Oplichter iPhonehelpdesk waarschijnlijk in Rusland of Brazilië

Door: Koen van Tongeren - 32 reacties

Rob van Z. is voortvluchtig. De man achter iPhonehelpdesk.nl heeft binnen een paar weken duizenden Nederlanders opgelicht door simlockvrije iPhones te verkopen zonder deze te leveren. Emerce heeft de zwendel geanalyseerd en denkt ook te weten waar Van Z. nu zou kunnen zijn.

Het begon allemaal drie maanden terug toen iPhonehelpdesk.nl beweerde simlockvrije iPhone 3G modellen te kunnen leveren. Hiervoor moest wel vooruit betaald worden met credit card. Volgens medewerkers van het bedrijf is Van Z. vervolgens op zoek gegaan naar iPhones zonder simlock in België, Italië en Rusland maar wist hij niet meer dan enkele tientallen modellen op de kop te tikken. Deze telefoons werden verstuurd naar klanten waarvan bekend was dat ze actief waren op Apple en iPhone fora. Daarmee wist iPhonehelpdesk.nl vertrouwen te wekken bij een grote groep geïnteresseerden. Al snel bleek echter dat er verder geen iPhones meer verstuurd zouden worden terwijl inmiddels duizenden mensen hun bestelling vooruit hadden betalad.

Toen begin augustus op sites als OMT en internetoplichting.nl de eerste argwanende berichten opdoken was het al te laat. iPhonehelpdesk.nl was niet meer bereikbaar en Rob van Z. was met de noorderzon vertrokken met naar schatting 700.000 euro die hij ongeveer 2000 gedupeerden afhandig heeft gemaakt.

De Stichting Criminaliteitbestrijding Nederland heeft een onderzoek gedaan naar deze zaak dat aan Justitie zal worden aangeboden. Dit onderzoek biedt geen uitsluitsel over de vraag of Van Z. met voorbedachten rade heeft gehandeld of dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt rond de beschikbaarheid van simlockvrije iPhones en uiteindelijk vluchten verkoos voor het oplossen van de problemen. De stichting denkt wel te weten waar Van Z. uit zou kunnen hangen: na een laatste geldopname op Schiphol is hij waarschijnlijk vertrokken naar Rusland of Brazilië. Helaas biedt dat weinig perspectief voor de duizenden goedgelovige iPhone fans die waarschijnlijk naar hun geld en hun iPhone kunnen fluiten.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  aaa

  :D zo wat wil je er tegen doen, kan helemaal niks. Ben zelf ook een keer opgelicht. Heb toen een bestelling gedaan bij een bedrijf wat al jaren draaide. Nou hij was falliet gegaan uit eindelijk maar had nog een ver stuur achter stand van zo wat een half jaar.

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Je kon erop wachten dar iemand de iPhone gekte ging misbruiken.

  Sterkte aan alle gedupeerde!

 • Profielfoto
  iJeroen

  Oeh, heb ik even mazzel… ik heb nog een tijd op die site rondgehangen…

 • Profielfoto
  wouwout

  2000 bestellingen? wie trapt daar nou in?

 • Profielfoto
  Joshua1

  @wouwout

  2000 mensen;)

 • Profielfoto
  Melle

  blijkbaar toch nog 2000mensen he
  En vanaf als er een man of tien tevreden zijn telefoon heeft ontvangen… Tja waarom zou je het dan ook niet doen he. Ik versta het wel.

 • Profielfoto
  frankuh

  Duizenden, duizenden?? Dan vind ik voor 2000 een beetje overdreven hoor.

 • Profielfoto
  iKittay

  beetje oud nieuws, stond een maand geleden al in de krant: brazilie is zn favo vakantieland en zn vriendin is russisch, vandaar…

 • Profielfoto
  Steff

  Het blijft een prachtig verhaal en ik kan het Rob ook zeker niet kwalijk nemen zolang mensen zelf zo dom blijven zomaar geld over te maken.

 • Profielfoto
  fanatic

  toch knap dat je dat voor elkaar krijgt 2000 mensen is niet niks:P

 • Profielfoto
  inawt

  @iKittay
  Klopt, heb ik ook gezien.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Ooit zal de GPS-functie van zijn iPhone 3G zijn onderduiklocatie verraden :p

 • Profielfoto
  Yannes

  Het is inderdaad een erg domme fout. Mensen maken het geld gewoon even over en denken er verder niet bij na. Die mensen zijn veeltste gemakkelijk, gewoon even geld overmaken en het komt er wel. ???

 • Profielfoto
  Statenweg

  Mensen zijn gewoon veel te ‘hebberig’. Daar komen ongelukken van.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En dan te bedenken dat mensen mij maar een vervelende negatieve lul vonden toen ik ergens helemaal aan het begin van dit verhaal het niet vertrouwde.:p

 • Profielfoto
  koen

  Die OMT link werkt niet… :O

 • Profielfoto
  Statenweg

  Die discussie is ook al lang verwijderd. Wel grappig dat daar wel naar verwezen wordt:p

 • Profielfoto
  niels

  Sorry, maar wat een collectieve domheid. Er IS geen mogelijkheid tot unlocken van de iPhone 3G op dit moment (toen dus ook niet). Zodra die er is staat het zelfs in de Volkskrant en de NOS zal er ook vast wel even vermelding van maken. Tot die tijd kan zo’n iPhone dus alleen maar in het buitenland ‘van de vrachtwagen’ zijn gevallen. Dan mag er toch bij en weldenkende consument een lampje gaan branden.

  Belangrijker nog: je kan de iPhone bij T-Mobile voor €30 per maand en een paar tientjes eenmalig meekrijgen. En wat je aan abonnement voor die drie tientjes per maand krijgt is werkelijk spotgoedkoop. Alleen dat internetabonnement kost bij veel providers al €15-€20, en dan bieden ze vaak nog niet eens die snelheid. Dan moet je die bundel voor een tientje er nog bij zien te krijgen. En visual voicemail. Nee, met een simlockvrije iPhone van €350 wordt bellen en internetten écht niet de helft goedkoper hoor. Stelletje grienerds.

  En die fabeltjes over zwak bereik vallen ook wel wat mee. Dat lag grotendeels aan de firmware, niet aan T-Mobile. Die overigens haar netwerk nu verbeterd.

  Ach, laat die mensen toch naar hun geld fluiten. Stel ze krijgen het terug, wat dan? Dan geven ze het wel weer op een andere foute wijze uit.

 • Profielfoto
  falleri

  Dus, omdat mensen dom zijn, is het geoorloofd ze op te lichten?
  :angry:
  Ik ben zelf de laatste die op dit soort aanbiedingen af zou gaan, maar dat er hier mensen zijn die de zwendel haast goed praten omdat het zo dom is van de kopers.. tsk. Ga je schamen zeg. Ik vind het echt sneu voor de gedupeerden.

 • Profielfoto
  Wild pigeon

  @ Falleri

  I second that!

 • Profielfoto
  william89

  eigen schuld wie is er nou zo idioot??? Echt stom dat je daarin trapt, ik werd vanaf dag niet geloofd…. Nu mijn bewijs wel laat maargoed

 • Profielfoto
  koen

  In het artikel op internetoplichting.nl staat gewoon zijn achternaam (rijmt op fazanten:p )

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Bestrijden is met IJ en niet met EI… In de zin van ‘strijden” en ook net zoals in ‘wedstrijd’.

 • Profielfoto
  soulutions

  @nielsth: je vergeet voor het gemak de iPhones die zonder simlock werden aangeboden (wat nou ‘vallen van vrachtwagens’?). In dit schrijven van je geeft aan dat je ook maar een massamens bent en lekker meedoet met wat grote bedrijven je opdragen: ‘Dáár kopen met dàt abonnement, anders niet…’ En als het niet is wat men beloofd, ga je er ook nog zooo in geloven de fouten niet aan T-mobile liggen, dat je dat hier gaat verdedigen. Waarmee je ook jouw foute keuze probeert te verantwoorden. Je bent gewoon als al die anderen een mak schaap die achter de kudde aanhobbelt. Dus snap ik niet waar je je ‘superioriteit’ vandaan haalt om zo te denken te kunnen reageren… Ik heb wel medelij voor de gedupeerden, zowel die van deze oplichting, als die mensen die bij T-mobile een prachtapparaat hebben gekocht i.c.m. een abonnement wat voor velen een teleurstelling is… :sealed:

  Daarbij is dit erg oud nieuws en nu zelfs letterlijk overgenomen van Bright.nl ???

  Blijft dat zo? Gaan we nu op beide sites letterlijk dezelfde info krijgen? Kun je beter (weer) samengaan… ;)

 • Profielfoto
  Stewie

  @ Steff, Yannes en andere cynische mensen: Er zijn altijd domme mensen, daarom is oplichting verboden. Heeft met bescherming van mensen te maken. Je weet wel, sociaal gedrag en zo. Iedereen wordt opgelicht of het nu om je verzekering, huis of reparatie aan je auto gaat. Zijn we daarom niet allemaal ook overgestapt van Windows naar Mac OSX? :p

 • Profielfoto
  t551248

  Zo zie je maar weer je altijd een risico neemt wanneer je de verkopende partij niet goed kunt doorlichten. Het blijft oppassen geblazen…

 • Profielfoto
  jf

  Voor iedereen die een beetje op de hoogte was van het hoe en waarom rondom de iPhone, zag je al van verre aankomen dat iphonehelpdesk lang al zijn beloftes niet zou kunnen nakomen. Maar dat het hier op uit zou draaien had ik ook niet durven vrezen, mijn gevoel was dat de levering hooguit veel langer zou duren dan beloofd.

  Erg jammer voor de gedupeerden, het was een beetje een zaak met een luchtje, maar in eerste instantie was onze robbie vooral een profiteur, géén oplichter.

 • Profielfoto
  athens

  Triest, maar vooral van de mensen die erin trappen. Wat was er nu op tegen om gewoon naar de reguliere handel te gaan?

  Trouwens zelf met mijn iPhone G3 16gb geen enkel probleem, alles snel, stabiel en een genot om mee te werken.

 • Profielfoto
  supergrover

  misschien kunnen we hem bellen op zijn iphone:p

 • Profielfoto
  Chantal C.

  Lijkt me toch te achterhalen aan de hand van zijn paspoortnummer welke vlucht hij genomen heeft. Of heb ik het mis? ???

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Ik ben een van de gedupeerden helaas. Je kan achteraf makkelijk zeggen dat het dom is maar ik was 1 van de eersten die besteld had en was nog geen nieuws over e.v.t latere levering tot geen levering. Wanneer iemand een bedrijf heeft (mr z media bv) en heeft al verschillende projecten gehad waaronder hulp van forum leden van OMT ga ik er niet meer vanuit dat je wordt opgelicht. Ik zou er nu zo weer in trappen en ik denk meer mensen. De kans acht ik nog vrij hoog dat hij meer gevlucht is dan er met een pot geld vandoor te gaan want laten we eerlijk zijn, 700.000 euro is niet echt een bepaald hoog bedrag waarmee ik voortvluchtig wil zijn, dan ga ik toch liever voor een paar miljoenen.

  Heb inmiddels een iphone met turbosim ergens anders besteld en ontvangen zodat ik toch mijn vodaphone kaart kan blijven gebruiken.

  @nielsth: T-Mobile zuigt!!!

 • Profielfoto
  iKittay

  @supergrover

  het is hem nog niet gelukt om zn iphone te unlocken, dus dat zal wel niet gaan….