Psystar slaat Apple opnieuw in het gezicht

Door: Statenweg - 42 reacties

Als Apple het niet doet, dan doen wij het wel. Dat moet Psystar, producent van zogenaamde Open Computers waarop het mogelijk is Apple’s besturingssysteem OS X te draaien, gedacht hebben. Terwijl de juridische strijd met Apple voortduurt, komt het bedrijf namelijk met een nieuwe OS X-compatible computer met ingebouwde Blu-ray optische schijf en een NVIDIA GeForce 9800GT grafische kaart. Beide opties worden door Apple nog niet aangeboden.

Volgens Rudy Pedraza, directeur van Psystar, is Blu-ray als nieuwe standaard reeds omarmd door de consument. Apple’s CEO Steve Jobs noemde het formaat onlangs ‘a bag of hurt’ en liet tijdens de introductie van de nieuwe notebooks op 14 oktober weten de ondersteuning voor Blu-ray uit te stellen. Volgens hem is het formaat vooral bedoeld voor het afspelen van films en is de licensering van de techniek nog te complex.

Apple staat het niet toe dat OS X gedraaid wordt op andere computers dan een Mac. Het bedrijf klaagde Psystar daarom aan wegens inbreuk op licenties, handelsmerken en auteursrechten. Psystar daarentegen meent dat Apple antitrust-wetgeving overtreedt door de koppelverkoop van het besturingssysteem met de Mac. Onlangs kwamen de partijen overeen om te proberen tot een oplossing te komen zonder een gang naar de rechter.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  Jeroen Ruiter

  Misschien kan BIll Gates bemiddelen? :p

 • Profielfoto
  capz

  pfffft als ik apple was zou ik de kapot maken in de rechtzaal, ga je op friendly terms proberen iets op te lossen, krijg je dit. Sorry hoor maar dan vraag je er om om aangevallen te worden ???

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Ik kan me niet voorstellen dat je geweten niet gaat knagen met zo’n “poor-mans Mac”. Dit kan nooit lang duren:)

 • Profielfoto
  R-Flow

  Apple moet gewoon eens een goede versie uitbrengen van de Mac mini. Niet zo’n rot laptop harde schijfje, met goede grafische kaart ala iMac en een snellere CPU. Zeg maar een Mac Pro voor de normale gebruiker, niet iedereen heeft immers een Quad Core Intel Xeon nodig. Dan hoeven mensen ook niet meer uit te wijken naar dergelijke Mac clones als Psystar.

  Maar goed, dat doen ze niet want het enige dat onderhand telt bij Apple is dat je (uiteindelijk) een iMac en Mac mini hebt die zo dun zijn als een stuiver. Dat je dan steeds probleem gevoeligere en qua prestatie mindere apparatuur hebt maakt niet uit.

 • Profielfoto
  jeroenth

  en wat is de prijs van die complete psystar?

 • Profielfoto
  R-Flow

  @jeroenth
  Vrij prijzig lijkt mij als er een read/write Blu-ray station in zit.

  Edit:
  Er komt $310 bij voor zo’n BR-station + de grafische kaart erbij zit je op $1,864.99 volgens de website.

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  Dat is wel duur voor eigenlijk een ordinaire pc waar je toevallig Mac op kan draaien, je kan een gewone pc met blueray kopen voor een pak minder bij Medion ofzo

 • Profielfoto
  Joid

  Blu-Ray is de laatste techniek waarmee ‘de industrie’ (lees film- en muziekproducenten) het gepeupel nóg een keer alle films opnieuw wilt laten aanschaffen.

  Nadat de verkoop van VHS en cassette eind jaren 80 en begin jaren 90 genoeg gepromoot was, kwamen de CD en DVD om de hoek kijken. Iedereen kon zijn VHS bandjes door het toilet spoelen en alles opnieuw aanschaffen.
  Nu, nog net voordat glasvezel gemeengoed gaat worden (en dus alle content gewoon digitaal te streamen is), gooien we er nog ff de Blu-Ray in. We doen net alsof we een competitie hadden met de HD-DVD en alle sukkels verbranden nu DVD’tjes en stappen en masse op de Blu-Ray Disk.

  Apple zal waarschijnlijk het eerste computerbedrijf dat z’n gehele lijn zonder disksupport gaat maken. En terecht.

  Muziek? iPod/AppleTV!
  Film? iPod/AppleTV!
  Foto’s? iPod/AppleTV!

  Diskschijfjes zijn zóóó …

 • Profielfoto
  R-Flow

  @Joid
  Handig als je een keer een CD haalt! Wat mensen nog wel eens willen vergeten is dat muziek in CD-kwaliteit (= lossless) legaal vrijwel niet verkrijgbaar is in digitaal formaat. Een AAC’tje op 128 kbps is toch een beetje jammer op echt goede geluidsapparatuur.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Lijkt me wel wat, zo’n Mac! Ik vind overigens dat Psystar ook een punt heeft. Dit reken ik wel tot koppelverkoop. We zullen het zien..

 • Profielfoto
  Ro_Datsun

  ik zou de disc missen.. zeker omdat ik veel cd’s legaal koop!

 • Profielfoto
  strigoi

  Wat is nou het probleem van koppelverkoop. Dat is juist de reden waarom Apple computers zo goed werken. Bovendien zit je bij praktisch elk nieuw pc systeem vast aan vista..
  Verder vind ik het juist heel slecht dat dergelijke zaken worden gemaakt. Apple selecteert zelf de hardware en zorgt dat alles daar zo goed mogelijk op werkt. Dat soort systemen zorgen alleen maar voor dezelfde problemen die pc gebruikers hebben. Verder heeft Apple voor ieder wils wat.. iMac vanaf €999.- met 2.4Ghz 20″ scherm, uit te breiden tot 24″ scherm 3.06Ghz / 8800GS / 1TB HD en 4GB ram. Mocht je hier nog niet genoeg aan hebben koop dan gewoon een Mac Pro.

 • Profielfoto
  defores

  Tja je hebt nu ook wel al USB sticks te koop met OSX erop (staat iets over in de MacFan) … psystar maakt gewoon misbruik van OSX en digibeten zonder ICT knowhow.

  psystar heeft geen enkele recht om OSX te leveren sterker nog ze overtreden 2 licenties 1 van Apple maar ook 1 van de OSX x86 open source groep want die zijn er ook helemaal niet blij mee aangezien ze financieel profiteren van andermans werk.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @strigoi

  Zolang mensen blijven beweren wat jij beweert, blijf ik net zo hardnekkig het tegendeel beweren.

  Het is complete onzin wat je schrijft. Een apple is net als een PC ‘maar’ ordinaire hardware. Een ATI grafische kaart in een iMac is precies dezelfde als in een PC. Apple werkt ook met drivers, .kext bestanden, die maken dat OS X de hardware kan besturen. Het is de kernel van OS X zelf die zo stabiel is, en die loopt op een PC met juiste CPU dus net zo goed als op een Mac.

  Het is al zo vaak gezegd dat de kwaliteit van de hardware van apple zienderogen achteruit holt, en bij apple heb je helaas niet zo veel keus om een kwalitatief beter stukje hardware voor je Mac te kopen.

  Dus eigenlijk is het bijna een ‘wonder’ dat een Mac zo goed loopt.

  Overigens moet apple zelf ook nog zeer regelmatig updates van drivers van zijn eigen gekozen hardware uitbrengen (bijvoorbeeld van de gebruikte videokaarten) om problemen op te lossen.

  Kortom: het is complete onzin om te beweren dat op een PC OS X minder goed zou draaien. Feit is wel dat het meer puzzelen is om de juiste hardware bij elkaar te zoeken, maar laat Psystar dat nou net voor de klant gedaan hebben.

 • Profielfoto
  MacBooky

  De strategie van Apple is altijd geweest dat ze ‘kant-en-klare’ producten verkopen. De enige reden om OSX afzonderlijk/los te verkopen is bestaande klanten de mogelijkheid te bieden om hun product te upgraden, zoals dat ook kan met een nieuwe harddrive of extra intern geheugen …..
  Ik zie niet zo goed waar er nu gekoppeld wordt?

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  is het niet zo dat als je OsX installeert op iets anders dan een Mac, het bij iedere applicatie- of systeem- update maar afwachten is of alles nog werkt?

 • Profielfoto
  datadirected

  En wanneer Microsoft een keer op de vingers getikt wordt voor dit soort praktijken dan staat iedereen te juichen. Kom op zeg, het is natuurlijk niet zo dat Apple alleen levert aan de gemiddelde consument en dat de producten alleen maar leuke hebbedingetjes zijn. Dit zijn heel machtige bedrijven die zeer kritische spulletjes verkopen en die moeten gewoon goed in de gaten gehouden worden. Het feit dat zo’n grote groep mensen/bedrijven zich afhankelijk heeft gemaakt van een bepaald besturingssysteem, al dan niet aan bepaalde hardware gekoppeld, moet reden genoeg zijn om over dit soort zaken in ieder geval openlijk te discussiëren. Aan de ene kant ben ik ook van de kapitalistisch, liberale kerk, maar aan de andere kant zie ik wel dat je dit niet alleen maar aan het desbetreffende bedrijf kunt overlaten. Ze zijn gewoon te groot en te machtig en ze verkopen geen kauwgomballen en als ze dat wel deden werd er ook goed opgelet of er geen verkeerde stofjes inzitten en of men zich aan de reclameregels houdt etc. Ik snap ook dat deze discussie op een net iets ander vlak is, maar heeft er zeker mee te maken. Drs. N. Smit-Kroes doet, bijna, niets anders de hele dag dan kijken of het allemaal wel door de beugel kan, tot nu toe blijkbaar wel want echte “sancties” blijven vooralsnog uit ;-)…

 • Profielfoto
  ger010

  Heb bovenstaande met kromme tenen zitten lezen.

  Het is toch schrikken hoe mensen reageren wanneer
  het geliefde apple onder vuur ligt.

  people get a life, het gaat om een home computer he…

  Ik draai al tijden een hackingtosh en heb er geen
  klagen over.

  Groeten, sterkte in de strijd,
  Ger.

 • Profielfoto
  Godsmack

  Denk dat ik er eentje bestel :) lijkt me wel wat

 • Profielfoto
  ger010

  Ik kan het je aanraden Godsmack,
  is super, mega ultra snel en kost
  geen drol.

  Oh wellicht kun je voor een witte kast
  kijken of zwart en dan een apple sticker
  erop plakken:p

 • Profielfoto
  Godsmack

  Ger010

  Ik heb net de vetste aan mijn shoppingcard gevoegd:-)
  Kom uit op $3k.. lol.. hopelijk leveren ze snel..

 • Profielfoto
  ger010

  mocht je dezelfde specs in mac willen
  ben je vast het dubbele kwijt he…

  :sealed:

 • Profielfoto
  Godsmack

  Ger010

  Klopt..heb gewoon een vette machine nodig, hoeft niet mooi te zijn zoals een MacPro.. ik kijk er toch nooit naar:-)
  Als ik ergens naar moet kijken dan kijk ik wel naar mijn mooie vrouw:-)

 • Profielfoto
  ger010

  ach wat een schatje he
  zal moeder de vrouw blij mee zijn.

  ;)

 • Profielfoto
  Jeordy

  Allereerst zou er gekeken moeten worden in hoeverre Apple aan koppelverkoop doet. Dat zou je dan ook kunnen zeggen van Sony met de Playstation, Microsoft met de XBox of Nintendo met de WII. Iedereen zou dan zijn software beschikbaar moeten stellen om op andere ‘computers’ te draaien.

  Uiteraard kan ik niet zeggen of het wel of niet zo is, maar de rechtzaak is een hele interessante.

 • Profielfoto
  Monsta

  Afstraffen en heel snel! Krijg je straks dus dat gemiep van pc bakkers dat sommige dingen niet zo lekker werken of bepaalde drivers niet werken en dat ze gaan eisen dat Apple dat dan maar moet oplossen. Maar waarom 1800 euro’s voor een PC setup betalen die ongeveer overheen komt met een iMac 24″?

 • Profielfoto
  ger010

  nou bij het zelf samen stellen kome je niet aan de
  1800euro hoor die van mij was bij elkaar 600 euro
  en doet echt net onder voor de reguliere mac

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Jeordy

  Game Consoles worden al decennia lang geemuleerd op andere hardware. Daar is -zolang er gebruik gemaakt wordt van origineel OS / Games – niets illegaals aan.

  En dat is nu precies waar het om gaat. Hardware en Besturingssysteem zijn gewoon twee elementen, of ze dat bij apple nou leuk vinden of niet. Ik ben beroepsmatig min of meer gebonden aan OS X. Daardoor ben ik dus onverhoopt gebonden aan (te) dure apple hardware, terwijl duidelijk is dat het niet per se Apple hardware hoeft te zijn. Dat is dus het principe van koppelverkoop.

  Als apple compleet afwijkende hardware zou gebruiken, en een besturingssysteem zou hebben dat werkelijk onlosmakelijk alleen maar relevant zou zijn voor deze specifieke hardware is er veel minder / geen sprake van koppelverkoop; dan is het namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  Extreem ander voorbeeld:
  Stel ik bouw een Pianola (zo’n piano die ‘zelf’ speelt) en ik schrijf voor die Pianola een muziekstuk en dat bouw ik er in.

  Apple zou zeggen: dat muziekstuk mag alleen maar door de pianola’s uit onze fabriek ten gehore gebracht mogen worden.

  onzin. Een pianist mag en kan dat stuk altijd op elke andere piano dan ook spelen. Zolang de componist maar de geldelijke rechten ontvangt voor een publieke performance.

  Dus: zolang je een originele OS X koopt, kan apple je echt niet verplichten dat dat alleen op een Apple computer mag draaien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik snap niet waarom de Psystar goedkoop wordt genoemd als hij bijna 1900 euro kost…! Dan is een iMac toch veel voordeliger of ben ik nou gek? Aan de andere kant zou je Apple best van koppelverkoop kunnen betichten. Als je een DVD koopt met MacOSX, waarom zou het in principe verboden zijn om dat op een andere computer te draaien? Of ben ik nou aan het vloeken in de kerk?! We leven in een vrije wereld tenslotte. Wat Apple beter kan doen is dit soort bedrijven de wind uit de zeilen te nemen door goedkopere instapmodellen op de markt te brengen voor MacBook (een minimodel bijvoorbeeld) en de iMac. En goed te kijken/luisteren wat de consument wil. Vroeger wilde Steve geloof ik geen spelletjes spelen op de Mac, vond hij niet belangrijk. Nu de filmpjes? Ook de iPod wilde hij eerst niet, terwijl dat nu HET succes is geworden van Apple, samen met de iPhone. Prijsverlagen Apple, goedkope instapmodellen EN reclame maken in Europa!

 • Profielfoto
  japser909

  dat de hardware altijd fijn werkt ???

 • Profielfoto
  PH-SKY

  Apple moet exclusief blijven, ik vind dit maar niks met die Psystar. :angry:

 • Profielfoto
  Esquare

  Het grappige van al die discussies over wel of geen koppelverkoop is dat niemand zich schijnt te realiseren dat koppelverkoop op zich helemaal niet verboden is. Koppelverkoop is alleen dan niet toegestaan als de fabrikant een dominante marktpositie heeft. En daar is absoluut geen sprake van.:)

 • Profielfoto
  Stijlloos

  Mooi zet van Psystar.

  Microsoft wordt wel van alle kanten altijd aangevallen – Neelie Kroes iemand – maar Apple mag lekker alles afschermen. Beetje concurrentie voor Apple zou goed zijn, want dan duiken de prijzen omlaag en schieten ze misschien eens op met ht inbouwen van Blu Ray en dikkere grafische kaarten.

  Want het kan zeker allemaal nu al in de MBP zitten, maar liever de consument nog even uitmelken met oude meuk (superdrive). WANT TJA ALS JE MAC OSX WIL IS ER TOCH GEEN ALTERNATIEF.

  Apple – Het zijn uiteindelijk ook maar zakenmensen die geld willen zien.

 • Profielfoto
  renzkorrelsvenz

  Hoezo koppelverkoop?? Als je een tv of wasmachine koopt zit daar de software toch ook al in?:D
  Dat is nu juist ook de grote kracht van Apple. Eén systeem leveren dat werkt. Geen losse componenten.

 • Profielfoto
  defores

  “En wanneer Microsoft een keer op de vingers getikt wordt voor dit soort praktijken dan staat iedereen te juichen.”

  Microsoft is een software leverancier en Apple software + hardware leverancier.
  Niemand zat te zeuren toe Apple PPC gebruikte en nu omdat ze intel gebruiken moeten ze maar snel wat afstaan vanwege een stel jaloerse XP gebruikers? ???

  Je gaat toch ook niet zeggen Ajax zijn speler verplicht moet inzetten in een PSV elftal omdat degene kan voetballen?

  De Mac’s zijn een inkomsten bron en Apple heeft het recht te beschermen.

  Microsoft levert geen eigen geassembleerde computers … maar die vind kwaliteit ook niet zo belangrijk.

 • Profielfoto
  gepeterd

  kut psystar, ik hoop dat ze zoveel geld verliezen dat ze de rest van hun leven onder een brug moeten slapen. eeuwig in de schulden.

 • Profielfoto
  Ro_Datsun

  Ik snap ook niet dat een Macbook ongeveer (vaak nog wel meer) €400 duurder moet zijn dan een vergelijkbare Windows laptop. Het besturingssysteem Windows is veel duurder.
  Een Mac koop je voor de software en voor het uiterlijk. Voor goede specs ben je een fortuin kwijt.
  Ik ga op den duur ook een Macbook en iMac kopen, omdat ik veel met foto’s bezig ben.

 • Profielfoto
  Monsta

  @ Stijlloos. Een stijllose stap, aangezien ze aan de onderhandelingstafel zitten (of nog moeten gaan zitten). En inderdaad heeft het allemaal met commerciële belangen te maken.

  Ik zie liever Microsoft een top machine maken, net zo veilig als OSX en net zo groen en gelikt als een Apple.
  Ik geef toe Apple best in prijs zou mogen verlagen, maar zolang ze mij een ideaal werkstation kunnen bieden ben ik bereid daar wat extra’s voor te betalen. (los van het feit dat ze ook nog eens pioniers zijn in het ontwerpen van Über slikke design producten).

 • Profielfoto
  datadirected

  Houd aub op met beweren dat Apple exclusief is of moet blijven… de tandjes, dat is hetzelfde als over een band zeggen, ja nu is het “commercieel” nu vind ik het niks meer”. Komt vaak ongeveer neer op “ik vond ze al goed toen ze nog slecht waren”.;-) Kom op zeg, puberaal gelul om je identiteit te ontlenen aan welk merk computer je gebruikt. En btw leuke journalisten-truc om slechts een quote te gebruiken, maar als je mijn commentaar verder zou lezen, zou je zien dat ik in essentie dezelfde mening ben toegedaan. En hoezo? Wat is het verschil tussen een bedrijf dat zowel software als hardware maakt en een bedrijf dat “slechts” software maakt? Dan moet je ook iets doen aan je distributie als je dat vindt en geen volledige besturingssystemen in de losse verkoop gooien. Ook dat zijn non-argumenten, weet ik, het gaat idd alleen om de positie welke een bedrijf inneemt en of er sprake is van monopoly, kartel en misbruik daarvan. Whatever, dat emo gelul ook altijd…

 • Profielfoto
  Joid

  Die kasten die Psystar trouwens verkoopt zijn identiek aan die van Paradigit ( http://www.paradigit.nl/configurator.php?system=2164 )

 • Profielfoto
  NCK

  Ik sluit me aan bij ‘Stijlloos’
  Apple vraagt nog steeds te veel geld voor middelmatige hardware, weliswaar van goede kwaliteit.
  En ja, het kan mss om het design zijn, maar een toestel hoef je maar één keer de ontwerpen!

 • Profielfoto
  defores

  Psystar graaft zijn eigen ondergang:)

  Dit gaan hoge boetes worden als ze hiermee doorgaan! en dan is er geen Psystar meer:p

  @Nick jij vind het duur?
  Ik heb jarenlang x86 machines geassembleerd waarbij ik veel meer kosten kwijt was.XP + onderhoud was een ramp en zodra je moet upgraden omdat er een nieuwere versie is … kassa!

  Ondanks de aanschaf kosten van een Mac ben ik al die tijd stukke goedkoper uit.
  Gemiddelde PC raakt na een paar jaartjes al overhit omdat overal stof in komt te zitten en kan je weer nieuwe voedingen aanschaffen of er gaat een ander apparaat stuk of een CD spat ineens uit elkaar … weg cd weg brander …. weer kosten.
  Noem maar op.

  Het is niet duur je moet alleen ff wat langer sparen.
  En wat betreft de performance al zou een pc gelijkwaardige hardware hebben ze presteren telkens teleurstellend een stuk minder en na 3 jaar gebruik is het helemaal klote.