Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 30 oktober 2008
Leestijd: 2 minuten

Tien Apple blunders

Lijstjes zijn leuk. Ze hebben een climax en het is altijd aanleiding tot stevige discussie. Forbes zette 10 Apple flops op een rijtje. Van de Apple Lisa tot de Pippin, alle twijfelachtige producten van Apple passeren de revu. We nemen er een paar door.

Apple Lisa
De Apple Lisa werd een jaar en 5 dagen voor de befaamde Macintosh op de markt gebracht. Vernoemd naar de niet erkende dochter van Steve Jobs was Lisa de eerste Apple met de focus op de grafische interface. Het mocht niet baten. Ze waren te duur, IBM computers waren in die tijd stukken goedkoper. Daarnaast werd in 1984 met groot spektakel de Macintosh gelanceerd. In april 1985 werd met de productie van de Lisa gestopt.

Taligent
Taligent was een nieuw systeem dat het verouderde Mac OS moest vervangen. Ontstaan tijdens een brainstorm sessie met blauwe en roze post-its. Er werd een samenwerkingsverband aangegaan om het idee te verwezenlijken. Het kwam er uiteindelijk niet van en Apple ging verder met de fundamenten van NeXT voor haar nieuwe OS.

Apple Newton
Apple, bij monde van toenmalig CEO John ‘Judas’ Sculley, bedacht de term PDA: personal digital assistant. Met de Newton bracht Apple de eerste PDA uit in 1992. De Newton moest voorzien in een nieuwe markt. Maar deed dit niet. Revolutionair als hij was, stierf hij een stille dood in 1998. Gestopt door Steve ‘Jezus’ Jobs.

QuickTake
De QuickTake komt uit een tijd dat Apple in ieder gat dacht te moeten springen. Backup tape’jes, printers, cartridges, en nu ook camera’s. Maar wederom te vroeg. De tijd was nog niet rijp voor de digitale camera en hij verkocht dan ook niet goed. Nog afgezien van de hoge prijs (750 dollar) magere kwaliteit (0.3 megapixel). De productie van de QuickTake werd wederom door Steve Jobs gestopt bij zijn terugkeer bij Apple.

…en de rest
De top tien gaat verder met de Macintosh TV (levensduur: 5 maanden), de spelcomputer Pippin (levensduur: 18 maanden), de ROKR, de Cube (levensduur: 12 maanden) en tot slot de Apple TV.

Hoe ziet volgens jou de ‘Apple Mislukkingen Top 3 eruit’?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.