Statenweg
Statenweg Nieuws 3 oktober 2008

‘Push notification’ iPhone laat op zich wachten

Tijdens de keynote op het WWDC afgelopen juni kondigde Scott Forstall een push notificatiesysteem aan voor de iPhone. Deze techniek maakt het mogelijk gebruikers op de hoogte te stellen van nieuwe meldingen, zoals een inkomend chatbericht, zonder dat de betreffende applicatie op de achtergrond draait. Door dit laatste overbodig te maken wil Apple voorkomen dat de stabiliteit van de iPhone in gevaar komt. Daarnaast betekent dit een lagere belasting voor de batterij. Apple beloofde de service in september beschikbaar te stellen.

Deze laatste belofte wekte de verwachting dat ‘push notification’ onderdeel zou uitmaken van versie 2.1 van het iPhone OS dat op 12 september het levenslicht zag. Apple schrapte de nieuwe techniek echter uit de laatste bètaversie van 2.1 met als gevolg dat het niet aanwezig was in de uiteindelijke release. In plaats daarvan concentreerde Apple zich op de vele problemen die zich op dat moment voordeden met de nieuwe versie van de iPhone die het bedrijf in juli introduceerde, zoals de haperende 3G-verbinding en het vastlopen van applicaties.

Inmiddels is het oktober en lijkt het erop dat het notificatiesysteem nog enige tijd op zich laat wachten. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de functie is teruggekeerd in de bètaversie van firmware 2.2 voor de iPhone die Apple onlangs verspreidde onder developers. Het lijkt erop dat Apple besloten heeft meer tijd uit te trekken voor het systeem om er zeker van te zijn dat het naar behoren functioneert alvorens het beschikbaar te stellen aan het grote publiek. Dit om herhaling van de problemen zoals die zich onlangs hebben voorgedaan bij de introductie van Mobile Me en de iPhone 3G te voorkomen. Misschien kan Steve Jobs het zelf het beste even uitleggen: “We’re running a bit late. We want to get it 100% right the first time. Steve”

Vindt u het verstandig dat Apple voorkomt dat ze te veel hooi op de vork neemt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Push notification’ iPhone laat op zich wachten
Sluiten