Gebruikers hebben moeite met overschakelen op alternatief OS

Door: Statenweg - 33 reacties

Het blijft lastig om Windows van de troon te stoten. Niet zozeer omdat Microsoft een beter product neerzet dan alternatieven als Mac OS X en Linux, maar doordat gebruikers moeite hebben met de overschakeling op een onbekend systeem.

Dit blijkt uit een recent onderzoek naar de verkoop van netbooks (kleine, zeer goedkope laptops gericht op basistoepassingen) door fabrikant MSI. Een klant heeft bij de aanschaf van een netbook meestal de keuze tussen Windows XP of het alternatieve besturingssysteem Linux. Het onderzoek toont aan dat kopers van een model met Linux voorgeĂŻnstalleerd hun aankoop minstens vier keer zo vaak terugbrengen naar de winkel als kopers van het Windowsmodel.

De onbekendheid met Linux zou hier de oorzaak van zijn. Kopers zouden geen moeite willen nemen om te leren werken met het OS. “Our internal research has shown that the return of netbooks is higher than regular notebooks, but the main cause of that is Linux. People would love to pay $299 or $399 but they don’t know what they get until they open the box. They start playing around with Linux and start realizing that it’s not what they are used to. They don’t want to spend time to learn it so they bring it back to the store,” aldus Andy Tung van MSI.

Dit is slecht nieuws voor diegene die hoopte dat de komst van alternatieve systemen verandering zou aanbrengen in de dominante marktpositie van Windows. De populariteit van netbooks werd gezien als dé kans voor Linux om door te breken tot het grote publiek.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Wallinator

  Wat de boer niet kent…?

 • Profielfoto
  .Robin

  Wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Mensen kunnen zich blijkbaar moeilijk aanpassen aan wat anders. Terwijl ze donders goed weten dat ze wat anders kopen maar het gewoon vertikken even bepaalde dingen uit te zoeken..

 • Profielfoto
  Heijtink

  Ik ken iemand die voor het eerst een mac heeft gekocht. Hij loopt inderdaad tegen een hoop problemen op. Je merkt dat er inderdaad weinig energy is om uit te zoeken hoe het nieuwe OS werkt en hoe je bepaalde dingen moet oplossen. Wat je ook merkt is dat de negatieve punten (hoe klein ook) veel zwaarder wegen dat de vaak positievere plus punten. Ik ben nu 1 keer langs geweest om een aantal “problemen” op te lossen en vragen te beantwoorden. Dat hielp wel. Het schiet mij ook te binnen dat toen mijn pa voor het eerste een 486 computer had gekocht ook vele malen mensen heeft gevraagd om met allerlei dingen te helpen. Norton installeren. Games, Anti virus. WP 5.0 etc. Maar goed toen waren ook geen ander systeem gewend dus was er ook niks anders.

  Het hoort er gewoon bij denk ik dan.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Luie mensen denk ik dan…

  DOS was wel makkelijk te leren?
  cd c:gamesdune (cd=change directory)
  dune.bat (.bat was een scriptbestand om verschillende bestanden achter elkaar uit te kunnen voeren)

  of:
  :Command: + Spatiebalk
  dune
  :Return:

  (Mocht iemand weten waar de normale voor OS X te verkrijgen is en niet Dune 2000: graag!)

 • Profielfoto
  Anoniem

  Sjongejonge ???
  Ik had eerst bijna 10 jaar met Windows gewerkt, toen ik mijn MacBook kreeg, wist ik binnen een dag hoe de basisdingen werkten, en na twee dagen hoe het hele systeem in elkaar zat ???

 • Profielfoto
  macpro

  Het geeft ook een heel ander probleem aan.
  Mensen willen geen geld uitgeven en denken: “wow, goedkoop”.
  Want ook dat is een reden waarom er nog steeds veel Windows PC’s worden verkocht.
  En dan maakt het niet uit dat op de lange duur de hogere prijs voor de Mac zichzelf terugbetaalt. Het gaat om het geld dat Mien uit Appelscha nu moet betalen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het blijft het zelfde: dan moet Apple maar ’s moeite doen om reclame te maken, vooral in Europa en Azie. Mensen kennen het niet omdat ze nooit een commercial op TV zien en het product dus niet kennen. Daardoor kennen ze de voordelen niet.
  Ga maar ’s aan je Windows-vrienden navragen hoeveel mensen weten dat bij Apple de computer ‘in het beeldscherm’ zit’.

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Ik kan het probleem best begrijpen. De goedkoopste Mac (mini) kost ongeveer €500. En voor velen is dit best duur voor een onbekend systeem. Je zou dan eerst bij een Apple reseller met een Mac moeten spelen, en sommige mensen kunnen het niet ‘even’ snel leren.

  En Linux is niet zo goed geschikt voor thuisgebruikers. Je hebt wel van die distributies waar alles al aanwezig is voor een beginnende gebruiker, maar als er iets fout gaat of iets geĂŻnstalleerd moet worden, gaat dat niet zo eenvoudig.

 • Profielfoto
  sypie

  @redactie: Een vergelijking maken doe je bijna altijd door middel het woordje “dan”. Dus Microsoft maakt betere producten DAN Apple en Linux. (ik zeg niet dat het waar is, maar dat terzijde.) Dit staat in de 2e regel..

  En natuurlijk is Linux een heel ander verhaal dan Windows. Het zoeken naar software die je al had voor je Windows computer moet allemaal weer van voor af aan beginnen. Je moet voor ieder bekend programma vaak een alternatief zoeken. Voor Office is dit geen groot probleem, voor mij althans, voor andere programma’s kan dit nog knap lastig zijn.. Ik kan de retouraantallen wel begrijpen.

 • Profielfoto
  queenfan

  gewoon kudde gedrag de iedereen heeft dat en wat een boer niet kent wordt in dit geval ook niet naar gekeken.
  Maar Apple is wel in opmars dat is wel een teken dat het kuddegedrag aan het veranderen is en dat er nu een schaap over de dam is.

  volgen julie het nog??:p

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Linux is ook idd, zoals sypie zegt, moeilijker om apps voor te vinden. Dat vind ik bij OSX niet. Maar ik ben het niet eens met dat Apple geen reclame maakt. In Europa is de iPod een enorm reclameproduct. Als je kijkt naar al die mensen die in die resellers staan die staan er met name omdat ze een iPod weleens hebben gezien (of zelfs zelf gebruiken) en het gemak ervan inzien. Zij bedenken dan van mmh misschien zijn die Apple computers ook wel zo goed. En je ziet ook steeds meer mensen met Macbooks enzo waardoor het meer aantrekkelijk wordt. Apple heeft geen commercials nodig voor Europa denk ik. Ze krijgen al zat media en publieksaandacht voor zichzelf.

 • Profielfoto
  Bor

  Ik noem het “angst voor het onbekende”

 • Profielfoto
  Statenweg

  @sypie: Waar zie je die fout staan?

 • Profielfoto
  joostovermars

  Heel herkenbaar voor mij. Werk thuis al sinds de Atari verdween op Mac, maar op het werk met pc’s, gewoon office en wat webapplicaties. Geen punt. Tot ik 2 weken geleden een windows laptop van m’n werk kreeg voor webapplicaties die enkel op windows draaien:( .
  Het duurde eerst ruim een uur voor het ding alles geĂŻnstalleerd had en er een desktop verscheen. Vervolgens ben ik nogmaals ruim een uur bezig geweest om het ding aan het draadloze netwerk te krijgen. Ik moest ongeveer 20.000 dialoogschermpjes door die geen enkel logisch onderling verband leken te hebben. Verbinding met netwerkschijf maken: zelfde verhaal. Je moet zelf recovery DVD’s maken: weer een uur verder. En dan elke 30 seconden een beveiligingswaarschuwing. En dan wordt je ook nog helemaal gek van alle geĂŻnstalleerde reclame die om de haverklap verschijnt en die je er alleen afkrijgt door weer 20.000 dialogen door te worstelen. Ik begrijp nu waarom je voor 450 euro een windows laptop kunt kopen…..

  Nee, dan het macbookje dat ik voor een grote reis kocht: binnen 15 minuten up and running. Twee keer zo duur, maar dit werkt tenminste normaal zonder ergernissen.

  Er zijn inderdaad een paar dingen die je echt moet weten als je voor het eerst een mac koopt. Een vriendin van me die de overstap maakte heeft mij welgeteld 2 keer een vraag gesteld, waarvan er 1 was: hoe krijg ik de muziek van m’n iPod in iTunes op m’n Macbook?

  Dus: de leercurve van Mac valt erg mee in vergelijking met andere OS-en. Ik denk inderdaad dat de veronderstelde hoge prijs een belangrijker struikelblok is.

 • Profielfoto
  ckafe

  Statenweg, de fout staat in het artikel van Eric de Kleijn: “minstens vier keer zo vaak terugbrengen naar de winkel als kopers van het Windowsmodel.”
  Van de zinsbouw van Sypie lusten de honden echter ook geen brood:”gewoon kudde gedrag de iedereen heeft dat en wat een boer niet kent wordt in dit geval ook niet naar gekeken.”
  Daar ga ik echter op de vroege zondagmiddag niet over siepen.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Die zin is gewoon goed. Vergelijk “zo vaak als ” met “vaker dan”. In dit geval moet er gewoon “als” staan.

  Lees dit even: http://www.onzetaal.nl/advies/zoveeldan.php

 • Profielfoto
  defores

  Dat men die Linux terug brengen is simpel te verklaren.

  De recente netbooks worden geleverd met volwaardig XP home edition (dit kost je 50 euro meer t.o.v. de linux versie).

  De Linux versie word geleverd met LinPus dit is een dramatisch uitgeklede Linux waarbij bijna alles gewoon verborgen zit.

  Ik heb hier zelf een Acer Aspire One waarbij ik meteen Linux LinPus verwijderd heb.
  Vervangen door Kubuntu (KDE4) met compiz erop die prima zijn werkt doet.

  Ik denk als men een volwaardige Ubuntu/XUbuntu of KUbuntu erop installeren zonder een domme mainscreen menu. Daarbij nog eens Compiz erop installeren met desnoods een leuke Dock dat het een stuk beter verkoopt.

  En ik denk XP nooit hetzelfde eruit kan halen als Linux.

 • Profielfoto
  ckafe

  Klopt inderdaad, ik was ff te snel.

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  TimN: “wist ik binnen een dag hoe de basisdingen werkten, en na twee dagen hoe het hele systeem in elkaar zat”

  Ja hè.. dat weet je sowieso nu nog steeds niet

 • Profielfoto
  Bor

  @ckafe: klik eens op*** bovenaan en kijk wat er dan staat…

 • Profielfoto
  ckafe

  Is leuk

 • Profielfoto
  NTG

  maar toch blijft het een goede ontwikkeling dat er steeds meer Linux Computer op de markt komen!:D

 • Profielfoto
  Bor

  @ckafe: Wat staat er nou bij Forum:…

 • Profielfoto
  sypie

  @Ckafe: Die zin die jij citeert, waar de honden geen brood van lusten, is niet afkomstig van mij. Dat je het even weet.

  @Statenweg: Ik moet mij excuseren. Ik heb een klein woordje over het hoofd gezien. En voordat iemand anders het gaat roepen:”Goed lezen is ook een kunst”.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik ben blij dat Apple geen marktleider is. Willen we dat allemaal soms ofzo? :S

  Laat Apple maar lekker klein blijven en dan krijgen we ook die virus crap van Windows niet.

 • Profielfoto
  ckafe

  @Bor: E = mc2, maar ook E = S

 • Profielfoto
  greatpetie83

  Ik moet wel zeggen dat ik een overstap naar een nieuw systeem zoals Mac OS X niet aanraad voor mensen die al moeite hebben om soms Windows te begrijpen, zoals wat familieleden van mij.
  Ik zag de overstap als een leuke uitdaging en ik heb daardoor veel geleerd, met dank aan dit forum en MacMiep, maar iemand die zelfs simpele dingen in Windows niet zelf kan vinden raad ik een overstap niet aan, want dan moeten ze weer helemaal opnieuw beginnen.
  Het is inderdaad wat een boer niet kent dat eet hij niet, maar ja, we blijven Nederlanders.

 • Profielfoto
  maikel22

  ik was ook heel snel gewent aan het Mac OS en leer ook elke dag weer, maarja de meeste van ons zijn denk ook wel technisch genoeg om dingen uit te vinden en te achterhalen hoe het werkt, waardoor je iets makkelijker leert.

  Ik ben nu mijn tante, ouders en binnenkort een vriend aan het helpen met het Mac OS alleen die zijn niet zo technisch dus blijf je bezig met voorkauwen. hun hebben allemaal weggetjes aangeleerd van hoe je iets doet. maar wij proberen dingen uit en leren zo veel meer.

 • Profielfoto
  Undaunted

  @greatpetie83 M’n moeder snapt windows nu juist beter omdat ze is overgestapt naar OSX.

  Als je windows toch al niet snapt, kun je waarschijnlijk net zo goed opnieuw beginnen. OSX heb je met 0 voorkennis een stuk sneller onder de knie. Althans, dat is mijn ervaring.

 • Profielfoto
  michelvdb

  Als ik goed lees, versta ik dat kopers die hun netbook terugbrengen dit doen omdat ze niet met Linux willen werken. Allicht heeft dit meer met de gebruiks(on)vriendelijkheid van dit besturingssysteem te maken heeft dan met het gebruiken van een alternatief voor Windows ‘tout court’.

  Ik ken genoeg mensen die na jaren Windows te gebruiken van de ene dag op de andere privé overschakelden naar Mac OS X en dit nog geen seconde beklaagd hebben.

  Enige nuancering is dus nodig.

  ;)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Helaas heb ik dit soort ervaringen ook en ben er maar mee gestopt Mac OS X te adviseren. Sommigen denken dat een computer een puzzeldoos is en kunnen zich niet voorstellen dat een Mac anders kan zijn. Luister eens mee naar de adviezen die een “willekeurige verkoper” bij een computerwinkel geeft en denk: Zoek het maar uit ! Jammer dat Apple-Nederland, zoals ooit door Bram Elderman is gedaan, niet jaarlijks een demonstratie dvd maakt. Die uitdelen bij Apple Resellers. De kosten zijn zo terug verdient. Dan het thema spelletjes nog maar even daar gelaten. Zelfs in de winkel in L’stad is een hoek waar Apple Mac’s staan; de verkopers kramen het ronduit uit:” Oh, die gaan er binnenkort uit ..”

 • Profielfoto
  snipper

  Laten we wel zijn, veel computergebruikers van boven de 25 kennen de meest basic zaken als knippen en plakken niet eens. Ik zie dat zelfs bij mensen die al tien jaar (!) vanwege hun werk met computers werken. Zo weinig weten ‘ervaren gebruikers’, want dat vinden ze zichzelf – dus. In dat licht (alles wat je moet leren is extreem moeilijk) gezien is het ook niet verwonderlijk dat die mensen er tegen opzien om tegen andere icoontjes aan te moeten kijken. Want veel verder gaat het feitelijk niet voor ze als ze overschakelen van Windows naar OS X.

 • Profielfoto
  dw.stefaan

  Ik ben zo een computergebruiker van boven de 25 en weet wel wat knippen en plakken is, ben bijna dubbel zo oud. Wat is dan het probleem?
  1. ondersteuning. Neem het die winkeliers eens kwalijk dat ze winst willen maken? Windows verkoop je, office ook, antivirusje er bij en zo verzeker ik een vast inkomen.
  2. Mac, die worden hier toch bijna niet gebruikt.
  3. “Open source, linux, dat is voor specialisten mevrouw,” zie de verkoper tegen mijn eega. En weet je, ze hebben soms gelijk. Je moet eens op het internet surfen op zoek naar hulp bij je open source programma. Het zijn uitzonderingen die het zo uitleggen dat zelfs een aap het kan nadoen. Nochthans is dat het begin! Waarom komt men anders op de helpsites tot volgende verwoordingen: “de help die je vind op (een of ander webadres) is veel duidelijker, mij is het daarmee gelukt.” Geen verzekering dat het lukt, wel het idee dat die andere uitleg misschien duidelijk is, en dan maar weer proberen.
  Ik ben bereid van voor ondersteuning bij Linux te betalen als die ondersteuning echt werkt! Tot mijn grote spijt is het dikwijls daar dat het schoentje wringt. De adepten willen niet van hun ivoren toren naar beneden komen en blijven hun groot gelijk vanaf een onbereikbare hoogte voor velen uitschreeuwen.