OpenOffice 3 is uit

Door: Lucas Raggers - 31 reacties

OpenOffice 3 is uit. De open source variant van MS Office is grondig verbeterd. Belangrijkste verandering is dat OpenOffice 3 helemaal is geschreven in Cocoa, de native programmeertaal van Apple software. Voortaan dus geen gehannes meer met X11.

Daarnaast werkt OpenOffice 3 beter samen met bestaande Apple programma’s en ondersteunt het OpenDocument Format 1.2. Wanneer de servers van OpenOffice.org weer wat lucht krijgen, kun je het daar downloaden.

Blijft de vraag: gaan we OpenOffice gebruiken? Of prefereer jij liever Microsoft Office of Apple’s iWork.

Update
Via deze mirror is OpenOffice 3 (voor Intel Macs) prima te downloaden.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  ctxppc

  Corrigeer even de wiki-code… ;)
  En ook: ik gebruik OO als alternatief naast iWork soms :)

 • Profielfoto
  fuen

  Nu X11 niet meer nodig is, ga ik er zeker eens heen kijken. Dat was mijn grootste bezwaar. Pakket opzich werkt prima.

 • Profielfoto
  timkro

  Via vele mirrors is OO3 al goed down te loaden, bijvoorbeeld via deze: http://openoffice.cs.utah.edu/stable/3.0.0/

 • Profielfoto
  RPGboy

  haha en wat gaat er nu gebeuren met neo-office? nou ja, ik prefereerde altijd googledocs… online is voor mij toch het handigst…

 • Profielfoto
  NTG

  ik gebruik OO alleen als noodgeval-aternatief, want liefds gebruik ik iets fatsoenlijks, zoals MS office

 • Profielfoto
  Pixeldude

  Goed bezig! zeker het checken waard!

 • Profielfoto
  Dirkert

  Vind iWork best fijn, alleen voor de Hogeschool gebruik ik Microsoft Office..

 • Profielfoto
  brandfles

  iWork is prima, wat moet ik met al die programma’s die (ongeveer) hetzelfde kunnen.

 • Profielfoto
  Aidovive

  MS Office voor Mac vind ik een drama. De Windows versie werkt prettiger, Daarom gebruik ik iWorks. Voldoet prima voor de alledaagse taken.

 • Profielfoto
  Edwin

  Zijn er Cocoa screenshots beschikbaar?

 • Profielfoto
  Cardigan

  Ik vind iWorks geen optie. Pages is een heel leuk programma om mooie pagina’s te maken voor echte tekstverwerking schiet het tekort.
  Microsoft Office voor de Mac blijft een drama maar eigenlijk de enige optie.
  Als OO het goed doet is het voor mij wel het overwegen waard.

 • Profielfoto
  Rub3n

  Ik gebruik eigenlijk veel gewoon TextEditor. Tis dat .docs en excel bestanden automatisch openen in MS Office. Maar anders zou ik zo een OpenOffice kunnen gebruiken denk ik:)

 • Profielfoto
  Ramy

  Voor tekstverwerking gebruik ik Bean, heerlijk programma. Voorheen liep OpenOffice constant vast, dus hopen dat het nu beter is.

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  Draait het nog altijd zo log, of is dat ook een pak verbeterd?

 • Profielfoto
  martijnsch

  Die Oo.o site is ook meteen dood:o

 • Profielfoto
  Tee Loo

  iWork rulez
  Ik moet nog een handje vol mensen tegenkomen die meer dan 55% gebruik maken van Word. Tot daar aan toe vind ik Pages super en in veel opzichten beter. Ook Numbers is erg goed. Ik weet dat Excel veel meer kan, maar die 5 % mensen die dat nodig hebben zal ik ook nooit tegenspreken.
  En laten we eerlijk zijn: Keynote is lonely at the top!

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  NeoOffice is dan ook afgeleid van OO;)

  Keynote is inderdaad een geweldig programma, het beste in zijn soort, maar Numbers is zeker ondermaats voor de gemiddelde gebruiker en Excel is nu eenmaal een zéér goed programma (OO Calc weet ik niet) en Word en OO Writer (of hoe noemt het) zijn even goed, maar iWork staat wat achter (buiten op design)

 • Profielfoto
  iJeroen

  Geweldig freeware programma, maar voor een paar tientjes gebruik ik toch eerder iWork. :)

 • Profielfoto
  dwiersma

  iWork is mijn voorkeur, is mean and lean ipv alle overbodige extra’s die ik toch niet gebruik.

  D.

 • Profielfoto
  renato

  Voor het eerst sinds jaaaren (laatste keer was versie 1 op windows en linux) weer eens geprobeerd.

  Normaal gebruik ik iWork voor zaken als brieven, facturen (Numbers is daarin VEEL mooier en flexibeler dan Excel, met meerdere soorten tabellen op 1 pagina!!), presentaties (Keynote is het allerbest: veel mogelijkheden en toch gebruikersvriendelijk).

  MS Office 2008 heb ik ook gekocht, voornamelijk voor het schrijven van lange documenten met uitgebreide inhoudsopgaves, meerdere lay-outs per document (1 pagina landscape er in bijvoorbeeld) en soms wat Excel, omdat Numbers de neiging heeft om steeds weer het .numbers format te willen schrijven….exporteren is tijdrovend;-)

  OOo biedt in ieder geval weer een database, dus degenen die een database nodig hebben: geweldig dat OOo nu native OSX/Aqua is. Ook de formule-editor vind ik een mooie toevoeging.

  De Aqua interface is inderdaad Aqua, maar in alle dialoog boxes e.d. voelt het wel erg Linux-achtig aan. Echt heel mooi vind ik het niet. Ook wennen voor ons zijn de icoontjes die boven in het window staan. Een beetje rommelig naar mijn zin.

  Eerste indruk: leuke uitbreiding op het bestaande aanbod, Aqua interface geeft op zich niet zo veel toegevoegde waarde, ODF ondersteuning vind ik voorbeeldig.

  Ik houd hem voorlopig op mijn harde schijf staan. Kijken hoe vaak ik er naar grijp in de toekomst.

  R.

 • Profielfoto
  Lexis

  De Nederlandse versie staat op
  nl.openoffice.org nog op versie 2.4.1
  Ik wil wel NL spellingscheck…

 • Profielfoto
  MrHammond

  Is er ook nog een PowerPC versie? Of zijn wij als “oude Mac” gebruikers nu afgeserveerd?!?

 • Profielfoto
  binaries4me

  iworks is super. helaas gebruikt bij mij op school iedereen office dus moet ik maar mee gaan maar voor de document die ik alleen maak gebruik ik heerlijk pages. en iedereen maar vragen hoe ik dat zo mooi maak haha.
  me presentaties zijn echt te mooi iedereen staat met zijn mond open keynote is echt ongelofelijk goed.

 • Profielfoto
  Monsta

  Laatst nog geprobeerd te installeren zonder resultaat. Werkt perfect op Windows, ben benieuwd wat ie nu doet op mn iMac:)

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  iWork is geweldig, MS Office is noodzakelijk en OpenOffice.org zorgt voor keus.

 • Profielfoto
  MennoV

  Helaas werken macro’s nog (steeds) niet in deze nieuwe versie. Of zie ik iets over het hoofd?

 • Profielfoto
  kobekes
 • Profielfoto
  MennoV

  Ik had het iets duidelijker moeten zeggen dan: MS Office macro’s werken niet in Open Office.

 • Profielfoto
  thundermuppet

  Voor je every-day-tekst-verwerking maakt het mij allemaal niet zo heel veel uit.

  Mijn scriptie destijds in Word gedaan, mijn CV opgemaakt in Pages en op de laaste PC in huis staat OpenOffice.

  Nu geen X11 meer nodig is op de Mac ga ik het zeker eens bekijken en testen!

 • Profielfoto
  desafiadore

  GRRR! :angry:

  Voor PPC (nog) geen versie 3.0 !!!