“Apple milder tegen rumor sites dan voorheen”

Door: Statenweg - 12 reacties

Apple lijkt milder op te treden tegen websites die details over toekomstige producten lekken dan voorheen. Dat stelt Nick Ciarelli die op zijn 13e de rumor site Think Secret oprichtte. In 2007 moest hij zijn website sluiten nadat hij een schikking trof met Apple om zijn bronnen niet prijs te hoeven geven. Hij publiceerde onder andere details over de Mac mini op zijn site, twee weken voor de daadwerkelijke productlancering.

Apple trad in het verleden hard op tegen websites die voortijdig details over nieuwe producten publiceerden. Het beleid van strikte geheimhouding trad in na Steve Jobs’ terugkeer bij Apple in 1997. De afgelopen tijd heeft het bedrijf echter nauwelijks opgetreden, zo blijkt uit een korte rondgang langs vooraanstaande Apple nieuws- en geruchtensites. Toch zaten deze sites niet stil. Afgelopen zomer lekten er voortijdig foto’s van de iPhone 3G en de nieuwe iPod nano. Ciarelli noemt een aantal verklaringen voor deze verandering in het beleid van Apple.

Op de eerste plaats leverde het harde optreden van Apple tegen rumor sites veel negatieve publiciteit op. Ook werd het optreden vaak gezien als een bevestiging van de geruchten. Zo nam de The New York Times het bericht van de nieuwe Mac mini’s over nadat Apple Think Secret had gedwongen het bericht te verwijderen en haar bron prijs te geven.

Op de tweede plaats lijkt Apple in te zien dat door het lekken van details over nieuwe producten de interesse voor productlanceringen niet afneemt, zoals het bedrijf eerder veronderstelde, maar dat speculatie op het internet juist extra aandacht oplevert voor de plannen van het bedrijf.

Als laatste stelt Ciarelli vast dat Apple minder snel stappen onderneemt doordat geruchten niet langer uitsluitend hun weg vinden via kleine fansites, maar steeds vaker gepubliceerd worden door websites die onderdeel uitmaken van grote mediabedrijven, zoals Engadget dat onderdeel uitmaakt van AOL. Hierdoor zou juridisch optreden minder aantrekkelijk worden voor Apple.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Crap Os X

  Nee inderdaad! Toen de nano 3 gen foto’s uitlekten, en die door Apple werden verwijderd. Wist iedereen dat het hem zou worden!

 • Profielfoto
  Geert

  Wel jammer, ik vond het vroeger veel spannender wat er nou echt uit zou komen. Nu weet je het al vantervoren. Dat is niet meer leuk.

 • Profielfoto
  Speedener

  Dat hypen zal de verkoop van de artikelen wel stimuleren. Dus dat zal ook wel meespelen.

 • Profielfoto
  Mich

  Positief:D :D :D

 • Profielfoto
  tim1

  ik verdenk apple er van zelf ook de nodige roddels te verspreiden dus wat dat betreft ook logisch:)

 • Profielfoto
  Delars

  Altijd leuk om te bedenken wat het volgende apple product zou kunnen zijn.

 • Profielfoto
  cles

  ze doen het nog steeds goed!!! nog 7 dagen (rumor) en dan komt de alu (rumor)macbook (rumor) en mac book pro (rumor) uit met afgeronde kanten (rumor) tegen een lagere prijs (rumor)

  Ik vind het waanzinnig dat in deze tijd 2008, het digitale tijdperk, waar 100den of 1000den mensen produkten ontwerpen, maken, verschepen er toch maar zo weinig naar buiten komt. :sealed: :sealed: :sealed: :sealed: :sealed: :sealed: :sealed:

 • Profielfoto
  the_one

  ik vond het juist wel leuk dat je niks wist… Nu weet je al maanden van te voren wat Apple voor nieuwe stuff gaat lanceren.

 • Profielfoto
  SebastienK

  Op zich is het toch wel handig als er rumors zijn. Zonder geruchtencircuit zou ik al heel wat aankopen hebben gedaan waar ik een maand later spijt van zou hebben.

 • Profielfoto
  liesebirdie

  je weet dat er iets aankomt (hopen, wachten etc) en ook ongeveer wat (kun je specifieker hopen en wachten) en op de dag zelf weet je het pas echt wat het allemaal is:) ik vind dit wel werken, ik smul er wel lekker van weg

 • Profielfoto
  sypie

  Alleen sinterklaas is deze dagen nog spannender, daar weet ik echt niet wat er komen gaat…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Wat zouden we anders met de sectie “Hardcore roddels” aanmoeten in het OMT forum?;)