruiksvriendelijk. De klik gebruik ik niet, alles met subtiele vingeraanrakingen

  Blijft het feit dat hij onverantwoord duur is, maar aan de andere kant moeten we gewoon toegeven dat de MacBook Pro ‘a class of it’s own’ is in laptop land.

 • Profielfoto
  iBorisch

  Besteld meteen toen het kon, sinds 4 november is hij door mij in gebruik. Leerlingen (ik ben docent) vinden hem prachtig en ook collegae vinden hem erg mooi. Overigens vragen sommige leerlingen wel eens of het zo’n gratis acer is die je krijgt bij ADSL-abo-tjes… tss… barbaren!!!

  Maar even mijn mening:
  + Prachtig heldere scherm
  + Lekker grote trackpad
  + Weegt bijna niets
  + Prachtig design
  + Lange accuduur
  + Onzichtbare lampjes in de body

  – Geen firewire
  – Geen backlite toetsenbord ( grrr… koste me teveel!) :angry:

  Kortom, topding. Die firewire zit ook op mijn 24″ iMac en dat toetsenbord, tja, 300 euro, ehm… koop je een mooie bureaulamp voor!

  Ik ben er dus erg gelukkig mee, denk niet dat ik de komende 2 a 3 jaar iets te wensen heb, alhoewel, volgend jaar de iMac vervangen, misschien dan toch maar een 17″ pro? Ehm… ???

 • Profielfoto
  compie

  Ben er erg blij mee…. alles loopt soepel… en de materiaal keuze en afwerking.. zijn zeer hoog… nadert perfectie :p

 • Profielfoto
  ipodtouch

  Hij is zeer prettig, alleen vind ik het heel erg jammer dat ze de FireWire poort eruit hebben gehaald.

 • Profielfoto
  Calpa

  Had een jaartje de oude witte MacBook.. zeer ontevreden met de kwaliteit van de casing; onder garantie top en bottomcase laten vervangen, voor een mooi prijsje doorverkocht en de Alu versie gekocht.. nou, geen moment spijt van gehad, wat een kwalitatief goed ontwerp.

 • Profielfoto
  CillitBang

  Lucas, kun je je zin “…het verschil tussen de duurste MacBook en goedkoopste MacBook pro afgezien van formaat nihil is…” toelichten?

  Het verschil is volgens mij 300 euro, een FireWire poort, backlight toetsenbord, een extra grafische kaart… niet ‘nihil’ in mijn optiek.

  Ik kan zonder die extra’s, en heb dus mijn 12″ PBG4 na vijf jaar vervangen door een MacBook. En ben erg tevreden!

 • Profielfoto
  HerQ

  Ik heb het (op HDD na) top model MacBook Pro nu een maandje of zoiets, en ik ben er erg blij mee. Geen vreemde quirks, hij werkt gewoon. Batterijduur valt me tegen, al draai ik altijd op full performance. Ook het scherm valt me tegen, ik baal echt van die glasplaat. Verder zeer tevreden over de behuizing, al vind ik het oude model nog steeds prachtig, al is de afwerking van deze wat netter.

  “Wie op de nieuwe MacBooks heeft gewerkt kan niet meer werken met een witte MacBook”, onzin! Ook dat blijft een prima machine die ook gewoon zijn werk deed, al was het met een mindere behuizing. Echter was het een volwaardige MacBook en prima bruikbaar.

  Kan iemand me overigens vertellen of er nog sleeves komen die voor de nieuwe MacBook Pro gemaakt zijn? De oude sleeves vindt ik eigenlijk net wat te krap.

  Verander ook alsjeblieft MacBook pro even in MacBook Pro, daar het gewoon verschrikkelijk lelijk lijkt. De iPod modellen noem je met kleine letters, Mac modellen met hoofdletters, op de Mac mini na. Danku (A)

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  @ CillitBang

  Vergeet het grotere beeldscherm niet

 • Profielfoto
  WhyNot

  Ik ben er erg tevreden mee ik heb mijn witte MacBook weggedaan en de nieuwe genomen en ik kan niet meer van dat trackpad afblijven. Het voelt heerlijk.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  @ WhyNot
  Wat is er zo speciaal aan die trackpad?
  Is het nou echt van glas net als de iPhone?

 • Profielfoto
  JDVM

  @ Lucas:
  Vraagtekentje vergeten in de eerste regel v/d conclusie.

 • Profielfoto
  Calpa

  @Cosmopolitan op zondag 30 november 2008 21:09
  Nou, het is ten eerste vrij groot, en het voelt heel erg glad.. bij het witte model was het nog wel eens een beetje stroef waardoor de cursor haperde, nu zijn het vloeiende bewegingen. Daarbij zijn de multi-touch swipes ook erg handig.

 • Profielfoto
  MrHammond

  ‘k Heb ‘m alleen even uitgeprobeerd in de Apple Store. Maar zodra m’n spaarsaldo hoog genoeg is (dan is de 2e revisie, misschien ook Snow Leopard hopelijk net uit), ga ik voor de MacBook Pro, 13″ scherm is me toch iets te klein…
  Maar ze zijn cool:D

 • Profielfoto
  binaries4me

  12″ MacBook Pro (is het niet 13′??)

  verder mooi dingen ben blij met me witte over een jaar ga ik over op de nieuwe versie.

 • Profielfoto
  WhyNot

  @Cosmopolitan
  Hij voelt gewoon heerlijk het is fijn om je vingers eroverheen te bewegen.

 • Profielfoto
  Bintje

  Vind de nieuwe laptopjes er inderdaad erg mooi uitzien. Maargoed, heb nu een halfjaar een tweedehands MacBook (die nu onderhand al bijna 2 jaar oud is), en ik ga mijn zuurverdiende geld (nog) niet uitgeven aan een nieuwe, hoe mooi ze ook zijn (aluminiummmmm, mooooi).

 • Profielfoto
  Gilles

  Na 2 weken (intensief) gebruik van mn Macbook Pro geniet ik er nog iedere dag van. Enkel jammer van een klein detail : een vlek op iedere speaker die enkel te zien is als het licht goed zit.

  Eerste post op OMT!

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  @ HerQ; e-mail http://www.laptopverpakking.nl even over hun booq Vyper M3; die komt over een week of anderhalf uit en is precies gemaakt voor de nieuwe MBP (en is bruut qua design & bescherming!

  @ Gilles: jij ook al die ‘vlekken’?! Heb ik ook vanaf ’t moment dat hij uit de doos kwam! Heel raar (niet storend, maar toch!).

 • Profielfoto
  cles

  Lucas, kun je je zin “…het verschil tussen de duurste MacBook en goedkoopste MacBook pro afgezien van formaat nihil is…” toelichten?

  Het verschil is volgens mij 300 euro, een FireWire poort, backlight toetsenbord, een extra grafische kaart… niet ‘nihil’ in mijn optiek.

  ik wil nog hieraan toevoegen dat
  daarbij het 15inch scherm behalve groter ook een beter scherm is.
  Hiervoor loopt al een draadje in OMT.

  Dus Lucas ………….laat het woordje nihil maar achterweg.

  the screens, too, are deceptively different between the MB and MBP. Both share LED backlighting and the shiny screen coating that can be quite a distraction—a user will find himself staring at his reflection with any decent amount of ambient light. But it’s important to note that, beyond the spec-sheet distinction of the 13-inch screen’s 1280×800 pixels and the 15-incher’s 1440×900, these are not identical LCD technologies in different sizes.

  The difference is clear when demoing an MPEG4 of Batman Begins. The MBP screen is warmer than the MB’s to the discerning eye, but any dunce will catch the massive differences in contrast and viewing angle. Our shots in the dark exacerbate the MB’s less impressive black levels, but this photo really is close to what we saw. As for the unwatchable distortions in image quality when five feet out or standing at a not-so-unthinkable viewing angle, those are just as bad to the naked eye as they are to camera. Notice the MBP screen remains unblemished from any angle/distance.

  zie ook
  http://gizmodo.com/5063492/macbook-and-macbook-pro-dual-review/
  :) :)

 • Profielfoto
  NCK

  Voormalige MacBook gebruikers, niemand last van minder goeie ontvangst van de Airport in de nieuwe?
  Vind dat een beetje tegenvallen in mijn mid 2007 MBP…

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Afgezien van grootte scherm en de extra videokaart is er technisch geen verschil tussen de duurste macbook en goedkoopste macbook pro:
  – zelfde processor
  – evenveel level2 cache (bij duurdere pro is dit meer)
  – etc.

 • Profielfoto
  CillitBang

  @Lucas
  Goed, technisch zit er weinig tussen de duurste MB en de minst dure MBP, maar de Pro ís 300 euro meer.
  Daarvoor krijg je een groter scherm (zoals je zegt), maar ook FireWire, backlight toetsenbord, extra videokaart en (die vergat ik nog) een ExpressCard-sleuf.
  Jou technische opvatting van nihil en mijn pragmatische opvatting ervan lopen derhalve nogal uiteen :D

 • Profielfoto
  sven-

  @ CillitBang: in de MacBook Alu 2,4 GHz zit ook al backlight toetsenbord. Alleen bij de 2,0 GHz versie zit dit niet.

 • Profielfoto
  Xigh

  Tsjah ik heb altijd gezegd dat zodra er een aluminium Macbook kwam ik hem zou kopen. Ik ruil er m’n 12″ voor in. Met wat geluk kan ik maandag bepalen of ik tevreden ben over m’n ruil;)

 • Profielfoto
  ikkieman

  Hij bevalt me UIT-STE-KEND!! Geen windhoos meer goddank. lekker subtiel. Ook het aansluiten van alles ging me soepel af. Precies wat Apple beloofd heeft. Hoewel, als ik de accu van de oude mocht hebben (qua aantal Wattuur) zou ik nog tevredener zijn. Dan zit je ineens op de 6-7 uur met WiFi aan.

  Op stage houd hij het nu al een hele dag vol zonder WiFi aan en zonder al te sterke verlichting, maar mocht er een sterkere accu komen, neem ik die zeker weten.

 • Profielfoto
  Delars

  ga em in jan halen…:)

 • Profielfoto
  daanieh

  Ik ben miss in juni klaar met sparen, tenzij OMT weer met een prachtige prijsvraag komt (zoals met de 3G ) ;)

 • Profielfoto
  Stripe

  Mijnes komt morgen of overmorgen binnen!
  Sowieso mijn eerste Mac. Heb er zin in en ben heel erg benieuwd!

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ik ben nu bijna zes weken van m’n Powerbook geswitched naar een Macbook 2.4 en het bevalt me toppie. Wat een heerlijk apparaat!

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik vind hem geweldig!!! :D:D:D:D

 • Profielfoto
  raveon

  Ik heb sinds 2 weken nu een 2.8/4/320-7200 MBP en het is toch niet de Jezusmachine die ik verwacht had…

  Ik hoor niemand over het toetsenbord, vond het toetsenbord op m’n PowerbookG4 echt vele malen prettiger.

  Het scherm is geweldig zo lang je geen tl-buizen boven je hebt hangen, dan is de reflectie niet leuk meer.

  Over de behuizing niets dan lof, het voelt zeer stevig aan en ziet er geweldig uit.

  Ook het multitouch trackpad is geniaal; soepel, glad, gevoelig alles wat je waar wil in een trackpad, al moet ik opletten niet m’n duim op het trackpad te laten rusten, anders krijg je steeds het zoom effect :angry:

 • Profielfoto
  error

  Ik heb een 2.4 GHz 13″ MacBook sinds dag 1. Geweldig ding. Ik heb vorige week in NYC het nieuwe 24″ Cinema Display zien staan (en even kunnen testen)… en overweeg een aanschaf. Geweldige combinatie met een MacBook.

 • Profielfoto
  Qorne

  Ik heb de nieuwe MacBook Pro, moet wel erg wennen aan het scherm. verder super notebook

 • Profielfoto
  Mart49

  Een vriend van mij heeft het ledscherm van zijn MBP proberen te kalibreren met een spyder pro. Dat leverde wel heel mooie kleuren op, maar ook een zeer mysterieus soort rode ghosting. Bij elke beweging op het scherm, ontstaat er na die kalibratie een rode schaduw. Echt niet om aan te zien! Het gebeurd al bij het verplaatsen van een venster of bij het scrowlen van een pagina in Word. Hij heeft het ook bij een paar andere nieuwe MB en MBP geprobeerd en ze hebben het allemaal. Heeft iemand anders die ervaring ook gehad?

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  pareltje, 2 weken in bezit.
  vooral 2 vinger scrollen is geniaal bedacht!

 • Profielfoto
  jamm

  Heb geen unibody gekocht maar toch een korte bijdrage.
  Als dit hier niet past dan overhevelen maar naar een ander draadje;))

  Unibody ziet zekers super en stevig uit maar heb na een zorgvuldige vergelijking en uitproberen een oude nieuwe MBP 2.53 gescoord voor een superaanbieding.
  Vond de snelheid van de unibody ivm de oude MBP niet indrukwekkend en voor 800 euro goedkoper heb ik nu ook een mooie machine. Ga nu voor hetzelfde geld van een unibody ook nog een cinemadisplay erbij kopen;)

  Ben als beroep bezig met video en foto,s en audio en daarom heeft het matte scherm mijn voorkeur. Ook veel randapparatuur met firewire 400 dus dat is ook makkelijk op de oude MBP zonder verloopjes en daisy chainen.
  Ook de trackpad van de unibody vind ik persoonlijk niet lkkr werken maar dat is waarschijnlijk persoonlijk.
  Unibody vind ik wel super eruitzien en stevig en ik sluit niet uit dat ik in de toekomst ooit ga switchen maar dan alleen als ik in snelheid er veel mee ga opschieten en we bijv naar de quadspeed gaan. Enne.. hopelijk onder druk de matte schermen terugkomen.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Dat scrollen kon ook op de witte hoor! Maar goed het is een strak machien, echter dat vind ik ook wel weer jammer. Het begint wat op een vaio te lijken allemaal.

 • Profielfoto
  Cornelis

  sinds 2 weken 13.3 ssd, supermachine.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik lijd aan RAS. Dus ik wacht nog even op REV B. Dan wordt het waarschijnlijk een Macbook Pro, omdat 15″ toch net even wat meer werkruimte oplevert tov 13″.

 • Profielfoto
  buxx

  6 weken geleden nog maar? Het lijkt alweer een eeuwigheid dat ik m;n nieuwe MB heb en dat zonder enige vorm van ontevredenheid. Wat een gave casing, die unibody.

  Heerlijk apparaatje.
  Het enige nadeel dat ik heb ondervonden is de onleesbaarheid van het toetsenbord in het schemer, dat was bij de witte BM een stuk beter geregeld. Maar ik had er niet zoveel extra voor over om backlite te hebben.

 • Profielfoto
  Rikk

  Ik kan niet wachten tot volgende week woensdag, dan mag ik eindelijk een doos in ontvangst nemen met dit prachtwerkje :p

 • Profielfoto
  macsterdam

  Hoewel ik qua snelheid, vorm, gewicht etc uitermate blij ben met de nieuwe MacBook, is er toch ook een uitermate lastig minpunt waarvoor vooralsnog geen oplossing is. Een groot aantal van deze nieuwe MacBooks het namelijk problemen met externe beeldschermen. Na een paar uur aangesloten te hebben gestaan verschijnt er op het externe scherm eerst lichte ruis-achtige trillingen, om daarna over te gaan tot volledige ruis. Oplossing dan is of het beeldscherm los te koppelen, of de MacBook te herstarten. Errûg vervelend!
  Apple weet ervan, maar vooralsnog geen oplossing (grrrr) Meer info o.a. hier:
  http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=8541582

 • Profielfoto
  Verdis

  Na 4 weken heb ik al een kleine deuk op me macbook;'(
  Had hem bijna gevallen, maar gelukkig ving ik hem nog en toen stootte me macbook keihard op de tafel van me school.;x

  Maar voor de rest ben ik zeer tevreden mee, lange batterijstand, helder display, kloksnelheid zeer goed en uiterlijk van de MacBook zeer elegant(y)

 • Profielfoto
  verriet

  Ik heb de Pro 2.8 met Solid State Drive. Weet niet of het daar aan ligt, maar wat me vooral opvalt is dat hij totaal geen warmte ontwikkelt. Na uren werken is de onderkant nog niet warmer geworden dan mijn benen.

  Ben er supergelukkig mee!

 • Profielfoto
  Mona

  Snel, slick en écht muisstil. Het enige nadeel dat ik had waren de scheve toetsen, die inmiddels weer netjes recht staan!:)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ook uiteindelijk een ‘oude nieuwe’ gekocht. Wel eerst met de nieuwe apparaten gespeeld uiteraard, met niet kunnen kiezen van een mat scherm is voor iemand die een beetje serieus bezig is met vormgeving op zich al een deal-killer. Tel daar bij op dat ik bij tienvingertypen de hele tijd met mijn duimen op het touchpad kom en je hebt een goede reden om iets anders te kiezen. Volgende laptop wordt over een jaartje of twee maar als Apple dan nog steeds alleen maar glanzende schermen heeft ga ik es kijken hoe ver ik kom met een beetje VAIO en een EFIX-dongle.

 • Profielfoto
  hennep

  Verwachte leverdatum: 02 Dec, 2008 – 04 Dec, 2008. Ik ben benieuwd!

 • Profielfoto
  MacBert

  Ik heb vandaag mijn tweede ontvangen, de eerste is terug naar Apple gegaan vanwege defecte pixels. Bij mijn eerste MacBook zaten een aantal toetsen (vooral F-toetsen) een beetje scheef, dat is bij de nieuwe niet meer zo! Al met al heel erg tevreden over de MacBook. Ook het glossy scherm vind ik niet storend en zeer helder.
  Het trackpad is al helemaal super! Dat werkt echt heel erg fijn.

  Verder ben ik heel tevreden over het omwisselen van de MacBooks. Ik heb slechts een weekend zonder gezeten, super.

 • Profielfoto
  jvdm

  Ik heb mijn MBP nu op een dag na 3 weken en ik ben er heel blij mee! Het was even wachten op mijn eerste Mac (toen ik er een paar maanden eerder een wilde aanschaffen las ik de eerste geruchten over de nieuwe serie) maar ik heb er absoluut geen spijt van. Integendeel! Wat een verademing is deze Mac na jaren uitsluitend op pc’s te hebben gewerkt.
  Ik ben wel benieuwd hoe de mooie alu behuizing het op den duur houdt. Hij lijkt me niet heel kras bestendig. Het trackpad is in een woord geweldig. De muis die ik erbij heb gekocht gebruik ik bijna niet omdat het trackpad veel lekkerder werkt.

 • Profielfoto
  guus

  ga een nieuwe mbp kopen 2,53 Ghz, maar kan niet beslissen, door het glanzende scherm. ben zo bang dat hij in de praktijk tegenvalt [ben fotograaf] met de reflectie op lokatie en de wat te mooie overdreven , dus niet op waarheid berustende kleuren??!!.
  welke fotograaf heeft al zoveel ervaring opgedaan en heeft goede raad voor mij? nu kan ik nog een mb134 [oude] kopen, maar tijd begint krap te worden.

 • Profielfoto
  Windmolen

  Ik heb de nieuwe MacBooks alleen nog in de winkel gezien. Ik vind ze erg fraai, de uni-body voelt echt heel stevig en is erg fraai. Ook de trackpad vind ik geweldig werken.

  Ik had mijn oude iBook G3 graag direct op 14 oktober voor een MacBook ingeruild. Maar ik ben voorlopig afgehaakt op het ontbreken van de FireWire poort. En het toch wat kleine beeldscherm. Het 13 inch breedbeeld scherm is zichtbaar kleiner (lager) dan mijn huidige 14 inch Scherm. Dat was ook de reden dat ik nog geen witte MacBook heb gekocht.

  Ik vind het echt heel slecht van Apple dat ik gedwongen wordt om mijn nog goede FireWire randapparatuur te vervangen of 600 euro extra voor een MacBook Pro te betalen. Een 15 Inch scherm zou ik erg fijn vinden, maar de rest van de Pro-specs heb ik niet nodig.

  Waarom is er eigelijk geen 15 inch Non Pro MacBook te koop? En dan liefst met FireWire Daar kan Apple er volgens mij heel veel van verkopen.

 • Profielfoto
  PB

  Het is een beetje als kiezen tussen een XBOX360 of een Playstation 3

 • Profielfoto
  jamm

  @guus.
  Ik heb bij een dealer dezelfde foto in de iphoto demo op een nieuwe en oude MBP unibody bekeken. oude MBP beviel me beter ivm meer details. Misschien kan je dat ook proberen bij een dealer die ze nog allebei heeft staan.
  ik heb mede daarom een 2,53 gekocht.

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik had de nieuwe MBP nog geen week na de keynote dus ik draai er al een tijdje mee.

  Wat specificaties betreft ben ik niet echt extreem onder de indruk ten opzichte van de vorige. Als je niet echt zware spellen speelt merk je volgens mij niets. Ook die dikkere videokaart staat bij mij vrijwel nonstop uit.

  De behuizing is inderdaad een stuk steviger. Ik ben redelijk heftig wat gebruik betreft en na 1 a 2 jaar vallen mijn Powerbooks altijd letterlijk uit elkaar. Met deze verwacht ik dat de behuizing beter blijft.

  Trackpad zonder knop gaat bij mij nog niet foutloos, ik ben gewend om de knop in te drukken met m’n duim en m’n duim te laten rusten op de knop. De nieuwe trackpad herkent dan 2 vingers.

  Toetsenbordverlichting vind ik mooier, schermglans is niet altijd ideaal maar glanzend scherm is wel mooi om te zien. Vlekken op de speakers had ik ook, meteen al uit de doos maar heb de indruk dat het nu weg is.

  Geen firewire 400 vind ik echt een gemis (ivm met digitale camera). Dat het niet op de Macbooks zit vind ik echt een domper. De plastic Macbooks zijn in mijn ogen dus nog steeds voorkeur boven de alu versie.

  Overigens is vergelijk van schermen en wifi lastig. Ontvangst op verschillende computers uit dezelfde serie kan heel verschillend zijn. Ook de schermen van verschillende Macbook (pro’s) uit dezelfde serie kunnen erg verschillen in kwaliteit.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Wellicht is het handig om even aan te geven waar mijn probleem met glanzende schermen ligt. Het is niet zozeer de calibratie; kleurechtheid is voor mij niet altijd belangrijk (soms wel, en dan zou ik dus ook aan een glansscherm niet zo heel veel hebben), maar vooral aan de zwarting. Een bijna zwarte tint in bijvoorbeeld een foto lijkt op een glansscherm al heel snel 100% zwart – maar bij drukwerk zie je het verschil altijd heel duidelijk.

 • Profielfoto
  ottovds

  Ik ben zelf nogeen doorwinterde gebruiker van de powerbook 12inch, en ik moet zeggen dat dit of de Air, de duidelijk opvolger zullen zijn. Ik heb onlangs een switcher ermee op weg geholpen en heb wel enkele commentaren.

  Het wegvallen van de muisknop is even wennen, maar ik denk dat dit inderdaad gewoon gewenning is. Ik had het klikken wel wat zachter gemaakt, en ook had ik eventueel de besturing wat meer aangepast zodat de duim op de onderkant laten liggen om te klikken niet te veel stoort.

  Ook vond ik dat het toetsenbord wat een wat mottige aanslag heeft, een veelbesproken probleem.

  De grootste verbeteringen vind ik:
  – glazen led scherm (mijn oud powerbook-scherm zit vol met lichtere plekken
  – betere minijack
  – steveige behuizing, hoewel de powerbook 12inch ook wel tegen wat kan.
  – macsafe
  – battery-indicatoren aan de zijkant

  Wat ik als fout in de design zie:
  – ik zou een usb-poort willen toevoegen aan de rechter kant, naast het DVD-gleufje, want een iMac mighty-mouse is voor rechts-handigen nu onbruikbaar op de macbook.
  – Als fotograaf mis ik een firewire 800 poort, firewire 400 missen, daar kan ik nog mee leven door de tussenstukjes…
  – spatdicht maken voor het betere outdoor gebruik zou ik persoonlijk erg op prijs stellen, maar goed. Ik weet dat dit niet realistisch is.

  Als ze dat schijfstation nu eens zouden inruilen voor een groter batterij, firewirepoort en regen-vaste behuizing hé…

 • Profielfoto
  jamm

  @ilja.
  Wat ik ook opvallend vond dat door 2 dezelfde foto,s te vergelijken op een glansscherm unibody en de matte (oude) MBP was dat ik op de gezichtshuid van een fotomodel minder details en rimpels kon ontdekken op het glansscherm van de nieuwe unibody. Matte scherm leek iets “eerlijker” en natuurgetrouwer. Voor een fotograaf is dat wel belangrijk.

  @otto. Toen ik de unibody uitprobeerde had ik hetzelfde probleem. Ik had ook de neiging om mijn duim te laten rusten op de onderkant van de trackpad waardoor het pijltje steeds stopte. Zal wel gewenning zijn maar het voelde vermoeiender aan dan de oude trackpad met enterknop.

 • Profielfoto
  i-love-apple

  Heb m’n Pro nu 1 dag in gebruik en dit zijn de dingen die me opvallen:

  – dat Trackpad is geweldig!
  – erg helder scherm, had wat meer contrast mogen hebben
  – fijn toetsenbord
  – jammer dat je moet uitloggen voor switchen tussen videokaarten
  – bij de snellere videokaart merk je dat de Pro warmer wordt. Bij de ‘langzame’ voel je totaal geen warmte!
  – mooi, mooier, mooist dus

 • Profielfoto
  jvdm

  recoiller schreef: Geen firewire 400 vind ik echt een gemis.

  Dit is met een firewire 800-400 kabeltje op te lossen. Een dergelijke kabel zat bij mijn WD Mybook Studio II harde schijf en die werkt prima met mijn videocamera.

 • Profielfoto
  Fliz

  Kan iemand me zeggen of met de unibody macbooks, de fans ook zo vreselijk luid draaien bij de minste inspanning? Bv, simpele flash animatie, 2 programma’s tegelijkertijd laden, meerdere dingen tegelijkertijd kopiëren, …?

 • Profielfoto
  simson

  Ik heb de MBP, topding, alleen jammer van die FW400 die ontbreekt. Dus kocht ik een esata kaartje van LaCie, maar die blijkt niet te werken, net zoals veel anderen. Na lang zoeken heb ik bij MyCom eenn eSata kaartje gevonden. Sweex heeft hem ook. Voor 25 euro heb je hem, en dan kan je een supersnelle 2e disk aansluiten, en je andere FW apparatuur aansluiten.

 • Profielfoto
  mr_ootez

  mona hoe heb je dat opgelost van die scheve toetsen
  ik heb het ook

  oja, nadeel de macbook’s komen te vaak met deuken uit de nieuwe verpakking

 • Profielfoto
  macflip

  GE-WEL-DIG!!!
  ik had met alle plezier een ibook G3
  en met nog meer plezier een macbook

  ik heb ook al van leerlingen gehoord of het een asus minieeepc was. dat was voordat ik een kleine demonstratie gaf.

  nu onze systeembeheerder op school nog overtuigen van het nut en noodzaak van een draadloos netwerk.

 • Profielfoto
  Grave

  2 woorden: Glossy screen

  Yugh! Naja het voordeel is ook dat ik bij mn eigen kan blijven en geen nieuwe ga kopen. Bespaart me toch weer wat geld totdat de Mac Pro komt;)

 • Profielfoto
  danger89

  Zeker mee eens Grave. Het enige waarom ik nu geen MacBook (Pro) koop is vanwege dat Glossy Scherm:(
  Ik heb er een hekel aan die irritante reflectie. Ik hoop dat Apple daar zéér snel verandering in ga maken, wat dat gaat hun klanten kosten.

  Al je ook wil dat er iets gedaan moet worden aan die glossy screen vul dit formulier in:
  http://www.apple.com/feedback/macbookpro.html (en)

  En vertel het probleem.

 • Profielfoto
  Hovens

  Inderdaad geen mat beeldscherm macbook pro.
  Het formulier bij Apple ingevuld.
  Mijn geduld met Apple is op.
  Trouwens ook dit probleem is enrstig:
  http://www.theinquirer.net/inquirer/news/670/1049670/nvidia-heat-causing-macbooks-to-fail

  Denk na.

 • Profielfoto
  StefB

  Overgestapt op MBP na een reeks Dells en dat bevalt me zeer goed. Ca 2 mnd in gebruik, werk met vmware op meerdere os’en tegelijk met veel apps open, stabiliteit is echt top. (Binnen enkele maanden met SnowLeopard ook exchange integratie waardoor ik ook van outlook af ben.)
  Door de unibody voelt ie zeer degelijk aan en is het design om af te likken. Machine is zeer stil, verademing tov de altijd maar draaiende fans in voorgaande dells. Trackpad is een goede verbetering, ben je direct aan gewend.
  Glossy scherm vind ik alleen hinderlijk bij veel lichtinval achter me.
  Minpunt is de GPU in hoge stand (9600). Ik werk bijna altijd met de GPU in powersave (9400) en dat gaat prima (daarbij voelt de machine zelfs niet warm aan op je schoot). In de hoge stand wordt de machine wel aardig heet. Hoop dat dit met firmware update nog wat verbeterd of dat de multicore van snowleopard daar nog iets in kan betekenen.
  Overall: kost je zeker wat centen extra, maar dit is toch wel de eerste laptop waar ik echt blij van kan worden in het dagelijks gebruik.