Binnenkort alle muziek in iTunes DRM-vrij?

Door: Statenweg - 6 reacties

CNet citeert bronnen die beweren dat Apple momenteel in onderhandeling is met drie van de vier grootste platenmaatschappijen, te weten Universal Music Group, Warner Music Group en Sony BMG, om in de toekomst een groot deel van de muziekcollectie in iTunes DRM-vrij aan te bieden. Met één van de record labels zou Apple dicht bij een akkoord zitten.

Momenteel is het merendeel van de muziek in de iTunes Store voorzien van een kopieerbeveiliging (Digital Rights Management, of kortweg DRM) om illegale verspreiding tegen te gaan. Als gevolg hiervan zijn de nummers uitsluitend af te spelen op apparaten als de iPod, iPhone of AppleTV. Consumenten uiten regelmatig hun ongenoegen over de kopieerbeveiliging, omdat het te veel beperkingen zou opleggen.

Steve Jobs beantwoorde deze kritiek begin 2007 in een open brief, waarin hij stelde dat Apple bereid is de muziek te ontdoen van het DRM, maar dat de platenlabels aan zet zijn om dit toe te staan. De collectie van EMI is al sinds vorig jaar onder de naam iTunes Plus zonder DRM te koop in Apple’s iTunes Store.

Opvallend is dat de grote platenlabels hun muziek reeds zonder DRM verkopen via muziekwinkels als het populaire Amazon, MySpace en Napster, die hiermee de concurrentie aangaan met iTunes. De labels pogen hiermee de dominante marktpositie van iTunes op de online muziekmarkt terug te dringen om zo een betere onderhandelingspositie te verkrijgen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  ricocarlier

  Hehe… kan ik eindelijk de muziek simpel op mijn creative zetten :D!!! En ben ik ook eens een keer de eerste :p

 • Profielfoto
  roger767

  kan ik eindelijk een keer mijn muziek online kopen.

 • Profielfoto
  Hans

  Precies… ik koop nu ook af en toe wel een albumpje in iTunes, maar dan uitsluitend iTunes Plus. Een album dat ik per se wil hebben, maar niet als Plus te krijgen is, koop ik dan ook nog maar gewoon op cd. Als het muziek is waar ik op dat moment nog niet helemaal zeker van ben, hengel ik het ff binnen op de minder legale manier. Maargoed, op die manier kom je wel met veel meer nieuwe muziek in aanmerking.

 • Profielfoto
  MarcoF

  Dan hoop ik toch dat ze HDCP ook weghalen bij films:
  http://arstechnica.com/journals/apple.ars/2008/11/17/apple-brings-hdcp-to-a-new-aluminum-macbook-near-you

  want dat gaat echt nergens over

 • Profielfoto
  occo

  wanneer gaat apple voor de ipod video 3g eens de genius functie ontwikkelen……echt geniaal genius, denk niet dat het van gaat komen ??? javascript:emoticon(‘;)’)

 • Profielfoto
  NTG

  eindelijk! nu maar hopen dat ze op een of andere manier de muziek die ik al gekocht heb ook DRM-vrij kunnen maken:)