Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 september 2008
Leestijd: 2 minuten

Oplichter iPhonehelpdesk waarschijnlijk in Rusland of Brazilië

Rob van Z. is voortvluchtig. De man achter iPhonehelpdesk.nl heeft binnen een paar weken duizenden Nederlanders opgelicht door simlockvrije iPhones te verkopen zonder deze te leveren. Emerce heeft de zwendel geanalyseerd en denkt ook te weten waar Van Z. nu zou kunnen zijn.

Het begon allemaal drie maanden terug toen iPhonehelpdesk.nl beweerde simlockvrije iPhone 3G modellen te kunnen leveren. Hiervoor moest wel vooruit betaald worden met credit card. Volgens medewerkers van het bedrijf is Van Z. vervolgens op zoek gegaan naar iPhones zonder simlock in België, Italië en Rusland maar wist hij niet meer dan enkele tientallen modellen op de kop te tikken. Deze telefoons werden verstuurd naar klanten waarvan bekend was dat ze actief waren op Apple en iPhone fora. Daarmee wist iPhonehelpdesk.nl vertrouwen te wekken bij een grote groep geïnteresseerden. Al snel bleek echter dat er verder geen iPhones meer verstuurd zouden worden terwijl inmiddels duizenden mensen hun bestelling vooruit hadden betalad.

Toen begin augustus op sites als OMT en internetoplichting.nl de eerste argwanende berichten opdoken was het al te laat. iPhonehelpdesk.nl was niet meer bereikbaar en Rob van Z. was met de noorderzon vertrokken met naar schatting 700.000 euro die hij ongeveer 2000 gedupeerden afhandig heeft gemaakt.

De Stichting Criminaliteitbestrijding Nederland heeft een onderzoek gedaan naar deze zaak dat aan Justitie zal worden aangeboden. Dit onderzoek biedt geen uitsluitsel over de vraag of Van Z. met voorbedachten rade heeft gehandeld of dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt rond de beschikbaarheid van simlockvrije iPhones en uiteindelijk vluchten verkoos voor het oplossen van de problemen. De stichting denkt wel te weten waar Van Z. uit zou kunnen hangen: na een laatste geldopname op Schiphol is hij waarschijnlijk vertrokken naar Rusland of Brazilië. Helaas biedt dat weinig perspectief voor de duizenden goedgelovige iPhone fans die waarschijnlijk naar hun geld en hun iPhone kunnen fluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.