Toshiba komt methanol fuel cell

Door: Lucas Raggers - 17 reacties

De iPhone heeft bewezen dat energie een knelpunt is in de ontwikkeling van kleine multifunctionele alleskunners. De grootste klacht is namelijk dat de iPhone energie slurpt dat het een lieve lust is. Toshiba heeft op de Createc beurs in Japan aangekondigd dat zij binnen een half jaar met ‘een apparaat’ komt die haar energie uit brandstofcellen haalt.

Een brandstofcel zet de chemische energie van methanol om in elektrische energie. Voordeel hiervan is dat deze vorm efficiënt en compact is en dus ideaal voor kleine apparaten. Daarnaast levert het meer energie op en heb je geen lader nodig. Toshiba gaat cartridges gebruiken. Tot slot is het beter voor het milieu omdat het geen schadelijke stoffen uitstoot.

Wat voor product we kunnen verwachten, laat Toshiba in het midden. Lees verder voor een verduidelijkende visualisering van het principe van de brandstofcel.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  sven-

  Goed initiatief, ik ben benieuwd of andere bedrijven ook op korte termijn stappen in deze richting zullen zetten.

 • Profielfoto
  Nick Nack

  Er moet nog een met voor Methanol.:D

 • Profielfoto
  Ward

  en dan iedere dag methanol inspuiten ofzo???? En ‘humid air’ gaat lekker ruiken in je binnenzak:D

 • Profielfoto
  rix04

  en die carbon dioxide die hij uitscheidt.. is dat niet schadelijk?

  en in je broekzak zal die luchtintake ook snel ophouden..

 • Profielfoto
  paulhek

  over uitscheiding:

  Humid air and CO2 are produced.
  But the amount is so small and it bares little environmental impact. For example, in case of DMFC embedded cellular phone would exhaust almost the same amount of humid air and CO2 as a small bird.
  It has been mentioned that DMFC is clean energy because it never exhausts NOx and SOx, which can be exhausted by thermal power generation.

 • Profielfoto
  sven-

  @ rix04: CO2 is niet schadelijk (in de zin van giftig o.i.d.), sterker nog CO2 is nodig voor het in stand houden van het broeikaseffect (is noodzakelijk voor leven op aarde). Je kunt hooguit zeggen dat een teveel aan CO2 wel indirect schadelijk is vanwege het veranderende klimaat, maar zoals paulhek al zei, is de hoeveelheid uitgestoten CO2 uit zo’n brandstofcel heel klein.

 • Profielfoto
  the_one

  Ware het niet dat methanol giftig is;)
  Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Methanol
  Op het lab mogen wij ook niet zomaar 100% methanol gebruiken. Dat moet eerst worden aangevraagd. Ik weet niet wat de molariteit van de methanol zal zijn, maar wel hoog, anders bereik je niks. Wij, gewone burgers, kunnen dus niet zelf onze telefoon ‘bijtanken’.

 • Profielfoto
  bartv

  Klinkt goed, maar je zal dan wel constant nieuwe ‘cartridges’ moeten aanschaffen. Opladen aan het stopcontact is er niet meer bij dan… Het artikel noemt niet hoe lang zo’n cartridge mee zal gaan en wat die kost – iets zegt me dat het gebruik wel eens een kostbare grap kan worden.

  Een hybride oplossing lijkt mij daarom het handigst: gewoon aan de oplader voor dagelijks gebruik, en een mogelijkheid om er een methanol cartridge in te stoppen voor periodes dat je niet bij een stopcontact bent, zoals een vliegreis.

  Trouwens, of het beter is voor het milieu valt nog maar te bezien – daarvoor moet je het totaalplaatje aan vervuiling door de productie, transport en afvalverwerking van de cartridges kennen. Op de plaats van gebruik is de vervuiling inderdaad nihil, maar wie weet hoe vies de productie is?

 • Profielfoto
  hellomcfly

  Nu maar hopen dat Apple een dealtje met Toshiba kan sluiten!
  Ik probeer trouwens nog steeds van de woorden uit de kop een lopende zin te maken.

 • Profielfoto
  Macman

  Je hoeft dus geen cartidges te verwisselen bartv! Wat ik ervan begrijp is dat je hem af en toe bij moet vullen, naar het gootsteenkastje ipv het stopcontact dus?
  Logisch, anders zou zoiets economoisch niet levensvatbaar zijn..

  http://www3.toshiba.co.jp/ddc/eng/dmfc/about.htm

  En bijna geen oplaadtijd! Alleen een blikje methanol, zoals wasbenzine voor aanstekers? Geen gek idee.

  Wel oppassen,het is een zwaar giftig goedje, het wordt aan spiritus toegevoegd om het ondrinkbaar te maken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Methanol

 • Profielfoto
  bartv

  @Macman: quote uit het artikel: ‘Toshiba gaat cartridges gebruiken.’. En op de pagina waar jij naar linkt noemen ze ook cartridges trouwens.

  Een flesje om bij te vullen zou super zijn inderdaad!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind het maar raar:S. Het is idd maar net hoe veel beter het voor het milieu is. Ga je methanol cartridges produceren in China ofzo en dan komt er weer CO2 bij omdat er extra veel schepen moeten varen dus ik vind het maar een raar idee. Bovendien als je elektriciteit schoon opwekt stoot je verder niks uit (iig niet met je elektriciteit).

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Cartridges? Ik zie me iedere dag of week al een nieuwe cartridge in mijn iPhone stoppen… :p

 • Profielfoto
  Alexander Online

  Beter voor het milieu is onzin. Hier komt ook CO2 vrij en we hebben het nog niet over de methanol productie gehad. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je makkelijk stroom kan hebben. Dus als je bijv lang onderweg bent kun je stroom hebben zonder een stopcontact te gebruiken of een complete dieselgenerator aan het slingeren;)

 • Profielfoto
  snipper

  Dit zou zeker beter voor het milieu zijn want methanol kun je uit bijvoorbeeld keukenafval maken, dus geen kerncentrale of kolencentrale nodig. En je hoeft de energie ook niet te transporteren over honderden km, dus weinig verlies.

  Ik moet alleen nog zien dat ze het in de batterij-ruimte van een iPhone proppen..

 • Profielfoto
  Jeordy

  Slecht initiatief. Nu koop je een apparaat welke je 3 jaar lang kan opladen, zonder bijkomende oplaadkosten. Straks ben je afhankelijk van cartridges van een leverancier, waarvan de prijzen er waarschijnlijk niet om zullen liegen.

  Nee, ik ben tegen deze vorm van het uitbuiten van de consument!!!

  Beter voor het milieu zou zijn als energie op een vriendelijke manier zou worden opgewekt.

 • Profielfoto
  Jeordy

  Edit:
  Oplaadkosten zijn de kosten voor het stroom dat je ervoor verbruikt. Welke ze op een milieuvriendelijke manier zouden moeten opwekken.

  Methanol wordt uit aardgas of stoom gewonnen (soms uit bio-afval), dus ook daar moeten weer natuurlijke bronnen voor worden aangesproken. Hoezo milieuvriendelijk?