Nieuwe MacBook krijgt revolutionaire behuizing?

Door: Lucas Raggers - 31 reacties

“I’m as proud of the factory as I am of the computer.” Dat zijn de woorden van Steve Jobs over de fabriek waaruit begin jaren negentig de NeXT Computer rolde. Gaat Apple binnenkort weer haar eigen computers assembleren?

De laatste geruchten suggereren in die richting. Althans, er is een vermoeden dat de term ‘brick’ slaat op het productieproces van de nieuwe MacBook. De brick zou namelijk een blok aluminium zijn waaruit de behuizing van de MacBook wordt gefreesd. Hierdoor zou de nieuwe MacBook er niet alleen strakker uitzien (zonder naden en schroeven), maar ook een stuk degelijker zijn.

En dus kijken we weer terug in de geschiedenis naar het moment dat Steve Jobs de productie van de NeXTstation niet in Azië liet uitvoeren maar gewoon in Fremont. Een klein half uurtje rijden van Palo Alto waar Steve woont.

Hier stond een ultra moderne fabriek waar men NeXT computers in elkaar zette met behulp van robots. Robots die op last van Steve neutraal grijs werden geschilderd, zonder gekke logo’s. Robots, die op hun beurt weer werden aangestuurd door de oudere NeXT Cube.

Aan het einde van de fabriek rolden de NeXT computers rechtsreeks de vrachtwagen in om afgeleverd te worden. Niet alleen spaarde deze computer gestuurde assemblagelijn veel geld uit, ook konden NeXT-ontwikkelaars via de NeXT Cube’s op afstand de software aanpassen waardoor ze snel en eenvoudig protoypes konden maken.

Zo ver als deze NeXT fabriek van weleer zal Apple zeker niet gaan. Wel lijkt het erop dat Apple blijft innoveren. Dinsdag 14 oktober weten we meer. Dat is de dag waarop volgens de geruchten nieuwe laptops worden geintroduceerd.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Dat wordt misschien nog vervelender om je top-case te vervangen, anyway, ik sla deze update sowieso over.;)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Zou niet slecht zijn. Die troep die ze in China in elkaar draaien is duidelijk van mindere kwaliteit. Maar wat wil je als je 15 uur per dag en 7 op 7 dagen draait?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik wil hem nu al hebben:)

 • Profielfoto
  Bor

  Lijkt me heel erg cool, een MacBook aan één stuk.

 • Profielfoto
  BloomPod

  ‘ Brick ‘ , lijkt me eerder voor de nieuwe Mac Mini.

 • Profielfoto
  Bor

  Dat zou ook kunnen. Lekker robuust voor de switchers die gewend zijn hun PC te slaan.

 • Profielfoto
  Jakobbb

  Asië ? Azië zekers

 • Profielfoto
  JDVM

  Vraagtekentje vergeten na “Gaat Apple binnenkort weer haar eigen computers assembleren”.

 • Profielfoto
  NTG

  ??? waarom niet… hoe haal je dan het ding uit elkaar? met een slijptol?

 • Profielfoto
  Simon90

  Meestal gaat er bij een freesproces meer materiaal verloren, wat dan weer de kosten opvoert..

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  niet als je wat je er uit vreest weer opvangt smelt en weer hergebruikt;)

 • Profielfoto
  japser909

  was dit topic er niet al eens ? ???

 • Profielfoto
  sven-

  Het zou wel top zijn als Apple haar producten weer in de VS worden geproduceerd want sinds dat in Zuid-Oost Azië wordt gedaan is de kwaliteit sterk omlaag gegaan.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  kwaliteit prijs, die verhouding is veranderd.. ik zie liever alles wat duurder worden dus :)…

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  ipods, iphones en macbooks… het enige waar Apple nog mee bezig is…..

 • Profielfoto
  Toinef

  @sven
  en met die kridietcrises kan je in amerika ook wel goedkoop personeel vinden:p

 • Profielfoto
  WTR

  ik ben benieuwd wat er te komen staat!

 • Profielfoto
  stijn23

  Ik geloof niet echt dat de nieuwe macbooks uit een blok aluminium gefreest zullen worden. Ten eerste gaat er bij frezen veel materiaal verloren (kan wel hergebruikt worden, maar dat is ook weer kostelijk). Ten tweede zijn er volgens mij wel betere technieken, die minder slijtage aan de gereedschappen veroorzaken. Bovendien duurt het vrij lang om een blok aluminium uit te frezen. Materialen hebben immers een bepaalde snijsnelheid waar je je aan moet houden als je het niet wilt verbranden. Tenslotte moet je volgens mij het aluminium achteraf nog op een andere manier bewerken om het er wat deftig uit te laten zien. Bij frezen zie je immers overal ronde krassen van de frees. Ik denk dat ze het gewoon bij het geanodiseerde aluminium zullen houden in een nieuw model ofzo.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  @ stijn23
  idd, uit een stuk massief alu is echt te duur lijkt me! tenzij er nog goedkoper uit de oost wordt ingekocht. en dan zal het hele spul ook een stuk zwaarder gaan worden. en dan ook echt veel zwaarder!

 • Profielfoto
  pin

  volgens mij moet “frezen” lasers en waterjet zijn. tenminste als ik het originele gerucht van 9to5mac erbij pak.

  “The MacBook manufacturing process up to this point has been outsourced to Chinese or Taiwanese manufacturers like Foxconn. Now Apple is in charge. The company has spent the last few years building an entirely new manufacturing process that uses lasers and jets of water to carve the MacBooks out of a brick of aluminum.”

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wat een onzin jongens. Frezen is leuk voor een prototype maar niet om 100.000 units mee te maken Is er gen Industrieel Ontwerper die dit kan bevestigen?! Wel spannend die nieuwe laptops, zal zeker stunning worden. Alleen geen 17″ dus ik haak af.:)

 • Profielfoto
  kobekes
 • Profielfoto
  ottovds

  Ik zou dan eerder verwachten dat ze hun eigen fabriek zouden bouwen in China of een andere lage-lonen-land. Laat ons hopen dat het dan geen China is maar één of ander oostblokland als Polen, Slowakije, Hongarije,…

  In ieder geval misschien een goede stap naar een groener apple dat alles zelf onder controle heeft.

  Mijn powerbook 12inch begint serieus oud te worden, en ik heb nog steeds geen even robuuste mac gezien. De powerbook is al menig maal op de grond gekletterd, en de Superdrive werkt al niet meer, maar voor de rest is hij nog redelijk top ondanks al die butsen. Een macbook Air lijkt mij nogal fragiel.

  Als ze die zouden frezen zouden ze de wanddikte aan de hoeken kunnen dikker maken, waardoor je op de fragiele plekken een robuustere case hebt. Ook zou het scherm steviger kunnen bevestigd worden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  DAT moeten we hebben. Ultra-stevige Macbooks! Die tegen een stootje kan.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik denk idd dat er een stevige Macbook aankomt. Al die Crackbooks enzo. Ken best mensen met problemen daarmee. Bovendien is er dan nog meer reden om een Macbook te kopen, vanwege de robuuste buitenkant. En t zou best kunnen dat er ook een Mac Mini in die vorm wordt vervaardigd of hopelijk iig vernieuwd:).

 • Profielfoto
  ottovds

  Ik vind alu echt niet zo’n heilig goedje hoor. Kennen jullie de problematiek van de Alcoa mijnen in Ijsland niet?

  ” According to Alcoa, construction of Fjarðaál will entail no human displacement, no impact on endangered species, and no danger to commercial fisheries; there will also be no significant effect on reindeer, bird and seal populations. However, the project has drawn considerable opposition from environmentalist groups such as the World Wide Fund for Nature, which called on Alcoa to abandon the plan to build Fjarðaál. In addition, Icelandic singer Björk was a notable early opponent to the plan; protesting the proposed construction, the singer’s mother, Hildur Rúna Hauksdóttir, went on a hunger strike in 2002.”

  en dan spreken we nog over een bron en artikel waar we sceptisch over moeten zijn. Het gaat hem hier over een grote dagbouw mijn, en dat geeft altijd zware veranderingen in landschap en milieu.

  bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Iceland

 • Profielfoto
  JdW

  Wie weet wat er gebeurd is met die oorspronkelijke fabriek?

 • Profielfoto
  bitsflew

  @stein23

  Als het waar is dan wordt er geen blok aluminium gebruikt maar een iets wat al grotendeels de vorm (gegoten of geperst) heeft van het eindproduct.

  De frees wordt alleen gebruikt voor de afwerking.

  Voordelen:

  Perfect reproduceerbare maatvoering en geen materiaal vervorming zoals bij het persen van plaatmateriaal.

  Verstijvingsribben en montage punten voor het binnenwerk en zijn integraal onderdeel van de behuizing (minder schroeven nodig)

 • Profielfoto
  stijn23

  @bitsflew

  In dat geval lijkt het me wel veel aannemelijker. Afwerking d.m.v. frezen kan ik wel geloven. Een gehele computer uit een blok aluminium frezen voor massaproductie leek me eerder lachwekkend.;)

 • Profielfoto
  liesebirdie

  ik vind de naamvoering wat fout: tis dat brick nu over hardware gaat, maar d’r wordt hier al gelachen: ik heb een Macbook Brick.. werkt dus niet (meer)…

 • Profielfoto
  Crap Os X

  Hmmm…….
  Lijkt me niet. dan kan je helemaal niks meer updaten!