Special Event krijgt voldoende – laptops duur

Door: Lucas Raggers - 36 reacties

Gisteren peilden we direct na de keynote wat OMT’ers vonden van de productpresentatie in San Francisco. Precies 450 mensen vulden de enquête in. Wat is de algemene indruk van het special event? Wat vind je van de prijs van de MacBooks en ga je nu ook één van de nieuwe producten kopen?

Algemene indruk
De keynote in het algemeen werd positief beoordeeld. Gemiddeld kreeg Steve Jobs een 7.1 voor zijn presentatie. Slechts 9% gaf een onvoldoende.

Verwachting
Nog nooit zijn er zoveel geruchten geweest voorafgaand aan het special event. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Een van de verwachtingen was de introductie van een goedkope en kleine laptop om te concurreren met de eeePC. 45% had hierop gerekend en moest dus teleurgesteld worden. Daarnaast had 6% gerekend op een update van de Mac mini.

Lees verder voor de meningen over de prijzen van de nieuwe producten.

Goedkoop is duurkoop?
Vooraf werd er door analisten flink gespeculeerd over de prijzen van de laptops. Verwacht werd dat Apple laptops onder de 1000 dollar ging verkopen. Precies 60% van de OMT’ers vindt de prijzen van de nieuwe MacBooks niet goedkoop, maar zeker ook niet duur. Maar liefst 32% vind de MacBooks wel te duur.

Ook het Cinema Display wordt niet goedkoop gevonden. Maar liefst 41% vindt de nieuwe accessoire voor de MacBook te duur.

Kopen kopen kopen…
Tot slot vroegen we of je een van de nieuwe producten gaat kopen. 58% koopt niks, 10% koopt het nieuwe Cinema Display, maar liefst 22% koopt de nieuwe MacBook en 15% gaat een nieuwe MacBook Pro kopen.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  iJeroen

  Haha, geniaal. Hoe zag Steve eruit? Slecht of belabberd? :p [alweer eerste! :)]

 • Profielfoto
  Ward

  De prijzen kruipen per nieuw gelanceerd product verder naar beneden, das toch prima?!
  Apple geeft natuurlijk niet alle marge in 1 keer weg…

 • Profielfoto
  Rub3n

  Ik heb ingevuld dat ik de Macbook ga kopen, mar ik denk dat dat nog wel wat langer duurt. Omdat ik nu 250 euro meer moet neertellen voor een aluminium laptop

 • Profielfoto
  Vai Martino Vai

  Mijn volgende opstelling wordt nu 100% een laptop met een cinemadisplay:D

 • Profielfoto
  Nikita

  Het is maar hoe je het bekijkt met de prijzen… Voor € 1199,- krijg je nu een hoop features die eerst op een MacBook Pro zaten (betere videokaart, alu behuizing, multi-touch muispad…). Niet helemaal alles, maar toch. Vanuit dat oogpunt is ‘ie een stuk goedkoper geworden t.o.v. het vorige model. Alleen ten koste van Firewire.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Ik ga zeker de nieuwe MBP halen, en dan even werken en er nog een cinema display achteraan gooien!

 • Profielfoto
  brambalk

  hmm.. Dat zijn dan wel al 189 verkochte producten in Nederland. Dat vind ik na één avondje best veel.

 • Profielfoto
  jeneverstoker

  Het blijft grappig: na iedere productpresentatie zien we hetzelfde beeld: de nieuwelingen zijn niet mooi en te duur. Na een paar dagen/weken/maanden wennen vinden we ze wel mooi en natuurlijk willen we ze op enig moment kopen.
  Voor wat de prijs betreft: In januari 2007 kocht ik mijn MacBook voor bijna 1300 euri. Het is een heerlijk machientje. Dat verandert niet met de komst van een nieuwe lichting. Maar als de nieuwe alu Macbook met betere specs nu voor 1200 te koop is dan vind ik dat een keurige prijs…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier is de nieuwe Macbook ook al besteld, daarmee had ik expres gewacht tot dit special even. Mijn verwachtingen voor de Macbook zijn in ieder geval waargemaakt en zelfs overtroffen (ik vind de nieuwe Macbook nog mooier dan ik hem had verwacht met dat glazen display).

 • Profielfoto
  Rail

  Mijn indruk is ouwe wijn in nieuwe zakken, bepaald geen spraakmakende stap voorwaarts. Op deze manier zijn de specs van mijn jaar oude Macbook over vier jaar nog weinig achterhaald. Eigenlijk een goede reden om aan een Apple te beginnen, het duurt jaren voordat de functionaliteit echt achter begint te lopen.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Fantastisch mooi die nieuwe MacBook 13″, maar wat heb ik eraan als er geen FireWire op zit ? Hoe importeer ik dan mijn mini-dv bandjes ?

 • Profielfoto
  JdW

  Idd oude wijn in nieuwe zakken: mijn zes jaar oude PB G4 gebruik ik al jaren in combinatie met een Cinema Display. Ook deze “nieuwe” generatie is nog geen reden om te upgraden.

 • Profielfoto
  Ramy

  Wat ben ik blij dat ik deze zwarte MacBook (end of life-model, dus maar 950e) een maand geleden al heb gekocht. Deze nieuwe MacBooks liggen boven m’n budget, en als ik had gewacht had ik dus de witte moeten kopen… toch liever de zwarte dan.

 • Profielfoto
  iDecide

  Ik vind het wel een super display maar wel prijzig, want als ik een ander A-merk 24″ display koop, kan ik er nog een A3 netwerkprinter bij kopen en zit ik nog wel onder de E850,-, het blijven natuurlijk producten van Apple en ze weten gewoon dat ze meer kunnen vragen dan een andere fabrikant.

 • Profielfoto
  Ceylan

  Vanochtend (waarschijnlijk nog voor dit bericht geplaatst werd) is er op Telegraaf een artikel verschenen dat de Macbook verlaagd worden.

  Oude Macbook: 749,-
  Aluminium: 960,-

  Op de Nederlandse Apple website zijn de prijzen nog niet aangepast.
  De reden dat Apple dit doet is om de kooplust intact te houden ondanks aanstaande economische slechte tijden. Lees het bericht zelf op Telegraaf. Ik denk niet dat ik hier een link mag plaatsen?

 • Profielfoto
  Falc

  Prijs van het Cinema Display is extreem overrated.

 • Profielfoto
  swodinski

  Ik heb even m’n factuur van m’n 12″ PB opgesnord die ik in maart 2005 via de Belgische Applestore heb gekocht. Voor een 1,5 Ghz G4 met 1,25GB geheugen en een harde schijf van 100GB betaalde ik toen 2115€ (incl 21% btw).
  Wanneer ik zie wat een Macbook ik voor diezelfde prijs krijg, kan ik niet anders dan onder de indruk zijn. En programma’s als Aparture en Final Cut zitten in die prijs inbegrepen.
  Mensen die vinden dat de Macbook of de Pro nog steeds (te) duur zijn, moeten beseffen dat ze misschien nog steeds veel geld kwijt zijn, maar er nog veel meer voor terug krijgen dan vroeger.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Dat er geen firewire meer op de nieuwe Macbooks zit vind ik niet zo’n probleem. De nieuwe consumenten HDD Camcorders gebruiken over het algemeen allemaal USB. Het verschil tussen de Macbook en Macbook Pro is wat dat betreft een stuk kleiner geworden. Uiterlijk technisch gezien zijn ze vrijwel identiek. Onder de motorkap lijkt de Pro nu zelfs meer op zijn kleinere broertje, ze delen zelfs dezelfde videochip. Alleen kan de Pro nog een versnelling hoger indien nodig en schakelt hij over 9400M op de 9600M (erg slim bedacht!).

  Even taalkundig zeuren:
  “Precies 60% van de OMT’ers vindt de prijzen van de nieuwe MacBooks niet goedkoop, maar zeker ook niet duur.” “prijzen van de” kan uit deze zin geschrapt worden.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @swodinski Het is een beetje slecht vergelijken met een prijs uit 2005. We weten allemaal dat computer-elektronica ontzettend snel afschrijft. Behalve de Nederlandse fiscus, die vinden dat de economische-waarde in vijf jaar moet worden afgeschreven. Nogal belachelijk (zoals blijkt uit jouw post).

 • Profielfoto
  MrJvG

  @Cylan Dat lees je verkeerd! De eurobedragen die in het artikel staan vermeld dat is de omrekening van de dollar prijzen naar euro’s!
  Helaas betalen wij een stuk mee voor Apple producten in Europa. De prijzen die in de NL Apple Store staan vermeld zijn dan ook de daadwerkelijke prijzen!!

 • Profielfoto
  nielzr6

  @Cylan; kan het desbetreffende artikel niet vinden maar zou wel erg mooi zijn, ga er zeker 1 bestellen!

 • Profielfoto
  Ceylan

  @MrJvG

  CUPERTINO (AFN) – Computerfabrikant Apple heeft dinsdag de adviesprijs voor een nieuwe oplage aluminium laptops vastgesteld op ’slechts’ 1299 dollar, zo’n 960 euro. De standaardprijs voor witte laptops is bovendien verlaagd tot 999 dollar (bijna 740 euro).

  Bron: Telegraaf.nl

  Zijn Apples zoveel duurder in Nederland dat een Apple Macbook van 1199,- euro gelijk ligt aan 1299,- dollar?

 • Profielfoto
  brambalk

  Boten en vrachtvliegtuigen zijn ook niet goedkoop tegenwoordig ;)

 • Profielfoto
  Whymme

  Belastingen ook niet. De prijs in de VS is steevast zonder BTW, die wordt apart berekend. Verder moet Apple invoerrechten betalen om goederen in Nederland te verkopen.

 • Profielfoto
  Ddg

  Ze moeten ook gewoon naar de VS geshipt worden uit china,india(?)…

  Daarnaast is de VS prijs ex de amerikaanse btw..(8 procent)
  En de nederlandse incl btw (19 procent)

 • Profielfoto
  JelleSE

  @ brambalk

  Wat maakt het nou uit over een boot (of vliegtuig) van China naar de VS of naar NL/Europa vaart (of vliegt). Das echt geen €200,- per Macbook…

  Mgoed… deze prijzen lokken dan ook wel om naar de VS te verhuizen…;)

 • Profielfoto
  AAPL

  Applecare is aanzienlijk in prijs verlaagd.. voor sommige modellen wat meer als voor de andere!! Goede zaak Apple!

 • Profielfoto
  brambalk

  @ JelleSE: ;) <- hiermee bedoelde ik dat je de opmerking niet al te serieus moest nemen.

 • Profielfoto
  sjap

  “Nog nooit zijn er zoveel geruchten geweest voorafgaand aan het special event. ”

  Eh, zijn er niet altijd heeeeel veel geruchten? Ik vond het deze keer eigenlijk nog wel meevallen.

 • Profielfoto
  Steff

  Het was gisteren weer druk zeker? Willen de domme mensen die op een MacMini hopen naar mij een PM bericht sturen. Ik wil deze mensen even uitlachen, een notebook-event.

 • Profielfoto
  Stijlloos

  Ook al was ik teleurgesteld in het nieuwe uiterlijk van de MBP. Qua specs vind ik het echt een zwaargewicht, zeker met 2x Nvidia erin – wow -. Het design zal een kwestie van accepteren en wennen zijn voor mij. Dichtgeklapt vind ik hem overigens wel superduper.

 • Profielfoto
  Stijlloos

  DUS, was ik vergeten toe te voegen: koop ik hem!

 • Profielfoto
  Maersk

  Jah! Wat vonden wij nu eigenlijk van Steve? :angry:

 • Profielfoto
  reboot

  vandaag de mijne gaan betalen mbp 1799 hopelijk heb ik hem tegen maandag op mijn werk geleverd!

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik vind het een prachtig design. Past helemaal bij de 2007 iMacs! LED Cinema Display + Macbook Pro = iMac on steroids!

 • Profielfoto
  Componist

  Ik heb een tijd geleden al mijn MacBook verkocht omdat ik toen hoopte op een aluminium MacBook.
  Helaas… :( er zit geen Firewire op (heb ik nodig voor mijn studio apparatuur) en een superlelijk beeldscherm (vooral dat zwarte randje vind ik echt spuuglelijk).

  Ik koop nu voor 1449 een ‘oude’ MacBook Pro (end of life prijs). Dus heb ik toch nog wat gehad aan het wachten!