Bento 2: de database ‘for the rest of us’ [OMT PRIMEUR]

Door: Koen van Tongeren - 22 reacties

Vandaag brengt Apple’s dochterbedrijf FileMaker versie 2 uit van het databaseprogramma Bento. OMT werd vorige week uitgenodigd om Bento 2 als één van de eersten gedemonstreerd te krijgen door de makers en het programma zelf uit te proberen.

Bento is met versie 2 eindelijk volledig in het Nederlands beschikbaar. Het is vanaf nu ook mogelijk om templates te bewaren en te delen met anderen. Wellicht belangrijker in Bento 2 zijn de integratie met Mail, de geïntegreerde spreadsheet met Numbers en Excel import en export én de nieuwe weergave opties met gesplitste weergave van database gegevens en directe koppelingen naar bestanden op je Mac.

Niet iedereen zal echter bekend zijn met Bento en daarmee bovenstaande verbeteringen in versie 2 niet op waarde kunnen schatten. Daarom na de klik een spoedcursus Bento: wat, waarom en voor wie?

Bento
Het woord Bento staat voor een Japanse kant-en-klaar maaltijd in een schotel met verschillende vakjes. Zoals de doos van het programma al doet vermoeden is dat ook het uitgangspunt van Bento 2: het houdt de verschillende onderdelen van je zakelijk leven (agenda, adressen, projecten, bestanden etc.) bij elkaar in één overzichtelijke interface. In tegenstelling tot andere database applicaties (zoals grote broer FileMaker) is Bento echter kinderlijk eenvoudig om in te richten, te bedienen en te onderhouden. Het verloochent z’n afkomst als software dochter van Apple niet met een intuïtieve interface, en integratie met andere programma’s die we ook gewend zijn van iWork en iLife applicaties.

Bento 2 bouwt geen eigen database op van je afspraken, adressen of e-mail maar kan direct lezen en schrijven in de bestanden van iCal, Adresboek en Mail. Dat betekent dat een bewerking in Bento direct wordt overgenomen door deze applicaties. Bento 2 kan echter meer met je gegevens dan de standaard OS X applicaties kunnen. Zo kan je bestanden als foto’s, teksten of andere bestanden toevoegen aan personen uit je adresboek. Mocht je ooit begonnen zijn aan een database in bijvoorbeeld Excel? Dan kan Bento 2 nu gewoon je gegevens importeren zodat je eenvoudiger verder kan dan je begonnen bent.

voor wie?
Bento 2 is duidelijk gemaakt voor thuis- of klein-zakelijk gebruik. De eenvoud van het programma maakt het voor iedereen mogelijk om een eigen database van projecten, klanten, planningen etc. te maken en bij te houden. Door deze eenvoud mist het programma echter functies die ‘serieuze’ database programma’s wel hebben. Zo werkt Bento maar met één client en kan de informatie niet via internet gedeeld worden. Ook wordt het moeilijk om het programma uit te breiden met bijvoorbeeld een factuur- of correspondentie functie.

Daar staat tegenover dat Bento een fractie kost van zijn grote broer FileMaker en beter overweg kan met standaard OS X applicaties dan enig andere database applicatie. Nog belangrijker is echter dat Bento zo laagdrempelig is dat iedereen er zonder kennis van databases mee aan de slag kan, of je nu een thuisgebruiker bent, vrijwilliger bij de lokale voetbalclub, docent of zelfstandig ondernemer.

Een zelfstandig ondernemer kan met Bento bijvoorbeeld z’n projecten eenvoudig beheren waarbij afspraken en betrokken partijen gebundeld worden met cijfers en gebruikte bestanden (tekst, foto, video etc.). Een vrijwilliger van een sportclub kan zelf de ledenadministratie bijhouden, compleet met contributie spreadsheet en wedstrijdplanning. Thuisgebruikers kunnen met Bento een database bijhouden van bijvoorbeeld (uit)geleende DVD’s of eigen recepten.

Bento 2 is vanaf vandaag verkrijgbaar in Apple’s Online Store en vanaf eind deze maand bij Apple Resellers. Het programma kost slechts € 39,-. Dat betekent echter wel dat kopers van Bento 1 opnieuw moeten lappen om versie 2 te krijgen. Toch krijgt Bento 2 vanwege zijn laagdrempelige interface, indrukwekkende integratie met standaard OS X applicaties en vooral zijn verbluffende bedieningsgemak 4 sterren van OMT. Een aanrader dus!

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  binaries4me

  dat klinkt zeer interessant bedankt voor de tip

 • Profielfoto
  inawt

  Moet er persée bij staan dat het een OMT primeur is als OMT de eerste is die het zegt. ???

 • Profielfoto
  CaDoc

  Fraai hoor. Half jaar geleden Bento 1 gekocht. Bento 1 kan echter niet goed overweg met de iCal data: data van meer dan 2 jaar oud bleek hij “vergeten” mee te nemen. Het is aan alle kanten toch nog een beetje een “beta”-product.

  Volgens Filemaker zou er nog een nieuwe versie komen, maar daar blijk je dan nu gelijk voor te moeten betalen.:( Geen goede beurt van Filemaker…

 • Profielfoto
  demandiebakt

  mag er van mij bij hoor als jullie de primeur hebben, iedereen vind het ook altijd nodig om met “oud nieuws” te reageren.
  ziet er in ieder geval aantrekkelijk uit.

 • Profielfoto
  Jefta

  vrienden, tijd voor nieuwe post? check macrumors.com!!

 • Profielfoto
  QuattroBras

  Heb Bento 1 gekocht vanwege de mooie beloftes… werden nog niet waargemaakt dus heb het pakket bijna niet gebruikt tot op heden in afwachting van…. en nu opnieuw betalen? Da’s idioot. :(

 • Profielfoto
  XeQtoR

  In tegenstelling tot wat ik hierboven lees ben ik wel heel tevreden over Bento. Misschien gebruik ik Bento niet zo veel als jullie, maar voor het beperkt database gebruik die ik nodig heb is dit perfect.

  Idd wel jammer dat deze update nu reeds betalend is. Release date en versie 2 liggen toch niet zover uit elkaar. Maar ah ja de prijs is natuurlijk ook niet te vergelijken met een ander database programma. (Zelfs die van moederbedrijf Filemaker)

 • Profielfoto
  Chantal C.

  Wist van het bestaan nog niet af. Zal er eens een blik op werpen. Bedankt!

 • Profielfoto
  Mefait

  Aah dit zocht ik dus. Kan ik mooi mijn schoolbestanden en dergelijke koppelen aan mijn lessen.

 • Profielfoto
  Bor

  “Dat betekent echter wel dat kopers van Bento 1 opnieuw moeten lappen om versie 2 te krijgen.” -> Heerlijk taalgebruik!

 • Profielfoto
  roderojo

  Ah! Eindelijk integratie! Dit is dan als ik het goed begrijp de kill app voor FMP gebruikers. Het is ook van de zotte dat FMP niet overweg kon met de OSX apps zoals adresboek en iCal… eindelijk zal ik stoppen met het overhevelen van contactgegevens.
  Dank!

 • Profielfoto
  eddyfever

  Nou volgens mij is die nog nergens verkrijgbaar.

 • Profielfoto
  fzelders

  @eddyfever BitTorrent al geprobeerd?;-)

 • Profielfoto
  iDecide

  Had al wel veel gelezen over Bento 1, maar heb het tot op heden nog niet gekocht. Bento 2 ga ik waarschijnlijk wel aanschaffen. Moet ik alleen wel eerst Leopard voor hebben!

 • Profielfoto
  eddyfever

  @fzelders
  nee ook niet, alleen 1 :D

 • Profielfoto
  jan jansen

  Je kunt er niet zoveel mee. Zelfs een FileMaker file mee openen lukt niet.

 • Profielfoto
  Peter Boodts

  Ik heb een simpele filemaker 5 database gemaakt ooit
  waarin ik een dossier kan aanmaken dat dan gelinkt is aan een contactpersoon die dan op z’n beurt gelinkt is aan een firma.
  Daarvoor kan je dan een factuur maken op een bepaald dossier.
  Kan je zoiets ook met Bento maken ?

  Groeten

  Peter

 • Profielfoto
  Spongebob

  lijkt voor onze organisatie een mooi programma, maar je kon binnen BENTO1 dus onmogelijk al je gegevens importeren vanuit notabene FileMakerPro9. Dat is toch van de zotte (aangezien FM en BENTO van dezelfde maker zijn).

  Hopelijk kan dit WEL binnen BENTO2. Zolang ik al mijn gegevens niet kan overzetten, blijft het voor mij onbruikbaar.

  Maar misschien moet ik een omwegje maken via excel…

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Vorige week gekocht… :sealed:

 • Profielfoto
  Tuvok

  Het is beschikbaar via http://www.filemaker.nl

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Inmiddels een mailtje van Filemaker; ik kan gratis updaten. Download draait!

 • Profielfoto
  aolivier

  Schandelijk dat er voor de gebruikers van het eerste uur geen upgraderegeling is. Dit terwijl de beloften van Bento 1 (zoals de integratie met excel) pas in versie 2 waargemaakt worden! :angry: