Statenweg
Statenweg Nieuws 19 oktober 2008

Apple verwacht aan milieurichtlijn te voldoen

Enkele dagen geleden werd bekend dat het ministerie van VROM met elektronicaproducenten praat over de handhaving van een nieuwe milieurichtlijn. De richtlijn verlangt dat batterijen en elektronica te scheiden zijn wanneer een apparaat het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Indien een product hier niet aan voldoet, bestaat de kans dat de inspectiedienst van VROM het uit de handel neemt.

Tweakers schrijft nu dat Apple verwacht aan deze milieurichtlijn te voldoen, ondanks dat het voor consumenten vooralsnog niet mogelijk is de batterij zelf te verwijderen uit sommige producten van het bedrijf, waaronder de iPhone en de iPod. Tijdens de verwerking kunnen professionals de batterij scheiden van het apparaat, waardoor de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen. Het is nog onduidelijk of het ministerie de redenering van Apple zal volgen.

T-Mobile, die de iPhone in Nederland verkoopt, schaart zich achter Apple. “Dealers kunnen de batterij vervangen; ik denk dat we daarmee aan de regels voldoen,” aldus woordvoerder van de telecomoperator Henny van der Heiden. Volgens T-Mobile is het niet de bedoeling dat gebruikers zelf de batterij uit de iPhone halen.

Reageer op artikel:
Apple verwacht aan milieurichtlijn te voldoen
Sluiten