Apple zet grote stappen, volgens Greenpeace kan het beter

Door: Statenweg - 42 reacties

Apple neemt het milieu serieus en is inmiddels een van de meest ambitieuze op dit gebied in haar branche. Ook bij het ontwerpen van de dinsdag geïntroduceerde MacBook en MacBook Pro, die op een geheel nieuwe wijze geproduceerd worden, lag de nadruk op het reduceren van giftige stoffen, verpakking en energieverbruik.

Greenpeace is blij met de stappen die Apple zet, maar volgens de milieuorganisatie kan het allemaal nóg sneller en groener. Volgens de organisatie zijn de interne kabels weliswaar vrij van PVC en bevatten alle componenten geen BFRs, Greenpeace hoopte echter op 100% PVC-vrije notebooks. “Not quite the breakthrough we were hoping for,” aldus Greenpeace.

In 2006 startte Greenpeace de succesvolle campagne ‘Green my Apple’ om aandacht te vragen voor de giftige stoffen in elektronica en de producten van Apple in het bijzonder. Steve Jobs beantwoorde de kritiek met een open brief waarin hij aangaf schadelijke stoffen in de toekomst zo veel mogelijk te weren.

Update: Afgelopen week verscheen er een update van Steve Jobs over Apple’s milieudoelstellingen. Volgens Greenpeace is de belangrijkste aankondiging van Jobs dat Apple op schema ligt om alle nieuwe producten geheel te ontdoen van PVC en BFR voor eind 2008. De organisatie prijst Apple voor deze prestatie en stelt dat het bedrijf hiermee de leiding neemt. Volgens de organisatie is er geen excuus voor andere producenten om Apple hierin niet te volgen.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Heeft iemand Greenpeace al eens laten weten dat een gemiddelde gebruiker langer doet met een Mac dan met een PC? Of telt dat niet mee?

 • Profielfoto
  Fierry

  Niet verbaast. Greenpeace is nooit tevreden ???

 • Profielfoto
  Maced.2

  Greenpeace…hahahahaha

 • Profielfoto
  Bor

  Ze zijn zeikerds. Leuk plaatje Erik!

 • Profielfoto
  Rolf

  greenpies…..pffffffff

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind het raar. Apple had exact dezelfde checklist bij de nieuwe Nano en daar waren ze(Greenpeace) “uiterst tevreden” naar mijn herinnering. Dat stond nog op OMT. Waarom is de Macbook nu ineens slecht? En idd mensen doen langer met een Mac plus dat Apple al jaren geen CRT monitoren gebruikt/verkoopt. Dat doen concurrerende bedrijven wel. En welk bedrijf is dan wel milieuvriendelijk?

 • Profielfoto
  jhapple

  En Greenpeace werkt alleen met gerecycelde kladblokken en niet met de PC?

 • Profielfoto
  Afroman

  Een keertje werden een vriend van mij en ik aangesproken door zo’n Greenpeace homo.

  Punt, de vriend was milieuvriendelijk bezig omdat die een Nokia 6300 had.(die heeft een lampje die knippert wanneer de accu vol is waardoor je de stekker uit het stopcontact kan halen) en ik was totaal niet mileuvriendelijk bezig omdat ik een iPhone heb en die is na 5 uur op. WTF? Als ik hardcore op 3G zit dan is die gauw op ja, maar zo niet kan ik best lang mee gaan.

  Ik heb ook een hekel aan Greenpeace omdat het allemaal bullshit is en het is 1 grote commerciele bende. Er zijn zat andere goede doelen die wel inzetten voor het milieu.

 • Profielfoto
  SebastienK

  Greenpeace wil MacBooks gemaakt uit schors, mos en puur bron water. :sealed:

 • Profielfoto
  xvisx

  Het blijft wederom een gevoelig punt voor fanboys als hun merk terecht wordt aangesproken op hun milieubeleid. Dat je minder schadelijke stoffen gebruikt, wil niet zeggen dat het opeens helemaal goed is natuurlijk.

 • Profielfoto
  univers11

  hun actie boot vaart toch ook niet op zonne energie of waterstof?
  en in een doorsnee pc zit nogsteeds heel veel troep, dus ik zou zeggen eerst daar zeuren?

 • Profielfoto
  iDecide

  ‘Steve Jobs beantwoorde de kritiek met een open brief waarin hij aangaf schadelijke stoffen in de toekomst zo veel mogelijk te weren. Afgelopen week verscheen er stilletjes een ‘update’ van Steve Jobs waarin hij schreef dat Apple haar doelstelling zal halen om PVC en BFR uit al haar producten te weren voor eind 2008.’

  In welke huidige Apple producten zit nog PVC en/of BFR? Eind 2008, dat is over 2,5 maand.

 • Profielfoto
  proud

  Waarom geeft iedereen hier zo af op greenpeace? Ze zijn heus niet de domme hippies die jullie denken dat ze zijn. Jullie zouden blij moeten zijn dat ze een bedrijf als apple groener proberen krijgen. Uiteindelijk belangt het ook onszelf aan. Misschien had apple zonder greenpeace nu nog steeds dezelfde vervuilende computers gemaakt als vroeger, en is dat dan vooruitgang? Een kritische geest bereikt meer, dat is vanuit apple zo en zeker vanuit een organisatie als greenpeace.

 • Profielfoto
  Jeordy

  Op het moment dat je je bedrijfsvoering laat beïnvloeden door een organisatie als Greenpies, heb je geen zeggenschap meer over je eigen gang van zaken. Het is net de maffia, ze dreigen met allerlei zaken en kom je ze niet na, wordt je aan de schandpaal genageld.

  Milieuvriendelijk produceren: Ja
  Invloeden van greenpeace: Nee

 • Profielfoto
  recoiller

  Het is goed dat er een organisatie is die een beetje op het milieu let. Alleen is Greenpeace inmiddels wel een zeikstralenorganisatie geworden. Beetje vergelijkbaar met Parkeerbeheer en Buma Stemra.
  Een organisatie die keer op keer wetten breekt en totaal onverantwoorde dingen doet heeft wat mij betreft geen recht tot spreken.
  Ik snap niet dat er mensen zijn die een dergelijke organisatie geld geven. Dan moet je wel extreem naïef en achtergesteld zijn.

 • Profielfoto
  Thelma

  @ Proud,

  Omdat Greenpeace en Milieudefensie geweld gebruiken. Dus zo “peace” is Greenpeace niet.

 • Profielfoto
  jipz

  @Thelma: ja hoor, en de kogel kwam van links, en Greenpeace en alle andere linkse aktievoerende klubjes worden allemaal gefinancieerd door Groen Links, en het zijn allemaal terroristen. Kruip maar weer snel onder je steen.

 • Profielfoto
  FilX

  Grappig dat zij die zeggen dat Greenpeace ‘zeikers’ zijn daar zelf enorm over aan het zeiken zijn. “Think different” was toch de slogan ? Daar zijn de Apple mensen toch zo trots op ? Een kritische blik zorgt toch juist voor verandering, innovatie en vooruitgang, toch ?

  En als het je even niet uitkomt zijn het homo’s, zeikers, zeikstraalorganistaties, de maffia, onverantwoordelijk ?

  Erg zielig gedrag. Lees eens wat achtergrond info en probeer je eens te verdiepen in plaats van je eigen klapvee gedrag met krachttermen en schelden te verbloemen…

  Think different !

 • Profielfoto
  marty1_99

  Iedereen kan natuurlijk wel leuk Greenpeace afzeiken hier, en er is ook een hoop op die club aan te merken, maar ik vraag me af of Steve Jobs zo milieuvriendelijk was geworden als Greenpeace er niet flink ruchtbaarheid aan had gegeven dat Apple nogal achterloopt.

 • Profielfoto
  FilX

  @Thelma

  En de chemische afval berg en de uitstoot die veel bedrijven produceren is geen geweld ?

  Heb je misschien vanuit jouw doorzonwoning ergens in de polder niet zo last van, maar ga het maar eens uitleggen aan de mensen die er naast wonen… Die bedrijven weet namelijk heel goed waar ze die rotzooi moeten dumpen zodat er niemand uit de polder is die zich daar druk om maakt…

  Met voor bedachte raden noemen we dat…

  En dan krijgen ze kritiek… en zijn ze nog het slachtoffer van de kritiek ook…

  Arme, arme, arme bedrijven…

 • Profielfoto
  Goes

  Je kunt aan de reacties hierboven wel merken dat met het succes van Apple er inmiddels andere gebruikers zijn gekomen. Tien jaar geleden hadden we met zijn allen voor Greenpeace staan juichen. Als Apple echt vernieuwend wil zijn dan moet je ook (juist) op milieugebied vooraan lopen. En dat wij langer met onze maccies doen maakt natuurlijk geen moer uit. Uiteindelijk komt hij ook op de berg terecht…

 • Profielfoto
  Thelma

  @ jipz, geen idee waar je het over hebt. Maar als geweld toegestaan is als iemand denk dat het zijn/haar uitkomt dan gaat het erg slecht in deze wereld.

 • Profielfoto
  proud

  Noem eens een voorbeeld waar greenpeace geweld gebruikt in zijn campagnes, thelma?

 • Profielfoto
  iJeroen

  Let Apple eens goed op het milleu, beginnen ze weer te zeiken… Krankzinnig. :angry:

 • Profielfoto
  Windmolen

  (Quote) ‘Steve Jobs beantwoorde de kritiek met een open brief waarin hij aangaf schadelijke stoffen in de toekomst zo veel mogelijk te weren. Afgelopen week verscheen er stilletjes een ‘update’ van Steve Jobs waarin hij schreef dat Apple haar doelstelling zal halen om PVC en BFR uit al haar producten te weren voor eind 2008.’

  In welke huidige Apple producten zit nog PVC en/of BFR? Eind 2008, dat is over 2,5 maand. (end quote)

  Betekent dit dat ook de witte ‘plastic’ MacBook nog voor het eind van het jaar door een aluminium versie wordt vervangen?

 • Profielfoto
  Maced.2

  proud heeft zeker groene aandelen bij bij die Greenpeace :p

 • Profielfoto
  espaan

  Tjesis wat een reacties. Tja de wereld blijft “naar de klote” gaan met dit soort “Apple fans”.
  Kijk eens een keer uit het raam en verder dan je neus lang is ipv schelden en weet ik wat. Ongelooflijk:(

 • Profielfoto
  bommels

  Greenpeace mag dan op een ‘nogal eigen manier’ kritiek uiten, ze hebben een goed punt en daar kun je met schelden niets op afdingen. Hoe moeilijk is het om toe te geven dat ze eigenlijk gewoon gelijk hebben? (En ze uit wanhoop uitmaken voor ‘homo’ kan natuurlijk ECHT niet, trouwens)

  Ondanks de vinnige manier waarop GP hun boodschap afgeeft, heeft Apple met open blik gekeken of ze iets konden doen aan de milieubelasting van hun producten. En dat bleek dus te kunnen, en het zal ze ongetwijfeld moeite, tijd en geld gekost hebben.
  In tegenstelling tot de waardering van schrijvers van soms wel heel puberale reacties hier, is mijn respect voor Apple als groot consumentenmerk alleen maar toegenomen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Weten jullie wie de grootste Greenpeace hater is? De oprichter van GreenPeace zelf omdat het allemaal zo overdreven en commerciëel is.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik krijg wel het idee dat Apple meer aan het milieu denkt dan de andere grote computer fabrikanten, maar dat kan ook aan mij liggen.. Natuurlijk is het gegeven computer al slecht voor het milieu, en ja het zal altijd wel beter kunnen. Maar “Not quite the breakthrough we were hoping for”, kom op zeg.. Kritisch blijven is goed, overdrijven is ook een vak.

 • Profielfoto
  WTR

  klote GREENPEACE ZEIKERS!!!!! go fuck a tree!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Die Milieu fanaten van de Stichting nooit te weinig !

 • Profielfoto
  Johnyw

  Greenpeace op of neer, maakt niets uit ! Als die organisatie er ook maar een heel klein beetje kan voor zorgen dat onze kleinkinderen in een meer leefbare wereld terecht komen vind ik dat ze moeten blijven doen waar ze mee bezig zijn.
  En dat ze Apple viseren is eigenlijk een compliment, want dat betekend da Apple een voorbeeldfunctie heeft.

  Dat Apple inspanningen doet is prima, maar dat moet stapsgewijs en dat is precies wat ze doen !

  Johny

 • Profielfoto
  florisappelaar

  green peace is een aansteller

 • Profielfoto
  johnbijl

  De opmerking is mij ook wat zurig…

  Maareh @ mr x turbo: wie bedoel je?

 • Profielfoto
  Hanhart

  Zo zeg, wat een hoopje boze mensen.
  Wees blij dat Greenpeace Apple heeft gekozen. Ze pushen Apple, het kan Apple alleen maar sterker maken.

  En Greenpeace een stelletje homo’s en zeikerds noemen is natuurlijk ook zeer volwassen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Laat Greenpies eens een notebook maken, zou ik zeggen. Die schooiers hoeven het echter niet te hebben van bedrijfsresultaten, maar van treehuggers die hun schooipot volstoppen. Makkelijk oordelen zo ???

 • Profielfoto
  Aidovive

  Apple denkt zeker aan het milieu. Maar het “milieu” verkoopt ook beter.

 • Profielfoto
  i In tune

  Harry Jekkers heeft ooit in een sketch gezegd: Het ontstaan van de aarde was zo’n chemische rotzooi dat als toen een Greenpeace had bestaan ze het verboden hadden!:D

 • Profielfoto
  Cenobyte
 • Profielfoto
  topaj

  Waarom klagen ze alleen bij Apple, en niet bij zoals MSI, of Gigabyte?

  Daar hoor ej nooit wat over…

 • Profielfoto
  Robert de Groot

  “Organisaties die de wet overtreden of die democratische besluiten van overheden ter discussie stellen, hoeven wij niet met loterijgelden te ondersteunen”, zegt CDA-er Ten Hoopen. De Nationale Postcode Loterij gaf in 2007 90,3 miljoen euro weg aan organisaties als Greenpeace en Milieudefensie.

  Voorbeelden die anti-democratisch zijn:
  – Blokkade Betuwelijn, terwijl gekozen kabinet pleit vóór deze lijn. (Greenpeace)
  – Tegenwerken verbreding infrastructuur (Milieudefensie)