Statenweg
Statenweg Nieuws 17 oktober 2008

“iPod leidt tot gehoorschade”

De Europese Commissie vreest dat veel jongeren zullen lijden aan blijvende gehoorschade als gevolg van het gebruik van mp3-spelers, zoals de iPod.

Volgens een onderzoek door het Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks in opdracht van de Europese Unie riskeert iemand blijvende doofheid als hij vijf jaar lang minstens een uur per dag luistert naar harde muziek op zijn draagbare muziekspeler. 5 á 10 procent van de luisteraars zouden in de gevarenzone zitten, dat komt neer op 2,5 tot 5 miljoen Europeanen.

Eurocommissaris Meglena Kuneva van consumentenbescherming kijkt naar de mogelijkheden voor een strenger geluidslimiet op draagbare muziekspelers. Het limiet is nu gesteld op 100 decibel, maar dient mogelijk te worden verlaagd naar 89 decibel. Daarnaast zou voorlichting kunnen voorkomen dat jongeren onbewust gehoorschade oplopen.

Begin 2009 organiseert de Europese Commissie een seminar met fabrikanten en andere betrokkenen om te spreken over maatregelen.

Reageer op artikel:
“iPod leidt tot gehoorschade”
Sluiten