Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 1 oktober 2008
Leestijd: 1 minuut

Apple dreigt met sluiten iTunes Store

Apple is zoals bekend erg gehecht aan de prijs van 99 dollarcent per gekocht nummer in de iTunes Store. De grootste online muziekverkoper schroomt er dan ook niet voor om z’n tanden te laten zien naar de platenmaatschappijen, die een prijsverhoging ten gunste van de componisten en tekstdichters volledig willen afwentelen op de klant. Apple Vice President voor iTunes Eddy Cue dreigt met een soort digitale staking: het sluiten van de iTunes Store.

Wat zit hier achter? Onder druk van de National Music Publishers’ Association (NMPA) gaat de Copyright Royalty Board morgen in Washington een royalty-verhoging voor componisten en tekstdichters voorstellen. De componisten en tekstdichters willen 6 cent per track meer ontvangen, ofwel van 9 naar 15 cent. Dit bedrag is onderdeel van de 70 cent die Apple per track betaalt aan de platenmaatschappijen. We vragen ons af wat platenmaatschappijen, naast het betalen van de artiesten, nog meer doen met de 61 cent die ze nu overhouden. Lukt dat ook niet met 55 cent?

Wat vind jij? Moet Apple z’n poot stijf houden of heb je meer over voor het aanschaffen van een liedje in iTunes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.