Na de eeePC nu ook de eeeMAC?

Door: Lucas Raggers - 64 reacties

De eeePC is een hit in windowsland. Wat het is? Een kleine laptop van Asus die vooral opvalt doordat hij kleiner is dan de gemiddelde laptop. Kleiner afgemeten aan de breedte en lengte, want de MacBook air is qua volume veel kleiner omdat hij zo dun is. De eeePC wordt daarnaast met een handicap geboren, want hij beschikt over een trage processor, heeft een klein scherm en wordt veelal met Linux geleverd.

Waarom het dan toch een hit is, is de prijs. De eeePC is te krijgen vanaf 250 euro. Dan heb je wel niet de mooiste, de snelste of de handigste computer, maar toch zeker de goedkoopste.

Scott Gilbertson is een ondeugende jongen, want hij heeft nu Mac OS X draaiende gekregen op de eeePC. Een nadeel: het geluid doet het niet. Een filmpje kijken is er dus niet bij. Maar details doen er bij een proof of concept niet toe. Hij heeft Leopard draaien op een ASUS Eee PC 1000H (550 dollar) met een 10 inch scherm (1024×600), een 1.6 Ghz Intel Atom processor, 1 Gb ramgeheugen en een 80 Gb harde schijf.

Rest de vraag: zit jij te wachten op een legale eeeMAC? Moet Apple in deze markt springen van een beperkte laptop voor weinig geld?

Reacties

64 reacties
 • Profielfoto
  sven-

  Nee, zit ik niet op te wachten. We hebben de MacBook Air al, en de eeePC vind ik té klein.

  Bovendien gaat het bij Apple vooral om het maken van goede producten. Niet om het maken van producten voor een lage prijs.

 • Profielfoto
  Lexis

  Wat heb je nou aan een trage laptop.
  Geen reet, je moet alleen maar wachten. eeePC is te klein. En geen mac.
  Bovendien doet het geluid het niet.

 • Profielfoto
  JWB

  Laat ik daar vanmorgen nou net aan heb zitten denken! We zullen het volgende week zien!

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Nah idd Apple is kwaliteit en niet waardeloze Asus spul. Maar dat probleem met het geluid ken ik wel. Ik ken iemand en die had OS X Tiger op een laptop gezet en daar deed het geluid het ook niet. Dan heb je er geen hol aan eigenlijk:P. Een dove Mac heb je dan soort van;).

 • Profielfoto
  proud

  1.6GHZ valt toch goed mee?

 • Profielfoto
  BenDover

  En als je zulke verhalen op het forum zet krijg je dit:


 • Profielfoto
  Statenweg

  Op de eeePC moet je geen volledige Windows of MacOSX willen draaien. Het apparaat is met zijn lage configuratie er op afgestemd om slechts enkele dingen goed te kunnen. Het beste draai je dus een Linuxversie die door de fabrikant zo is aangepast dat alleen die bepaalde functies aanwezig zijn (daar leent Linux zich uitstekend voor). De eeePC is geen goedkope pc, maar een apparaat dat met zijn specificaties is afgestemd op een bepaald gebruik, namelijk: onderweg een handig apparaat bij je hebben waarop je kunt internetten, tekstverwerken en meer van deze niet veel eisende toepassingen. Je betaalt alleen voor wat je nodig hebt, meer moet je ook niet van het apparaat verwachten. Ik vind het een mooi ding:)

 • Profielfoto
  Tomaat

  Hoezo windowsland? Hij wordt ook gewoon met Xandros Linux geleverd.

  Daarbij is het doel van deze reeks anders dan het huidige laptopsegment, waarin je laptops vind die vergelijkbaar zijn met prestaties van een gemiddelde desktop computer. Deze kleine laptopjes zijn gemaakt om eenvoudige taken als het lezen van E-mail en dat soort ongein onderweg te kunnen doen zonder een latop van 3 kg mee te moeten sjouwen.

  Zelf heb ik een eeePC 900 met Ubuntu Linux erop en ik vind het een gewelig apparaat(je)! Een Apple laptop met een schermpje van 9″ lijkt mij erg leuk maar ik zie het niet gebeuren.

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Tomaat: precies wat ik bedoel :)

 • Profielfoto
  awesomemac

  Geen idee of de kwaliteit goed of redelijk is van deze Asus laptops, maar moet wel bekennen dat ik er wel geïnteresseerd naar heb gekeken. Klein, fijn, Linux en de prijs hè? Voor dat geld kan hoef je niet meer zo zuinig te zijn met je Asus. Kapot na twee jaar? Koop dan maar weer een nieuwe.

  Maar goed, het bleef alleen bij het kijken ernaar hoor, mijn MacBook en iMac zullen niet vervangen worden hoor :D

 • Profielfoto
  martijnsch

  MacBook Air?
  Ok das wel een dure eeeMAC:p

 • Profielfoto
  Bergbewoner

  Lijkt me niet. Apple is een bedrijf wat zegt dat het geen beperkingen wil hebben ten opzichte van functionaliteit.

  Dus zo’n ‘beperkte laptop’ zullen we van Apple wel niet zien. Een kleinere uitvoering van de huidige Macbook zal er uiteindelijk wel komen, met de hit van EEEpc in het achterhoofd. Daarbij zal de prijs van 999 euro (nu) afzwakken naar 500 euro, lager gaat Apple niet!

  Ps. Een uitgebreidere iPhone zou overigens al veel dingen kunnen doen, die de EEEpc nu al kan. Misschien dat daar de focus wel op komt te liggen.

 • Profielfoto
  R-Flow

  In zekere zin gaat de iPod touch al de kant op van een eeePC. Alleen de verpakking (uiterlijk) is anders.

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Op papier vind ik de EEE geweldig van Asus, maar van het kleine schermpje gaan m’n ogen echt pijn doen. Jammer genoeg niets voor mij. Vind de Powerbook 12″ echt nog steeds fantastisch!

 • Profielfoto
  slewes

  Kwam de eee niet van dezelfde fabriek als die van Apple?

 • Profielfoto
  Kees G

  Nou mijn lijkt een heel klein Apple’tje wat. Ik maak fietsvakanties en houd mijn vakantieverslag bij op een PDA met een mobiel toetsenbord. Op de fiets kan ik geen Macbook meenemen die past niet in mijn stuurtas. Nu lijken er steeds minder PDA’s te komen met een los toetsenbord. Ik heb een nieuwe nodig daar mijn vorige een palm in het water terecht is gekomen toen mijn fiets om viel. Ik sta nu voor de keuze een Asus met 7 “” scherm of een Palm TX met een los extra scherm.
  kgr

 • Profielfoto
  Nikita

  Ik heb d’r een, de 901 om precies te zijn. Hetzelfde als de 1000H, maar dan met een 9″ scherm en een 12 Gig SSD. In elk geval, het is een prima ding. Ideaal om zijn draagbaarheid, dus makkelijk overal naar toe mee te nemen (weegt net iets meer dan een kilo en de batterij houdt het met gemak 6+ uur uit – met Wifi aan). Geen enkele Mac in dit segment.

  Tuurlijk zijn er nadelen; klein toetsenbord en het draait op Windows — maar verder… Ik gebruik ‘m ook niet als hoofdcomputer. En daar is geen enkele laptop in dit segment voor bedoelt, uiteraard. Dus mocht Apple met zo’n ding komen (en ik betwijfel het), dan moet je het ook niet als zodanig benaderen. Waar ik ‘m voor gebruik is internet, email, een filmpje kijken en foto opslag op vakantie. En dat gaat prima met een 1,6 GHz Intel Atom; daar heb je echt geen 2,5 GHz Core2 Duo voor nodig…

  Mócht Apple met een EeeMac komen, dan zou ik ‘m zo halen. Mits de prijs op hetzelfde niveau ligt als die van een EeePC, dus zo rond de 400 euro.

 • Profielfoto
  iSneaker

  Geef mij maar een Mac tablet, compleet touchscreen. Lijkt me GEWELDIG!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vind het een erg leuk ding die eee PC. En denk er toch wel hel hard aan om er één te kopen. Uiteraard wel de allerkleinste met Linux.

  Dus Apple mag ermee komen. Met OS X light?

 • Profielfoto
  Vai Martino Vai

  alsjeblieft niet zeg. Dat ding is echt veels te klein. De maat van een macbook is prima en is een stuk sneller.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Het lijkt me niet zinnig voor Apple om hier in te duiken. Met een simpele gestripte Xandros Linux kun je Skypen, je Google Docs/mail lezen en chatten met het thuisfront. Precies dat wat je nodig hebt als je onderweg bent. Voor het serieuzere werk neem je natuurlijk gewoon een Macbook Pro mee en laat je die eeePC thuis :p

 • Profielfoto
  Luidspreker

  Apple moet dit gat zeker gaan opvullen. Ze kunnen het alleen niet laten om beperkte pc’s tóch duur te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de Mac mini.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Stond een tijd terug ook al eens in de bright dat ze osX draaiden op een eeePC, niks nieuws dus.

  En of we op een kleinere macbook zitten te wachten? Ik niet. In ieder geval niet met normale leopard erop…teveel functies voor zon kleine laptop, zeg maar.

 • Profielfoto
  Hengheng

  @KarelWillem

  Inderdaad, de kleinste, maar wel van Apple.
  Het woord geil komt in me op…

 • Profielfoto
  iJust

  Herinnert niemand zich nog de lancering van de eerste iMac? Die werd toch ook aangekondigt als een klein, licht betaalbaar Macje, vooral bedoeld voor internet?

  en daarna de eMac, van zodra de iMac G4 uitkwam…

  Apple maakt heus wel internetcomputertjes dus.

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Ik wil er wel een hoor!

 • Profielfoto
  P.lonsbad

  Eigenlijk zit ik wel te wachten op een mac product dat in mijn jaszak (doktersjas) past… Wat ik zo leuk vind aan Apple is dat alles zo naadloos met elkaar samen draait, en dat wil ik ook wel in zo’n klein laptopje… Een iPhone zou dat ook kunnen, maar die zijn gewoon echt te duur hier in België, om ook je dossiers op de draaien… (dat zou kunnen via een mobile me – toepassing, maar je bent dan immers veel te lang online om betaalbaar te blijven)…
  De prijs blijft daarbij graag wel beperkt, want het zou gaan om een ‘extensie van je mac’…

 • Profielfoto
  dropshot

  Nooit begrepen dat Apple van de 12″ is afgestapt. Perfect formaat, kan alles en mag best 2x zo duur zijn dan een beperkt Eee’tje.

 • Profielfoto
  iDuck

  Mocht Apple met een netbook (zo heten die ienieminie laptops) komen, wordt het zeker een succes.
  Tik dit berichtje nu met een Acer Aspire One, 9″, een Intel Atom erin op 1,6 GHz, gewicht minder dan 1kg en dit alles is echt niet traag. Video’s, muziek, flash etc. draaien prima. Mijn iBook G4 1,33 GHz was minder krachtig ;)Al bij al een geweldig leuk ding met een kwaliteit die je (althans ik) niet van Acer verwacht. En dat voor minder dan €300.
  Maar als Apple met iets dergelijks komt op Leopard, dan koop ik die meteen. Handig!

 • Profielfoto
  r2d2

  Dit is toch wel heel oud nieuws?!

  Nee ik zit niet te wachten op een “legale” Eeepc.
  Een computer met daarop een legale install van OSX voldoet prima!

  Ondeugende jongen? Helaas heeft Onmorething de realiteit nog niet helemaal onder ogen. Dit onderwerp loopt al maanden. Wel goed dat ze eindelijk een artikel posten over dit onderwerp. Veel Apple liefhebbers hebben OSX werkend gekregen op de MSI Wind en de Asus EeePC.

  Overigens is de MSI Wind een prima alternatief deze ondersteund OSX volledig;-)

  Eindelijk eens aandacht voor de Mac Clones. OSX for everyone!

 • Profielfoto
  santi

  Breaking the law! Breaking the law!

 • Profielfoto
  r2d2

  Breaking the law..

  zucht… zucht..

 • Profielfoto
  awesomemac

  Zal het nummer van Judas Priest wel opzetten dan, maar ja, deze Asus met OS X heeft dan geen geluid, wordt een stille Judas Priest dan…

 • Profielfoto
  Toinef

  @iduck

  Ik heb ook een aspire one maar ik vond linpus lite toch wel wat te beperkt, ik heb onderhand ubuntu geinstalleerd.
  Maar mijn uit eindelijke doel is toch leopard.
  En zodra je linpus lite (ja het is een lichte versie van linpus/fedora 8) er afhaalt merk je toch al de beperkingen

 • Profielfoto
  johnnysclub

  Die had ik enkele dagen geleden in de reclameboekjes zien staan,ik dacht:’wat een rommel’.

 • Profielfoto
  BloomPod

  die eeePC is wel handiger dan de Macbook air, maar zeker niet aangenamer ! zeer slechte specs. maar ook zeer goedkoop

 • Profielfoto
  Angelzilla

  Oud nieuws. Is al eerder gedaan in 2007:

  http://uneasysilence.com/archive/2007/11/12654/

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Kan dat lelijkertje iets dat mijn iPhone niet kan?
  Nee, einde oefening.

 • Profielfoto
  Genius

  Tja.. Vind de Macbook eigenlijk al te klein…

  Daarnaast vind ik het vrijgeven van OSX bullshit. Nu is het prima afgestemd op de beschikbare apple hardware. Als je het vrijgeeft krijg je dat driver gezeik weer. Ook zal niet alle hardware ondersteund worden en zal OSX gebreken gaan vertonen. No go, wat mij betreft.

  Daarnaast zou ik me een beetje knullig voelen als ik zou moeten OSX’en op mijn PC. Je bent dan toch een beetje net-nie…

  OSX hoor je te draaien op de (perfect vormgegeven) hardware waarvoor het geschreven is.

 • Profielfoto
  milann

  Misschien een 10″ Macbook.. Met redelijke specs voor een prijsje van rond de €600,-……

  Misschien ideaal voor mensen die veel in de auto/trein zitten. En voor internet en mail gebruik…

 • Profielfoto
  jeroenth

  eeeMac lijkt mij niks,
  10”? ja dat kan nog net.;)

 • Profielfoto
  The_Envoy

  Apple concurreert niet op prijs, maar op productdifferentiatie door gebruiksgemak en stabiliteit. Met een low-budgetmac gaan we de verkeerde richting uit.

 • Profielfoto
  eiskoud

  als mac dat in een mooi jasje stopt denk ik dat dit een mooie stap is tussen de iphone en de mbair. heerlijk voor onderweg te werken.. je kunt toch lekker je toetsenbord gebruiken en zit niet met een grote laptop op schoot..

 • Profielfoto
  GrizzDesign

  Lijkt me voornamelijk “eee” (op z’n engels uitgesproken), om dit te moeten gebruiken. Leopard zal er niet lekker op draaien lijkt me.

  de i-mac (NL=ENG, i=eee) zal dan zeker een intel core (2) duo moeten hebben met 2 GHz en 1 GB RAM, en een harddisk van toch wel 1200 GB. Of nouja…. het word denk ik niks.

  Als het goedkoop en goed mogelijk is, dan moet het van Apple komen (sprekende over de Mac Tablet, ook wel TouchBook of MacBook Touch genoemd… Zie ook de ModBook)
  http://www.axiotron.com/index.php?id=modbook

 • Profielfoto
  SvS

  Wat een onzin dat het niks aan is zonder geluid. Er zijn .tig dove mensen die geen films zouden kunnen kijken omdat ze niet kunnen horen? Dus irrelevant. Nee ik ben niet doof, maar film kijken zonder geluid is prima te doen, hoor!

  Verder; we hebben ipod touch/iPhone al. :D

 • Profielfoto
  GoingStrong

  Een vriend van me heeft OS X ook al een poos draaien op zo’n lilliputter-pc.
  MET GELUID. Zo’n nerd is hij wel.
  :D

  @ SvS: Film kijken zonder geluid is geen reet aan.

 • Profielfoto
  datadirected

  Ik zit er wel op te wachten. Mijn Macbook Pro is te lomp om lekker mee te kunnen sjouwen op school en eigenlijk ook te duur vind ik… bijna € 3000,00 Juist als aanvulling lijkt me zo’n heel goedkoop draagbaar dingetjes perfect. Mijn iPhone is duidelijk te klein om lekker aantekeningen op te kunnen maken en zo’n gulden middenweg (zo zie ik het echt) zou erg gelegen komen. De Air is gewoonweg te duur als kladblok, althans voor mij.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Laat Apple maaf komen met een eeeMac met iPhone GUI!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Budget Apple laptoop.. Ik zeg JA!!

 • Profielfoto
  Genius

  Paupers.. Ik zeg nee! Apple moet exclusief blijven, bovendien is de Macbook toch al een budget laptop?

 • Profielfoto
  Anoniem

  Jaaaa… Apple is reuze exclusief, je ziet op straat bijna nooit een Apple-product.

  Zucht…

  Als iemand die de tijd heeft meegemaakt dat Apple ECHT exclusief was kan ik je verzekeren dat dat ook niet echt ideaal was. Ik leef nog altijd liever in een wereld waar OSX de norm is dan in eentje waarin Windoos de toon zet.

 • Profielfoto
  nookie

  Waarom niet?
  Misschien niet voor jou of mij, maar misschien wel voor iemand die een ”normale” Apple te duur vindt. als Apple dit introduceert, krijgt het misschien in de toekomst meer klanten die van een kleine laptop overstappen naar een ”normale” laptop en op deze manier de markt kunnen gaan versterken van Apple.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple moet niet alleen in de markt springen met een kleine goedkope laptop, ik ben ervan overtuigd dat Apple dat ook gaat doen. Het zou wel heel vreemd zijn om dat niet te doen. Je kunt het niet meer maken om voor je goedkoopste laptop 1000 euro te vragen – ook al zijn wij hier overtuigd van de kwaliteit. Het moet goedkoper. Dat was met de iPod zo en het gebeurde ook. Dat was met de iPhone zo en het gebeurde ook. Ook de iMacs zijn een aantal malen in prijs verlaagd. Nu de Macbooks. Een goedkoop, klein en handzaam instapmodel voor 599 of 699. Dat lijkt mij prima. Dan haal je jongeren naar binnen en dus de grootste groep nieuwe klanten voor de toekomst.

 • Profielfoto
  Melle

  Naar een film kijken zonder geluid is zeker te doen.
  Seks zonder klaarkomen ook. Cafe’s zonder bier ook.
  Allemaal te doen. Windows is zelfs goed te doen.
  Te doen.

 • Profielfoto
  McPherson

  Mooi dat iedereen loopt te roepen zonder het zelf uitgeprobeerd te hebben dat hij traag is……dat ding heeft een 1,6 Processor en dus net zo snel als een MB Air. Verder kost hij geen reet en is hij niet bedoeld om zwaar video’s mee te gaan editen.

  Het is bedoeld als simpele laptop die niks weegt en dus ‘bijna’ altijd bij je kan hebben. Waarom zou zo’n ding vastlopen op Safari of een Word…..of zelfs stikken op een video’tje. Wil je zwaardere dingen doen op een Laptop, koop je toch lekker een die het wel aankan?

  Maar goed, dit was mijn mening….. :sealed:

 • Profielfoto
  macosxfreaky

  ja ik zit er wel op te wachten
  een 10 of 11 inch

  geen 7 inch

 • Profielfoto
  PLAGU3LORD

  Doe maar maar zo’n “Macbook Mini”, en het liefst met een touchscreen. Maximum prijs 599 euro.

 • Profielfoto
  Pieterr

  Doe mij maar liever een Medion Akoya E1210.
  Dan heb je tenminste genoeg interne storage om er echt leuke dingen mee te doen. :-)

 • Profielfoto
  Nikita

  @ gijsraggers: Flash e.d. kunnen niet op je iPhone ;)
  Maar ik vind het niet echt te vergelijken met elkaar…

  Hoe dan ook… Ik denk zeker wel dat er markt is, er zijn namelijk zat mensen die 999 euro voor een MacBook (die niet eens DVDs kan branden!!) belachelijk duur vinden (“Voor de helft kan ik ook een 15 inch laptop kopen die meer kan” – wel zonder OS X en mindere hardware, maar daar kijken we even overheen…).

  Hoe het ook zij, een EeePC is niet bedoeld als volwaardig laptop en moet ook niet zo worden beoordeeld en gebruikt… Gelukkig is de prijs er ook naar.

  Aan de andere kant, ik denk niet dat OS X even soepel draait als WinXP of een light-versie van Linux op een Atom 1,6 GHz met 1 GB geheugen. Wellicht de dual-core versie die later komt, maar niet zoals de specs er nu voorliggen.

 • Profielfoto
  NTG

  prima hoor, als er zoiets zo komen, maar dan moet het wel veeeeeel mooier worden dan die eeePC’s

 • Profielfoto
  chatsmit

  prachtig toch !:-)

 • Profielfoto
  AST

  1024×600, en dan een dock ter grote van 20% van het scherm… Je snapt het niet… :sealed:

 • Profielfoto
  ottovds

  ja, ja, zoals de mac mini zeker… De grootste fout die apple de laatste jaren heeft gemaakt samen met ipod hifi.

  Zou het wel kunnen gebruiken als opvolger van mijn trouwe pb12inch

 • Profielfoto
  Bolle1961

  ik zit er niet echt op te wachten, ik ben een Linux ( Ubuntu ) man :p :p
  ik heb een EeePC900 met Ubuntu 8.04.1 werkt fantastisch, uiteraard geen video bewerken ed, maar daar zijn dit soort netbooks ook niet voor bedoeld

  maar ik denk wel dat er zeker een markt voor is, lekker compact en OS X

  ik gebruik ook OS X 10.4.11 op een iMac G3 400, hoofdzakelijk voor TomTomHome en tegenwoordig iTunes

  quote :
  Nah idd Apple is kwaliteit en niet waardeloze Asus spul.

  Apple kwaliteit is dezelfde als in gewone pc’s / laptops
  Nvidia / ATI grafische chips
  Intel processors
  enz.
  beetje kortzichtige opmerking dus