“Ministerie van VROM in gesprek met Apple over de iPhone”

Door: Statenweg - 19 reacties

Eerder deze maand klonken er verontrustende berichten dat de verkoop van de iPhone en iPod touch in Nederland binnenkort niet meer toegestaan is door een nieuwe Europese richtlijn die verplicht stelt dat gebruikers van elektronica de batterijen zelf kunnen verwijderen, wat momenteel niet mogelijk is met de iPhone. Deze regel dient de gescheiden afvoer van batterijen, die vol zitten met schadelijke stoffen, te bevorderen.

Tweakers meldt nu dat het ministerie van VROM met Apple in gesprek is over de gevolgen van de nieuwe voorschriften. Bedrijven moeten aangeven wanneer ze hieraan kunnen voldoen of aantonen dat ze vallen onder een van de uitzonderingen die de regeling stelt. Indien bedrijven dit niet kunnen zal de inspectiedienst van VROM de producten alsnog uit de winkel halen of volgt er een gang naar de rechter om meer duidelijkheid te verschaffen over de interpretatie van de nieuwe regelgeving. Volgens een woordvoerder van het ministerie zal zij zich vooralsnog coulant opstellen tegenover elektronicaproducenten. Mogelijk kunnen de huidige iPhone-modellen nog verkocht worden en dienen alleen toekomstige modellen aan de nieuwe voorschriften te voldoen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de gesprekken afgerond zullen zijn.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Duplotrein

  Waarom zijn er alleen gesprekken over de iPod touch en de iPhone? De ander iPods hebben toch net zo goed een ingebouwde batterij? ???

 • Profielfoto
  niels

  Hoewel ik ontzettend voor een goed milieubeleid ben vind ik dat het in bepaalde gevallen wel wat tijd mag kosten. Apple doet haar best, hebben we gisteren ook gezien. Tegelijkertijd ligt er nu een smartphone waar mensen meer mee kunnen (lees: doen) dan de ook niet 100% milieuvriendelijke concurrenten. En eentje die misschien we langer mee gaat.

  Maar de druk die op Apple gezet wordt is wel goed. Ze zijn ongetwijfeld nu in Cupertino aan het werk met het volgende model. Als die, naast completere software, nou eens milieuvriendelijkere grondstoffen gebruikt én een vervangbare batterij heeft, dan is dat mooi meegenomen. Maar als we het tot juni 2009 met de huidige moeten doen kan dat toch niet zo’n probleem zijn.

  Anywya. Ik vraag me af wat het voordeel is van verwijderbare batterijen. De consument kan een slechte batterij vervangen, mooi meegenomen. Maar wat doet-ie met de oude? Gooit-ie die netjes weg terwijl-ie anders de telefoon met batterij en al zou inleveren? Ik denk niet dat deze maatregel bijdraagt aan het aantal/aandeel gerecyclede batterijen. Daarvoor zijn andere stappen nodig, zoals een goede overheidsvoorlichting en een gestructureerd programma om hergebruik/inleverpunten over het algemeen goed te organiseren.

 • Profielfoto
  brandfles

  Als of je een iPhone/iPod weg gooit als je hem niet meer gebruikt, die bewaar je toch gewoon.

 • Profielfoto
  Jesse

  macbook air

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Ik wil helemaal niet een klepje die los kan en dus kapot aan mijn iPhone of iPod ofzo. Laat het lekker zo. :(

 • Profielfoto
  Mattheus

  Ik snap niet dat de overheid dit niet toejuicht. Immers een consument kan niet zelf een batterij vervangen en laat dit door een bedrijf doen. Het is een peuleschil om bij bedrijven te controleren of de batterijen op een verantwoorde manier worden afgevoerd. Ik vrees dat de meerderheid van mensen de batterijen gewoon in de vuilnisbak gooien.

 • Profielfoto
  corb

  Toen ik Vodafone eergisteren belde om eens te informeren naar hun sim only abonnement voor eventueel gebruik met een simlockvrije iPhone uit Belgie en ook even aanstipte dat T-Mobile een andere optie was, probeerde hij mij wijs te maken dat er per direkt geen iPhone meer verkocht mocht worden door deze regelgeving en ik een groot risico nam (door mogelijk over te stappen naar T-Mobile). Zoals ik het hier lees loopt het allemaal nog wel los en komt het op mij over als een smerige manier om je (onwetende) klanten vast proberen te houden.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Klopt corb, een T-Mobile medewerker heeft me al eens verteld dat de telcom aanbieders elkaar flink tegenwerken. En ja die accu…wat een getrut, hebben we zo lang moeten wachten op de iPhone, en dan zou de overheid ‘m ons na 5 maandjes alweer afnemen?

 • Profielfoto
  Dennisf

  Ik laat mijn batterij liever vergangen door Apple. Dan wordt deze netjes afgevoerd en heb ik geen last van losse klepjes die je kwijt kunt raken.

  Wellicht kunnen ze hun tijd beter investeren in controle van ons bancaire systeem. Daar hebben consumenten veeeeeel meer aan.

 • Profielfoto
  Erik Joling

  Ik heb een elektrische tandenborstel van Braun met oplaadbare batterijen. Die kan ik verwijderen, maar niet vervangen. Dat wil zeggen: ik kan uit het handvat de batterijen losdraaien (en alles kapotmaken) en ze apart van de tandenborstel weggooien. Misschien wordt dat wel bedoeld.

 • Profielfoto
  Gerardosx

  Prima dat de overheid optreedt tegen deze vorm van winstbejag. Ook Apple moet gewoon voldoen aan de verplichting dat zijn producten losse accu’s bevatten. De consument hoeft dan niet het hele product weg te gooien als de accu aan zijn eind is en de gescheiden afvoer wordt bevorderd.

 • Profielfoto
  BartjeGossen

  Sowieso vraag ik me af waar VROM mee bezig is als die informatie klopt. Het betreft een Europese richtlijn, dat wil zeggen dat alle lidstaten deze producten moeten verbieden. Moet er onderhandeld worden over de definitie van EENVOUDIG verwijderen, dan zou dat in Europees verband moeten. Moeten producteigenschappen aangepast worden, dan moet dat ook in Europees verband anders krijg je geheid problemen.

  Ik ben net aan een artikel hierover begonnen; deze regeling zou er wel eens toe kunnen leiden dat Apple ofwel de garantievoorwaarden moet aanpassen en dat je zelf de batterij kan vervangen of dat ze vele malen goedkoper moeten worden in het vervangen. De consument zou spekkoper kunnen zijn. Ander punt is dat Apple mogelijk de eigenschappen van het product daadwerkelijk moet aanpassen. De consument kent echter vooraf al de vervelende eigenschap dat de batterij zelf bijna niet te vervangen is en dat vervanging buiten garantie absurde kosten met zich meebrengt.

  De uitzonderingen zijn naar mijn idee niet van toepassing; data-integriteit werd al genoemd. Gezien de werking van de iPhone en iPod, deze moeten in beginsel altijd synchroon zijn met data op de Mac, kan er eigenlijk nooit data verloren gaan.

  Een iPod of iPhone die je weggooit moet sowieso al bij het chemisch afval, check het icoontje op de achterkant (verbod om in de container te gooien).

  @Erik: doel is ook om recycling te bevorderen naar mijn idee. Behalve de batterij kan er aan zo’n tandenborstel (kort door de bocht-modus) niets kapot behalve de batterij die opgaat. Als je dan een hele tandenborstel weg moet gooien is dat niet echt duurzaam en daarbij knal je vermoedelijk het geheel in de container terwijl de batterij in de chemobak moet of in een andere inzamelbak.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een onzin, dat gezeur over batterijen. Het is toch algemeen bekend dat er met het recyclen van batterijen veel mis gaat en ze vaak na scheiding alsnog gewoon op de vuilnishoop belanden. Overigens kan de batterij wel verwijderd worden. Voor 60 euro kan je een refurbished iPod of iPhone krijgen – en als nieuw uitziende iPod of iPhone van het zelfde type, waarvan de batterij is vervangen.

 • Profielfoto
  mtooster

  mensen mensen,
  Wat een overdreven media-circus weer.
  Ik weet niet of iemand die wet gelezen heeft, maar daar staat alleen in dat de batterij eenvoudig te verwijderen moet zijn (artikel 13a, lid 1). Er staat niet wat eenvoudig inhoud! De batterij van de iPhone is niet meer vastgesoldeerd, en 2 schroefjes losdraaien is ook niet zo moeilijk. (je kan ook even een schroevendraaier tussen de dock-connector steken… er staat nergens dat het apparat heel moet blijven)
  Zolang maar een gebruiksaanwijzing bij zit hoe je het moet doen (artikel 13a, lid 3)

  Ik kan de helaas de link naar de wet niet toevoegen, kan niet knippen en plakken op dit ding…..

  Ik denk dat de rechter zal moeten bepalen wat de definitie van ‘eenvoudig’ is!

  Volgende keer misschien iets meer relativeren en lezen voordat er moord en brand geschreeuwd wordt?????

 • Profielfoto
  adsum

  Volgens mij is DIT de ENIGE manier waarop je de fabrikant verantwoordelijk kan houden voor het hergebruik dan/wel recycling van een product/batterij. Op één centraal punt (utopie?) worden de batterijen ingezameld en eventueel hergebruikt.

  kortom doe niet zo moeilijk neem je verantwoordelijkheid en leg die niet bij zo snel bij de fabrikant neer…..

  was jij je zweetsokken ook met GROENE zeep?!???!!!….

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Ik herinner me nog de groene milieubox voor chemisch afval zoals batterijen. Toen m’n moeder die box niet meer open kreeg (batterijen kunnen lekken), ook niet met schroevendraaier, zag de ophaaldienst er niets in om m’n moeder te helpen met het verwijderen van de inhoud. Sindsdien geloof ik niet in de wil van enige overheid iets voor het milieu te willen doen.

  Laat die batterij gewoon vast erin zitten. Dan kan ik zelf bepalen wat ik ermee doe: de grijze Kliko (zoals de overheid altijd bevorderd heeft) of toch via Apple.

 • Profielfoto
  iMartien

  Ik zie het hele probleem niet… niemand doet z’n iPhone toch weg?! dat is hetzelfde als afstand van je kinderen nemen! Dus ook geen probleem met het scheiden van batterijen…:p

 • Profielfoto
  MacBooky

  Eh … waarom zou ik de batterij wel recyclen en de iPhone gewoon in de prullenbak gooien?

  wat een kontregel…..

 • Profielfoto
  Pi

  Ik ben het eens met mtooster. In die wet staat namelijk niet dat de batterij vervangbaar moet zijn, maar dat hij verwijderbaar moet zijn. Waarschijnlijk komt apple nu met instructies in de handleiding hoe de iPhone/iPod’s open te maken zijn en de accu te verwijderen is. Waarschijnlijk vervalt dan de garantie :D. Volgens mij zijn dergelijke instructies al bij bijv. tandenborstels opgenomen in de handleiding.