Apple verwacht aan milieurichtlijn te voldoen

Door: Statenweg - 11 reacties

Enkele dagen geleden werd bekend dat het ministerie van VROM met elektronicaproducenten praat over de handhaving van een nieuwe milieurichtlijn. De richtlijn verlangt dat batterijen en elektronica te scheiden zijn wanneer een apparaat het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Indien een product hier niet aan voldoet, bestaat de kans dat de inspectiedienst van VROM het uit de handel neemt.

Tweakers schrijft nu dat Apple verwacht aan deze milieurichtlijn te voldoen, ondanks dat het voor consumenten vooralsnog niet mogelijk is de batterij zelf te verwijderen uit sommige producten van het bedrijf, waaronder de iPhone en de iPod. Tijdens de verwerking kunnen professionals de batterij scheiden van het apparaat, waardoor de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen. Het is nog onduidelijk of het ministerie de redenering van Apple zal volgen.

T-Mobile, die de iPhone in Nederland verkoopt, schaart zich achter Apple. “Dealers kunnen de batterij vervangen; ik denk dat we daarmee aan de regels voldoen,” aldus woordvoerder van de telecomoperator Henny van der Heiden. Volgens T-Mobile is het niet de bedoeling dat gebruikers zelf de batterij uit de iPhone halen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  So Klear

  Ik ben heel benieuwd. De richtlijnen zijn tegenwoordig nogal streng.

 • Profielfoto
  stevenxs

  Deze redenering snijdt hout, aangezien er zoveel produkten zijn die niet door consumenten gescheiden dienen te worden.

  Vooralsnog is dit een goede zet van Apple om meer tijd te krijgen om naar een andere oplossing uit te kijken. :D

 • Profielfoto
  brandfles

  Hoe zit dat dan met de MacBook Air die heeft toch ook een vaste accu.

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Ik durf bijna mijn geld erop in te zetten dat Apple dit zal moeten gaan afkopen bij de overheid.

 • Profielfoto
  Gastonw

  Misschien dat ze een regeling zetten dat als mensen hun iPhone willen wegdoen, dat ze dan hem inleveren bij een T-Mobile punt, zodat die m verwijderen en verder laten recyclen.

  Ik vraag me trouwens af hoe het zit met de Macbook Air, en de iPods?

 • Profielfoto
  Esquare

  Er valt niks af te kopen, heer Snels. Er wordt gewoon aan de richtlijnen voldaan: http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?p=1855111#1855111

 • Profielfoto
  bitsflew

  In de richtlijn staat nergens dat een accu te verwijderen moet zijn door de consument!

  De richtlijn verplicht wel dat een accu verwijderbaar moet zijn en dat de fabrikant moet aangeven hoe en wie dat moet doen.

  —- Relevant stukje uit de richtlijn

  What does “batteries and accumulators can be readily removed” mean?

  End-users or professionals (e.g. appliance service centres, waste treatment facilities) should be able to remove batteries from appliances. The instructions showing how the batteries can be readily and safely removed should also specify who, in the view of the manufacturer, is the best person to safely remove the battery.

 • Profielfoto
  sepollema

  Wauw, een bijna letterlijke kopie van een artikel op nu.nl van 2(!) dagen geleden…. jammer…

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Niet om ’t een of ander maar welk artikel bedoel jij precies sepollema? Het stuk dat ik op nu.nl heb gelezen citeert (uiteraard) de zelfde bron en komt (niet verrassend) tot ongeveer de zelfde conclusies maar verder zie ik toch echt een heel ander artikel voor me. Misschien toch iets te snel conclusies getrokken…?

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  @Esquare: Ik zou niet te hard roepen. Er is meer documentatie en daarbij hebben we ook nog losse lokale wetgevingen die blijkbaar niet helemaal op orde zijn. Het is niet voor niets dat Apple in gesprek is wel?
  Daarbij kan je de iPhone en iPod niet open maken zonder de zogeheten iPod ‘kit’ die enkele bedrijven verkopen en wat mini schroefjes die los moeten. Niet iets wat een doorsnee consument doet! Je moet dus wel eerst even lezen wat je post.

 • Profielfoto
  Goes

  De richtlijn moet in Nationale wetgeving worden omgezet. Het kan dus zo zijn dat de lidstaten bij de omzetting een strengere variant van de richtlijn implementeren. Aan de andere kant mag de nationale wetgeving het communautaire handelsverkeer ook niet belemmeren dus mag Nederland inderdaad niet in zijn eentje eisen dat eindgebruikers de batterijen makkelijk kunnen verwijderen. Overigens is de preambule van de richtlijn niet helemaal richtinggevend. Het HvJ is de eindbeslisser over de hoe de implementatie moet gebeuren.