“Apple heeft Steve Jobs niet nodig”

Door: Statenweg - 23 reacties

De stelling ‘Steve Jobs = Apple’ gaat niet meer op, althans volgens Ezra Gottheil, als analist verbonden aan Technology Business Research Inc. In een interview met PC World stelt hij dat Apple Steve Jobs niet langer nodig heeft. Volgens hem heeft Jobs drie sterke productlijnen neergezet – de Mac, iPod en iPhone – en is het bedrijf capabel genoeg om zijn visie op het gebied van design en functionaliteit voort te zetten. Er is volgens hem geen reden om aan te nemen dat het bedrijf niet op de huidige manier verder kan zonder Jobs, al zullen sommige dingen wel anders worden.

Wel voegde Gottheil toe dat Apple zonder Jobs minder gewaagde en vooruitstrevende stappen zal zetten zoals het gedaan heeft met de iPod en de iPhone, maar dat dit niet nodig is voor het voortbestaan van Apple, omdat het kan voortbouwen op Steve’s erfenis, wat een opmerkelijke uitspraak is over een bedijf dat zich onderscheidt door innovatieve producten.

Volgens Gottheil zal de huidige chief operating officer Tim Cook Jobs vervangen bij een eventueel vertrek. Cook nam al tijdelijk de plaats van CEO in tijdens Jobs’ afwezigheid in 2004 toen hij herstelde van een behandeling aan een tumor in zijn alvleesklier. Apple’s huidige senior vice president for industrial design Jonathan Ive zal zich meer gaan richten op de strategische kant van het productdesign. Het aantrekken van Doug Field, voormalig chief technology officer van Segway, afgelopen juli als Apple’s nieuwe vice president of design zou hier een aanwijzing voor zijn.

Vorige week kreeg het aandeel Apple een flinke klap nadat een vals gerucht op internet opdook over de gezondheid van Steve Jobs, wat aantoont dat beleggers sterk zullen reageren op een plotseling vertrek van Jobs.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Ik denk dat ze inderdaad zullen beginnen met verspreiden dat Apple perfect zonder Jobs kan (wat natuurlijk zo is) zodat tegen de dag dat het echt zover is, iedereen eraan gewend is. En dus niemand begint te flippen gelijk een bende zotten. (en hun aandelen opeens en masse beginnen te verkopen…)
  Stilaan zal je meer en meer van die berichten horen, met als climax Jobs die zelf zegt dat de jonge garde eigenlijk nog beter is dan hem en dat het tijd wordt dat hij vertrekt omdat hij begint ouderwets te worden en geen voeling meer heeft met de markt…
  En zin heeft om nog wat te genieten van al zijn geld, op zijn gemakje. (zou ik toch willen doen…)

 • Profielfoto
  Anoniem

  “In een interview met PC World stelt hij dat Apple Steve Jobs niet langer nodig heeft”

  En toen stopte ik zowat met lezen.

  Ik kots echt op dit soort berichten. Mensen proberen elkaar altijd maar weer neer te halen, wat een geneuzel om niets.

  Go Steve:)

 • Profielfoto
  Afroman

  Ik denk dat, Al werkt Steve niet meer bij Apple, dat Apple nog steeds nieuwe producten(geen updates) zal gaan uitbrengen. En ik hoop met nog steeds het strakke design.(zal wel moeten, daar is Apple bekend om)

 • Profielfoto
  xvisx

  Tweede Argonath, ik denk dat je het bericht verkeerd opvatte. Kan gebeuren hoor, als je een artikel niet verder leest. Ga dan alleen geen onzinberichten plaatsen.

 • Profielfoto
  Neptunus

  @ Argonath2 op woensdag 8 oktober 2008 0:41

  Lees toch maar even door, zo erg is het niet.

 • Profielfoto
  Jordan_D

  Nou ik zal niet Argonath2 helemaal gelijk geven. Maar weten mensen nog dat Steve eerder niet nodig was bij Apple? Dan weet men ook hoe het Apple verliep. En de 2 verschillende productlijnen met nog is 25 verschillende modellen Macs en noem nog is een paar produkten die uitkwamen maar niet ver kwamen. De 4 CEO’s die Apple bijna de afgrond in geduwd hadden.

  Apple heeft het nu wel op een rijtje en meerdere poten om op te staan. Maar hoeveel mensen met visie en slagkracht(geen ego) zijn er echt in de gelederen van Apple?

  Het is allemaal politics in dit soort bedrijven. Alleen een man als Steve Jobs (of bij Microsoft Bill Gates) heeft een unprecedential leiderschap om dit bedrijf echt te leiden. Anders ben ik bang dat het in een paar jaar toch weer een andere koers wordt gevaren.

 • Profielfoto
  Maced.2

  gaan we weer……NEXT ???

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dan hopen we maar dat ‘ie honderd wordt….:)

 • Profielfoto
  Joid

  Voor sommigen is begrijpend lezen toch zo moeilijk hè.

  Oh en Jordan; veel mooie woorden hoor, maar het is ‘eens’ en niet ‘is’.

 • Profielfoto
  VeRCEttY


  Jobs zal nooit zomaar ineens opstappen. Zal zich eerst “geleidelijk” terugtrekken of op de achtergrond met het bedrijf blijven bemoeien. Beetje zoals Jan Marijnissen..;)

  Maar wel is bewezen dat Apple (en bedrijven van deze orde) een STERKE leider nodig hebben. Dus als er ooit een opvolger komt hopelijk niet al te low-profile..

 • Profielfoto
  maikel22

  @ Jordan D

  Toen het slecht ging met Apple was John Sculley van Pepsi de CEO. Die heeft alles om zeep geholpen. Zo iemand als Sculley is er denk niet meer bij de top van Apple.

 • Profielfoto
  xino

  Ik mag hopen dat het zo is, het is toch bizar en ongelooflijk fout om een bedrijf van een persoon af te laten hangen?

  Ik zie het me al voor me, Jobs dood, compleet Apple van de kaart

  Dan kunnen de eerste freaks hier wel apple-geil zijn en Microsoft (of andere bedrijven) afzeiken maar als een Steve Balmer de pijp uit gaat zal dat weinig consequenties hebben :sealed:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Je moet gewoon iemand hebben met passie voor het merk. Iemand die als een waakhond het merk in stand gaat houden. De kracht van Apple is naar mijn idee de eenvoud. Eenvoudig assortiment, eenvoudige organisatie, eenvoudige producten, eenvoudige ceo.

  Het lijkt me goed dat Steve zijn gedachten eens opschrijft:)

 • Profielfoto
  Zzyzx_Rd

  Ik maak me grotere zorgen om Jonathan Ive, wat als hij er niet meer is?

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  mwah
  Zo mooi zijn de MacBooks ook weer niet. Vind laptops van Apple nog best lelijk.

 • Profielfoto
  Gigs

  Merken zijn tegenwoordig veel meer dan alleen maar een symbool van de produkteigenschappen; het gaat om veel meer, namelijk: Lifestyle! En de zeer charismatische Steve Jobs is een heel belangrijk onderdeel van dat beeld. Ik denk niet dat een willekeurige kantoorklerk SJ in dat beeld kan vervangen. Dat zal volgens mij opnieuw een heel charismatisch figuur moeten zijn.

  Volgens mij zal Apple een vertrek van SJ heel goed merken. Bovendien denk ik dat fenomenen als open source en de ontwikkelingen daarin, ook steeds belangrijker worden. Ook dat zal Apple er niet groter op maken. Op dit moment speelt Apple (mèt SJ in de fronlinie) het grote spel mee op het scherpst van de snede.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  “Verdediging is de grootste verrader van je zwakte…” Even een Zen wijsheid tussendoor. Dit soort berichten zorgen er juist voor dat mensen een slecht onderbuik gevoel krijgen en denken dat er JUIST iets aan de hand is. Niet dat het mij wat uitmaakt. Ik wacht totdat Jobs aftreed en sla dan mijn slag. Ik koop dan pas Apple aandelen om ze vervolgens een half jaar later weer te verkopen. Zodra mensen gaan inzien dat Apple ook zonder Jobs kan blijven draaien gaat de waarde vanzelf weer omhoog. En we weten allemaal dat zodra Jobs niet meer de officiële CEO is, hij op de achtergrond nog zeker wat jaren feedback zal geven over de product strategie. Zolang Apple voorop loopt in de hardware en software innovaties en meegaat met de techniek is er niets aan de hand. Kwestie van niet perse de goedkoopste willen zijn.. Hopelijk zullen ze op dat gebied nooit concessies maken.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ xino op woensdag 8 oktober 2008 9:46
  “Ik mag hopen dat het zo is, het is toch bizar en ongelooflijk fout om een bedrijf van een persoon af te laten hangen?”

  *kuch, wel een goede zaak voor je salaris;)

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ de ongeletterde mensen hier die op mij reageerden:

  Er staat:

  “En toen stopte ik zowat met lezen.”

  Alsnog:

  Go Steve! :D

 • Profielfoto
  Neptunus

  Oh je hébt het wel gelezen?:P

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  @Argonath

  Alleen de zin daaronder klopt niet echt met het bericht… (“Mensen proberen elkaar altijd maar weer neer te halen”)

 • Profielfoto
  snipper

  Klinkt lullig maar we zullen pas weten hoe groot de invloed van Jobs was als hij er niet meer is. Hij maakt zeker ook ‘fouten’, nog steeds, denk maar aan de poging de iApps in eigen hand te willen houden, pas nog het opheffen van de non-disclosure voor ontwikkelaars en zijn aanvankelijke afkeer van video-iPods..

  Maar hij is ook de man van de sterke ideeën en had de macht om iets er door te drukken. Het gaat niet alleen om de ideeën, maar ook om met name overtuigingskracht. Een nieuwe ‘leider’ zal o.a. ook daar goed in moeten zijn.

  Hij zal zeker een opvolger voorbereiden, maar het is een lastige taak.

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Ik ben het met Snipper eens: laten we niet op de zaken vooruitlopen. Vooralsnog wordt ’t hoog tijd dat ze die laptops eens gaan updaten en er zijn nog bizar weinig uitnodigingen verstuurd. Dus laat die Steve nog maar even hard 100 uitnodigingen typen; goed voor zijn lichaam en geest!;)

  Enneh: ik stap ook direct in op ’t moment dat Steve Apple verlaat: investeringsmomentje #1!