Parallels of VMWare? Walt Mossberg weet het!

Door: Koen van Tongeren - 29 reacties

Niet lang na de introductie van de eerste Intel MacBook Pro’s en iMacs werd het mogelijk om snel en eenvoudig Microsoft Windows te gebruiken dankzij Apple’s BootCamp beta. Nadeel hiervan was het feit dat OS X en Windows niet gelijktijdig gebruikt konden worden.

In juni 2006 kwam daar verandering in met de uitkomst van Parallels Desktop, gevolgd door VMWare Fusion, één jaar later. Beide programma’s konden Windows virtualiseren binnen OS X waardoor het mogelijk werd om Mac en Windows tegelijkertijd te gebruiken.

Bij twee producten die het zelfde beloven rijst al snel de vraag welke het beste is. Tech columnist Walt Mossberg (Wall Street Journal) denkt het antwoord te weten. Volgens hem moet Parallels het afleggen tegen VMWare Fusion, maar waarom?

Volgens Mossberg gingen beide pakketten lange tijd gelijk op maar heeft VMWare Fusion zijn concurrent voorbijgestreefd met de nieuwe 2.0 versie die vol zit met nieuwe features en prestatieverbeteringen. Zo kunnen toetsenbordcommando’s worden aangepast, kan gewerkt worden met meerdere monitors, gebruikt het programma het modernere DirectX Windows Graphics en lijken de prestaties van OS X minder te lijden onder de werkzaamheden van VMWare Fusion.

Mocht dat je nog niet overtuigen dan kan de prijs wellicht de doorslag geven. Zijn beide pakketten in de VS even duur, hier in Nederland kost Parallels € 80,- terwijl VMWare Fusion al voor € 65,- van jou kan zijn.

Wie wint er volgens jou? VMWare of Parallels?

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  rulus

  VirtualBox! Gratis! http://www.virtualbox.org/

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  VMWare Fusion is mooier
  Parallels is beter

 • Profielfoto
  Afroman

  VM Ware is uitgebreider
  Parallels is makkelijker.

  Dat is tenminste wat ik begrepen heb.

 • Profielfoto
  mac748

  Parallels liep bij mij vaker vast dan VMware. Ik gebruik het alleen voor het testen in IE, performance is dus niet zo belangrijk.

 • Profielfoto
  Mac.gebruiker

  Ach, ik werk nu sedert de allereerste versie met Parallels en het bevalt prima. Dus waarom zou ik veranderen?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  I’m a VMWare guy.

 • Profielfoto
  Job Versloot

  Ik gebruik geen Windows meer

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ben nu de nieuwe beta 4 van Parallels aan het testen…….bye bye Fusion

 • Profielfoto
  jabesse

  Ik heb al VMware (ESX) op m’n werk, dus thuis Parallels en VirtualBox!;-)

 • Profielfoto
  One thing less

  Beetje jammer dat de gratis alternatieven niet zijn mee genomen in de test. Verder vraag ik mij het volgende af:

  Stel ik stap van parralels over naar vmware, kan ik dan mijn windows installatie die ik nu draai onder parralels door gebruiken onder vmware?

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Ja hoor Marco, geen enkel probleem.

  btw. Ook VMware gekozen omdat het op dat moment meer te bieden had en goedkoper was. Nu lijken ze haasje over te spelen dus wint de goedkoopste het voor mij.

 • Profielfoto
  sypie

  @Marco.nl : Dat hangt er vanaf of Parralels met de extensie van VMware kan werken. Die ziet er voor VMware zo uit: Windows XP Professional.vmwarevm, en als Parralels daar niets mee kan dan zul je weer opnieuw moeten beginnen denk ik.

 • Profielfoto
  AdriaanB

  Het enige wat ik wil is dat parallels of VMWare gebruik maakt van de bootcamp partitie , zodat ik windows maar een keer hoef te installeren!

  Welke kan ik dan het beste gebruiken?

 • Profielfoto
  mgroot13

  Waarom niet het gratis Virtualbox gebruiken van Sun?

 • Profielfoto
  Bor

  @mgroot13: Precies!

 • Profielfoto
  Mac.gebruiker

  Virtualbox (althans de door mij geteste versie) kon geen bestanden slepen tussen OSX & XP vensters.

  Cruciaal nadeel.

 • Profielfoto
  erwin

  en voor sommige van ons is crossoverhttp://www.codeweavers.com/products/cxmac/ al genoeg. Heb je in iedergeval geen windowslicentie nodig. Alleen jammer dat je niet alles draaiend krijgt, maar daar wordt aan gewerkt.

 • Profielfoto
  d.denkers

  Ik heb parallels gekocht in een bundel bij macpromo. Kreeg 12 programma’s voor 49 euro, waaronder parallels… Koopje en het werkt prima!

 • Profielfoto
  Justus

  vmware

 • Profielfoto
  iFredo

  De switch van VMware naar Parallels of andersom, geen probleem. Beide hebben tools om dat voor elkaar te boksen. Ik heb onlangs VMware aangeschaft maar door veel irritante problemen ben ik terug bij Parallels. Een aantal zaken die mij irriteerden:
  disk images wilden niet mounten, memory footprint was soms echt enorm, gedeelde mappen soms wel, soms niet zichtbaar.

  Erg jammer want VMware leek mij veelbelovend. Wellicht dat ik binnenkort weer eens de stap terug waag.

 • Profielfoto
  wjzijderveld

  @marco.nl
  Dat is inderdaad geen probleem, je moet alleen genoeg schijfruimte over hebben.
  Hier is een handleiding hoe het werkt, werkte prima voor mij.
  http://www.macworld.com/article/60145/2007/09/parallels_to_fusion.html

  Ben zelf net 2 weken geleden van Parallels naar VMWare overgestapt.

 • Profielfoto
  ijiji

  Ik heb een wat oudere versie van parallels om wat oudere muziek software te kunnen draaien maar ik krijg midi niet aan de praat. En ik krijg bij het aansluiten van usb dingen steeds de melding dat het apparaat al in gebruik is. Werkt dit bij vmware beter?

 • Profielfoto
  Paarlemoer

  VMware; werkt perfect !

 • Profielfoto
  Jeordy

  Heb zelf VMWare al tijden in gebruik. Eerst op Windows, nu op de Mac. Ook op de zaak gebruiken we VMWare (Fusion) om een aantal applicaties te kunnen draaien. Wat ons juist opviel was dat Parrallels veel problemen ondervond met Client-Server database connecties die telkens wegvielen. Waar VMWare dit probleem niet had.

  Reden voor ons dus om VMWare te verkiezen boven Parrallels.

 • Profielfoto
  datadirected

  Je kunt Parrallels bestellen als download voor omgerekend zo rond de 45 euro, dus dat is aanzienlijk minder dan de 80 euro die hier wordt genoemd. Misschien dat dat nog een reden kan zijn om toch voor Parrallels te kiezen.

 • Profielfoto
  maikel22

  @Marco.nl
  @sypie
  VMWare heeft de optie om een Parallels client te importeren.

  Ik heb voor VMWare gekozen omdat de verkoper van de MacHouse dat adviseerde en Chris Pirillo vond het ook beter.

 • Profielfoto
  Nemco

  Misschien ook handig om te vermelden dat er voor Parallels een grote update zit aan te komen?
  Ik werk zelf nog niet heel lang met Parallels, maar ik ben onder de indruk. Vooral voor m’n werk heb ik bepaalde Windows programma’s nodig en Bootcamp vond ik gewoon geen optie. Ik ben hoe dan ook verbaasd over hoe goed Windows tegelijkertijd kan draaien met OSX. Wat ik trouwens helemaal apart vind is dat ik sneller klaar ben met Parallels opstarten en een Office 2007 programma opstarten, dan een programma uit Microsoft’s Office 2008 te starten.

 • Profielfoto
  LexVon

  Ik gebruik VMware Fusion, het ondersteunt allerlei soorten Linux en zelfs Sun Solaris heel erg goed – hoe zit dat met Parallels?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Eerst Parallels, nu al ruim een jaar VMWare. Hoewel mijn 2,16 Ghz MBP maar 2 GB aan RAM aankan, draait het meestal soepel genoeg om bij VMWare te blijven. Soms heb ik niet eens door dat Windows (ik gebruik het vnl om onder VPN het Windows-netwerk van mijn baas op te kunnen) nog open staat in een andere Space…