Statenweg
Statenweg Nieuws 5 oktober 2008
Leestijd: 1 minuut

Gebruikers hebben moeite met overschakelen op alternatief OS

Het blijft lastig om Windows van de troon te stoten. Niet zozeer omdat Microsoft een beter product neerzet dan alternatieven als Mac OS X en Linux, maar doordat gebruikers moeite hebben met de overschakeling op een onbekend systeem.

Dit blijkt uit een recent onderzoek naar de verkoop van netbooks (kleine, zeer goedkope laptops gericht op basistoepassingen) door fabrikant MSI. Een klant heeft bij de aanschaf van een netbook meestal de keuze tussen Windows XP of het alternatieve besturingssysteem Linux. Het onderzoek toont aan dat kopers van een model met Linux voorgeïnstalleerd hun aankoop minstens vier keer zo vaak terugbrengen naar de winkel als kopers van het Windowsmodel.

De onbekendheid met Linux zou hier de oorzaak van zijn. Kopers zouden geen moeite willen nemen om te leren werken met het OS. “Our internal research has shown that the return of netbooks is higher than regular notebooks, but the main cause of that is Linux. People would love to pay $299 or $399 but they don’t know what they get until they open the box. They start playing around with Linux and start realizing that it’s not what they are used to. They don’t want to spend time to learn it so they bring it back to the store,” aldus Andy Tung van MSI.

Dit is slecht nieuws voor diegene die hoopte dat de komst van alternatieve systemen verandering zou aanbrengen in de dominante marktpositie van Windows. De populariteit van netbooks werd gezien als dé kans voor Linux om door te breken tot het grote publiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.