Crisis: Steve legt het nog één keer uit

Door: Jan David Hanrath - 19 reacties

Het komt niet vaak voor dat Steve Jobs (CEO) z’n collega’s Peter Oppenheimer (CFO) en Tim Cook (COO) bijstaat tijdens de driemaandelijkse financiële conference calls van Apple. Hij was er om de aandeelhouders van Apple gerust te stellen over de koers en positie van Apple in deze tijden van kredietcrisis en vertraging van de economie.

Hij begon te zeggen dat ze bij Apple geen economen zijn en dat je buurman je waarschijnlijk beter kan vertellen hoe de economie er morgen uitziet. Maar hij noemde wel vijf punten waarom Apple-aandeelhouders zich geen zorgen hoeven te maken:

 1. Apple heeft de trouwste klanten ter wereld waardoor uitstel in economisch onzekere tijden niet automatisch afstel betekent. Daarnaast heeft Apple nog steeds een minderheidsbelang in de computer- en telefoniemarkt, waardoor uitstroom gecompenseerd kan worden door nieuwe instroom (switchers).
 2. Met die nieuwe instroom valt ook nog heel wat te winnen, getuige de 24% meer Macs die verkocht zijn in het afgelopen kwartaal. 50% van de mensen die een Mac kopen in een Apple Stores zijn switcher.
 3. Apple heeft het beste productassortiment ooit met ‘the holiday season’ in het vooruitzicht.
 4. Apple heeft het meest getalenteerde en creatieve personeel in de sectoren waarin het opereert.
 5. Ten slotte heeft Apple 25 miljard dollar op de bank staan (hopelijk niet in IJsland) en geen schulden. Volgens Steve is ‘cash king’ in deze roerige tijden. Lagere beurskoersen maken het namelijk mogelijk om goedkoop strategische overnames te plegen.

Het aandeel Apple was op de NASDAQ vlak voor de conference call gesloten op een voorzichtige 91,49 dollar. We zijn benieuwd wat de dag van morgen ons brengt!

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  rdesign

  Haha, hoop het voor Apple dat ze hun geld inderdaad niet bij Icesave hebben staan!:p

  (voor het eerst in mn leven 1e reactie!:D)

 • Profielfoto
  Rub3n

  ik moet zeggen hij heeft vrij goede punten

  MAar kan iemand mij uitleggen wat de koers enzo (bijv. de AEX) nou bepaalt? Ik snap er echt niks van hoe dat uberhaupt werkt. met punten enzo.

  Een pb’tje van iemand die ut begrijpt lijkt me leuk:P

 • Profielfoto
  Joid

  En de bron van dit nieuwsbericht?

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  @Joid

  Steve himself tijdens het bekendmaken van de kwartaalcijfers.

 • Profielfoto
  palahala

  1. Apple klanten willen altijd het nieuwste van nieuwste, dus uitstel en wachten op dat nieuwe model geeft ook een gevoel van voldoening (en misschien niet een 1st gen, dat scheelt ook een hoop ellende).

  2. De nieuwe instroom heeft net nieuwe spullen en heeft ontdekt dat een Mac hartstikke compleet is. Voor de nieuwe nieuwe instroom gelden 1 en 3.

  3. Apple producten zijn duurder dan anderen en merknamen zijn eigennamen geworden, dus Oma koopt voor het holiday season toch die andere MP3 speler voor haar kleinkind die een iPod wil.

  4. Om het Apple personeel vast te houden moet Steve een leuke bonus uitkeren dit jaar.

  5. Apple heeft nu heel wat cash en zal het wel overleven, zoals het ook eerder overleefd heeft met veel slechtere vooruitzichten. Maar ja, beursmensen snappen eigenlijk niks van de echte wereld, dus dat maakt niet uit?

 • Profielfoto
  kay-tong

  Krediet crisis….

  Eigenlijk een crisis om niks.

  Oma moet echt niet bang zijn dat ze morge geen geld meer heeft.
  Ze heeft tot 100 000 euro garantie dat haar geld beschikbaar is. En ik vind dat toch al een enorme hoop geld.

  Bedrijven kunnen in moeilijkheden geraken, maar bedrijven die echt iets produceren blijven staan na de storm.

  Maw, de arbeiders hoeven zeker geen schrik te hebben, de beleggers hebben meestal toch al genoeg geld, dus wat overblijft zijn de bedienden. Nu is het zo dat eer dan 60% van de bevolking uit bedienden bestaat. Maar wees gerust, bedienden blijven nodig.

  De crisis stelt dus eigenlijk niks voor, maar maakt wel nog eens duidelijk hoe ongelijk de rijkdommen van de aarde zijn verdeeld.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  @Kay-Tong: Wat je nu zegt is onzin.

 • Profielfoto
  Obi

  niet veel anders dan wat mijn hobbie club deed bij de presentatie van de Q3 cijfers vorige week.

  Elke CFO moet/doet wel een uitspraak over de crisis en hoe dat mogelijk korte en middellange termijn de operatie van je bedrijf kan raken. But again voorspellen in een onzekere markt waar paniek tot voor kort de boventoon voerde is onzinnig en moeilijk te onderbouwen.

 • Profielfoto
  Dee139

  @mac osx rules!: Want? kom eens met argumenten dan…

  Het lijkt me sterk dat Apple dat geld op één bankrekening heeft staan. die hebben het risico echt wel gespreid.

  Volgens mij is er een bovengrens aan wat je als bedrijf op een bankrekening mag hebben staan. Anders komt de liquiditeitspositie van de bank in gevaar.

 • Profielfoto
  ottovds

  kredietcrisis

  Leuk, ik heb toch bijna geen geld. Misschien ka ik dan wat goedkoper op reis gaan.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Natuurlijk hoeft jou oma geen zorgen te hebben, maar als jij je hele leven werkt, en spaart, en je hebt 1 miljoen op de bank, dan lul je wel anders.

 • Profielfoto
  MacApp

  @Ruben,
  De koers wordt in grote lijnen bepaald door vraag en aanbod. Als veel beleggers het aandeel willen hebben, dan gaat de prijs omhoog. Willen veel mensen tegelijkertijd het aandeel kwijt, dan gaat de prijs omlaag.

  Eigenlijk net zoals met alles. Worden er weinig Mac’s gemaakt en willen veel mensen ze hebben dan worden ze duurder en andersom.

 • Profielfoto
  Neptunus

  De koers is de prijs waarvoor het aandeel het laatst is verkocht.

  Als je dus als aandeelhouder zegt dat je voor 100 dollar je aandeel Apple wil verkopen, en iemand anders zegt dat hij het wel voor 100 wil kopen, is de prijs van het aandeel 100 euro. Dit gaat op de beurs (bij NASDAQ in ieder geval) volautomatisch. Stel je dus geen aandeelhouders voor die over de beurs gaan roepen “wie wil mijn aandeel Apple voor 100 dollar?!”:P

  Als je vragen hebt, PM me maar even.

 • Profielfoto
  exquise

  @Rub3n

  Die punten laten je zien hou het aandeel schommelt rond zijn oorspronkelijke waarde. Bij het begin van de bel20 (20 grootste bedrijven van belgië) werd er een index gesteld op 2000 punten. Als eind 2004 deze index op 4000 staat kan je nu goed aflezen dat deze weer gedaald is, door de fin. crisis. Soms kan een aandeel zakken benden zijn oorspronkelijke punten.

 • Profielfoto
  exquise

  @ ottovds

  Goedkoper op reis gaan zit er zeker niet in. Door de fin. crisis verlaagd de prijs niet, in tegendeel er is sprake van inflatie. Het algemeen prijspeil stijgt, het consumentenvertrouwen daald en de petroleumprijzen barsten uit hun voegen.

  Dus goedkoper op reis = illusie!!!

 • Profielfoto
  Jocham

  @palahala

  1. Het gaar hier om wat een apple klant bereid is te bepalen en dit wordt volgens steve grotendeels bepaalt doordat het product van apple is (er is dus eigenlijk geen concurrentie, want er is geen ander product dat van apple is en tegelijkertijd niet). Dus dit betekent dat Apple geen klantenverlies zal leiden omdat er goedkopere alternatieven zijn.
  2. Het gaat hier om mensen die nog moeten switchen, niet mensen die al geswitched zijn. Alhoewel ik dit wel een beetje zwak punt vind, was er geen aanvullende tekst? het heeft weinig om op te staan namelijk…
  3. Klopt, maar het gaat hier wel om het product assortiment. Dus ipod shuffle ipv nano denk ik eerder. Ook doen de november en december maand het altijd beter dan de eerdere. En de voorgaande maanden deden het ook weer beter dan vorig jaar. (Let op, de crisis duurt al even he)
  4. Meer dan anders? Waarom? zijn er alternatieven? Er zijn juist minder banen te krijgen, dus de bonus kan evt omlaag!
  5. Ligt eraan wat je de echte wereld noemt:)

 • Profielfoto
  Mendoza

  @exquise
  de olieprijs daalt hard op dit moment.

 • Profielfoto
  exquise

  @ Mendoza

  Momenteel daalt deze nog, dat is waar maar wanneer de OPEC ziet dat hun inkomsten te veel dalen zullen ze minder oppompen.
  Ten tweede de prijsverlaging is nauwelijks te voelen voor de consumenten (althans in België) daar er een deel van de verlaging in gehouden wordt als accijnzen ter spijzing van de schatkist.

 • Profielfoto
  Jocham

  Als je het vergelijkt met vorig jaar is de olieprijs nog steeds gestegen. Het daalt alleen maar omdat het zo fucking veel omhoog was geschoten:) en nu (door de crisis) de vraag daalt, daalt ook de prijs.

  grootste oorzaak van olieprijs stijging is de dalende export uit OPEC landen (mede door een saturatie van olie winst en een toenemend gebruik in OPEC landen zelf)