Statenweg
Statenweg Nieuws 23 september 2008

T-Mobile G1 ziet levenslicht; vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de VS [Update]

Vandaag introduceerden Google en T-Mobile tijdens een speciale persconferentie in New York de eerste telefoon met Google’s mobiele open source-besturingssysteem Android aan boord: de T-Mobile G1. Het toestel zal vanaf 22 oktober verkrijgbaar zijn in de US voor $179,- bij een tweejarig contract en wordt in november verwacht in de UK. In andere Europese landen, waaronder Nederland, zal de G1 vanaf het eerste kwartaal van 2009 verkrijgbaar zijn. Een online stream van de persconferentie is beschikbaar op de website van T-Mobile.

Op verschillende fronten lijkt de G1 de directe concurrentie met de iPhone aan te gaan. Lees verder voor een overzicht.

Amazon MP3
De G1 biedt de gebruiker volledige toegang tot de online muziekwinkel van Amazon voor het downloaden van DRM-vrije muziek. Individuele nummers en albums zullen voor respectievelijk 89 dollarcent en $6,- verkocht worden. Net als bij de iPhone zal het alleen mogelijk zijn muziek te downloaden indien het toestel beschikt over een wifi-verbinding. Eerder gingen al geruchten dat Google en T-Mobile met Amazon in zee zouden gaan.

Ondersteuning voor Google Apps
Uiteraard biedt het toestel van Google en T-Mobile uitgebreide ondersteuning voor de verschillende webdiensten van Google, zoals Google Search, Google Calander, Google Talk, Google Maps (inclusief Street View en Traffic) en YouTube. Een speciale Compass Mode binnen Street View helpt de gebruiker bij het oriënteren. Middels ingebouwde zoektechnologie kan eenvoudig gezocht worden binnen het toestel.

Webbrowsing en e-mail
De eerste telefoon met Android heeft standaard een webbrowser aan boord die bediend kan worden middels het touch screen en net als Safari en Google Chrome gebaseerd is op het open Webkit. De e-mail client ondersteunt POP3 en IMAP. ‘Push’ is beschikbaar, maar alleen in combinatie met Gmail. De software biedt geen ondersteuning voor Microsoft Exchange.

Media speler
De G1 ondersteunt ACC, MP3 en WMA evenals diverse videoformaten.

Android Market
Het nieuwe toestel biedt toegang tot Android Market voor het downloaden en aanschaffen van applicaties. In tegenstelling tot de App Store van de iPhone zal Android Market een open platform zijn zonder strenge toelatingseisen.

Synchroniseren
Er zal geen desktopapplicatie beschikbaar komen om het toestel te synchroniseren. Synchronisatie met alle Google Apps vindt op de achtergrond plaats ‘over the air’.

Toestel specificaties
De G1 komt met een 480×320 inch touch screen, 3,1 megapixel camera, 5 uur spreektijd, verwisselbare batterij, 1GB MicroSD kaart (maximum is 8GB), GPS ondersteuning, accelerometer, wifi, 3G (HSDPA) en Bluetooth.

Het toestel beschikt verder over een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord en een trackball aan de voorzijde. Het biedt in eerste instantie alleen ondersteuning voor Word-, Excel- en PDF-documenten, maar door de ontwikkeling van software door derden zal het toestel naar verwachting snel meer formaten ondersteunen. Daarnaast heeft het een SIM-lock (T-Mobile). Net als bij de iPhone zal het vooralsnog niet mogelijk zijn de G1 te gebruiken als modem voor de laptop. Een groot gemis is een 3,5 mm headphone-aansluiting. De gebruiker is dus aangewezen op headsets.

Reageer op artikel:
T-Mobile G1 ziet levenslicht; vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de VS [Update]
Sluiten