Zo moeilijk is Blu-Ray niet

Door: Koen van Tongeren - 31 reacties

A bag of hurt (vrij vertaald: een zak vol narigheid), zo noemde Steve Jobs de integratie van Blu-Ray DVD drives in computers. Het bedrijf Amex laat nu zien dat Steve zich op dit punt wellicht een tikkeltje aanstelt door een draagbare Blu-Ray speler en brander uit te brengen.

Voor $ 289,- (speler) of $ 389,- (brander) ben je de eigenaar van een “Portable Super Multi Drive”, een naam die bij menig TelSel product niet zou misstaan. Het ding is zelf gelukkig stijlvoller: een zwart/wit doosje dat erg lijkt op de externe DVD drive voor de MacBook Air. De drive heeft genoeg aan één USB poort voor data en stroom.

Één waarschuwing vooraf: Amex mag met de Portable Super Multi Drive dan bewezen hebben dat Blu Ray op de Mac helemaal niet zo moeilijk is, de ondersteuning voor Blu-Ray in Mac OS X is nog steeds niet aanwezig waardoor je aangewezen bent op third-party software om je Blu-Ray schijfjes te lezen en te schrijven.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  johnbijl

  Steve en Phil hébben gelijk. Maar ga dan ook eens films hier verkopen!

  Tseh.

 • Profielfoto
  Afroman

  Als ik er ooit behoefte aan heb wil ik het best in laten bouwen in mijn Mac. Maar ik heb daar geen behoefte aan dus houdt het daarmee op…:P

 • Profielfoto
  dwerg85

  Hij heeft wel erbij verteld dacht ik dat het voor de consumer niet moeilijk is, maar voor hun. Licensing brengt allemaal spul met zich. Denk hier aan al de drm bullshit in vista.

 • Profielfoto
  empoor

  Ik geloof dat Steve Jobs het zei over de licentie; en dat het een bag of hurt zou zijn voor de consument en niet over de integratie van Blu-ray-drives… :sealed:

  (P.S. “Blu-ray-dvd-drives” / “Blu-ray-speler en -brander” / “TelSell-product” / “externe dvd-drive” / “USB-poort” / “third-party-software” / “Blu-ray-schijfjes” / Kom op zeg… :angry: )

 • Profielfoto
  BenDover

  http://www.lge.com/products/model/detail/be06lu10.jhtml

  Voor €199 ex btw bij office centre. Wel niet zo mooi, voeding?
  Het wordt betaalbaar.
  Tegen de tijd dat ik hem nodig heb, kost het €30.

 • Profielfoto
  Delars

  Het komt ooit wel in de alle mac’s… Beetje geduld.

 • Profielfoto
  snipper

  De ‘inbouw’ versie, past in de Mac Pro kost 140 euro ex btw/verzenden bij 4launch http://www.4launch.nl/shop/product/048958/lg-blu-ray-brander-ggw-h20l-6x-2x-ls-retail–zwart-/tweakers

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Dat gezwam over media (LP, compact cassette, VHS, Betamax, CD, DAT, minidisk, DCC, DVD, HD-DVD, Blueray etc etc) is zo ouderwets. Steve heeft gelijk, daar steek je geen tijd of geld meer in.

 • Profielfoto
  dettie

  ziet er wel heel net uit.
  Zou me wel zo ééntje aanschaffen.

 • Profielfoto
  Cyzor

  Volgens mij is het is het iets complexer dan even een BD drive inbouwen. Als Apple notebooks gaat verkopen met Blu-ray verwachten mensen ook dat je daar films op kan afspelen en niet alleen data mee kan lezen/branden. Daar zit nu juist het probleem. Ik weet niet exact hoe het allemaal in elkaar zit maar ook Microsoft moest voor Blu-ray ondersteuning in Vista aan zo veel voorwaarden voldoen diep in het OS waar ik denk dat Apple geen zin in heeft. Dat allemaal door de krankzinnige beveiliging die er op een Blu-ray disk zit waar je aan moet voldoen wil je officieel Blu-ray mogen afspelen. Van wat ik heb gelezen moet de hele datastream vanaf de drive tot aan het scherm volledig door het OS gecontroleerd worden. Nogmaals ik weet hier het fijne niet van maar ik denk dat het niet ondersteunen van Blu-ray door Apple alles met het afspelen van Blu-ray films te maken heeft en niet met het simpel plaatsen van een Blu-ray disc drive.

 • Profielfoto
  wimbo

  Sinds ik een Popcorn Hour heb voor het afspelen van *kuch*mijn*kuch* HD content en een drobo voor de backup van data zit ik niet meer te wachten HD-DVD/BR spelers branders/etc.

  De enige keer dat ik nog een schijfje beet pak is voor het installeren van OSX. En dat is misschien eens in de twee/drie jaar.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Ik vraag me toch af hoe het gaat met de warmte ontwikkeling in zo’n ding. Zo’n kleine behuizing, zoveel data. Ja ik vind de laptop ook nog steeds een wonderbaarlijke creatie.
  (Ik zit net een laptop uit elkaar te draaien, dus ben enigszins subjectief….)

 • Profielfoto
  Jeordy

  Ja, laten we de prijzen van elke macbook (pro) gewoon met 200 euro verhogen, omdat er mensen zijn die vinden dat een Blue-Ray drive verplicht moet zijn. En wie kijkt er HD films op zijn macbook? Dan ben je of gewoon eigenwijs of je snapt het niet. Ten eerste kan je 6-bit scherm geen full-color weergeven en daarmee dus ook detail. Div-x of gewoon DVD-formaat is ruim voldoende.

  Oh ja, voor backups. Moderne mensen hebben externe disks…

  Ze kunnen het heel goed als optie aanbieden in de store.

 • Profielfoto
  iJoost

  Eerlijk gezegd ben ik al heeeeeel lang geleden gestopt om te proberen chocola te maken van de lijst afkortingen die bij de CD/DvD-speler van mijn Macjes horen. Ik doe er toch weinig of niets mee.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Dit is toch totaal geen nieuws? Er bestaat al een tijd een Bluray-drive LaCie ook.

  Die bag of hurt is nou juist het feit dat het nog niet native in OSX zit!! Je hebt third-party oplossingen nodig om het aan de gang te krijgen.

 • Profielfoto
  brandfles

  Volgens mij heb ik de drive van mijn MBP alleen gebruikt voor een clean install van OSX en daarna heb ik hem volgens mij niet meer gebruikt ???
  Laat staan dat ik een Blu ray nodig zou hebben…..

 • Profielfoto
  Triumph

  Mensen nu worden bijna geheel (zeker voor 70%) Full HD camcorders verkocht. En een ieder wil zijn bewerkte film bekijken in FULL HD. Heel veel mensen waaronder ik heb dat dus thuis staan, en zit al 2 jaar te wachten op Blu Ray o de Mac. Ik zie andere grote PC/Windows partijen die Blu Ray ondersteunen maar Apple niet.
  Ik moet het maar doen met Toast9 en dan mijn filmpjes op die manier maar brander op normale DVD, kan ca. 35 minuten op.
  Maar ik mis menu structuren ed. Ik wil graag dat DVD SP Blu Ray ondersteunt. Wel HD DVD maar geen Blu Ray.
  Apple liep altijd voor op waarom op dit gebied niet minstens gelijk lopen.
  Nu ook de FW400 poort van de MacBook af, er zijn legio leerlingen die een MacBook hebben en dan hun film bewerken, maar ze hebben wel een DV met MiniDV tapejes. Dus een nieuwe MacBook betekend ook een nieuwe Camcorder

 • Profielfoto
  Jeffry

  Ach, die beveiliging is Cyzor zegt idioot. Ik heb ooit in een computerblad een vergelijking gezien wat het doet met je CPU load. De cijfers ken ik niet meer uit mijn hoofd.. helaas. Maar het was echt te zot voor woorden. Boycotten dat soort onzin. Ik koop geen dure computer om te voorzien in hun beveiliging.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Sorry, maar als je Blu-Rays wilt afspelen op een Macbook of Macbook Pro dan ben je echt aan het miepen.

  Alsof het kwaliteitsverschil zo enorm is op een 13″ of 15″ scherm vergeleken met DVD.

  Kortom: Boeie!

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Triumph: Ooit weleens van dual layer DVD’s gehoord? Misschien heb je helemaal geen Bluray schrijver nodig. En wat jij schets vereist ook nog eens een Bluray-speler in de huiskamer. Misschien moet je eens een AppleTV overwegen, of je Mac op je plasma aansluiten. Zelfde resultaat. Nee, als je echt compatible wilt zijn moet je je FullHD producties in SD-kwaliteit op DVD schrijven, dan kan je hem ook gewoon bij de buurman op zijn TV in zijn DVD-speler bekijken.

  Dat Apple FW400 op de Macbooks heeft weggelaten heeft juist te maken met het feit dat 70% van de verkochte camcorders FullHD zijn (HDD met USB). En dus loopt Apple juist voor op ipv achter. Ze durven dat soort stappen te nemen. Net zoals ze ook ooit de 3.5″ floppy drive als eerste loslieten. Je zou kunnen zeggen dat ze vooruit denken. En als je echt vooruit denkt, dan sla je de Bluray gewoon over, en ga naar een “online” oplossing. Streamen dus.

 • Profielfoto
  bassmac

  Het is altijd hetzelfde:
  Zodra dat spul een beetje betaalbaar wordt, is het overjarig…
  Maar ik denk niet dat studenten/scholen nu massaal hun dv-camera’s gaan weggooien en sd-card camera’s voor 2x de prijs gaan kopen….

  kun je als student net een nieuwe alu mb kopen, zit die nieuwe camera er niet meer aan…

 • Profielfoto
  sally

  Apple verkoopt liever downloads.

 • Profielfoto
  ermo

  is er uberhaupt een manier om blu ray bestanden op een mac te draaien?

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @Aidovive : floppy, parallel, serieel, scsi, etc zijn allemaal vervangen omdat ze (soms hopeloos) ouderwets waren : niet snel genoeg, niet betrouwbaar, niet makkelijk qua aansluiting, etc.
  FireWire daarentegen is hypermodern, zeker FW800 ! Apple laat nu dus een modern protocol weg ten gunste van een andere moderne, maar toch minder geavanceerde standaard (USB). Vanwege commerciële redenen waarschijnlijk.
  Doodzonde…..

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Hanky Dussen: Er is toch nog steeds een Macbook Pro met FW800? Het maakt het onderscheid tussen Macbook en Macbook Pro in elk geval een stuk duidelijker. In sommige opzichten zijn ze meer op elkaar gaan lijken, maar wat betreft FW800 is de keuze nu heel snel gemaakt.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Ik moet er in ieder geval niet aan denken alleen voor een FireWirepoort een MacBook Pro te moeten kopen in plaats van een MacBook…

 • Profielfoto
  Triumph

  Via VLC kun je Blu Ray (onbeveiligde) bestanden afspelen, het is in feite hetzelfde als wat een AVCHD camcorder op een stickje/HD plaatst, als je die bestanden rechtstreeks kopieert dan kun je dat afspelen in een BluRay speler (of natuurlijk een Sony PS3)
  Het gaat niet om het afspelen van (BR)films want dat kun je wel vergeten. Dat gaat niet ivm beveiliging/rechten enz. Het gaat om je eigen films. Of ik monteer bruiloften/huwelijken en menig paartje heet een Blu Ray speler (vaak een PS3) en wil graag hun film op Blu Ray hebben. Nu kan dat alleen op de Mac (mac software) als je Adobe software gebruikt maar niet met DVD SP en ik ga geen 2000 + euro uitgeven voor Adobe software voor alleen Encore want wordt ook nog niet eens los verkocht.
  We zijn nu aan het testen om via bootcamp andere windows software te testen om een Bly Ray Writer aan te kunnen sturen. (Andere doen dat nu daar heb ik geen tijd voor) Nu kun je alleen Toast 9 gebruiken om het op normale of Blu Ray te zetten maar je mist je menu opmaak van een DVD (BR)

 • Profielfoto
  Triumph

  Trouwens de link hierboven daar krijg je “Bandwidth Limit Exceeded

  The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.”

  Over de vraag gesproken (of gewoon kijkers natuurlijk)

  Dit is wat ik las op Macvideo!

  Apple and Blu-ray – painful, slow, needed?

  While Apple is a member of the Blu-ray Disc Association, the company
  probably hopes to avoid the $30 per Mac royalty that would be required
  should the company deploy players across its computers.

  http://email.macvideo.tv/go.asp?/bMCV001/qI2ZR7/xC3D15

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Triumph: Je kunt dus wel branden naar Blu Ray op de Mac, maar je kunt geen menu structuur maken met een goedkoop programma. Dat is het enige probleem.

  Waar Steve Jobs op doelde was denk ik meer gericht op de kopieerbeveiliging op Blu Rays. We moeten ook niet vergeten dat Apple meer belang heeft bij het verkopen/verhuren van HD films via de iTunes Store. Daarbij wil Apple ook die royalty’s niet betalen. Ze hebben een afwachtende positie ingenomen net zoals Microsoft overigens. Die weigeren ook nog steeds Blu Ray in hun XBOX 360 in te bouwen. Maar ook Microsoft heeft een online-winkel waar HD films kunnen worden gekocht.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Blue Ray is overrated just like FireWire. FireWire (400) is een aflopende zaak. De meeste videocamera’s werken met USB, externe harde schijf? USB of eSATA. Blue Ray is een leuk speledingetje voor degene die graag de nwste technologiëen wil hebben. Voor de gewonen consument is de vraag voor BlueRay echt nog niet zo groot als men ons wel eens wil doen geloven. Stap van video naar DVD heeft ook wel wat jaartjes geduurd. Wat heb je aan BluRay ondersteuning (dus afspelen en fikken) in je Mac las je oma thuis de vakantiefilmpjes niet op haar gewone tv met videorecorder kan kijken? ;)

 • Profielfoto
  j-ermain

  is deze blu ray brander al ergens bestelbaar ?:) wil er graan een voor me imac lekker blu ray films branden :p :p