Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 30 november 2008

De nieuwe MacBooks – wat vinden we ervan?

Tim Cook kondigde het maanden tevoren al aan. Er ging iets komen. Hij kon nog niet zeggen wat, maar het zou impact hebben op de financiële cijfers van Apple. De ‘product transition’ bleek een nieuwe line-up voor de laptops.

Nu, zes weken later, is het hoog tijd om eens te kijken wat de bevindingen zijn. Zijn de unibody MacBooks waardige opvolgers van hun voorganger en is deze product transition nou echt zo bijzonder? Apple liet OMT een paar weken spelen met MacBook en MacBook Pro.

Tot voor kort was er altijd een duidelijk verschil tussen de consumentenlijn en de pro-lijn. Dit zat hem voornamelijk in de behuizing, maar ook heel duidelijk in de specs. Met de komst van de unibody laptops is het uiterlijk gelijk getrokken. Er is geen verschil meer tussen de MacBook en de MacBook Pro. Apple lijkt dus af te stappen van visueel verschillende lijnen. Het verschil zit hem nu met name in de specificaties. Het verschil tussen MacBook en MacBook Pro is te danken aan een extra videokaart en een groter beeldscherm.

Verschillen
Belangrijkste verschil tussen de oude en nieuwe MacBook Pro is de behuizing. Zoals ontwerper Johnny Ive zegt, heeft Apple een hele nieuwe manier bedacht om laptops te maken. Waar de oude MacBook Pro werd vervaardigd uit veel verschillende onderdelen, zo zijn de nieuwe MacBooks grotendeels gemaakt uit één stuk aluminium. Met de nodige lasers worden de gaatjes gemaakt van de speakers, de microfoon, slaaplampje en batterij-indicator. Het geheel is een stevige MacBook die daarnaast ook nog eens bijzonder strak is. Geen kieren en gekraak meer zoals bij de vorige MacBooks.

Maar er zijn meer verschillen. Zo hebben alle MacBooks nu een glossy scherm en daar zijn sommige kleurgevoelige mensen niet helemaal blij mee. Daartegenover staat wel dat alle schermen LED-verlichting bevatten, waardoor met name MacBook gebruikers er op vooruit gaan. En dan blijft er één klein verschil over: FireWire. De MacBook heeft geen FireWire meer. Heeft Apple de techniek opgegeven ten faveure van USB? Probeert Apple het verschil tussen MacBook en MacBook Pro bewust in stand te houden? Niemand weet het. Wie regelmatig filmmateriaal inlaadt van zijn DV-camera wordt gedwongen een MacBook pro te kopen. Wie geen afstand kan doen van zijn FireWire schijven ook. Het zij zo, helaas.

REV A
Sommige doorgewinterde Apple fans hebben altijd enige vrees voor nieuwe Apple producten. Zij lijden aan het zogenaamde Revision A Syndrome (RAS). Nieuwe producten van Apple willen wel eens kuren vertonen. Zo ook bij deze nieuwe MacBooks. Het trackpad zonder knop bleek niet iedere klik te registreren. Maar na een software update werd dit gelukkig verholpen. Ditzelfde geldt hopelijk voor het switchen tussen de twee grafische kaarten van de MacBook Pro. Op dit moment vereist dit nog dat je herstart of uitlogt.

Conclusie
Zijn de unibody MacBooks een waardig opvolger van hun voorgangers. Ja. De unibody MacBooks zijn van een ongekende degelijkheid, precisie en schoonheid. Wie een dag met een nieuwe MacBook werkt, kan moeilijk meer werken met de aloude witte MacBook. Blijft over de vraag welke MacBook het beste bij je past. Dit is een lastige vraag. Heb je een beperkt budget, dan heb je voorlopig nog de optie om een witte MacBook te kopen. Wie de klasse van de unibody wil voelen, moet een keuze maken voor het formaat: 15″ of 13″. Opmerkelijk is dat het verschil tussen de duurste MacBook en goedkoopste MacBook pro afgezien van formaat nihil is. Voor hen is de eeuwige droom van die 12″ MacBook Pro misschien toch uitgekomen.

Maar wat vinden de unibody bezitters op OMT van hun nieuwe MacBook?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De nieuwe MacBooks – wat vinden we ervan?
Sluiten