Stil protest bij opening Apple Store Belfast

Door: Jan David Hanrath - 32 reacties

We zijn de lange rijen inmiddels gewend wanneer er een nieuwe Apple Store wordt geopend ergens op deze aardkloot. In Belfast was er afgelopen weekend echter iets merkwaardigs te zien.

Zoals de BBC toont in een verslag voor BBC News, kwamen er op 20 september om 9.00 uur, naast de inmiddels vertrouwde Apple geïnspireerde t-shirts en incidentele Apple-tatoeage, veel mensen binnen met een bijzonder t-shirt aan. Twee botten en een doodshoofd. Wat zou dat kunnen zijn?

Het blijkt een stil protest van de ontwikkelaars van een geweigerde iPhone app. Het gaat om het digitale stripverhaal Murderdrome, dat volgens Apple iets te gewelddadig was voor een plekje in de App Store.

Wat vind jij? Doet Apple er goed aan om dit soort applicaties te verbieden?

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  gomo

  Apple is eigenaar van de Apple Store en mag er mee doen wat het wil. Niemand is verplicht een product van Apple te kopen. Als Apple een product niet wenst te plaatsen is dat hun recht. Dit is een perfect staaltje van censuur op een goede (mijn persoonlijke mening) en rechtmatige manier gebruikt.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Er zijn grenzen tussen censuur en beschaafd iets tegenhouden, hopelijk wint het laatste.. ???

 • Profielfoto
  Thijs van Tol

  V&D bepaalt toch ook zelf wat ze verkopen?

 • Profielfoto
  iDecide

  Zo is het natuurlijk wel, de App Store is van Apple en het is hun eigen recht om bepaalde Apps niet te accepteren. Maar alleen omdat iets geweld bevat zou ik een zwakke reden vinden om het te verbieden. Natuurlijk ken ik deze ‘strip’ zelf niet, dus het zou goed kunnen dat er dingen in voor komen die net iets te ver gaan.

  Bestaat er eigenlijk iets zoals een leeftijdsgrens voor bepaalde App’s in de App Store?
  Lijkt me namelijk best handig, omdat er ook best wel bepaalde nuttige App’s (dus niet bovenstaande) met informatie zouden kunnen bestaan wat niet bestemd is voor de jeugdigen onder de iPhone/iPod Touch-gebruikers.

 • Profielfoto
  DutchClick

  Het gaat in alle gevallen natuurlijk om het hoe en waarom. Natuurlijk is Apple baas in eigen buik, maar trekt dit soms wel heel rigide.
  Het bovenstaande vind ik ook verre van smaakvol, maar wie ben ik…
  En nee, *censuur* is nooit goed! Kiezen voor goede smaak, waarden en normen is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik denk dat apple geen leeftijds restricties wilt hebben op de apps, dit brengt een hoop gedoe met zich mee.

 • Profielfoto
  sally

  Apple moet zorgen voor duidelijkheid. Als je iets ontwikkelt dat geweigerd wordt, kun je er verder niets mee (neem ik aan). Zonde van de investering. Bittere pil.

 • Profielfoto
  LEXY

  Belachelijk die censuur. Ze jagen ontwikkelaars ermee weg.

 • Profielfoto
  Soeki

  @ Absrnd, waarom hebben ze dan op de iPhone een parental control?

  ik snap wel dat ze dat doen… het is toch een beetje krom van Apple, wat heeft is de nut van parental control…. ik denk dat 99% het toch niet gebruikt word,

 • Profielfoto
  JTD

  Iedereen doet er goed aan om dit soort applicaties te verbieden.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Even de site gechecked en kan het niet anders dan eens zijn met Apple. Leeftijdscontrole is vrij lastig op een iPod of iPhone (inloggen voor het starten van de app ofzo?) en de comic is behoorlijk gewelddadig en bloederig.

 • Profielfoto
  the_one

  Bij het activeren van je iTunes account moet je toch je leeftijd invoeren? En bij iedere aankoop wordt toch naar de iTunes-server verbinding gemaakt, dus kan kan er meteen een check plaatsvinden of de koper 18+ is.

  @Mac-aholic (hieronder): ow, dat wist ik niet. Ik was al >18 toen ik mijn iTunes-account aanmaakte:) . Ok, dan snap ik eigenlijk helemaal niet waarom er geen 18+ content in de AppStore mag?! Ik had gehoopt op een leuke shooter-game (iets als Quake 3 oid), maar dat gaat dan ook niet….

 • Profielfoto
  Mac-aholic

  @the-one
  Dit klopt niet helemaal wat je schrijft. In de iTunes Store kun je alleen kopen als je 18 bent, want je maakt een account aan met een creditcard. En voor een creditcard moet je 18 zijn. Alleen een giftcard kan die check niet doen.

 • Profielfoto
  brinkey

  Ik bepaal zelf wel wat ik wel of niet kan op mijn iphone. Zodra een spel juridisch niet door de beugel kan is er de wet die daar een stokje voor steekt. Daar heb ik Apple niet voor nodig.

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Ik vind dat Apple zelf mag beslissen wat ze wel of niet willen verkopen en dat ze zonder opgave van reden applicaties van ontwikkelaars mogen weigeren in hun AppStore.

 • Profielfoto
  Rub3n

  Prima, zo’n strip hoeft toch niet.

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Ik vind het belachelijk. Waarom zijn er richtlijnen, als Apple zich er zelf toch niet aan houd? Hypocrisme van de bovenste plank.

 • Profielfoto
  MacBooky

  Tja, als de heren hun strip willen verspreiden is er altijd nog de webapp!
  Apple heeft wat mij betreft het volste recht zelf te bepalen wat er in de etalage ligt. Van censuur kan geen sprake zijn, daar Safari de makers nog steeds alle mogelijkheden biedt …

 • Profielfoto
  liesebirdie

  jup, goeie van Apple: dit is niet echt boeiend en smaakvol voor de iPhone, koop de strip gewoon in het echt als je em zo graag wilt hebben.

  Zo’n app zou de iPhone schade aandoen:)
  btw: ze doen wel iets rondom leeftijd: die iPint moet je 16 jaar of ouder voor zijn, daar vraagt de appstore ook naar.

 • Profielfoto
  swalaza

  Geen protest voor Official Apple Store in Amsterdam centrum hoor;-)

 • Profielfoto
  Islandsvinur

  Het gesloten karakter houdt mij er in ieder geval van af om ten eerste een iPhone aan te schaffen en ten tweede ervoor te gaan developen. Het schijnbaar willekeurig applicaties weigeren zou mij als developer in ieder geval niet lekker zitten, je bent immers volledig afhankelijk van Apple of je applicatie ├╝berhaupt gebruikt kan gaan worden, laat staan dat je er geld aan kan verdienen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @MegaChriz en anderen: momenteel kan Apple inderdaad zelf bepalen wat het in de Store zet. Maar ‘zonder opgaaf van reden’ dingen weigeren is niet erg sjiek en, zolang je zegt op zoek te zijn naar nieuwe developers, niet erg handig.

  De iPhone/Store lock-in is bovendien een constructie waarvan je je kunt afvragen in hoeverre hij wettelijk helemaal in de haak is. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als iemand eens een proefproces begint (anyone?…), want het resultaat zou Apple wel eens kunnen tegenvallen. Voor dit soort situaties hebben we anti-kartelwetgeving (en andere), tenslotte.

 • Profielfoto
  Toinef

  Ik snap dat apple baas in eigen winkel is maar er is geen andere manier (legale) om een app aan te schaffen dit maakt het dus censuur, waar hopelijk wat aan gedaan gaat worden

 • Profielfoto
  Zuurpruim

  Het nadeel van de iPhone Lock-in begint steeds duidelijker te worden.
  Ben benieuwd hoe lang ze dit vol kunnen houden.
  Wat mij betreft mag Neelie er wel eens kritisch naar kijken.

 • Profielfoto
  Steff

  Waarom moest Apple nou een geweldige telefoon ontwikkelen. Het grootste negatieve punt van de iPhone is de populariteit. Iedere gast vleesverspilling kan zo’n apparaat kopen, iedereen kan er programma’s voor maken en wat krijg je… niets meer dan gezeur en geouwehoer.

  Het zijn de mensen die hun verstand kwijt zijn geraakt. Als ze er echt zo mee hadden gezeten hadden ze een PDFje kunnen maken, die kinderlijk eenvoudig met de iPhone te zien is dankzij de webbrowser Safari.

  :sealed:

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Gohja misschien was het voor 99% een app die er perfect doorkon, maar er moet maar 1 tepel in voorkomen om hem dan volledig te weigeren.. die zorgt dan voor 1% teveel.

 • Profielfoto
  dinck

  Stel je je eens voor hoe het zou zijn als Apple alleen software op Macs zou toestaan die in een Macstore gekocht konden worden en dan software zou bannen (gelukkig zijn er altijd hackers!).
  Het gesloten concept van iPhone en App Store deugt gewoon niet.
  En daarbij wil ik geenszins zeggen dat ikzelf behoefte zou hebben aan Murderdrome. Maar, zoals de oude Fritz al zei: “Lass jeder auf seiner fa├žon gl├╝cklich werden”.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Bij iedere keer dat een app wordt geweigerd hoor ik dezelfde argumenten van mensen die vinden dat de app niet hun smaak was en het daarom niet erg vinden. Ook hoor ik iedere keer het argument dat V&D of andere zaken “toch ook niet alles verkopen”.

  Wat daarbij iedere keer vergeten wordt, is dat dit zinloze argumenten zijn zolang er voor de appstore geen alternatief is. Als Apple weigert, kun je hoogstens nog jailbreaken.

  Zolang dat het geval is, zou Apple alleen mogen weigeren als het de telefoon beschadigt, functionaliteit bedreigt, of veiligheidsrisico’s meebrengt. Het recht om te selecteren op slechte smaak, zeden, geweld etc. heb je jezelf dan eigenlijk zo goed als ontzegd. Pas als er ook een Bijenkorf en een Hema zijn, kan de V&D selectiever zijn.

 • Profielfoto
  gomo

  @ahenket: Niets van Apple kopen als je bezwaar hebt met hun werkwijze. Apple kan iedere app weigeren en hoeft vind ik daar nog niet eens uitleg over te geven (wel netjes dat ze het doen). Het is hun eigen toko en bestieren dat zoals zij dat (binnen de wet) willen. Het publiek stemt met de portemonnee.

  Aan de andere kant is het de ontwikkelaars gelukt om aandacht voor hun geweigerde product te generen en dat is toch ook weer prachtig.

  Eigenlijk toch niets mooier als het hele systeem werkt.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Gomo: “Aan de andere kant is het de ontwikkelaars gelukt om aandacht voor hun geweigerde product te generen en dat is toch ook weer prachtig.”

  En leg mij dan eens uit hoe die ontwikkelaars iets aan die aandacht kunnen hebben zolang ze op *geen enkele manier* hun product kunnen verkopen?…

 • Profielfoto
  gomo

  @ilja.nieuwland: “En leg mij dan eens uit hoe die ontwikkelaars iets aan die aandacht kunnen hebben zolang ze op *geen enkele manier* hun product kunnen verkopen?…”

  Ze hebben het gezellig gehad, gelachen en zich vermaakt bij de opening van de store. Verder kan ik mij indenken dat hun web site flink wat meer hits heeft gehad dan gewoonlijk. En wellicht dat dit een aanzet voor een discussie is die zich doorontwikkelt (of niet).

  Het hebben van een product dwingt niets af.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @gomo Ik koop idd niets van de appstore, omdat ik vanwege de belachelijke koppelverkoop ├╝berhaupt geen iPhone heb. Als ik die ooit nog eens zou bezitten, heb ik geen keuze dan daar mijn apps te betrekken. Als dat punt je nu nog steeds ontgaat, dan weet ik niet wat dat nog verandert. De iPhone is van Apple, niet Disney. Het is geen ‘family-phone’ ofzo, Het is gewoon een telefoon. Op TV kun je zeggen dat je gewoon naar de volgende zapt. Op de iPhone, wat verder een prima platform kan zijn, word je betutteld en gekeurslijfd.