Statenweg
Statenweg Nieuws 21 november 2008

Binnenkort alle muziek in iTunes DRM-vrij?

CNet citeert bronnen die beweren dat Apple momenteel in onderhandeling is met drie van de vier grootste platenmaatschappijen, te weten Universal Music Group, Warner Music Group en Sony BMG, om in de toekomst een groot deel van de muziekcollectie in iTunes DRM-vrij aan te bieden. Met één van de record labels zou Apple dicht bij een akkoord zitten.

Momenteel is het merendeel van de muziek in de iTunes Store voorzien van een kopieerbeveiliging (Digital Rights Management, of kortweg DRM) om illegale verspreiding tegen te gaan. Als gevolg hiervan zijn de nummers uitsluitend af te spelen op apparaten als de iPod, iPhone of AppleTV. Consumenten uiten regelmatig hun ongenoegen over de kopieerbeveiliging, omdat het te veel beperkingen zou opleggen.

Steve Jobs beantwoorde deze kritiek begin 2007 in een open brief, waarin hij stelde dat Apple bereid is de muziek te ontdoen van het DRM, maar dat de platenlabels aan zet zijn om dit toe te staan. De collectie van EMI is al sinds vorig jaar onder de naam iTunes Plus zonder DRM te koop in Apple’s iTunes Store.

Opvallend is dat de grote platenlabels hun muziek reeds zonder DRM verkopen via muziekwinkels als het populaire Amazon, MySpace en Napster, die hiermee de concurrentie aangaan met iTunes. De labels pogen hiermee de dominante marktpositie van iTunes op de online muziekmarkt terug te dringen om zo een betere onderhandelingspositie te verkrijgen.

Reageer op artikel:
Binnenkort alle muziek in iTunes DRM-vrij?
Sluiten