Overzicht nieuwe functies iPhone firmware 2.2

41 reacties

Nadat Apple de tweede betaversie van firmware 2.2 voor de iPhone en de iPod touch verspreid heeft onder developers, duiken er regelmatig details op over nieuwe functies die wij kunnen verwachten in de toekomstige software-update. OMT heeft er reeds een aantal belicht. De afgelopen dagen zijn er echter een aantal nieuwe bijgekomen. Lees verder voor een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies tot nu toe.


Maps en Streetview
Vorige week schreven we dat in de nieuwste beta release Google’s Streetview geactiveerd is. Hiermee is het mogelijk om op ‘straatniveau’ je omgeving te verkennen. Inmiddels is bekend dat naast routes voor de auto ook wandelroutes ondersteund worden. Daarnaast zal het mogelijk worden een reis met het openbaar vervoer te plannen. De software helpt de gebruiker stap-voor-stap om van A naar B te komen. Daarbij worden verschillende reismogelijkheden, vertrektijden, de geschatte reisduur en de momenten waarop de gebruiker dient over te stappen getoond. De vraag is of deze planner voor het openbaar vervoer ook beschikbaar komt voor Nederland en België. Met de functie ‘location sharing’ is het mogelijk een link met je huidige locatie via e-mail te versturen naar een andere iPhone-gebruiker. Deze kan de link vervolgens openen in Maps om te zien waar je bent.


Podcasts
In de toekomst lijkt het mogelijk te worden podcasts direct naar de iPhone te downloaden. De optie ‘Get More Episodes’ is hier een aanwijzing voor, al schijnt deze nog niet te werken. Nu kan dit alleen via iTunes op de PC of Mac. Een aantal weken terug weigerde Apple de podcastmanager ‘Podcaster’ toegang tot de App Store, omdat het overlap zou vertonen met Apple’s eigen software op de iPhone. Toen waren er echter nog geen aanwijzingen voor de nieuwe functie, maar nu is duidelijk waar Apple naar verwees.


Ratings
Nadat een gebruiker een applicatie verwijdert op de iPhone, vraagt de software een beoordeling achter te laten. Hiermee wil Apple gebruikers wellicht beter betrekken bij het reviewproces van de App Store. Een applicatie verwijder je echter niet zonder reden. Ontwikkelaars van iPhone-applicaties maken zich daarom al zorgen of deze functie zal leiden tot een overvloed aan negatieve beoordelingen.


Autocorrectie
Veel mensen ergeren zich aan de automatische correcties tijdens het typen op de iPhone. Apple maakt het in de toekomst mogelijk deze functie uit te schakelen.

Emoji emoticons
Een Japanse uitvinding en gemeengoed in dat land.

Hoewel deze nieuwe functies allemaal zichtbaar zijn in de laatste betaversie is het goed een slag om de arm te houden. Apple kan altijd besluiten bepaalde functies niet op te nemen in de uiteindelijke versie. Overigens is het nog niet bekend wanneer deze uiteindelijke versie zal verschijnen. Voor push notificatie en de mogelijkheid om te knippen en te plakken op de iPhone zijn tot nu toe geen aanwijzingen. Een overzicht met screenshots vind je hier.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  Neptunus

  Hopelijk doen ze ook de nodige bugfixes, naast deze bijkomende ‘leuke’ dingen.

 • Profielfoto
  Chantal C.

  802.11n ondersteuning? push-notificatie? meerdere mail accounts in 1 inbox? zo kan ik wel even doorgaan… die icoontjes zit ik echt niet op te wachten.

 • Profielfoto
  GBosch

  @Chantal C. nee idd zeg! Er zijn genoeg andere zaken, alles moeten kunnen doen in landscape (net als WM)
  een spam box in mail, zelf mappen kunnen aanmaken… Flash ondersteuning… etc etc etc! Die ratings en die emoticons hoeft van mij niet :S maar goed.

 • Profielfoto
  iMakker

  De telefoonfunctie kan ook sterk verbeterd worden. Ik mis op dat gebied nog echt mijn Nokia.
  Voornamelijk belprofielen, recente gesplitst volgens uitgaand-inkomend-gemist en één voor één te wissen, …

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  De afgelopen dagen IS een aantaal… niet ZIJN.

 • Profielfoto
  MacBooky

  @Nelis : om het makkelijker te maken voor de hele Nederlandse bevolking schijnt dat stukje grammatica tegenwoordig ook te kunnen en mogen :(

 • Profielfoto
  i In tune

  @ Nelis en het is aantal niet aantaal;)

 • Profielfoto
  eerdepeer

  @Nelis Infra en MacBooky: waarom is het is i.p.v. zijn? Het slaat toch op het meervoud van het aantal functies? “Er zijn een aantal nieuwe functies bijgekomen.”

 • Profielfoto
  sally

  Een aantal functies IS enkelvoud.

 • Profielfoto
  Tom Lemaire

  @ Chantal C.
  Is het wel mogelijk om 802.11n te implementeren? Is dat niet hardwarematig?

 • Profielfoto
  Carel A.

  @eerdepeer: Volgens een aantal geleerden mag het beide: http://www.onzetaal.nl/advies/aantal.php Voor mij persoonlijk is het is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hopelijk ook eindelijk een SPAMFILTER voor Mail……

 • Profielfoto
  BloomPod

  Als we nu nog wisten wanneer.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ziet er weer goed uit, maar inderdaad: overal “zijwaarts” typen zou een enorme verbetering zijn en… waar blijft de navigatie?

  Enne: jongens, kunnen jullie wellicht ergens anders zeveren over dat grammaticale mierengeneuk? Ik lees tegenwoordig onder elk bericht een reeks van nitpickings over d’s en t’s en daar word ik eerlijk gezegd zieker van dan van de spelfouten zelf. ???

 • Profielfoto
  J-P-H

  Filter tegen taalpuristen is ook wenselijk. :p

 • Profielfoto
  Heijtink

  Inderdaad die functies mogen ze van mij apart volgend jaar implementeren. Er zijn een hoop andere functies en fixes vele male belangrijker die ik graag in de volgende update zie.

 • Profielfoto
  Heijtink

  @Cenobyte en J-P-H

  Het is toch goed dat de juiste spelling en grammatica gebruikt wordt? Anders wordt onze nederlandse taal echt een zooitje. Spelling en grammatica zijn essentieel voor juiste en correcte communicatie. Tegenwoordig mogen ook alle varianten. Dat is toch ook raar. Er is toch een aantal redenen waarom we bepaalde dingen zo schrijven.

 • Profielfoto
  Jonazz

  Weet er toevallig iemand wanneer 2.2 zal uitgebracht worden?:)
  die T9-schakelaar zit ik anders wel ongeduldig op te wachten !:D

 • Profielfoto
  Falc

  Waarom is er eigenlijk nog geen navigatie mogelijkheid met spraak in combinatie met Google Maps?

 • Profielfoto
  Moriarty

  Een functie waarvan ik echt niet snap dat deze niet in de software zit, is toch wel het kunnen verwijderen van meerdere e-mails in 1 keer…

  Nu moet ik ze 1 voor 1 verwijderen en dat is best lastig als je nogal wat mail binnen krijgt…

 • Profielfoto
  BertT

  Onder het knopje “wijzig” kun je ze toch gemakkelijk aanvinken en verwijderen? Je moet toch wel controleren aan de hand van onderwerp/afzender of je iets ongelezen weggooit?

 • Profielfoto
  santi

  Even een kleine off-topicvraag over Maps en Streetview: gaat dit eigenlijk via het internet waar ik voor betaal (in mijn abonnement) of via een gps-systeem net zoals in een Tom Tom? Misschien een stomme vraag, maar ik kon er echt niet achter komen.

  Het houdt voor mij in dat ik voor mijn road trip in de VS straks óf een extra Tom Tom=pakket moet ‘kopen’ óf mijn iphone aan de voorruit plak. En bij dat laatste wil ik natuurlijk niet voor buitenlands internetgebruik betalen!

 • Profielfoto
  dwerg85

  @santi:
  De maps komen van internet. De iPhone is geen tom tom.

  Mensen kunnen trouwens wel heel veel zeuren he?
  Als je zonodig al die functies nodig hebt, koop dan een winmo mobieltje of zo.
  Dat jij niet op deze functies zit te wachten betekent niet dat niemand anders dat is.

  On the fly podcasts downloaden en loop instructies in maps heb ik toch wel even liever dan copy & paste.

 • Profielfoto
  Stadsman

  @santi: Zolang TomTom voor de iPhone nog niet beschikbaar is (of een vergelijkbaar produkt) zal je met Google Maps gebruik moeten maken van het internet.

 • Profielfoto
  santi

  Ah, dus toch. Nou oké, niet erg, heb ik dat apparaat tenminste niet voor niets.

 • Profielfoto
  iQwerty

  @santi:

  “of via een gps-systeem net zoals in een Tom Tom”

  misschien overbodig, maar bij Tom Tom krijg je de kaarten niet via GPS binnen, maar staan ze gewoon op je flash kaartje of het flash kaartje in het apparaat zelf (je zult dus de kaarten van de USA moeten kopen, je krijgt ze niet zomaar als je er bent!).

  Een tijdje geleden (bij firmware 1.x meende ik) was het mogelijk om de Google maps kaarten op te slaan op je iPhone en offline te bekijken. Als dit progje nog steeds bestaat en werkt op 2.x, kun je overwegen je iPhone te jailbreaken en et te gebruiken.

 • Profielfoto
  MarcoF

  dat podcast downloaden zou eindelijk tijd worden. wat heb je aan podcasts als je steeds mbv je computer moet syncen.. zo kan het tenminste “on the go”. nice.

  en google maps met wandelroutes.. had ik vorige week in NYC best kunnen gebruiken:)

 • Profielfoto
  ctxppc

  @ tom lemaire: een airportkaart werkt met firmwares waar n mogelijk. het is zelfs zo dat alleen airport dit kan doen. de iphone heeft een airportkaart!

  bron: een artikel in Engadget op aug 2007 over de iphone 2G.

 • Profielfoto
  ctxppc

  @ iqwerty: het appje “maps offline” was niet zo leuk maar het is wel beschikbaar voor 2.0 en 2.1. Google naar “sources install iphone” en installeer zo veel mogelijk sources. zoek daarna je gewilde apps en maps offline!
  ik heb een iPhone 2G (jailbr. natuurlijk), iPhone 3G en iPod touch (liberaal).
  :D

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik wil het NU!!

 • Profielfoto
  Bor

  Emoji zijn de shiiit. :p :p :p

 • Profielfoto
  Chantal C.

  @ Tom Lemaire: Of het hardwarematig is geen idee. Ik vind het alleen jammer van Apple dat ze nu net alle hardware over hebben naar 802.11n, dat ze met de iPhone komen die dat NIET kan. Ik heb hier nu een oud accesspoint staan die b/g kan, maar weer uit de kast gehaald. Ik weiger om mijn Time Capsule weer op b/g support te zetten. N-only werkt zo erg lekker!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @ Heijtink: natuurlijk is dat goed, maar stel je voor dat wij een gesprek aan het voeren zijn en ik zit je constant met vanalles te corrigeren. De hele sfeer van het gesprek is dan naar de knoppen en dat gevoel heb ik hier ook. Het is geen indrukwekkend stuk proza, het is maar een nieuwsstukje he? ;)

 • Profielfoto
  JoostS

  Quote:
  “De afgelopen dagen zijn er echter een aantal nieuwe bijgekomen.”

  Is, Erik, IS!!!
  Moet jij als copywriter toch weten!

 • Profielfoto
  Statenweg

  ‘Een aantal’ is inderdaad enkelvoud, er zou dan ook ‘is’ moeten staan. In dit verband kan het echter ook als als meervoud gebruikt worden, omdat de zin in het meervoud staat door het woord ‘functies’ dat je achter ‘nieuwe’ kunt plaatsen. Bij ‘het aantal’ zou dit uitgesloten zijn.

  Dat stellen de professionals van OnzeTaal. http://www.onzetaal.nl/advies/aantal.php

 • Profielfoto
  JoostS

  Kijk een naar de url “Statenweg”.
  Precies … het is een advies.
  Waarschijnlijk omdat de jeugd van tegenwoordig matig tot slecht taalonderwijs krijgt worden taalfouten als deze maar gangbaar en acceptabel gemaakt.
  Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  dat bedoel ik nou, dat gemiereneuk over de Nederlandse taal. Jongens, word leraar Nederlands of pleur anders lekker op naar een Nederlands Taal forum en ga daar lekker geilen over meervoud en enkelvoud en d’s en t’s! :angry:
  Ik vind dat geouwehoer over de Nederlandse taal een zorgelijke ontwikkeling!

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ik vind het zelf ook belangrijk om correct te schrijven. Daarom vind ik het niet zo’n probleem als lezers mij wijzen op fouten.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Het is wellicht niet zo’n probleem, dat ben ik met je eens, maar als je nu een nieuwstopic leest dan gaat 25% van alle reacties over spelling en grammatica. Dat is erg irritant. Je wil snel even de meningen van lezers lezen, maar je leest dan vervolgens een hele discussie over correct gebruik van voltooide deelwoorden.