Statenweg
Statenweg Nieuws 28 oktober 2008
Leestijd: 1 minuut

Psystar slaat Apple opnieuw in het gezicht

Als Apple het niet doet, dan doen wij het wel. Dat moet Psystar, producent van zogenaamde Open Computers waarop het mogelijk is Apple’s besturingssysteem OS X te draaien, gedacht hebben. Terwijl de juridische strijd met Apple voortduurt, komt het bedrijf namelijk met een nieuwe OS X-compatible computer met ingebouwde Blu-ray optische schijf en een NVIDIA GeForce 9800GT grafische kaart. Beide opties worden door Apple nog niet aangeboden.

Volgens Rudy Pedraza, directeur van Psystar, is Blu-ray als nieuwe standaard reeds omarmd door de consument. Apple’s CEO Steve Jobs noemde het formaat onlangs ‘a bag of hurt’ en liet tijdens de introductie van de nieuwe notebooks op 14 oktober weten de ondersteuning voor Blu-ray uit te stellen. Volgens hem is het formaat vooral bedoeld voor het afspelen van films en is de licensering van de techniek nog te complex.

Apple staat het niet toe dat OS X gedraaid wordt op andere computers dan een Mac. Het bedrijf klaagde Psystar daarom aan wegens inbreuk op licenties, handelsmerken en auteursrechten. Psystar daarentegen meent dat Apple antitrust-wetgeving overtreedt door de koppelverkoop van het besturingssysteem met de Mac. Onlangs kwamen de partijen overeen om te proberen tot een oplossing te komen zonder een gang naar de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.