Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 13 september 2008

OMT App Store favorieten: meten is weten!

Met al die Moppentappers, hoogvliegers en herrieschoppers zou je bijna vergeten dat de iPhone en iPod touch ook nuttiger doelen kunnen dienen dan enkel vermaak.

Daarom kijken we in deel drie van de OMT App Store favorietenserie naar programma’s die het uiterste uit de iPhone en iPod touch halen om je te dienen van al dan niet wetenschappelijk verantwoorde gegevens onder het mom: meten is weten!

Dual Level
Waterpassen zijn inmiddels in overvloed te vinden in de App Store. Niet verwonderlijk want met de ingebouwde accelerometer weet elke iPhone of iPod touch ongeveer wanneer ie recht of schuin gehouden wordt. Het programma Dual Level verdient binnen deze categorie echter een status aparte. Niet alleen omdat het in tegenstelling tot anderen gratis is maar ook omdat het programma eenvoudig te bedienen is en tegelijkertijd horizontale en verticale ‘waterpasheid’ kan meten.

De enige instelling die Dual Level vraagt is het kalibreren van de accelerometer op een vast oppervlak om er zeker van te zijn dat de resultaten accuraat zijn. Je zal daarom eerst een echte waterpas moeten regelen voordat je met de virtuele versie aan de gang kan, maar eenmaal gekalibreerd zorgt Dual Level ervoor dat je altijd en overal mooie rechte hoeken kan afmeten.

Seismometer
Woonachtig in de omgeving van Slochteren, lawaaiige buren of een hogesnelheidslijn naast je huis? Dan weet je als geen ander dat trillingen heel vervelend kunnen zijn. Dergelijke bevingen zijn te meten met een zogenaamde seismometer, maar die zijn groot en duur. Gelukkig kan het tegenwoordig een stuk compacter en goedkoper dankzij het App Store programma met de toepasselijke naam Seismometer.

Dankzij de accelerometer in de iPhone en iPod touch registreert Seismometer trillingen die vervolgens met een virtuele naald worden opgetekend op een net zo’n virtuele rol papier. Helaas zeggen de resultaten weinig voor mensen die gek zijn op cijfers want veel verder dan een grote of kleine uitslag op het papier komt Seismometer niet. Desalniettemin blijft het een amusant programma waar je je voor € 0,79 zeker geen buil aan valt. Daarbij hebben de makers een update beloofd met meer functies, dus hou Seismometer in de gaten.

Decibel Meter
Per jaar lopen 22.000 jongeren gehoorschade op door het luisteren naar te harde muziek in clubs en op feesten. Maar ja, hoe weet je wanneer het aantal decibellen dat je om de oren vliegt iets te veel van het goede is? Je raadt het al, ook hier biedt de iPhone uitkomst. Dankzij Decibel Meter kan je iPhone nu ook dienen als… euh decibel meter.

De makers van Decibel Meter waarschuwen wel bij voorbaat voor het feit dat de microfoon van de iPhone niet geschikt is voor professionele geluidmetingen maar voor ‘entertainment use’ voldoet het programma aan de verwachtingen. Een grafische equaliser laat je zien hoe hard de herrie om je heen is en het programma rekent tegelijkertijd een gemiddeld aantal decibellen uit. Dat betekent nooit meer tutende oren na een avondje stappen en dat voor een spotprijsje van € 0,79!

Roller Coaster
Ben jij een achtbaantijger die wekelijks in het grootste pretpark van Flevoland te vinden is? Ken jij de python inmiddels uit je broekzak? Vergeet voortaan dan niet je iPhone of iPod touch mee te nemen want met dank aan Roller Coaster Physics maak je er een compleet achtbaan meetinstituut van.

Nadat je Roller Coaster Physics start krijg je 10 seconden de tijd om je iPhone of iPod touch in je broekzak te stoppen. Daarna registreert het programma met behulp van de accelerometer de G-krachten die op je uitgeoefend worden tijdens de rit. Na afloop kan je per seconde de minimale, maximale en gemiddelde G-kracht teruglezen. Heb je meteen wat te doen in de rij voor het volgende ritje.

Eerdere OMT App Store favorieten:

Reageer op artikel:
OMT App Store favorieten: meten is weten!
Sluiten