Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 oktober 2008

Bento 2: de database ‘for the rest of us’ [OMT PRIMEUR]

Vandaag brengt Apple’s dochterbedrijf FileMaker versie 2 uit van het databaseprogramma Bento. OMT werd vorige week uitgenodigd om Bento 2 als één van de eersten gedemonstreerd te krijgen door de makers en het programma zelf uit te proberen.

Bento is met versie 2 eindelijk volledig in het Nederlands beschikbaar. Het is vanaf nu ook mogelijk om templates te bewaren en te delen met anderen. Wellicht belangrijker in Bento 2 zijn de integratie met Mail, de geïntegreerde spreadsheet met Numbers en Excel import en export én de nieuwe weergave opties met gesplitste weergave van database gegevens en directe koppelingen naar bestanden op je Mac.

Niet iedereen zal echter bekend zijn met Bento en daarmee bovenstaande verbeteringen in versie 2 niet op waarde kunnen schatten. Daarom na de klik een spoedcursus Bento: wat, waarom en voor wie?

Bento
Het woord Bento staat voor een Japanse kant-en-klaar maaltijd in een schotel met verschillende vakjes. Zoals de doos van het programma al doet vermoeden is dat ook het uitgangspunt van Bento 2: het houdt de verschillende onderdelen van je zakelijk leven (agenda, adressen, projecten, bestanden etc.) bij elkaar in één overzichtelijke interface. In tegenstelling tot andere database applicaties (zoals grote broer FileMaker) is Bento echter kinderlijk eenvoudig om in te richten, te bedienen en te onderhouden. Het verloochent z’n afkomst als software dochter van Apple niet met een intuïtieve interface, en integratie met andere programma’s die we ook gewend zijn van iWork en iLife applicaties.

Bento 2 bouwt geen eigen database op van je afspraken, adressen of e-mail maar kan direct lezen en schrijven in de bestanden van iCal, Adresboek en Mail. Dat betekent dat een bewerking in Bento direct wordt overgenomen door deze applicaties. Bento 2 kan echter meer met je gegevens dan de standaard OS X applicaties kunnen. Zo kan je bestanden als foto’s, teksten of andere bestanden toevoegen aan personen uit je adresboek. Mocht je ooit begonnen zijn aan een database in bijvoorbeeld Excel? Dan kan Bento 2 nu gewoon je gegevens importeren zodat je eenvoudiger verder kan dan je begonnen bent.
voor wie?
Bento 2 is duidelijk gemaakt voor thuis- of klein-zakelijk gebruik. De eenvoud van het programma maakt het voor iedereen mogelijk om een eigen database van projecten, klanten, planningen etc. te maken en bij te houden. Door deze eenvoud mist het programma echter functies die ‘serieuze’ database programma’s wel hebben. Zo werkt Bento maar met één client en kan de informatie niet via internet gedeeld worden. Ook wordt het moeilijk om het programma uit te breiden met bijvoorbeeld een factuur- of correspondentie functie.

Daar staat tegenover dat Bento een fractie kost van zijn grote broer FileMaker en beter overweg kan met standaard OS X applicaties dan enig andere database applicatie. Nog belangrijker is echter dat Bento zo laagdrempelig is dat iedereen er zonder kennis van databases mee aan de slag kan, of je nu een thuisgebruiker bent, vrijwilliger bij de lokale voetbalclub, docent of zelfstandig ondernemer.

Een zelfstandig ondernemer kan met Bento bijvoorbeeld z’n projecten eenvoudig beheren waarbij afspraken en betrokken partijen gebundeld worden met cijfers en gebruikte bestanden (tekst, foto, video etc.). Een vrijwilliger van een sportclub kan zelf de ledenadministratie bijhouden, compleet met contributie spreadsheet en wedstrijdplanning. Thuisgebruikers kunnen met Bento een database bijhouden van bijvoorbeeld (uit)geleende DVD’s of eigen recepten.

Bento 2 is vanaf vandaag verkrijgbaar in Apple’s Online Store en vanaf eind deze maand bij Apple Resellers. Het programma kost slechts € 39,-. Dat betekent echter wel dat kopers van Bento 1 opnieuw moeten lappen om versie 2 te krijgen. Toch krijgt Bento 2 vanwege zijn laagdrempelige interface, indrukwekkende integratie met standaard OS X applicaties en vooral zijn verbluffende bedieningsgemak 4 sterren van OMT. Een aanrader dus!

Reageer op artikel:
Bento 2: de database ‘for the rest of us’ [OMT PRIMEUR]
Sluiten