Komt Google met eigen browser? [UPDATE]

Door: Lucas Raggers - 49 reacties

Google chrome is de naam. Althans, als we de strip mogen geloven waar blogoscoped.com vandaag mee op de proppen kwam. In een uitgebreide 38 pagina’s tellende strip wordt uitgelegd waarom Google met een eigen browser komt en wat de features zijn.

Google chrome is een open source browser die gebaseerd is op WebKit; dezelfde motor die schuil gaat onder Safari. De browser is anders dan andere browsers doordat het verschillende processen onder de motorkap scheidt. Hierdoor wordt de browser betrouwbaarder en sneller.

Daarnaast krijgen tabs in Google chrome een grotere status dan in huidige browsers. De tabs staan op het niveau van een venster in Safari. Iedere tab heeft dus zijn eigen knoppen en url-veld. Wanneer de browser uitkomt is nog niet bekend.

Ben jij toe aan een browser van Google? Is de markt verzadigd?

UPDATE
Google heeft op haar weblog officieel Google chrome aangekondigd. Het stripboek is ook vrijgegeven. Een bètaversie van Google chrome komt morgen uit in meer dan 100 landen. Windows only.

Reacties

49 reacties
 • Profielfoto
  mac osx rules

  Nee. GEEN-NIEUWE-BROWSER.

 • Profielfoto
  kobekes

  Nu betaalt Google de browsers om Google als standaard zoekrobot te implementeren (destijds bekend geraakt bij Safari, gisteren nog een serieus bedrag betaald aan Mozilla). Niet geheel onlogisch dus…

 • Profielfoto
  DoppieDoppie

  Laat maar komen die browser van Google, die jongens (en meisjes) weten zeer goed waar ze mee bezig zijn en begrijpen de moderne internetbezoeker. Innovatie voorop!

 • Profielfoto
  Speedooo

  Ach blijf denk ik toch bij Safari, maar verzadigd begint het onderhand wel een beetje te worden

 • Profielfoto
  Superfly

  Moterkap?

 • Profielfoto
  LittleJohnny

  Lijkt mij alleen maar goed.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Afgezien van de nightly-builds van WebKit staat Safari enorm stil de laatste jaren. Het is nog altijd m’n main browser.

  Maar met name de plugins maken FireFox heel erg krachtig. En de 3 release is heel innovatief op nieuwe elementen. Vooral op gebied van beveiliging laat Safari steken vallen; geen anti-phishing filter, geen out-the-box-adblocking. Weinig tot geen controle over Cookies, restricties.

  Apple moet meer gebruik gaan maken van Core-animation en snufjes als highlighting zoals bij het zoeken. En de debug-mogelijkheden uitbereiden; breakpoints in javascript debuggen, etc. etc.

 • Profielfoto
  Joshua1

  Hoe meer browsers hoe beter.

 • Profielfoto
  Lucas Raggers

  Breakpoints debuggen? Plugins? De reden dat ik na jaren nog bij Safari zit, is omdat het clean en simpel is. Ik hoef niks meer dan dat wat Safari heeft. Dat is denk ik ook de grootste groep mensen (mainstream). Daarom zal Safari geen kerstboom worden zoals Firefox. Denk ik.

 • Profielfoto
  Bergbewoner

  Prima, kom maar op, hoe meer hoe beter. En bovenal: hoe meer ideeën, hoe beter ze worden, hoe breder we ze terug zien.

  Ik vind bijvoorbeeld het idee om tabs boven de adresbalk weer te geven nu al briljant, veel duidelijker!

 • Profielfoto
  Maced.2

  leuk…maar zal dan wel voor windhoos zijn. ….ik heb aan safari wel genoeg )

 • Profielfoto
  kleini

  Comic coming back soon, the server is a bit stressed right now.
  More info on Google Chrome is in the blog post…

  Duidelijk is OMT niet de enige die dit nieuws uitbrengt:p

 • Profielfoto
  Rolf

  Laat maar zien

 • Profielfoto
  univers11

  als het zig aan de webstandaarden houd heb ik er niet zoveel problemen mee, hoewel ik eigelijk niet zit te wachten op nog een browser om mn websites te testen:(

 • Profielfoto
  Afroman

  Hoe meer concurrentie hoe beter! Dan maakt merk A het beste product. En dan moeten de andere merken betere producten uitbrengen.:)

  En je hebt zelf veel meer keus.

 • Profielfoto
  Pjotr NL

  boeit me eerlijk gezegd niet zo. Ik ga die toch niet gebruiken

 • Profielfoto
  prullenbak

  @maced2: Leg mij nou eens uit wat er zo moeilijk is aan het typen van het woordje windows?

  ontopic: Als ie beter is dan het huidige aanbod, ben ik van de partij…maar voorlopig ben ik zeer tevreden met safari. (of IE7 voor pc)…firefox ben ik nooit een fan van geweest…

 • Profielfoto
  nicksuy1

  @prullenbak: komaan IE7. Die is niet alleen traag, maar heeft al meer problemen met websites gegeven dan Safari.
  De enige keren dat het de websites beter weergaf, was als ze speciaal voor IE waren aangepast.

  Bovendien ken ik veel medestudenten (ICT) die stilaan beginnen te weigeren van de standaarden af te wijken en zelfs een bericht laten verschijnen dat de website beter te bekijken is in FF als de browser IE is. Ze passen de website nog wel aan, maar net voldoende dat alles te lezen is op de website, niet dat het er netjes uitziet.

  ontopic: hmm een nieuwe browser. Dit kan goed nieuws betekenen, maar ik wacht wel even af tot hij daadwerkelijk meer is dan een stripverhaal…

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Safari is toch wel een beetje een prul aan het worden,en op dit ogenblik ben je eigenlijk verplicht om minimaal 3 browsers op je Mac te hebben,eigenlijk te gek voor woorden.
  Als Google met een browser op de proppen komt die alles kan wat ik nu doe met Safari,Opera en Firefox,ben ik de eerste die hem download.

 • Profielfoto
  SebastienK

  Ik denk dat ik hem zeker ga gebruiken als ze kunnen waarmaken wat ze zeggen in die strip. Als elke tab afzonderlijk werkt hebben ze echt wel iets wat andere browsers obsolete maakt want ik haat het wanneer ik dat pizzawheel zie verschijnen en heel safari blokkeert om dat één pagina op het web problemen geeft. Het lijkt me een goeie zet en kan aanzetten tot een nieuwe browser revolutie zoals ten tijde van de camino browser die toch wel de grondlegger was voor hoe we nu surfen met safari.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  He ja fijn, Google gaat nog meer browse-info van ons vastleggen. Tenminste, zou me niets verbazen als dat een ‘standaard feature’ is… Zou een gouden zet zijn van Google namelijk, en voor hen de grootste reden om een eigen browser te lanceren. World domination op browse-gebied…

 • Profielfoto
  SebastienK

  Enkel Windows? Schandalig!

 • Profielfoto
  blt

  @Zaphod_B

  Precies, de enige reden voor Google om hun eigen browser uit brengen is dat hun klanten nu niet persé Gmail hoeven te gebruiken om ze totaal plat te kunnen scannen, nee, nu krijg je NOG betere Google Ads aan de zijkant door gewoon te browsen! Hoe handig. En hoeveel geld gaat Google daar wel niet mee verdienen.
  Geef mij maar gewoon Firefox:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Windows only?? Ik blijf toch lekker Safari gebruiken hoor. Firefox vind ik heel traag.

 • Profielfoto
  sypie

  Safari heb ik enkel gebruikt om FireFox mee te downloaden, verder niet. Het is wel zo dat FireFox3 de Mac niet doet slapen als die aan staat. Als Google in z’n eerste release van Chrome beter z’n best doet dan heeft het best een goede kans van slagen.

 • Profielfoto
  Justus

  @MacAanZee: gebruik je wel de laatste versie van firefox die is twee keer sneller dan safari.

  Dat is wel vervelend voor Firefox, waren wel de beste maatjes. Onlangs las ik nog een artikel over firefox dat Google wellicht nooit zelf een eigen browser zal maken. Het wordt wel cool. Een merge van webapps en computer apps. Fluid van Google. Cheers :D

 • Profielfoto
  Xenophon

  @Lucas Raggers op maandag 1 september 2008 23:06
  Breakpoints debuggen? Plugins? De reden dat ik na jaren nog bij Safari zit, is omdat het clean en simpel is. Ik hoef niks meer dan dat wat Safari heeft.

  Veel van die zaken zitten er al in. Schakel ‘ontwikkel’ maar eens in via de voorkeuren van Safari. Dat is het debug-menu. Voor jou niet belangrijk, maar voor ontwikkelaars wel. Dat is ook de bedoeling van JS debuggen; code kunnen schrijven die perfect voor Safari werkt.

  En veiligheid heb jij als ‘leek’ ook nodig, zelfs in een clean + simpele Safari. En plugins als ‘Adblock plus’ en de ‘Web developer toolbaar’ maken FireFox heel bruikbaar op een Mac.

  Maar inderdaad, pluspunt waarom ik nog altijd Safari gebruik is omdat het snel en simpel is. Ik denk dat daarom Google ook dezelfde basis (webkit) voor hun browser neemt.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Google gaat hard, straks koopt het Apple over…
  Maar denk dat dit vooral voor windows land goed uitkomt mits het een veilige browser is ivm virussen spyware adware en dat soort gespuis

 • Profielfoto
  Raf.be

  Er komt ook een versie voor de Mac (en Linux) hoor. Zie op http://googleblog.blogspot.com/2008/09/fresh-take-on-browser.html

  Quote: “We’re releasing this beta for Windows to start the broader discussion and hear from you as quickly as possible. We’re hard at work building versions for Mac and Linux too, and will continue to make it even faster and more robust.”

 • Profielfoto
  prullenbak

  @nicksuy1: IE7 ja…voor de pc is dat de fijnste browser die er is vind ik.

  En het klopt dat veel ict-studenten dat soort meldingen op sites plaatsen, deels omdat ze zelf ok helemaal gek zijn van FF…ik vind het niet netjes. Je moet zorgen dat je site er op alle gangbare browsers (IE6 en 7, FF, safari en evt opera) goed uitziet en te gebruiken is. Hoe lastig en vervelend dat ook is omdat sommigen (idd IE, maar dan wel vooral versie 6) zich niet aan de standaarden houden. Maar uiteindelijk telt het wat de eindgebruiker van je site op zn scherm krijgt, onafhankelijk van welke browser hij/zij gebruikt…en veel (heeeel veel) mensen gebruiken nou eenmaal IE.

  en weer ontopic: Die schermen van google chrome zien er niet verkeerd uit, opschieten met die mac-versie…aso’s!;)

 • Profielfoto
  Gijs1

  De nieuwe IE8 staat deels in het teken van anoniem surfen. Andere browsers hebben daar ook steeds meer opties voor. Dat is tegen het zere been van Google: zij leven van kennis over de surfer ! Vermoedelijk wordt Chrome de beste browser ter wereld, te beginnen bij Windows, logischerwijze, want juist daar is IE toch nog steeds heer en meester en het gevaar dus het grootst.

  Of er een Mac versie komt zal dus vooral er van afhangen hoe Apple met privacy omgaat;-)

  De betalingen die Google doet aan browser fabrikanten verworden in mijn ogen vooral afkoopsommen voor optionele (ipv standaard) privacy instellingen.

 • Profielfoto
  Xenophon

  Wat een onzin.

  Zo’n private-modus werkt alleen client-side. Hij blockeert cookies, en voorkomt dat er een history wordt aangelegd op de computer. Het loggen bij Google loopt daardoor geen enkel gevaar; via je IP weten ze toch altijd wie je bent. (En wat je zoekt).

  Een simpele database met ip-adressen met je google-login eraan gekoppeld kan de connectie al maken.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Volgens mij is er nooit echt een geheim van gemaakt dat google opslaat wat de mensen zoeken…google trends-data komt niet uit de lucht vallen.

  Maar het is wel paranoia om te denken dat google geinteresseerd is in wat jij precies zoekt. “ooo pietje heeft gezocht op ‘goedkope keuken’ en op ‘opel corsa’ Laten we hem spammen!” NEE DUS! Zo werkt het echt niet…Wel interessant is om te weten waar de meeste mensen naar zoeken. En daarvoor gebruiken ze ook jouw zoekgedrag, ja. Boeiend…

 • Profielfoto
  hennep

  Safari -> Private Browsing

 • Profielfoto
  Cloudsurfer

  Nog meer reden op Google te kopen, Apple!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Microsoft kietelen blijft leuk.

 • Profielfoto
  joffrie

  Alsof er nog niet genoeg browsers zijn, uiteindelijk ziet men het bos niet meer door de bomen.

 • Profielfoto
  jeroenth

  Ik dacht dat Google het grootste bedrijf was met apple computers?

 • Profielfoto
  univers11

  @Gijs1 dat werkt niet, er blijven toch bestanden op je pc staan…
  http://webwereld.nl/articles/52506/privacymodus-ie8-laat-sporen-achter.html

 • Profielfoto
  Lexis

  windows only, das dan een beetje jammer, had hem graag geprobeerd.
  Apple is ook al met Safari 4 bezig en daar verwacht ik wel wat van.

 • Profielfoto
  univers11

  hij is er:) maar de meeste hier kunnen hem voorlopig niet gebruiken:(

  volgens wat vrienden is hij razendsnel, nu maar hopen dat de rest ook allemaal klopt.

 • Profielfoto
  hennep

  wow, ik heb hem even getest onder bootcamp. en het werkt echt super snel. ik vind alleen de tekst een beetje blokkerig overkomen, maar dat komt door windows?!:D

  kan niet wachten op de mac versie

  goed werk van google

 • Profielfoto
  kleini

  jammer dat ik me voorgenomen heb om onder bootcamp geen connectie met internet te maken, anders zou ik hem ook al testen…

 • Profielfoto
  GrizzDesign

  Het comic book is nu ook te zien op een derde locatie.
  Namelijk bij Google.com/chrome.

  Deze is in hogere kwaliteit, en dit zal ook de hoofdlocatie zijn.

  –> http://www.google.com/googlebooks/chrome/

 • Profielfoto
  Kobes

  Onder Parallels is hij flitsend snel en ook op mijn oude Windows bak draait hij als een tierelier. Kan niet wachten op de Mac versie, perfecte browser!

 • Profielfoto
  Jakobbb

  Ik gebruik Opera voor de PC. Dacht tot nu dat het de snelste browser was, maar Chrome laat Opera vér achter zich qua snelheid.

 • Profielfoto
  cmug

  Google Chrome stuurt surfgedrag naar zoekgigant
  zie: http://www.security.nl/artikel/22954/1/Google_Chrome_stuurt_surfgedrag_naar_zoekgigant.html
  Net als hun G-mail wordt je gebruik netjes vastgelegd zodat ze bijv gericht kunnen adverteren.

 • Profielfoto
  ottovds

  hopen dat ie dan meteen met een apple-like skin komt.

  Google zal binnen het jaar wellicht #1 worden op brower gebied. Zolang ze hun browser niet in java maken (zoals G earth)