Apple laptops als warme broodjes over de toonbank

Door: Lucas Raggers - 29 reacties

Apple kreeg de afgelopen dagen de grootste klap te verwerken van alle computer fabrikanten. Apple werd door analysten gestraft voor haar dure computers. In tijden van nood willen mensen geen dure computer. Gevolg: de marktwaarde van Apple zakte in een dag met miljarden dollars.

Gelukkig zijn de feiten rooskleuriger. Apple heeft in juli en augustus namelijk goed gescoord met haar dure laptops. Twintig procent van alle verkochte laptops was een Apple. Nog rooskleuriger is dat de daarmee behaalde omzet 35% bedroeg van alle laptops.

De concurrentie doet het iets minder goed. Qua omzet daalde de verkopen met 1.5% en het aantal PC laptops daalde met 10% in vergelijking met vorig jaar. Back to School gaan arme studenten dus liever met een dure laptop.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  ecnerual

  Uhm… Wat heeft de titel met het nieuwsbericht te maken, als ik vragen mag?:P

  Edit: Dit is beter.:)

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Oeps :).

 • Profielfoto
  MrAcid

  En wat is de bron van dit verhaal? Ik neem namelijk aan dat het alleen voor de US geldt deze cijfers?

 • Profielfoto
  Rolf

  zeker weer die ‘slimme’ bankanalisten die het allemaal zo goed weten,….ahum….

 • Profielfoto
  MacOscar

  Kan ik ook ergens achterhalen hoeveel procent van de internetgebruikers een mac heeft? Heb hier altijd ruzie over met mijn provider die geen service biedt aan apple gebruikers…

 • Profielfoto
  maikel22

  een vriend van me gaat ook een MacBook kopen op “aandringen” van mij!

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Dit gaat inderdaad over Amerika.

 • Profielfoto
  disruption

  Apple *NOTEBOOKS* zijn toch niet duur? :angry:

 • Profielfoto
  adsum

  Zeg MacOscar, ik zou gelijk een andere provider nemen. Dat soort bedrijven MOETEN juist met hun tijd mee… dit getuigd van onkunde (of onwil)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Graag volgende keer erbij vermelden dat het om Amerikaanse cijfers gaat.

 • Profielfoto
  Mac.gebruiker

  Hallo, hallo!

  Het (de Beurs) gaat er niet om wat Apple al heeft verkocht maar het gaat er om wat Apple de komende tijd zal gaan verkopen! Want dat is bepalend voor de waarde van de aandelen.

  En dat zal beduidend minder zijn omdat nagenoeg iedereen de komende tijd minder te besteden zal hebben en dat heeft een directe weerslag op de sector waarin Apple zit.

  En daar zijn alle analisten het mee eens, vandaar dat de meesten hun prognoses beduidend (30%) verlaagd hebben.

  De “ware gelovigen” uitgezonderd zullen de meeste een fatsoenlijke maaltijd, kleding, benzine, ……. belangrijker vinden dan alweer een nieuwe (van’t zelfde) iPod of een nieuwe (van’t zelfde) iMac of ………….

 • Profielfoto
  Buster57

  Apple zakt binnenkort met haar prijzen. In de presentatie van de laatste kwartaalcijfers werd kenbaar gemaakt dat investeerders in de toekomst moeten rekenen op lagere marges.Dit werd toen niet helemaal begrepen, nu dus wel.
  Met ruim 100 miljard in cash reserve is het geen enkel probleem macs voor lagere tijd aanzienlijk in prijs te verlagen. (Mits ze dat nodig vinden).

 • Profielfoto
  Regex

  Hoe diep zijn ze gezonken hier, het gaat gewoon zwaar weer worden de aankomende tijd.
  Maar nee, het word minder zwaar weer voor apple… die blijven namelijk te dure computers verkopen, en zo studentjes uitknijpen omdat een mac zo cool is.
  Dat half amerika, en dus ook bijna de rest van de wereld aan een financiele achtergrond staat maakt niets uit, zolang ‘god steve’ zijn afzetmarkt maar houd onder de domme schapen die wel volgen. Als je enige houvast in het leven blijkbaar een apple product is, en je alleen maar meetelt omdat je een macbook, iphone of ipod hebt moet je mischien eens ten rade gaan bij jezelf.

 • Profielfoto
  Falc

  Juliaugustus vergelijken met het gevalletje september/oktober?

 • Profielfoto
  klaasb

  @disruption
  Apple *NOTEBOOKS* zijn toch niet duur?

  Nee, daarom koop ik ze liever in het buitenland.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik denk persoonlijk dat het juist Dell en consorten zal zijn die hardste klappen zullen gaan voelen van de aankomende recessie.

  Apple zit toch vooral in het ‘hogere’ marktsegment. Oftewel bij mensen die meestal een gemiddeld hoger inkomen hebben. Veel van deze mensen zullen minder hard geraakt worden als ze wat van hun inkomen moeten inleveren.

  Mocht Apple er last van krijgen, zal het meer als vertraagd effect zijn. Iedereen hier weet dat OSX in principe meer power voor je Euro’s biedt dan Windows. Zo kun je met je Mac toch zeker een jaartje of twee langer vooruit dan met een reguliere PC.

 • Profielfoto
  Rainmachine

  > Kan ik ook ergens achterhalen hoeveel procent van de internetgebruikers een mac heeft? Heb hier altijd ruzie over met mijn provider die geen service biedt aan apple gebruikers…

  Ik heb de bezoekers statistieken van een (internationale winkel) website van ons bekeken en daar kom ik op het volgende uit.

  Windows 91.07%
  MacIntosh 7.76%
  Linux 0.58%

  Het overgrote deel gebruikt dus (helaas) nog steeds Windows en maakt ook nog gebruik van Internet Explorer. Het is een hardnekkig griepje dus… :D

 • Profielfoto
  disruption

  @ Rainmachine:

  Een Macintosh gebruiker kan even goed én OSX én Windows én Linux draaien…
  Dus die cijfers zijn toch wat dubieus, niet?

 • Profielfoto
  snipper

  Ik denk dat polansky gelijk zal krijgen. Apple heeft een klein deel van de markt, maar precies wel die klanten die 1) heel bewust kiezen voor Apple, ik zou bijna zeggen: tegen de stroom in en 2) dat zich kunnen veroorloven.

  Apple’s klanten verdienen bovenmodaal en zullen waarschijnlijk niet zo snel financieel gedwongen zijn over te stappen naar Windows. Ook psychologisch zou dat een grote stap zijn, die ik niet veel Macgebruikers zomaar zie maken ;)

 • Profielfoto
  sanius

  De beursanalisten hebben gelijk.

  Macs zijn duur in vergelijking met andere producten die dezelfde hardware/features leveren.
  Maar, Apple heeft een troef achter de hand: OS X. Os X zorgt ervoor dat je met de aanschaf van een mac enkele jaren langer vooruit kunt dan met een vergelijkbaar windows/linux product.

  Wat echter verassend is, is dat macgebruikers heel gevoelig zijn voor vernieuwing en innovatie, waardoor ze sneller een nieuwe mac zullen kopen. Hierdoor verliest de investering zijn waarde. Dit verklaart ook waarom macgebruikers over het algemeen meer geld te besteden hebben dan windowsgebruikers.
  Dit heeft dus niks te maken met de prijs van de producten, maar met de drang naar ‘het nieuwste van het nieuwste’ te willen hebben.

  Iedereen kan zich dus een mac veroorloven als je nagaat hoe lang je met een Apple kunt doen. Alleen dit wordt niet geadverteerd omdat dit lijdt tot minder verkopen…

  Dit is ook het paradox van Apple. Apple profileert zich als een innovatief bedrijf wat altijd een stapje voorloopt op de concurrentie. De prijzen die Apple echter hanteert worden hiermee niet verantwoord. Volgens Apple betaalt de consument voor innovativiteit (ook in design) en niet voor duurzaamheid. Hierdoor ZIJN macs dus duur.

  Mensen zullen tijdens de recessie dus niet zo snel een Mac aanschaffen.

 • Profielfoto
  Rolf

  @Sanius

  De meeste beursanalisten lullen maar wat. De een wil nog slimmer zijn dan de ander, en dan worden argumenten erbij gehaald die werkelijk niemand kan controleren, noch – vaak – later door de werkelijkheid gestaafd worden.

  Voor vrijwel alle analisten geldt: ‘had je maar een vak moeten leren’

  On topic: een toenemend percentage Apple kopers zal OSX een biet zijn. Ze willen gewoon een Apple. Punt. Hip ? Duur ? Mooier ? Wie zal het zeggen. Maar ALS je dus al gewoon een Apple wil omdat je hip, mooi of duur een belangrijk argument vindt, dan kom je weer uit bij een andere mening hierboven, dat de meeste Apple kopers doorgaans wel tegen een financieel stootje kunnen. De mensen waarij de hogere prijs juist een (merkwaardig) voordeel is in plaats van een nadeel.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ Regex: Je snapt het niet helemaal. Je telt niet mee omdat je een Apple hardware product gebruikt, je telt mee omdat je OSX gebruikt! Daarmee toon je aan dat je slimmer bent dan de gemiddelde PC-gebruiker. En dat is geen snobisme, want vooralsnog zullen alleen andere Apple gebruikers dat inzien omdat alle Windows gebruikers oogkleppen voor hebben:)

 • Profielfoto
  Melle

  daarmee toon je aan dat je slimmer bent dat de gemiddelde PC-gebruiker…

  aiaiai

  daarmee toon je enkel aan dat jij op een of andere manier in aanraking gekomen bent met OSX en overgestapt bent. Maar slimmer zijn, haha.

  Dat zou impliceren dat de 10% slimste mensen ter wereld OSX gebruiken. Ik durf zelf stellen dat bij de 10% slimste mensen ter wereld de meeste windows gebruiken. Niet bewust ofzo, maar gewoon omdat ze dat gebruiken. (en de meeste slimste mensen zijn niet echt bepaald hip of grafisch of bezig met besturingssystemen enzo…

  Jezus Ruud
  je snapt het niet helemaal…

  (ik natuurlijk ook niet he)

 • Profielfoto
  joostwijnglas

  @ Regex

  Het is financiele afgrond, niet achtergrond:p

 • Profielfoto
  Jeordy

  Apple richt zich met name op de wat modalere inkomens. De sociale onderklasse, die pc’s van 400 euro koopt, vallen hier niet onder.

  Dit betekent dat de verkoop van Apple computers niet stagneert als er een financiele crisis waart, aangezien jan modaal hier minder snel last van heeft.

  Dat het aandeel nu dus daalt, is pure speculatie.

  Eerlijk gezegd denk ik dat het komt om de weinig innovatieve aankondiging van iPods van vorige maand. Zodra over 2 weken een nieuwe productlijn wordt aangekondigd, schiet het aandeel weer door het dak.

 • Profielfoto
  Wallinator

  @Melle

  Er is een paar jaar geleden een onderzoek geweest waaruit bleek dat Macs gemiddeld genomen vaker gebruikt worden door mensen met een relatief hoog opleidingsniveau. Waarschijnlijk is het aantal Apple-producten bij die 10% van je dus hoger dan normaal.

  @Regex
  Je neemt het allemaal veel te serieus.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Tijd is geld. Op dat vlak verdien je je geld met je Apple computer zo terug. Al die tijd dat je aan windows kwijt bent om je systeem te herstellen, repareren, formatteren en herinstalleren, onverklaarbare bugs, dataverlies door uitermate ongelukkige crashes..

  Om die tijd te reduceren tot een paar uurtjes in de maand betaal ik rustig het dubbele voor m’n computer. Ik verdien overigens als net afgestudeerde ondernemer minder dan modaal; een windowsmachine aanschaffen is gewoon ondenkbaar als je aan OSX gewend bent geraakt.
  Laatst een nieuwe computer gekocht en de installatie voorbereid. Vroeger kostte me dat 2-3dagen voor ik alles weer geïnstalleerd en werkend had. Nu heb ik alleen maar een firewire kabel tussen m’n oude G5 en nieuwe Intel hoeven leggen, en na een paar uur helemaal klaar voor gebruik.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Ik vind Regex wel erg ver gaan. Hij is 1 van die mensen die hun geld van de spaarrekening af gaat houden en een self-fulfilling prophecy in gang zet.

  Ik vind ut alleen wel raar van het artikel dat ze niet afwachten tot over een tijdje. Je kan pas echt de gevolgen merken na een aantal maanden, niet na een aantal dagen van echte crisis.

 • Profielfoto
  snipper

  Maar de beurs reageert NU heel heftig, daar gaat het artikel over.. kijk maar eens: Vandaag weer $9 er af!

  Overigens komt een deel van Apple’s omzet uit het ‘Mac Pro’ segment. En die koop ik niet omdat hij zo kek oogt.. Hij is namelijk uiterlijk nauwelijks van m’n vorige (G5) te onderscheiden en ik er komen zelden bezoekers in mijn werkkamer.

  Inderdaad: het gaat om de stabiliteit van OS X. Ik werk als ZZP’er en als ik een deadline heb kan ik het niet hebben dat m’n machine onbetrouwbaar is. Met Windows is die kans gewoon veel groter.