Snel switchen van GPU op MacBook Pro kwestie van softwareupdate

Door: Statenweg - 13 reacties

Vorige week bleek dat het wisselen van grafische processor op de nieuwe MacBook Pro verlangt dat de gebruiker uit- en opnieuw inlogt. Dit omslachtige proces maakt het onaantrekkelijk om snel over te schakelen van de krachtige 9600M GT op de zuinige, maar minder krachtige, 9400M om de batterij te sparen wanneer hoge grafische prestaties tijdelijk niet vereist zijn door de gebruiker.

Nvidia, fabrikant van de grafische chips, heeft tegenover Gizmodo bevestigd dat het technisch wel degelijk mogelijk is om ‘on-the-fly’ te switchen tussen de GPU’s. Deze optie bestaat al op sommige Windows-notebooks. Om dit ook mogelijk te maken op de MacBook Pro zou een simpele softwareupdate van Apple voldoende zijn. Theoretisch kan de MacBook Pro dan automatisch omschakelen wanneer de gebruiker bijvoorbeeld zijn grafisch intensieve game opstart of overschakelt van netstroom op de batterij.

Verder verklaarde Nvidia dat de GPU’s 8GB RAM ondersteunen en dat ze tegelijkertijd kunnen worden gebruikt wanneer extra grafische rekenkracht nodig is. Ook deze mogelijkheid wordt momenteel niet ondersteund op de MacBook Pro.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  kobekes

  mmm… snow leopard!

 • Profielfoto
  ricocarlier

  van mij mag ie komen!!!;) dat witte luipaardje!!!

 • Profielfoto
  kobekes

  zò creëer je dus stilletjes een hype… de promocampagne van het volgende besturingssysteem is volop bezig, zonder dat we het beseffen.

 • Profielfoto
  ibart84

  Er staat een fout in het item. Er staat nu 6900M GT, dit hoort 9600M GT te zijn.

  Graag gedaan ;)

 • Profielfoto
  iPodder

  @kobekes,

  Dat is toch ook de bedoeling ??:p

 • Profielfoto
  ChrisMax

  Goed nieuws! :D

 • Profielfoto
  Jeordy

  Eerlijk gezegd denk ik dat dit in 10.5.6 of 10.5.7 toegevoegd gaat worden. Wat heb je anders aan zo’n dubbele GPU? En om nu nog 6 maanden te moeten wachten op Snow Leopard lijkt me helemaal onwaarschijnlijk…

 • Profielfoto
  MouseMighty

  NVidia kwamen met het idee om deze chip om in een desktop te stoppen. Apple wilde dit beest in de notebooks hebben. Samenwerking heeft dit opgeleverd. Ik denk maar zo dat deze chip in de volgende upgrade van de iMac’s te vinden is ;) Software update of software upgrade zijn twee verschillende dingen oftwel kan dit in 10.5.x of moet het in 10.6??

 • Profielfoto
  strigoi

  Het blijft jammer dat ze dergelijke features niet gewoon in de producten stoppen zodra deze de fabriek uitrollen. Nu zit iedereen te gissen wanneer het komt / of het überhaupt komt. Apple kennende wordt het waarschijnlijk 6 maanden wachten en €129 extra neerleggen voor dergelijke ‘extra’ functionaliteit…

 • Profielfoto
  Festen

  Mac: “It has the world’s most advanced operating system.”

  Feit: Deze optie bestaat al op sommige Windows-notebooks.

  Oftewel zeer knullig dat Apple een dubbele grafische processor inbouwt, en dat je dan opnieuw moet inloggen om te switchen. De grote broer uit Redmond zou tot de schoenveters zijn afgebrand om zo’n slechte implementatie van een goed idee.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Jaja, de zeer snelle 6900GT

  hehehe.

 • Profielfoto
  Paine

  Ik verwacht dat dit al in de eerstvolgende update zit voor 10.5 aangezien het gewoon een knopje is voor in een controle paneel. Hardwarematige ondersteuning is het er al, nu nog softwarematige ondersteuning.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Ik vrees dat het langer gaat duren en dat je pas echt volledige ondersteuning zult vinden in 10.6, de impact is namelijk m.i. te groot.
  Ze zullen dan waarschijnlijk ook de ondersteuning van h.246 in bakken.