Mac Mini update op komst?

Door: Robert de Groot - 17 reacties

Er heerst al geruime tijd onduidelijkheid over het voortbestaan van de Mac Mini. De kleinste Apple desktop computer in de geschiedenis werd met open armen ontvangen op MacWorld 2005. Al snel leek de Mini een nieuwe rage te hebben veroorzaakt want niet alleen werd de drempel voor switchers kleiner, ook verscheen de Mini op de meest vreemde plekken. Echter, sinds augustus 2007 hebben we taal nog teken vernomen over de toekomst van de Mac Mini. De Mini loopt inmiddels dan ook achter de feiten aan. Geen Serial-ATA voor de optische drive, een Intel GMA 950 grafische kaart, maximaal slechts 2GB RAM en beginnend met een 80GB harde schijf. Kortom tijd voor een update, of tijd om de Mini van de markt te halen.

Vandaag verscheen een nieuwtje op MacRumors, dat wellicht verklapt dat een nieuwe Mac Mini op komst is. Een internethoster, die gebruik maakt van Mac Mini computers (MacMiniColo.net) meldt dat het zeker weet dat er een nieuwe Mac Mini onderweg is. Nieuwe features zouden de Mini DisplayPort, maximale geheugenuitbreiding tot 4GB en een SATA aansluiting (i.p.v. ATA/IDE) zijn. Ook gaat men ervan uit dat de Mac Mini ‘built-to-order’ te bestellen is met twee harde schijven, waarbij de dvd-drive komt te vervallen. Via Remote Disc (bekend van de MacBook Air) zou de DVD functionaliteit middels een andere Mac/PC te compenseren zijn. Minder eenduidig is het bedrijf over een aangepast ontwerp van de Mac Mini, zodat de Mini in ontwerp beter aansluit bij de nieuwe iMac en MacBook modellen. Daarnaast is de nieuwe grafische NVIDIA chip ook meer dan welkom, te meer omdat dit toch de nieuwe standaard kaart wordt.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Nikita

  Uh… De hardeschijf in de Mac mini zit ook gewoon met een S-ATA aansluiting vast.

  Overigens… Een mini-Display Port op een Mac mini? Hoe nutteloos is dat? Dan heb je dus verplicht een apart stekkertje nodig om je beeldscherm aan te sluiten! Bij notebooks is het niet zo’n punt, en ook nog voor te stellen, omdat zo’n ding een ingebouwd scherm heeft en ruimte schaars is… Bij de Mac mini is dit totaal niet het geval.

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  @Nikita: HD is idd SATA, optische drive nog niet. Extra info toegevoegd aan artikel.

 • Profielfoto
  Nikita

  Ah, ja, dat klopt :) Ze zeggen ook dat dat meer een ‘educated guess’ is, oftewel ‘niet meer dan logisch’ dat dat gaat gebeuren aangezien de MacBooks dat nu ook hebben.

  Ze hebben het ook hierover:

  “Our hopeful nature would point to a move from integrated graphics to NVIDIA GPUs though I’m not sure how close they’ll want to bridge the performance with the iMac and Macbooks”

  Persoonlijk denk ik dat dat wel losloopt. Als Apple in de iMacs nu ook een NVIDIA GeForce 9600 zou proppen zoals in de MacBook Pro, dan is het verschil met de Mac mini en z’n geïntegreerde GeForce 9400 chip altijd nog enorm.

  Dat laatste lijkt me wel fantastisch trouwens; kan je de mini ook gebruiken voor de minder veel-eisende gamer. Zoals ondergetekende :p

 • Profielfoto
  SM-R2

  @Robert: In de MacMini gaat momenteel 3 GB aan werkgeheugen.

 • Profielfoto
  Lacebag

  Tering he…….dit had ik ook wel kunnen vertellen.

  Iedereen met een beetje verstand kan dit rijtje opsommen en dan is het enkel afwachten.
  Allemaal logische keuzes.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wel, niet, wel, niet, wel, niet… Zullen we gewoon eens afwachten totdat er een keer duidelijke en harde bewijzen boven water komen? Dit soort nieuws lijkt meer op een spam-hoax voor een site dan een rumor.. Dit is toch al een tijdje bezig zo?!

  *neemt paracetamol

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik zou het zeer waarderen! 2 HDD’s erin. Kerio Mailserver OSX erop. Aparte virtual machine om Windows Media Center aan de gang te krijgen (FireDTV, Digitenne) en een Drobo met 4 HDD’s op de FireWire800 port. Mooie mailserver, fileserver en TV recorder in 1!

 • Profielfoto
  typonerd

  Hoeveel werkgeheugen gaat er nu eigenlijk in de huidige Mac Mini?
  Dit is mij echt niet duidelijk.
  Officieel volgens Apple 2Gb. Hier zegt men 3Gb, en op macsales.com 4Gb? :sealed:

 • Profielfoto
  SM-R2

  @ typonerd: Het moederbord van de MacMini kan 3GB aan. Heb het al meerdere keren in een MacMini gebouwd. 4GB kan je erin zetten alleen geeft hij maar 3GB aan.

 • Profielfoto
  aaa

  @SM_R2
  4GB erin zetten geeft gewoon 4GB aan !!.

  @typonerd
  De Mac mini kan maximaal 3,2… nog wat aan geheugen aansturen(gebruiken) je kan er wel 4GB in doen dan herkent Mac OS X ook gewoon 4GB maar dat word niet allemaal gebruikt.
  3GB kan je er ook in doen, maar bij 4GB heb je net 1xxMB extra, haha niet zo veel waard dus.

  2GB is de limiet bij Apple zelf.

 • Profielfoto
  ermo

  Bestaat er een verloop stuk voor de mini display poort naar hdmi? Ivm het koppelen aan de nieuwe lcd’sen plasma’s ?

 • Profielfoto
  jeroenth

  als hier ook al de dvd drive wordt uitgehaald vind ik het maar een beetje stom
  ???

 • Profielfoto
  Pepperonie

  Is het voor rare gedachte dat de superdrive er niet in komt. In de MacMini is genoeg ruimte voor een superdrive. De enige rede dat die niet in de Air zit is omdat er geen ruimte voor is. Maar op een desktop hoort gewoon een superdrive te zitten. Anders schrik je de switcher helemaal af. En aangezien mensen die de macmini kopen meestal maar 1 computer hebben slaat dat nergens op.
  Of zijn ze bij Apple echt zo slecht dat ze niet kunnen industrieel vormgeving, volgens kan Apple dat wel en daar staan ze zelfs bekend om, dat ze één van de betere zijn op de computer markt.

  Maar ik zit ook te wachten op de nieuwe mini, dan kan eindelijk mijn oude dell pc er uit.

 • Profielfoto
  Dee139

  Het klinkt allemaal goed.

  Mijn vader gaat binnenkort een swichen en wil graag naar een mini.

  Ik heb hem het advies gegeven om in ieder geval tot januari te wachten omdat er dan waarschijnlijk een nieuwe mini komt.

  Zou het heel erg vinden als de mini er uit zou gaan, dus ik ben wel blij.

 • Profielfoto
  Duplotrein

  denk dat er – als ze er geen superdrive in stoppen – wel een accessoire komt van andere fabrikant die je net als externe harde schijven onder de mac mini kunt zetten…

  @Robert de Groot: moet het niet ‘taal noch teken’ zijn? :p

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Duplotrein: Ja, en Apple heeft natuurlijk Remote Disc.

 • Profielfoto
  NTG

  ik hoop dat het bij een update aan de binnenkant blijft, maar van de perfecte buitenkant blijven ze af!