“iPod leidt tot gehoorschade”

Door: Statenweg - 36 reacties

De Europese Commissie vreest dat veel jongeren zullen lijden aan blijvende gehoorschade als gevolg van het gebruik van mp3-spelers, zoals de iPod.

Volgens een onderzoek door het Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks in opdracht van de Europese Unie riskeert iemand blijvende doofheid als hij vijf jaar lang minstens een uur per dag luistert naar harde muziek op zijn draagbare muziekspeler. 5 á 10 procent van de luisteraars zouden in de gevarenzone zitten, dat komt neer op 2,5 tot 5 miljoen Europeanen.

Eurocommissaris Meglena Kuneva van consumentenbescherming kijkt naar de mogelijkheden voor een strenger geluidslimiet op draagbare muziekspelers. Het limiet is nu gesteld op 100 decibel, maar dient mogelijk te worden verlaagd naar 89 decibel. Daarnaast zou voorlichting kunnen voorkomen dat jongeren onbewust gehoorschade oplopen.

Begin 2009 organiseert de Europese Commissie een seminar met fabrikanten en andere betrokkenen om te spreken over maatregelen.

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  semt-x

  In mijn tijd waren het walkmans en toen begon ook iedereen erover en “bijna” niemand die er naar luisterde. Waarom nu wel? Iedereen moet het voor zich weten. Het is een algemeen feit dat te hard echt beschadigd. En ik heb vroeger ook meegedaan en begin nu al het een en ander te merken…

 • Profielfoto
  Brims

  Lopen levert slijtage van je knieën op!

 • Profielfoto
  Koning Frank

  Huh, wat zei je?

 • Profielfoto
  iJoost

  Ik geloof niet dat het veel zin heeft om te proberen mensen tegen zichzelf te beschermen. Ze moeten maar gewoon slim genoeg zijn… of anders worden ze doof. Wie weet leren ze daar dan nog iets van.;-)

  Er is informatie genoeg over het onderwerp dus iedereen kan zijn eigen verantwoordelijkheid nemen wat mij betreft.

 • Profielfoto
  MacLoesje

  Ja, dat is wat er tegenwoordig gebeurt. Ik vraag me af waarom wij in een “community” willen zitten en ondertussen gewoon zeggen: laat iedereen (dus ook jongeren die nog geen rust hebben om alle wetenschappelijke onderzoeken door te willen lezen!) zijn eigen boontjes lekker doppen.

  We leven in een piepklein land maar hebben geen zin om wat voor zorg dan ook met een ander te delen. Dat vind ik minstens zo jammer als dat ik het erg vind dat jongeren zich blootstellen aan heel veel lawaai, alcohol en andere rotzooi. Maar ja, ik ben al bijna op middelbare leeftijd…. de oude garde dus. :sealed:

 • Profielfoto
  TheM4inframe

  alcohol is toch geen rotzooi, gewoon met mate(n) (sorry ik moest het mopje erin verwerken) drinken.

 • Profielfoto
  iJoost

  Die jongeren hebben ouders. Als die ze willen beschermen tegen vergissingen dan kan ik me daar alles bij voorstellen. Leraren… ook nog, maar overheden? Zoals Europa? Dat lijkt me alleen nodig en/of wenselijk als het iets is waar ouders geen enkele invloed op hebben. De plek van een kerncentrale of zo. Maar het volume van je oordoppen… het is hier Amerika niet.;-)

 • Profielfoto
  sven-

  Weer een voorbeeld van 2 dingen:

  1. Betutteling en het bemoeien van de overheid met ONS leven en onze oren.

  2. Sommige mensen doen het fout, dus laten we het maar voor iedereen verbieden / verpesten !?

 • Profielfoto
  pinkie

  De iPod veroorzaakt op zich geen gehoorschade maar diegene die naar te harde muziek luistert. Wanneer ik naar mijn iPod kijk die op de tafel ligt loop ik geen enkel risico. Dus ieder voor zich, eigen schuld, dikke bult, en ga zo maar door.

 • Profielfoto
  Patrock

  Eten is slecht voor je tanden

 • Profielfoto
  Angelzilla

  Ik kocht mijn eerste Sony Walkman 25 jaar geleden toen ik 11 was. Iedere avond lag ik te luisteren naar muziek. In de handleiding las ik dat ik hem niet te hard moest zetten ivm gehoorbeschadiging, dus hij ging nooit harder dan standje 4.
  Vanaf mijn 18e ben ik geluidstechnicus en sta ik regelmatig in de herrie. Ik gebruik oordoppen om mijn gehoor te beschermen. Ook bij concerten (als bezoeker) is het soms helaas noodzakelijk om ze in te doen.
  Tijdens het drummen draag ik ze ook.
  Een paar jaar gelezen mijn gehoor laten testen en niks bijzonders aan de hand.
  Iedereen moet simpelweg zijn/haar eigen verantwoording zelf nemen.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Kunnen we hier niet simpelweg zo’n waarschuwingsschermpje voor krijgen? Standaart staat de iPod ook niet op zijn volle vermogen, het moet toch mogelijk zijn om bij bijstelling van het maximum vermogen naar 90 db+ een venster te laten verschijnen waarin uitdrukkelijk vermeld wordt dat dit gehoorschade kan opleveren. Is Apple ook weer gedekt en hoeven de mensen die graag hun oren uit hun kop knallen niet op zoek naar een andere speler.

 • Profielfoto
  LEXY

  De iPod wordt al tijden begrenst in haar volume. Lang Leve goPod!!!
  http://gopod.free-go.net/
  goPod allows you to remove the EU Volume limitation from 3rd and 4th generation iPods, and iPod minis.

 • Profielfoto
  fctje

  Tja ik luister veel meer dan 1 uurtje per dag maar ik zet hem gewoon niet te hard. Vind het ook gewoon niet lekker luisteren met dat gebonk

 • Profielfoto
  Calpa

  Mensen die gebruik maken van de volle 100 decibel zijn toch al niet goed bij hun hoofd.. de standaard gebruiker zal sowieso niets merken van het verschil, tenzij de iPod wordt gebruikt op externe speakers, dan is het extra geluid wel handig. Maar ‘betutteling’.. sjah, ik snap ook eigenlijk ook niet waarom een mp3-speler een capaciteit heeft van 100 decibel.
  En de mensen die roepen ‘moeten we toch zelf weten’.. ja, als je in een samenleving leeft waar men niet voor elkaars kosten opdraait dan heb je gelijk, maar in een zorgstaat als de onze is jouw kwaal ook mijn zorg (en rekening).

 • Profielfoto
  Toinef

  eigelijk zou het handig zijn dat ze het volume in decibels gaan aangeven op je ipod, natuurlijk verschilt het per merk oortjes die je er op hebt zitten maar als je nou eens van de standaard oortjes uitgaat

 • Profielfoto
  Jeffry

  Het ging niet over boontjes doppen, maar over oordoppen:P

  Ze kunnen beter wat strenger zijn voor de discotheken en met name de clubs. Ik kom graag in clubs, maar de afgelopen jaren wordt het alleen maar erger met het volume. Regelmatig heb ik gehad dat het geluid zodanig hard stond dat het pijn in mijn oren deed. Nu dus een paar oordoppen aangeschaft, maar het is natuurlijk ergens te zot dat ik met dure speciaal gemaakte doppen moet gaan stappen.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Op zich goed want gehoorschade is nooit meer terug te draaien. Bij 100 dB(A) treedt er al na 5 minuten gehoorschade op en bij 89 dB(A) pas na een uur.

 • Profielfoto
  Zeekomkommer

  Jammer dat altijd de ‘grote’ merken het moeten ontgelden. Terwijl het juist die goedkope spelertjes zijn die je bij de intertoys en de kijkshop haalt die veel te hard kunnen. En de meeste jonge kids lopen nou juist net met die spelertjes van 15 euro.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Lekker, heb je straks je oren om zeep geholpen met je oude iPod, koop je een nieuwe en dan hoor je niks meer omdat die niet harder mag dan 70dB :p

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is pure onzin, die gehoorschade en zeker met de iPod. Mijn iPod touch kan al veel minder hard dan mijn iPod 5G (op maximale stand) en de iPhone is nog veel minder hard. (Ik vind dat hij lang niet hard genoeg kan!) Dus op maximale stand kan er volgens mij niks gebeuren. Ik ben jarenlang trouwens naar popconcerten geweest met keiharde muziek – en nog wel ’s – waarbij ik dan soms, door slechte apparatuur of hard geluid nog dagenlang een piep in mijn oren hoorde. Maar toen ik een keer een gehooronderzoek deed, bleek ik alle toonhoogten nog prima te horen.

 • Profielfoto
  jamm

  Ik vond het ook te gek om altijd een ipod te dragen. Lkkr hard liefst en een beetje minder horen later zou ik er wel voor over hebben. Ook speelde ik daarnaast in bandjes en DJde ik ook nog eens en liefst zo hard mogelijk. Had er alleen geen rekening meer gehouden dat ik nu constant met een piiiiiieeeeeptoon in twee oren rondloop. TINNITUS is de naam en het is superirritant en er is geen ontkomen aan. Vooral s,nachts als het stil is om je heen. Heb daar echt mee moeten leren leven. Niet makkelijk maar wat uiteindelijk wel gelukt is.
  MAar voor iedereen die zijn ipod te lang en met teveel volume gebruikt….pas een beetje op….bovenstaand verhaal wil je echt niet meemaken kan ik je verzekeren!

  Ik DJ trouwens nog steeds regelmatig maar wel met een goede oorbescherming. ipod gebruik ik niet meer.

  Volgens mijn KNO arts komt er een hele ipod generatie aan met problemen.

 • Profielfoto
  palahala

  Ik zou dat lagere volume alleen al érg fijn vinden voor iedereen in de trein…

 • Profielfoto
  asielzoeker

  @MacAanZee
  Je moet het natuurlijk lekker zelf weten, maar een piep in je oren duidt op onherstelbare gehoordschade. Het maximale volume van mijn ipod vind ik erg hard. Dat jij dat niet vindt, zegt zeker iets over dat jij doof begint te worden.
  Dat je alle toonhoogtes nog hoort is normaal, maar het gaat erom hoe hard je de toonhoogtes nog hoort. En hoe hard over 20 jaar.

  Algemeen lijkt het me een vervelende samenleving worden als de helft van alle mensen min of meer doof is. Dat wordt niet erg prettig tijdens vergaderingen en gesprekken op feestjes. Ik ben dus wel voor dat de overheid ingrijpt.

 • Profielfoto
  iJeroen

  Wat heeft dit met Apple te maken, behalve dat een iPod ook hard geluid kan maken?

 • Profielfoto
  Yeti

  De Europese Commissie lijkt zo ontzettend op m’n oma, die vind ook meteen dat als je gehoorschade ZOU KUNNEN KRIJGEN van je iPod ALS je ‘m te hard zet, dat dan meteen het concept iPod slecht is.:p

 • Profielfoto
  Lacebag

  Ja met 89Db heb je ook kans alleen dan pas na een uur.
  Haalt dus geen fuck uit dan aangezien de meeste mensen toch wel meer als een uur luisteren.

  Verlaag het dan meteen naar 60Db en stel ook maar meteen regels op voor clubs want daar stata het volume vaak zo hard dat de bass vervormt en je met een pieptoon in je oren terugkomt als je geen oordoppen draagt.
  Beetje lullig om het slechts naar 89Db te willen gaan en verder niks te doen. Allemaal half werk. Of je doet het goed of je laat iedereen het zelf weten.

 • Profielfoto
  ferryvi

  als je in de trein zit moet jeje ipod wel hard zetten

 • Profielfoto
  Yannes

  Stom gezeik, dan hoor ik helemaal niks meer op de fiets met wind.

 • Profielfoto
  hennep

  ze moeten gewoon betere oordopjes meeleveren, van die in-ear bose dingen, heerlijk geluid en blijven tenminste zitten.

 • Profielfoto
  vincent136

  ik vind het prima dat ze het verlagen tot 89 db. Anders helpt het toch niet. Het is echt erg, als ik de trein zit hoor ik andermans muziek door mijn eigen heen, het moet toch niet erger worden?

 • Profielfoto
  J-P-H

  Hoog tijd voor meer regels !!!
  Stel ook nog het volgende voor:
  – maximaal één uur in de zon, anders geen ziekenfonds voor huidkanker
  – maximale alcoholpercentage in drank naar 2,5 %
  – fietsers die de hand niet uitsteken bij het afslaan 100 uur taakstraf
  – voor iedere aangekochte ipod dertig bomen in je achtertuin planten
  – nog andere suggesties ???

 • Profielfoto
  nicobos

  Het is begrijpelijk dat veel mensen hier vinden dat de overheid zich er niet mee moet bemoeien, terecht is het echter niet.
  Ik ben benieuwd wat jullie van over 10 of 20 jaar van je eigen posting vinden wanneer je gehoorschade hebt ontwikkeld en als gevolg daarvan dag en nacht in de herrie zitten. Is jullie mening dan nog hetzelfde? Vast niet.
  Iedereen die last heeft van oorsuizen (zoals ik ook) kan precies uitleggen wat voor hel dat is.

  Als je nu denkt ‘dat zal zo’n vaart niet lopen’, dan piep je straks -letterlijk- wel anders!

 • Profielfoto
  Pjottum

  Sinds ik met In-Ears naar muziekspelers luister staat het apparaat bijna minimaal; het sluit de omgeving af en dan hoeft je apparaat dus niet meer zo hard. Voordeel: alleen jij hoort je muziek.

  Concerten doe ik alleen nog maar met oordopjes in. Ik zie mensen kijken: “Watje!” .. maar een paar jaar geleden was ik bij een concert van Beck waarna ik 3 dagen een piep had: ik ben nooit meer zonder doppen bij een concert.

 • Profielfoto
  Hifivoice

  Ik wordt doodziek van dit soort halve regels. Ik luister vaak klassieke muziek (zacht opgenomen), het lieft met een goede hoofd telefoon (Sennheiser HD650) die een lage elektrische gevoeligheid hebben. Door dit soort eenzijdige rege geving is de Sennheiser niet meer te gebruiken met de iPodd, en wordt je gedwongen om produkten als de iQube te kopen.

  Dus vanaf nu:
  – Geen auto’s die harder dan 120km/h kunnen.
  – Hamburgers alleen nog maar verkrijgbaar op de bon
  – Geen t-shirts met korte mouwen meer.
  – Etc. etc. etc.
  – Afschaffen van “eigen verantwoording” in de gehele wetgeving!!!

  Als je het over geluidsoverlast wil hebben… Kunnen we iets doen aan het geluids niveau van al die schreeuwende apparaten in de bouw en in de tuin op de vrije avond/weekend?

 • Profielfoto
  NTG

  blabla bla, ik ben altijd al braaf geweest;) ik zet altijd geluids lock erop!