Yammer: Twitter mét businessmodel

Door: Jan David Hanrath - 6 reacties

Het is de winnaar van de TechCrunch 50. Geen briljante nieuwe ontdekking, maar wel een manier om met een bestaand verlieslijdend idee geld te verdienen: Yammer, de Twitter voor het bedrijfsleven.

In de periode dat ik ‘Twitter’, heb ik nog niet kunnen ontdekken waarom het zo populair is. Als je offline bent mis je van alles en doordat reacties van jouw vrienden aan anderen ook in jouw berichtenlijst komen te staan, is het niet makkelijk om een discussie te volgen, laat staan een overzichtelijke manier van informatievergaring.

Zet je echter een bedrijfsmuurtje om Twitter, zodat je alleen nog maar collega’s van je werk tegenkomt, dan begin ik ineens de waarde in te zien van iets als short message broadcasting. Als collega’s streef je namelijk hetzelfde doel na: het bedrijf verder helpen. Waar kennisdeling in de praktijk erg lastig blijkt, kunnen door korte statusberichtjes a la Twitter toevallige matches ontstaan, ofwel serendipiteit. Dat moet David O. Sacks van Geni, Inc. ook gedacht hebben. Hij is de bedenker van Yammer, ‘Twitter voor op de zaak’. We laten het hem zelf uitleggen in een filmpje na de lees verder.

Yammer is helemaal gratis, maar als je als bedrijf de boze admin wilt kunnen spelen, dan moet de geldkraan worden opengedraaid. Yammer alleen van die naam, die in het Nederlands niet zo heel sterk overkomt.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  breun

  “Als je offline bent mis je van alles”

  Waarvoor geldt dat niet? En met een iPhone ben je toch nooit offline? :o)

  “en doordat reacties van jouw vrienden aan anderen ook in jouw berichtenlijst komen te staan”

  Als je reacties op mensen die je niet volgt niet wil zien, kan je die ook uitzetten.

 • Profielfoto
  aerosoul

  tsjah, beetje jammer inderdaad…

 • Profielfoto
  jabesse

  Jammer dat het nogal lijkt op een Nederlands woord…

 • Profielfoto
  bartfussel

  Je mist wel totaal het idee van twitter als ik je bezwaren lees. Twitter is juist een plek waar je naartoe komt om te zien wat je zelfgekozen groep van contacten aan het doen is of over praat. Het is een cafe vol vrienden waar je soms binnen stapt. Dit kan je doen op momenten dat het jou uitkomt. Je spreekt toch ook niet al je echte vrienden 24/7. Soms wel, soms niet. Als het echt moet, kan je altijd terug lezen wat er is gebeurt. Je hoeft niet alles te volgen. Waarom zou je?

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Heel interessant allemaal enzo…
  Maar wat heef dit met Apple te maken? NUL
  Als ik dit soort dingen zoek ga ik wel naar tweakers.net of naar een algemene techno blog?

 • Profielfoto
  snipper

  “.. die in het Nederlands niet zo heel sterk overkomt.”

  In het Engels betekent het anders ook: aanhoudend geluid, lijkt dus behoorlijk op het Nederlandse (ge)jammer.

  Net als bij Twitter zie ik geen complete bedrijven gaan Yammer’en..