OMT App Store favorieten: join the social

Door: Koen van Tongeren - 17 reacties

Als je ooit tegenover iemand met een iPhone hebt gezeten moet het fenomeen je bekend voorkomen: iPhone asocialiteit. De symptomen zijn talrijk: snel een mailtje checken, even een blogje lezen, tussendoor een Twittertje posten en ga zo maar door. Met een iPhone in handen zou je bijna vergeten dat er nog een wereld om je heen is.

Daarom vandaag een aantal iPhone applicaties die het contact met de buitenwereld in stand houden zonder dat je je vingers van het touchscreen af hoeft te halen, onder de noemer: join the social!

Twittelator (pro)
Twitter kennen we allemaal, al schijnt niemand uit te kunnen leggen welk doel gediend wordt met het rondsturen van korte stukjes tekst waarin je vertelt waar je bent, met wie, waarom en hoe lang of welke gedachtenspinsels er in je hoofd omgaan. Toch is het mateloos populair en blijkt de iPhone een ideale Twitter-updater, met zo’n 10 dedicated Twitter applicaties in de App Store.
Onze voorkeur heeft Twittelator, een elegante (gratis) applicatie waarmee je je eigen feed kan updaten en voorzien van zelfgemaakte foto’s. Daarnaast kan je eindeloos browsen in de enorme hoeveelheid Twitterfeeds. De pro versie (€ 3,99) stelt je zelfs in staat om meerdere Twitter accounts te beheren, waardoor je privé en zakelijk keurig gescheiden kan houden. Je mag je eetdate tegenover je dan misschien negeren, virtueel ben je met Twittelator de sociaal bewogen held.

Rooms
Het online socialiseren is eigenlijk al heel oud (in internet jaren). Aan het eind van de jaren ’80 begon het allemaal met het Internet Relay Chat protocol, kortweg IRC. Het werd mogelijk om met grote groepen mensen tegelijkertijd te communiceren via tekstberichtjes: de chatroom was geboren in zijn meest pure vorm. Elke vorm van expressie in kleur moest nog wel via codes uitgevoerd worden en visueel kwam je niet verder dan een zelfgemaakte ASCII tekening.
Weliswaar zijn er sindsdien grote (audiovisuele) stappen gezet maar toch lonkt de ouderwetse chatroom voor velen. Voor € 2,39 kan die behoefte nu bevredigd worden met Rooms, een good old IRC chatroomprogramma voor de nieuwste portable internet communicator. Met Rooms zit je nooit verlegen om een praatje in één van de vele chatrooms. De interface laat nogal wat te wensen over, maar voor wie vroeger ooit ‘Ircle’ op z’n Mac gedraaid heeft is het een zege.

PhotoSwap
Een foto zegt meer dan duizend woorden, die uitspraak kennen we allemaal. Toch verkiezen we uiteindelijk altijd weer het woord voor het beeld als het op online communicatie aankomt. ‘Dat moet anders kunnen’ moet de softwarebouwer Padadaz gedacht hebben.
Het bedrijf heeft onlangs de gratis applicatie PhotoSwap uitgegebracht waarmee uitsluitend via foto’s gecommuniceerd kan worden. Het werkt als volgt: je neemt binnen het programma een foto, die wordt aan een willekeurige andere PhotoSwapper gestuurd. Tegelijkertijd krijg je er zelf eentje terug van iemand anders, waarbij je via Google Maps kan zien waar de foto genomen is. Het klinkt allemaal wellicht wat basaal maar PhotoSwap blijkt in de praktijk een verschrikkelijke verslaving los te maken bij velen, je bent gewaarschuwd.

Voordat je je vol overgave sociaal stort op internet nog een kleine waarschuwing: in tegenstelling tot het echte leven is online niets wat het lijkt, dat maakt de aangrijpende korte film The Parlor wel duidelijk.

Eerdere OMT App Store favorieten:

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  AAPL

  Net nog mijn Facebook app naar 2.0 geupdate:)
  Photoswap net ook eens geinstalleerd..

 • Profielfoto
  Bor

  Inderdaad. Ircle is heel erg. Over Twittelator moet ik zeggen dat ik liever Twinkle gebruik.

 • Profielfoto
  Taconew

  Als je ooit IEMAND met een iPhone hebt gezeten?

  Volgens mij klopt de zin niet helemaal, kan de zin niet beter aangepast worden naar: “Als je ooit in je handen hebt gezeten met een iPhone” of iets in die trant.

 • Profielfoto
  iJoost

  Mag het met één S?

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Taconew

  Hehe of wat dacht je van deze:

  Als ooit iemand met een iPhone heeft gezeten?

  Dat zou wat zijn… zit je in de nor, heb je toch je iPhone voor al je sociale contacten. hehe.

  Misschien moest het wel zijn:

  Als je ooit NAAST iemand met een iPhone hebt gezeten.

 • Profielfoto
  surrelmar

  Grote afwezige is de Facebook applicatie die vanochtend is geupdate naar 2.0!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  PhotoSwap is echt een aanrader. Erg leuk op momenten dat je even niks te doen hebt. Geef het wel een paar keer een kans omdat de lol afhangt van de persoon die je krijgt toegewezen als Swappartner..

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Note to self: geen artikeltjes midden in de nacht schrijven zonder check achteraf.;-)

 • Profielfoto
  timkro

  “een twittertje posten” hoort “een tweet posten” te zijn.

 • Profielfoto
  disruption

  Hahaha, Timkro, je hebt gelijk :D :D

 • Profielfoto
  uhmmm

  Hmm jammer dat je voor Rooms wel naar de US appstore moet:)

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Nee hoor, gisteren nog gedownload in onze Hollandsche App Store.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Als we dan toch zeuren over foutjes,het is een zegen, geen zege.

 • Profielfoto
  awesomemac

  Vind zelf FaceBook een van de netste en handigste sites (met een handige iPhone app), maar ja, in Nederland zitten we “vast” aan Hyves hè?

 • Profielfoto
  Marieke van Osch

  Veel van mn vrienden hebben ook een iPhone, gezellig samen asociaal doen is het leukste:-)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  jaa, gezellig op een terrasje met elkaar gaan tweeten :p

 • Profielfoto
  defores

  BeejiveIM vind ik echt super kost een paar centen (12,99) maar werkt stabiel en zeer snel. MSN werkt er echt prima op.

  PhotoSwap zal ik dadelijk ff testen.