Komt Apple met een eigen processor voor de iPhone?

Door: Statenweg - 11 reacties

Apple weet haar R&D-kosten doorgaans laag te houden door niet zelf nieuwe technieken te ontwikkelen, maar technieken van derden op een slimme manier te combineren. Zo had de iPod nooit het levenslicht gezien als er anno 2001 geen fabrikant was die zeer kleine hard drives op de markt bracht.

Apple lijkt nu langzaam van deze strategie af te stappen om minder afhankelijk te zijn van derden en meer invloed uit te kunnen oefenen op de toekomstige ontwikkeling van onderdelen die zij gebruikt in haar producten. Sinds de overname door Apple van P.A. Semi, een specialist in het bouwen van microprocessors met een laag energieverbruik, eerder dit jaar gaan er namelijk geruchten dat Apple in de toekomst zelf op ARM gebaseerde processors voor haar iPhones en andere mobiele apparaten zal gaan maken.

Vandaag verscheen op een weblog van The New York Times een bericht waarin men het bewijs gevonden meent te hebben dat Apple inderdaad werkt aan een eigen processor voor de iPhone. Op de persoonlijke LinkedIn-pagina (niet meer toegankelijk) van P.A. Semi’s voormalig ingenieur Wei-han Lien is namelijk te lezen dat hij momenteel werkzaam is als “Senior Manager Chip CPU Architect” bij Apple en leiding geeft over het “ARM CPU architecture team for iPhone”.

Is dit een typisch voorbeeld hoe gevoelige bedrijfsinformatie via een social networksite op straat kan komen te liggen?

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Yip

  hopelijk brengen ze niet binnenkort weer een nieuwe iPhone uit met een betere processor ???

 • Profielfoto
  iJeroen

  Vast wel ;)

 • Profielfoto
  macjk

  zou wel mooi zijn als ze volgend jaar komen met een iphone die alle andere telefoons eruit zingt qua battery life (en performance natuurlijk).

 • Profielfoto
  nicksuy1

  @ macjk
  het us te hopen he, want als je je iphone wat veel gebruikt (muziek, een spelletje hier en daar) dan is de huidige batterij snel uitgezongen…

 • Profielfoto
  aaa

  @macjk
  Gaat heel moeilijk worden als ze in 1 jaar een ARM cpu kunnen ontwerpen die ook nog is de concurentie eruit zingt zoals jij dat zegt.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Meer batterijtijd is altijd winst. Maar als Apple een andere processor eronder zet, dan moet dat liefst worden opgevangen door de HAL (Hardware Abstraction Layer) zodat je niet nieuwe applicaties nodig hebt (of nieuw gecompileerde updates).

  Zelf doen versus inkopen is bij Apple altijd al een golfbeweging geweest. Van het “not invented here syndrom” zijn we al jaren af gelukkig.

 • Profielfoto
  Maarten ter Horst

  @ ahenket

  Er zit al een ARM CPU in, dus de architectuur blijft dan gewoon hetzelfde.

 • Profielfoto
  McLangendorff

  Ik werk bij een niet nader te noemen bedrijf waar wij ook direct onderhandelingen doen met SoC leveranciers. We oefenen een grote rol uit op de peripherie, Apple zal dit ook doen (ik noem de customized Samsung welke in de iPhone zit).

 • Profielfoto
  kobekes

  Apple gaat zeker niet de aller-multifunctioneelste en snelste processor van de markt maken, maar wél één die perfect kan wat een iPhone nodig heeft en dat op een heel zuinige manier. Nu zit er bijvoorbeeld in de iPod Touch een universele bluetooth processor die ook fm-radio ondersteunt. Maar Apple wil dit laatste helemaal niet, maar het zit zo standaard op de chip. Snoeien waar men kan snoeien dus. Optimaliseren tot op het bot. Als ARM het niet op vraag doet, dan maar zelf he.

 • Profielfoto
  Yeti

  Dit zou dan toch ook betekenen dat iPhone & co. goedkoper gaan worden omdat dit soort zelfgemaakte spullen dan minder duur zijn?

 • Profielfoto
  Toinef

  P.A. Semi heeft toch al ooit een 2.0ghz dual core processor met een verbruik tussen de 5 en 13 watt gemaakt. Dus de zuinigheid/snelheid factor moet geen probleem zijn