NBC vs. Apple: miljoen shows verkocht in twee weken

Door: Statenweg - 3 reacties

De terugkeer van NBC in iTunes eerder deze maand heeft het Amerikaanse mediaconglomeraat bepaald geen windeieren gelegd. Afgelopen week maakte Apple namelijk bekend in ruim twee weken tijd meer dan een miljoen shows van NBC verkocht te hebben via de iTunes Store. Een deel hiervan is het resultaat van de HD-afleveringen die het bedrijf ter promotie gratis beschikbaar heeft gesteld na opnieuw in zee te zijn gegaan met Apple. Vooral The Office, Heroes en Saturday Night Live (iTunes-links) zijn populair.

NBC en Apple hebben al enige tijd een conflict over de invloed die de netwerken kunnen uitoefenen op het vaststellen van de prijzen voor TV shows. Het machtsvertoon bereikte vorig jaar een hoogtepunt toen NBC besloot zich volledig terug te trekken uit de iTunes Store en zelf met een alternatief kwam. Eerdere berichten dat Apple concessies gedaan zou hebben om NBC terug in te krijgen in iTunes worden door Apple tegengesproken. “…they are participating under the same terms with all of the other content providers,” aldus Eddy Cue van Apple.

Naast de afhankelijkheid van iTunes, vrezen mediabedrijven de beperking die Apple voert waardoor gekochte films en TV shows alleen te bekijken zijn op de iPod en niet op concurrerende apparaten. Om deze reden werken de bedrijven aan een open standaard voor kopieerbeveiliging om gebruikers in de gelegenheid te stellen hun videomateriaal ook op andere spelers te bekijken, zolang het materiaal binnen het ‘domein’ van de gebruiker blijft.

Hoewel uit het feit dat momenteel 30% van meest verkochte tv-shows afkomstig is van NBC (tegen 40% vóór de terugtrekking een jaar geleden) blijkt dat het bedrijf een belangrijke partner is voor Apple, bevestigt de succesvolle terugkeer van het mediabedrijf de machtige positie van iTunes. De bedrijven achter de populaire televisieseries benadelen zichzelf indien zij niet vertegenwoordigd zijn in Apple’s iTunes Store.

Binnenkort zal de nieuwe herfstprogrammering van NBC beschikbaar zijn in de Amerikaanse iTunes Store.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Bor

  The Office = cool. Ik heb ze alleen allemaal al.

 • Profielfoto
  hitcher

  Ik vrees dat het kopen van programma’s in Nederland echter niet mogelijk is ivm met rechten.

 • Profielfoto
  swalaza

  ik vrees met hitcher mee..
  de film industrie zit muurvast als het alleen al gaat om de maatschappijen met wie (producenten van) tv shows of films contracten aangaan.

  zo is het bijv. niet alleen jammer voor ons klein kikkerlandje dat we op iedere amerikaanse film of serie minimaal een maandje langer moeten wachten en dat de meeste films & series dan al minder interessant zijn om te (ver)kopen via itunes nl.. zelfs al zouden ze verkocht mogen worden in de itunes nl store.

  een us itunes account nemen en klooien met gift cards van ebay is natuurlijk een optie, maar dan alsnog zonder ondertiteling..

  ach ja, hopen op betere tijden, of gewoon de huidige manieren van films bekijken/verkrijgen handhaven en blijven uitbuiten (die natuurlijk niet al te best zijn voor de filmindustrie)

  :D :D