‘Nee meneer… ik heb echt geen koffie geknoeid op mijn MacBook’

Door: Statenweg - 33 reacties

Verzin maar iets beters! Misschien wist u het al, misschien niet (in het eerste geval kunt u dit artikel overslaan): de nieuwe MacBook en de MacBook Pro hebben sensoren achter de trackpad en het toetsenbord die aangeven of een defect veroorzaakt is doordat er vloeistof in de notebook gelopen is. Dit verkleint uw kansen de volgende keer dat u aanspraak maakt op AppleCare.

De iPhone heeft zo’n sensor al vanaf het begin. Om te zien of de iPhone die u overweegt over te kopen ooit met water in aanraking is gekomen let u op het witte puntje achter in de headphone jack. Niet meer wit? Niet kopen!

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Yip

  Wat een doorgedacht plannetje weer van Apple zeg:p

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ook de iPods hebben dat in de headphone jack.
  Altijd leuk als je iPods moet innemen die “het plotseling niet meer doen”, gevolgd door een verbaasde blik als je vraagt of de klant er mee is gaan zwemmen :D

 • Profielfoto
  SvS

  Cool, weet ik waar ik op kan letten :D

 • Profielfoto
  Falc

  @Kasperpiano,

  Het is niet zo dat Apple wat dit betreft innovatief is. Andere fabrikanten gebruiken dit al enorm lang.

 • Profielfoto
  Byron

  We spreken hier van een indicator, niet van een sensor.. Gewoon een wit stukje papier wat verkleurd als het in contact komt met water..

 • Profielfoto
  igreg

  vindt apple op dit gebied niet erg innovatief. Het zou apple zieren om hun luxe producten voor dit soort schade te beschermen.

  Technisch gezien zijn er ruimschoots mogelijkheden en voor de prijs hoef je het niet te laten.

 • Profielfoto
  vincent136

  nou is mijn vorige laptop overleden aan een halve liter water… maar dat was maar een windows laptop! ???

  moet er niet aan denken dat mijn mbp hetzelfde zal overkomen zeg

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @igreg: ik zou wel eens willen weten hoe je een laptop tegen een dergelijke domme actie moet beschermen? Een laptop moet natuurlijk ook nog te onderhouden zijn en alles domweg in folie wikkelen is ook niet de oplossing (condensatieproblemen e.d.)

 • Profielfoto
  janvanes

  De IBM Thinkpad T4 bijvoorbeeld heeft een soort “afvoer”, waardoor een eventuele vloeistof direct weer de computer uitloopt: http://revver.com/video/239281/thinkpad-spill-proof-keyboard/

 • Profielfoto
  Steph

  Wit puntje in je headphonejack van je iPhone ?

  Ik zie geen witpuntje bij de mijne ? En nee hij is niet nat geworden.. miss alleen iets regen door me broek.

 • Profielfoto
  enigmacodedname

  Ik zie een inimini klein puntje in m’n headphonejack, maar ik kan me voorstellen dat een minuscuul druppeltje daar al roze van zou kunnen maken. Is zo’n indicator dan wel betrouwbaar?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  ja hoe werkt dat dan met dat witte puntje?

 • Profielfoto
  slewes

  Het is slecht te zien, maar zodra er vloeistof in is gekomen, word deze roze en kan je gedag zeggen met je garantie.

  En niets is 100% safe natuurlijk, maar ik denk wel dat dit zeer betrouwbaar is. Goed dat dit ook in de nieuwe macs komt.

  Trouwens, hoef vloeistof niet killing te zijn. Ik heb er een keer flink wat cola overheen gekregen, en het werkt nog steeds (alleen moet ik de toetsen een keer loshalen om te cleanen)

 • Profielfoto
  slewes

  Niet alleen de iPhones trouwens, ook de iPods hebben deze indicator.

 • Profielfoto
  iDecide

  Sorry ik vind het nergens op slaan, er is natuurlijk een groot verschil of er een druppel op is gevallen of dat het gehele product in aanraking met water is geweest. Sony Ericsson gebruikt z’n indicator ook op hun batterijen. Dus als er een druppel op je Jack-plug heeft gezeten is deze indicator al meteen roze gekleurd?

  Heb een keer wat bier over m’n Macbook Pro gehad. Het was gelukkig alleen over het deksel en er is niets binnen in de notebook terecht gekomen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Jij vind het misschien nergens op slaan, maar het is wel een soort van bescherming tegen ukkels die hun Macbook als onderzetter gebruiken en vervolgens moord en brand roepen als het ding niet meer werkt omdat er een glas bier overheen is gegaan en ze nul op rekest krijgen bij een garantieclaim. Ik ken ook zo iemand: heeft zijn GSM al overal in laten pleuren (zelfs in de plee) en heeft ook al zeker 5 keer een nieuwe telefoon geclaimd en gekregen. Lekker, dat soort volk…

 • Profielfoto
  Mista FraggadeliX

  iDecide heeft weldegelijk een punt. Het is leuk voor de mensen bij de AppleStore dat ze alleen maar in de headphonejack van je iPhone hoeven te kijken om hun oordeel te vellen, maar er is een wereld van verschil tussen je apparatuur als onderzetter gebruiken en een beetje vocht op een ‘jack’ te hebben zitten. Ze hadden in de iPhone dat indicatortje wat verder weg mogen stoppen. Ergens waar vocht echt schade zou gaan aanrichten…

 • Profielfoto
  niels

  @janvanes

  leuk bedacht, met een paar drupjes precies in het midden. Ben benieuwd wat er gebeurt als er een grote mok hete koffie overheen gaat. Over de hele body.

 • Profielfoto
  Rub3n

  kun je hem beter bij MediaMarkt laten verzekeren.

  Hoef je geen reden op te geven. Issie gewoon 3 jaar verzekert en garantie op het product..

  Die verkoper zei: Van mij part gooi je hem van de trap. Hij wordt gewoon vervangen of gerepareerd!

 • Profielfoto
  topaj

  Zou je dat niet gewoon af kunnen plakken??

 • Profielfoto
  topaj

  Gewoon een minuscuul drupje verf op een naald doen, en hopen op geluk;)

 • Profielfoto
  macosxfreaky

  mijn powerbook heeft ook een wit puntje in de hoofdtelefoon jack
  en ook in de microfoon jack

 • Profielfoto
  iDecide

  @cenobyte

  Daarom vind ik het ook een slechte methode, nu word er niet gekeken naar het verschil tussen deze garantie-aanvragen.

  Want of er nu 1 druppel vocht is op gevallen of dat iemand er inderdaad slordig mee omgaat en het product compleet in aanraking komt met water kan door deze indicator niet worden gemerkt.

  Dat soort mensen verpesten het in dat geval voor de rest, hierdoor zijn fabrikanten blijkbaar genoodzaakt om dit soort maatregelen te nemen.

  Ik verzeker het liefste ook m’n apparatuur tegen dit soort ongevalle mits het tegen een redelijk tarief mogelijk is.

 • Profielfoto
  tommy666

  dat noemt men ook wel eens optische uitgangen macosxfreaky…

 • Profielfoto
  palahala

  En je kunt deze stipjes dus niet van buitenaf zien? Wel jammer dat je dan niet voorafgaand aan de reparatie al in de winkel kunt vastleggen welke kleur die stipjes zijn.

 • Profielfoto
  slewes

  Je kunt dit heel goed zelf nagaan door in de headphone jack te kijken (goede lichtval et voila)
  De sensor zal echt niet roze uitslaan als het bijv. lichte condens betreft. Anders zouden we heel wat pods hebben moeten afwijzen;)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  ik denk dat palahala doelt op de stipjes in de nieuwe MacBook (Pro), MusiQmaN. die zijn inderdaad niet van buitenaf te zien. Dat konden ze bij de iPods uiteraard niet voor elkaar krijgen, aangezien die niet (zomaar) open te maken zijn. Dus dat moest in de headphone jack.

 • Profielfoto
  iGert

  Dat Apple dit soort kleine controlle’s uitvoert is gewoon logisch. Heel veel klanten willen liever niet voor hun fout betalen als ze iets door koffie, cola of andere vloeistoffen verdronken hebben. De schade met o.a. Cola is enorm en dan kun je niet verwachten dat Apple alles gratis vervangt.
  Wat me nog steeds wel stoort is het bedrag van Applecare. Dat is vergeleken met een goede verzekering voor dezelfde periode veel te duur. De verzekering dekt bovendien bepaalde schademeldingen wel. Ook de cola zwembadjes op je keyboard. Voor een goede verzekering betaal je ongeveer 5 Euro per maand. 60 Per jaar en dat drie jaar lang: 180 Euro. Tel uit je winst. (Verzekering: Rabo kostbaarheden verzekering)< - p.s. ik werk niet bij de Rabo.;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  pssst… laptop/notebook standaard…;)

 • Profielfoto
  puntKoen

  Volgens de iPod Testing Procedures moeten AASP’s hier een ototscoop voor aanschaffen (zo’n apparaat waar je dokter mee in je oren kijkt) :).

  Overigens hebben niet alle iPods een dergelijk stickertje, alleen sommige iPod classics (de sticker is een paar weken na de introductie van de eerste iPod classic ingevoerd), iPod nano vanaf de derde generatie en de iPod touch. Alle iPods die vandaag verkocht worden hebben er dus wel een.

 • Profielfoto
  hjonker

  Volgens mij moet je als je koffie of wijn over je laptop gooit dat via de verzekering spelen, ik heb vier weken terug ook een glas wijn per ongeluk over mijn toetsenbord gegooid en daarbij ook wat op het display, daardoor kreeg ik een mooi rood randje. Maar ik heb dit gemeld bij de verzekering en de schade werd volledig vergoed. Een reparatie van € 1370,-

 • Profielfoto
  zero200

  ah joh, beetje typex erin en je ziet er niets meer van;)

 • Profielfoto
  Ahrend

  Ook de IBM-laptop (nee, helaas geen MacBook en ja, dit is een oude topic-thread) van mijn dochter is onlangs getroffen door een bescheiden lading bier, met alle fatale gevolgen van dien voor de laptop, want die is helaas een (veel te) vroege dood gestorven.
  Wat mij, ook in de hier ontketende discussie weer hooglijk verbaast, is dat niemand zich ooit afvraagt, waarom producten als een IPod of een Laptop, al niet vanaf de ontwerptafel, een deugdelijke bescherming tegen dit soort alledaags ongerief ingebouwd krijgen.
  Immers, het is de productopzet zelf, namelijk (het) op elk moment van de dag, en tijdens elke gelegenheid, binnen een ieders handbereik te zijn, die bij uitstek uitnodigt, tot het ondergaan van ongewenste intimiteiten, als biertbaden en wijnplassen.
  Het is deze overduidelijke ontwerpfout, die bij cynici onder ons, zo maar de gedachte zou kunnen doen postvatten, dat de fabrikanten deze zelf-evidente kwetsbaarheid van hun producten feitelijk vooropgezet zo hebben geprogrammeerd : Al die waardeloos geworden producten, waarvan de levenscyclus zo dramatisch voortijdig is be-eindigd, stimuleren immers in niet onbelangrijke mate de bedrijfsomzet.
  Evenmin begrijp ik, tot slot, dat de verantwoordelijke overheden voor de toelating ervan in ons domein, dit soort producten niet aan strengere (ook veiligheids)eisen onderwerpen. Andere, meer conventionele huishoudelijke apparatuur is toch reeds sinds jaar en dag verplicht, om iets van een (smelt)zekering ingebouwd te hebben, alvorens het product ueberhaupt op de markt wordt toegelaten.